Algselt, kui pole varem pelmeene ise teinud, tundub nende tegemine nii keeruline ja raske. Lihtsam oleks ju poest osta. Tuleb aga tunnistada, et kui üks kord oled asja kätte võtnud ja pelmeene teinud, ei tundugi see enam nii keeruline ettevõtmine, pigem ikka vastupidi. Seda võiks võrrelda piparkookide tegemisega. Pelmeenitaigna tegemine on imelihtne ning selle retsept juba ammu pähe kulunud. Hiljuti soetasin endale ka kaks spetsiaalset vormi - ühe pisemate ja teise veidi suuremate (õigemini vareenikute) pelmeenide valmistamiseks. See kergendab tegemisvaeva veelgi. Lisaks saab neid vorme kasutada ka väikeste lihtsasti valmivate lihapirukate valmistamisel, mille eest kaubandusvõrgus hingehinda küsitakse.
Soovitan hoida pelmeene suurema koguse ettevalmistatult sügavkülmas, sest pelmeenidega on sama lugu nagu hakklihaga - sellest on võimalik valmistada nii palju mitmesuguseid roogi. Ahjaa omatehtud pelmeenidele ei leia maitse poolest võrdväärset vastast. (pildil olevad pelmeenid tehtud 18-augulise vareenikuvormiga)
Soovitan hoida pelmeene suurema koguse ettevalmistatult sügavkülmas, sest pelmeenidega on sama lugu nagu hakklihaga - sellest on võimalik valmistada nii palju mitmesuguseid roogi. Ahjaa omatehtud pelmeenidele ei leia maitse poolest võrdväärset vastast. (pildil olevad pelmeenid tehtud 18-augulise vareenikuvormiga)
Taigen:
2 kl jahu0,5 muna
3/4 kl vett
noaotsatäis soola
Täidis:
300 g kodust hakkliha
40 g sibulat
1 küüslauguküüs
0,5 muna
soola, pipart
Sõelu jahu lauale ja moodusta jahust koonus. Tee käega koonuse otsa lohk, kuhu lisa vesi ja pool muna. (Muna võid enne lahti kloppida, et oleks lihtsam poolitada). Sõtku kätega taigen ja jäta 20-30 min rätikuga kaetult seisma.
Sega omavahel hakkliha, klaasjaks praetud sibul, küüslauguküüs ja muna. Maitsesta soola-pipraga. Rulli tainas paari millimeetri paksuselt lahti ja lõika ümara vormiga 4-5 cm läbimõõduga pelmeenipõhjad (või kasuta spetsiaalset pelmeenivormi). Aseta tainaratastele täidis, niisuta ääred veega ja vormi poolkuudeks. Seejärel keeda pelmeene soolakas vees seni kuni nad pinnale tõusevad. Kui soovid hoiustada neid sügavkülmas, siis pane nad kõigepealt jahuga ülepuistatud alusega sügavkülma. Kui pelmeenid on külmunud, siis pane nad karpi, nii ei kleepu pelmeenid omavahel kokku.
Sega omavahel hakkliha, klaasjaks praetud sibul, küüslauguküüs ja muna. Maitsesta soola-pipraga. Rulli tainas paari millimeetri paksuselt lahti ja lõika ümara vormiga 4-5 cm läbimõõduga pelmeenipõhjad (või kasuta spetsiaalset pelmeenivormi). Aseta tainaratastele täidis, niisuta ääred veega ja vormi poolkuudeks. Seejärel keeda pelmeene soolakas vees seni kuni nad pinnale tõusevad. Kui soovid hoiustada neid sügavkülmas, siis pane nad kõigepealt jahuga ülepuistatud alusega sügavkülma. Kui pelmeenid on külmunud, siis pane nad karpi, nii ei kleepu pelmeenid omavahel kokku.
Tere Ragne!
