Ühe kõige lihtsama ja isuäratavama pildi võin enda maitsemeeltesse maalida kõige parematest kodustest maitsetest, nagu näiteks koduküpsetatud ahjusoojast saiast. Kodusest juuretisega küpsetisest, mis on just ahjuuksest väljunud, millele on kergelt või krõbedale koorikule määritud ning siis suure linase leivarätiku alla rahunema pandud. Rahunema ja maitsestuma, et siis 5 minuti pärast endale kõige paremat sooja saiaviilu lõigata. Peale loomulikult panna tubli noatäis võid, millel jahvatatud õige-peenelt meresoola.
Minu esimene tutvus koduküpsetatud (juuretisega) saiaga toimus kevadel, kus perenaine mitu pätsi selliseid saiu lauale külalistele tervituseks asetas. Küpsetasin ka ise, kuid lõpptulemus ei väärinud hõiskeid ja kukerpalle. Siiski tekitas see maitse ja mõte juuretisega valmistatud saiapätsist sõltuvust ja uudishimu, et katsetusi jätkata. Paar ahjusooja saia veel, paar ebaõnnestumist takka-otsa. Mingi hetkega oli aga ebaõnn seljatatud ning minu hommikud said tunduvalt rõõmsamaks koduse, sõltuvust tekitava saiaga, mis serveeritud täpselt sama lihtsalt nagu ennist kirjeldasin - eheda või ja veidikese meresoola puistega.
1 pätsväike peotäis leivajuuretist
3 dl vett
2 tl soola
1 sl suhkrut
8-10 dl jahu
Sega juuretis veega ning jäta umbes 3 tunniks käärima. Seejärel lisa sool ja suhkur. Hakka tasapisi lisama jahu, ise pidevalt sõtkudes. Lisa jahu nii palju, kuni tainas käte küljest lahti tuleb (tainas peab jääma pärmitaina-paksune).
Juuretisega sai on üks lõpmata hea asi, mul oli ka eraldi nisujahust kääritatud juuretis saia jaoks eelmisel suvel. Aga kuna kogu aeg saia ei söö, siis suri juuretis ära ja ma pole pärast enam selle tegemist ette võtnud, sest saiajuuretise õigeks saamine võttis tükk maad rohkem aega kui leiva oma. Aga jah, maitsev on selline sai küll. Oleks vaid rohkem saiasööjaid, küll küpsetaks :)
VastaKustutaMina olen hetkel saialainel - uus ja huvitav. Kasutan aga tavalist leivajuuretist ning saia tegemisel juuretist järgmiseks korraks ei võta, vaid laenan kapis oleva leivajuuretise oma.
VastaKustutaKuna leiba küpsetan niikuinii väga tihti, siis ei teki ohtu ka juuretise väljasuremisele.
Täitsa tavaline leivajuuretis? See on huvitav. Kas jahu saia sisse on peenike nisupüül või täisterajahu, näiteks ka jämedama jahvatusega? Ma teeks ka proovi, nii põnev ju :)
VastaKustutaMinu sõbranna, kellelt selle idee sain, teeb pooleks - pool kogusest täisterajahu ja pool tavalist peenikese jahvatusega nisujahu.
VastaKustutaMina kasutan aga saia tegemisel ainult tavalist nisujahu.
Ma saia ei olegi veel proovinud juuretisega teha. Küll aga tegin eelmisel nädalal juuretisega odrajahu karaskit, mis jäi tegelikult leiva ja karaski vahepealne ehk siis odrajahu leib :D Väga meeldis. Aga saia teen kindlasti järgi. Mees on raudselt õnnelik, ta suur saia sõber :)
VastaKustutaKas võib küsimus karaski retsepti? Sellist õiget karaskit tahaks küll väga väga!
KustutaMinule endale meeldib väga see retsept: http://www.kokkama.ee/2007/10/odrajahu-kohupiimakarask.html?m=1
KustutaAitäh, seda proovingi!
