Hetkel olen kookide küpsetamises üsna kibe käsi, tänu koogitellimustele Pärnus asuva Mahedik kohvikule. Siiski on aga katsetamises igasugu ideed, mis pähe mahuvad. Päris ilmselgelt olen ma pettunud ühest üleeilsest koogikatsetusest, mis tundus pealtnäha olema ideaalse koogi valem, välja tuli aga õhuke muretaigna põhjaga kokkuvajunud koogike. Lohutuseks tuli muretaigen hea mure ja parajalt võine. Eilset koogitegu aga saatis edu. Siinkohal aitas minu mõttelennule kaasa Eton mess, kus selle muretaignaga koogipõhja puhul ongi täidiseks kohupiima-vahukooresegu, beseeküpsised ja magusad oma-aia-maasikad. Selleks, et kook läbi ei vettiks aitab siikohal kaasa koolitusel (Mari-Liisi blogist sellest lähemalt) saadud Heidi Park'i nipp, pintseldada koogipõhja munavalgega. Kindlasti soovitan koogil lasta ööpäev seista, nii muutub täidis tahkemaks.
2 dl jahu
näpuotsatäis soola
0,5-1 sl suhkrut
85 g võid
1-2 sl vett
Täidis:
2 dl rõõska koort (38%)
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g kohupiimapastat
250 g maasikaid (mõned jäta kaunistuseks)
90 g beseesid
1 munavalge (põhja määrimiseks)
Põhja jaoks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vooderda küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred tainaga. Soovitavalt aseta tainale peale raskus (kata taina põhi küpsetuspaberiga, mille peale pane kuivatatud oad või herned). Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, ehk seni kuni põhi on kuldpruun. Lase koogipõhjal ahjust välja võttes täielikult jahtuda.
Täidise jaoks vahusta rõõsk koor suhkrutega, sega hulka kohupiim ja tükeldatud maasikad. Kõige lõpuks sega sisse ettevaatlikult beseeküpsised.
Määri koogipõhi kokku munavalgega ning aseta täidisesegu selle peale. Lase koogil taheneda vähemalt 6 tundi. Serveerides kaunista maasikatega
PS! Kui tahad teha koogi 22cm või 24cm läbimõõduga vormi, siis lihtsalt kahekordista kõiki aineid.