Olen tähele pannud, et viimasel ajal valmistan rohkesti igasugu juustuküpsetisi. Aga mis seal salata, juust sobib ju peaaegu kõigega. Ei saa ilma juustupirukateta ega ka grillitud kõrvitsa ja peetidega, kus juust on pealr parajalt ära sulanud.... Igastahes valmistasin täna hommikul jälle midagi maitsvat juustust, nimelt juustusarvekesi. Kui hommikul ahjust välja võttes saiad lauale asetasin, veendusin, et külm piim ja kuumad juustused sarvesaiad on pühapäevahommiku parim kooslus! ...ja pealegi lihtne valmistada...
ca 8-12 tükki
4 dl nisujahu
2 dl riivitud juustu + ca 2 dl riivitud juustu täidiseks
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g margariini
2 dl hapukoort
Kate:
1 muna
seesamiseemneid
Sega kokku jahu, 2 dl riivitud juustu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme margariin. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks või piklikuks ribaks. Lõika taignast 8-12 kolmnurka. Pane iga kolmnurga keskele natuke riivitud juustu ja keera sarvekesteks, alustades laiemast servast. Tõsta plaadile küpsetuspaberi peale ja määri munaga. Raputa peale seesamiseemneid. Küpseta 225° ahjus u 10-15 min.
Oi soojad saiakesed ja veel juustuga :) Võtan järgmisel nädalavahetusel plaani. Tänud retsepti eest!
VastaKustutaMul on ka "soojad juustusaiad hommikuks" plaan. Juba pikemat aega küll :)
VastaKustutakuidas jahtununa maitsevad?
VastaKustutamulle ka maitsevad väga juustused küpsetised, peab ka vist proovima!
Pille - mul oli ka see plaan juba üli-ülipikka aega plaanis.
VastaKustutaMarit - minu mehele maitsesid need saiakesed rohkem jahtununa. mina aga ei saa ikka mööda kuumast juustusarvekesest ja külmast klaasist piimast:)
Oi, oli mul siis nüüd seda vaja lugeda. Selline isu tuli peale, et kihuta või lõuna ajal töölt koju juustusarvekesi küpsetama. :) Mis, kui järele mõelda, ei olekski nii halb mõte... ;)
VastaKustutaFrieda - juustusarvekeste nimel oleks ma ka kõigeks valmis:D
VastaKustutaTegin täna hommikusöögiks. Nämm kui maitsvad, kuigi välimus jäi Sinu omadele kõvasti alla. Tänud veelkord retsepti eest!
VastaKustutaHehh, leidsin siit väga tuttava retsepti. taigen on täpselt sama, mis minul. Ja olen selle saanud oma lemmik retseptide kirjutajalt :) Mitte just päris temalt aga tema retseptiraamatust.Kuid minul on ka täidis selle taigna kogusele.
VastaKustuta1 väike muna
1,5 dl riivjuustu
1 dl peeneks hakitud sinki
peenestatud oliive (või pruujnistatud seeni) basiilikut, murulauku. Ained segada omavahel.
Väike erinevus on tegemises. Taigna jagan pooleks. Rullin läbimõõduga 30cm kettaks tw silikoonist küpsetusalusel, sest seal on suurem ketas just läbimõõduga 30cm. Siis lõikan kuueks sektoriks ja edasi kindlasti teate :D Määrin pealt munaga (määrimiseks võtan väikse osa täidisesse minevast munast) pooltele riputan seesamiseemneid ja pooltele mooniseemneid ja veel riivjuustu ka. Armastan ka väga juustu igale poole toppida :) Nii et mina saan 12 sarvekest. Teen neid iga nädal. See nädal isegi 2 korda. Täna hommikul tegin ka ja praeguseks on kõik söödud. Sööme nii kuumalt kui külmalt.
Väga hea mõte, täidise rikastamiseks Lissu. Minul ka need üsna tihti tegemisel. Kusjuures see Hommikusarvekeste retsept oli aprillikuu Nipiraamatu retseptivõitja. Nii, et väärt proovimist igatahes.
VastaKustutaMinu lemmik hommikusarvekesed. Aitäh retsepti eest :)
VastaKustutaPalun-palun:) Meie pere ühed armastatumad ka!