KustutaÜks retsept on mul tegelikult veel kasutusel. Nimelt jogurtiga karask: http://www.kokkama.ee/2013/09/jogurtikarask.html
KustutaSeda soovitan ka:)
Viimased korrad on mul sai nii maitsvaks küpsenud, et tekib kohati selline sõltlase tunne.
VastaKustutaMul valmis nädalavahetusel ka rillette pardilihast. Nii ma siis käin aeg-ajalt köögis (loe: liiga tihti:)) ja võtan kapist viilu pehmet saia, külmast rilletteˇi ja naudin nende kooskõla:)
Kas juuretisele vee lisamisel jahu seltsiks ei vajata?
VastaKustutaSelles retseptis ma jahu koheselt ei lisanud jah:)
Kustutapaluks saia ja leiva juuretise retsepti!
VastaKustutaSee õpetus on mul blogis leivapostituse juures täiesti olemas: http://www.kokkama.ee/2013/11/leiva-valmistamise-abc-nipid-soovitused.html#more
KustutaKopeerin teksti alljärgnevalt:)
Mis on juuretis?
Juuretis on hapnenud tainas, mis aitab leival kerkida. Juuretise saate ise teha, kui segate omavahel kokku peti või keefiri või õunamahla (neist siis ühe) ning paar viilu rukkileiba. Pange vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jätke segu paariks päevaks sooja ruumi käärima ning siis ongi Teil juuretise alge olemas, millest hakkategi leiba valmistama. PS! Juuretist ise tehes ärge segu vahepeal segage! Tegelikult on kõige lihtsam laenata kelletki juba toimivat juuretist, kuna istehtud juuretis saab oma võimu kätte umbes kuuenda küpsetamiskorraga.
Tere Ragne, kas sa oled katsetanud, et kui juuretise saia taignast võtta järgmiseks korraks juuretis saia või leiva jaoks (mis teadupärast on saia puhul käärinud u 3 h), kas see on siis toimiv järgmise saia või leiva valmistamiseks? Või on see 3 h käärimist siiski liiga vähe, et see järgmise saia või leiva tegemiseks väga hästi toimiks? Tänud
VastaKustutaKunagi proovisin nii teha ja lõpptulemus ei olnud ikkagi see. Seepärast võtan tainast ikka õigest juuretisest:)
KustutaKatsetasin täna esimest korda selle retsepti juuretise saia ja tuli väga-väga maitsev. Juuretise tegin nullist Sinu leivaretsepti järgi. :)
VastaKustutaSeda on väga tore kuulda. Ma ise tegin ka just ise juuretise ning hakkan just leiba meisterdama:)
KustutaMinul esimest korda õnnestus väga hästi, teisel korral ei kerkinud. Ma ei tea, kas viga võis olla liiga väheses juuretises või selles, lasin köögikombainil sõtkuda?
VastaKustutaMa pigem julgen kahtlustada juuretist. Seda oli siis kas liialt vähe või ei olnud nii jõuline:)
KustutaNii, et köögikombain ei saa "süüdlane" olla? Esimesel korral ma olin see kombain :)
VastaKustutaPigem mitte ning paneks panused ikkagi juuretise peale!
KustutaKuna leiva tegemine omatehtud juuretisega on mul 3 korda järjest suurepäraselt õnnestunud, mõtlesin, et prooviks nüüd ka selle retsepti alusel samast juuretisest saia teha. Võtsin leivateost kõrvalepandud juuretisest (umbes pool tassi) silma järgi pool, mõtlesin, et see võiks vastata küll retseptis märgitud "väiksele peotäiele". Tegin kõik retseptis kirjeldatu järgi, v.a et jahu panin pooleks täistera- ja tavalist. Kokku läks jahu umbes 8dl, seega pigem alumine pool ettenähtust. Tainas tundus sellegipoolest üsna sitke, tugevam kui pärmitainas tavaliselt - aga samas vähema jahuga ei tulnud ka käte küljest lahti... Ja nüüd on tainas ligi 5 tundi soojas toas räti all seisnud, aga pole üldse kerkinud. Ei tea, kas küsimus võis olla selles, et jahu sai liiga palju? Või pigem oli juuretise kogus liiga väike? Juuretise kvaliteedis ei tohiks nagu küsimust olla, leib on sellega kenasti kerkinud...
