Minu selle aasta esimene pasha on tehtud ja juba ka maitstud. Retsept ikka vana hea ja alati õnnestuv. Pasha valmistamisest järelejäänud vedelikust valmivad hetkel ahjus kurjakuulutavalt hea lõhnaga saiakesed - kaneeliviirud, moonirullid ja sukaadi-õuna-halvaakeerud. Lähenevate munadepühade puhul natuke kohupiimasemaid retsepte ka. Miskit soolast leiva peale - sõir, mida võib valmistada kõiksugu lisanditega. Lisaks kõige traditsioonilisemale sõirale veel üks minu lemmikutest kerge küüslauguse mekiga üllitis.
1 l piima
600 g kohupiima
60 g võid
2 muna
1,5 tl soola
4 küüslauguküünt
4 sl hakitud peterselli
Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.
Vahepeal rösti ahjus küüslauguküüned, selleks pane koorega küüslauguküüned 15 minutiks 200 kraadisesse ahju. Röstitud küüntelt eemalda noa abil koor. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad. Seejärel lisa röstitud küüslauguküüned ja hakitud petersell. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.
PS! Sõirateost järelejäänud vadakut saab imehästi kasutada pannkookide, saiakeste ja muude küpsetiste valmistamisel.