VastaKustutaNo neid sarvekesi teen ikka pea iga nädal. See nädal olen neid küpsetanud kohe kaks korda, :D
VastaKustutaLissu
Aitäh veelkordnende imemaitsvate srvekeste eest! Kindlasti teen neid kohe kohe!
VastaKustutaPalun-palun naabrinaine:) Ma siis olen valmis - kui juustusarvekeste lõhna tunnen, tulen ukse taha koputama:)
VastaKustutaNeed olid nii head, et lausa sõnatuks võtab. Ja tõesti lihtne valmistada!!!Aitäh:)
VastaKustutapalun-palun:)
VastaKustutaTegin ka neid eile õhtul, aga pisut magedad jäid. Äkki peab mõni soolasem juust olema?! Kasutasin tavalist riivjuustu. Sellest kogusest sain mina 17 saiakest ja täitsa mõistliku suurusega :) Hea lihtne retsept. Proovin teinekordki. Tänud!
VastaKustutajeee, need on ikka meie pere lemmikud. Kindlasti on soolasus sõltuv juustu soolasusest. Ja ise kui teen muu täidisega, siis see on ka natuke soolane. Olen hakanud kasutama ka veel täidiseks erinevaid juuste, fetakuubikuid, toorjuustu jne. Mis aga maitseb :)
VastaKustutaKristel - Kui täidis on mage, siis kindlasti ka juustu süü, muidu aga lisa järgmine kord lihtsalt taignale veidi rohkem soola:)
VastaKustutaLissu, fetaga, olen ka mina teinud õigemini siis kolme juustuga, lisaks fetale veel tavalist juustu ja merevaigu sulatatud juustu - viis pluss:)
Tegin eile singi ja fetaga. Hulluks ajavad need pirukad, eriti veel soojana :)
VastaKustutaTahtsin ka neid hiljuti teha, aga jahu oli otsa saanud... uskumatu, minul ja jahu otsas, peotäis vist oleks vaid olnud.
VastaKustutapanin ka just ahju :D ei jõua ära oodata kui välja tulevad
VastaKustutaRagne, ma just vaatan, et mul on namisse lisatud mingi Ruokamaailma juustusarvede retsept, kus on täpselt sama tainas, aga täidisesse on veel (!) juustu lisatud;
VastaKustutahttp://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=4858
Ma suur juustusõber, aga tundub, et ka juustutäidiseta oleks igati maitsvad ja piisavalt juustused sarvesaiad? Mis Sa, ekspert, arvad? ;)
Sarvesaiaekspert ütleb:) et ka siin sarvesaiadel on täidisesse juustu pandud vt siinsest retseptist:
VastaKustuta2 dl riivitud juustu + ca 2 dl riivitud juustu täidiseks.
täidises peab kohe kindlasti juust olema, sest siis kui soojalt seda sööma hakata siis näed, kuidas juust on keeruda vahele ära sulanud. Ja ma ei hakka parem lisama, kuidas nende soojade arvesaiakeste maitse on:) Olen paar korda lisanud ka täidisesse lisaks veel Merevaigu juustu maitserohelisega.
Sarvesaiaekspert ütleb:) et ka siin sarvesaiadel on täidisesse juustu pandud vt siinsest retseptist:
VastaKustuta2 dl riivitud juustu + ca 2 dl riivitud juustu täidiseks.
täidises peab kohe kindlasti juust olema, sest siis kui soojalt seda sööma hakata siis näed, kuidas juust on keeruda vahele ära sulanud. Ja ma ei hakka parem lisama, kuidas nende soojade arvesaiakeste maitse on:) Olen paar korda lisanud ka täidisesse lisaks veel Merevaigu juustu maitserohelisega.
Ja ongi. Ma lihtsalt pime, vabandan :)
VastaKustutaMul just saiakesed jahtuvad rõdul. Hea et teema meilile tuli, tuletas meelde, et vaja teha :D Kasutasin ära veel seisma jäänud merevaigu ja mingid kile sees juustulehed + riivjuust.