VastaKustutaTekkis huvi, et kust sa selle pelmeenide tegemise vormi soetasid? Kas seda on kuskil ka Pärnus müüa? Tahaks ka väga sellist asjandust :)
Tere-tere! Ostsin selle Tallinna keskturult, kuid paar kuud tagasi nägin seda ka Pärnu uues Maximas. Maksis vist ca 30.-
VastaKustutaTere...
VastaKustutaMul tekkis küsimus, et kui palju sellest kogusest koostisainetest neid pelmeene valmib? :D
See oleneb muidugi kui suuri pelmeene teed. Spetsiaalse pelmeeni vormiga tuleb kindlsti üks vormi täis ehk siis 55 pisikest pelmeeni. Klaasi abil pelmeene vormides tuleb umbes poole vähem 20-25 tk.
VastaKustutaAitäh... eks ma siis hakkan nüüd neid pelmeene vormima :D... aga tahtsin veel küsida, et sul oli siin blogis üleval mingi šokolaadikreemi retsept. Ostsin koostisained ära ja hakkasin tegema, aga enam ei leia retsepti. Kas oled selle juba maha võtnud? Või ei leia ma seda lihtsalt enam ülesse?....
VastaKustutaRetseptid on mul blogisse ilusti talletatud ning ära ma neid ei kustuta. Loodetavasti mõtled šokolaadivõi retsepti Selle leiab siit: http://kokkama.blogspot.com/2010/05/sokolaadivoi-isetehtud-maitsvake.html
VastaKustutaproovime uuesti koodiga mis avaneb: http://kokkama.blogspot.com/2010/05/sokolaadivoi-isetehtud-maitsvake.html
VastaKustutaJaaa... just... ei jõua enam ära oodata millal see valms saab :D Aitäh :)
VastaKustutaHead maiustamist:)
VastaKustutaaitäh, saan nüüd ise ka pelmeene teha.olen sellest ammu unistanud. häid uusi ideid Sulle, Ragne!
VastaKustutaaitäh:)
KustutaTeen ka ise pelmeene, aga taigna osas olen läinud lihtsama vastupanu teed ja teen seda köögikombainiga.
VastaKustuta3 kl jahu, 1 muna, soola, 3/4 klaasi leiget vett. Masin mudib taigna hästi ära. Panen natukeseks külma seisma ja tainas jääb hästi hästi pehme, ja seda on väga hea rullida.
Ja, olen täiesti nõus - köögikombainiga saab oluliselt lihtsamini. Kuigi itaallased võivad kurjasti vaadata, siis ma valmistan tihtipeale ka hariliku pasta tegemisel tainast köögikombainis;)
KustutaTere,
VastaKustutama olen väga palju Teie retsepte kasutanud, minu suur imetlus ja tänu Teile nende jagamise eest, kõik toimib alati. Olete imetlusväärne. Pelmeene veel teinud ei ole, küsin enne nõu. Ma ei kasuta kunagi nisujahu, alati kas valge tatra, kaera-, rukki-, odra-, riisi- või hirsijahu. Rullimist vajavate tainaste puhul võib see olla probleem, et kõik koos püsiks ja ka rullitav oleks. Ega Te ei oska soovitada, mida võiksin kasutada, mis kogustes ja vahekorras? Kasvõi mingit soovitust - kui tainas ei peaks õnnestuma, ei pane ma seda kindlasti Teie arvele! Milline klaas retseptis on - kas 250 v 200 ml või midagi kolmandat? Vastuse eest ette tänades!
Tere,
KustutaKahjuks ei ole ma teiste jahudega seda retsepti proovinud ning seepärast ei julge soovitada miskit. Kõik jahud imavad nii erinevalt vedelikke, et peab lihtsalt katsetama ja proovima. Ei julge niisama öelda:)
Retseptis kasutusel 250ml klaas:)
Mina olen proovinud hirsijahuga...teen enamus kooke samuti sellega...pelmeenid tulid väga head aga tumedamad kui muidu
VastaKustuta