VastaKustutaLissu
Lissu, panin minagi täna hommikul enne tööd taina hakkama, ning kohe kohe pistan saiad ahju:)
VastaKustutaVäga suurepärase maitsega sarvekesed. Ainult taigen mul täiesti ebaõnnestus, rullida oli võimatu, jäi taignarullile külge ja rulli keerata ka oli väga väga raske. Järgisin täpselt retsepti, aga ju siis oli ikkagi liiga vedel? Või mis ma võisin valesti teha. Tahaks ikkagi veel teha, kuna maitse oli väga hea.
VastaKustutaehk oli vedel jah,... Kas hoidsid tainast enne rullimist külmas? Külmas hoidmine vähendab ka taigna kinnijäämist.
VastaKustutaKülmas küll ei hoidnud jah. Muidugi. Teine kord olen targem. Aitäh!
VastaKustutaSuperhead saiakesed! Kasutasin korraga Eesti juustu, merevaiku ja pehmet kitsejuustu. Kas oleks mõeldav mitmekordne kogus taigent õhtul külmikusse panna ja siis alles hommikul küpsetada? Kuidas taigen siis reageeriks ei tea?
VastaKustutaKena jaani!
Kristel
Kristel, olen päris mitu korda nii teinud, et õhtul tainas valmis ja külmkappi ning hommikul küpsetan ja võtan ahjust välja soojad saiakesed. Super.:)
VastaKustutaTere!
KustutaKui panna tainas ööks külmkappi, kas see peab hommikul toatemperatuuril soojenema? Kui jah, siis kui kaua?
Vabandan, kui rumal küsimus, lihtsalt teaksin siis nädalavahetuse hommikusöögiplaanid paika panna:)
Regina
Tere!
VastaKustutaKas neid juustusarvi saaks ka külmutada? Ma mõtlen siis, et rullin saiad valmis ja külmutan toorelt.
Siis oleks neid hea hommikuti kohe ahju pista. :)
Mariana
Kahjuks ei ole niimoodi proovinud, kuid ma arvan, et see idee võib täiesti õnnestuda:)
KustutaRagne
Olgu. Siis tuleb lihtsalt ära proovida. :P
KustutaAnnan teada.
Mariana
Niih, proovitud ja peaks ütlema, et ka külmutamise puhul need sarvekesed täiesti toimivad. :)
VastaKustutaTahaks veel küsida, et kui seda võid jahule lisada ja ära näppida, kas see peabki siis ikka jääma selline täitsa jahune? Mitte selline, kui teha näiteks purukoogi katet.
Ja kas need sarvekesed peavadki olema pigem sellised küpsise, kui saia poole?
Mariana
Väga hea teada seda külmutamise asja - aitäh:)
KustutaMa kardan, et Sul läks retseptis miskit valesti. See tainas peab jääma ikka taina moodi, mitte jahune. Umbes selline nagu tavaline muretainas. Ja lõpptulemusena peavad valmis saama saiakesed, mitte küpsised:)
Kui suured need saiakesed tegid? Mul seesama sarvekeste retsept tihtipeale kasutusel just siis, kui saiakesi teen:)
Tegin ikka sellised normaalse suurusega. Äkki ma panen liiga vähe jahu?
KustutaSeda jahust kohta mõtlen ma enne hapukoore lisamist. Et ta pole päris selline purukoogi puru.
Mul muidu taigen on olnud küll muretaigna moodi, aga ehk ma pean lisama rohkem jahu.
Muidu need, mis mul välja tulnud on, pn ka väga head. Mõnus retsept sellegipoolest.
Mariana
Miskit läks kindlasti valesti, kuna need peavad tulema täpselt nagu saiakesed. Ahjus küpses ka äkki liialt kaua?
KustutaKaua ei olnud, kuid võib-olla pean temperatuuri alandama. Mul on kogu aeg kahtlane tunne, et mu ahi läheb kuumemaks, kui see mõõdik näitab. Vana elektripliidi ahi. :)
KustutaEks ma proovin varsti jälle. :)
Mariana
Saiakesed tulid imemaitsvad :) Suur tänu retsepti eest!
VastaKustutaSeda on tore kui kuulda, kui retsept ilusti toimis:)
KustutaÜli head
VastaKustuta