VastaKustutaProovisin veel ka umbes poolteist tundi leiges (50 kraadi) ahjus kergitada, aga ka seal ei midagi... Andsin alla ja küpsetasin ära, väike kerkimine ahjus toimus, aga ikka jäi päris madal.
KustutaTänud kirjutamast ning oma küpsetamisteed jagamast selle saiaga. Ma olen enam kui kindel, et jahu sai liiga palju. Üldiselt püüan jahukogusega ettevaatlik olla, kuna see mõjutav kerkimist ning hilisemist tekstuuri. Kui aga ongi nii, et tainas käte küljest lahti ei tule, siis olen piserdanud tainale peale pisut toiduõli - see toimib ideaalselt ning muudab tainast nii, et tainas ilusti käte ja kausi küljest lahti tuleb:)
KustutaTänan vastuse eest! Püüan siis edaspidi jahuga tagasihoidlikum olla ja rohkem taigna paksust tunnetada, mitte mõõtusid järgida. :)
KustutaTeisel katsel panin jahu tõesti ainult umbes 7dl (pooleks täistera- ja tavaline) ja sai parajalt pehme tainas. 5 tunni jooksul erilist kerkimist ei täheldanud, aga ahjus paisus päris ilusti ja tulemusega olen rahul. :) Aitäh!
KustutaSiis on asi lahendatud. Rõõm:)
KustutaTäisterajahuga küpsetamine on väljakutse ja vajab veidi teistsugust tegutsemisviisi. Täisterajahu sisaldab kliisid/seemnekesti ja iduosi. Rafineeritud valge nisujahu mitte. Toiteaineterikkad kliid ja idud on aga n-ö teravad osakesed jahus: kui sa tainast sôtkud ja töötled, siis nad n-ö lôikavad tekkinud gluteeniniidistiku läbi ja seeläbi pärsivad taina kerkimist. Kergitamise poolest siis hoopis ”pahalased”. Samuti imab täisterajahu rohkem vett ja üldiselt hoopis suurendatakse veekogust kui nt retseptis antud "peenjahu" asendatakse täisterajahuga. Ja veel, tâisterajahu käärib kiiremini. Kôike seda peab täisterajahuga küpsetamisel arvesse vôtma:
VastaKustutaNt tuleks tainast ôrnemalt käsitseda ning vähem sôtkuda ja "tirida"; see ônnestub enim, kui enne juuretise lisamist jahu ja vesi segada ja lasta sel tainapallil 4-5 h soojas toas kile v rätiku all seista. Seda nimetatakse autolüüsiks ingl.k. kirjanduses. Sellisel viisil imab jahu vee sisse ja algab juba ensümaatiline tegevus. Selleks ajaks, kui lisad juuretise, soola jm lisandid (seemned jne), on sul juba kaunis elastne ja veniv tainapall valmis, mis ei taha enam nii palju sôtkumist. Tegelikult tänapäeval koduküpsetajad tainast enam ei sôtku, nii nagu ajaloolistes mängufilmides vôi vanaema juures nähtud. Aga see on juba teine ja pikk teema.
:)
KustutaAitäh väga hea juhendi eest! Eile tegin ja õnnestus esimese korraga. Väga maitsev sai! Soovin head katsetamist ja mõnusaid maitsehetki edaspidiseks. Minul jäi tänu sellele juhendile katsetamisperiood ära.
VastaKustutaSeda on rõõm kuulda:) Aitäh tagasiside eest!
KustutaMul täna üsna mitmes kord saia küpsetada. Leiba olen üle 12 aasta küpsetanud sama juuretisega. Nüüd siis võtsin kokku julguse saia proovida. Poest ma saia igatahes enam osta ei taha.
VastaKustutaRõõm!
KustutaKui soovin võtta saiateo juures juuretise edaspidiseks, siis millises etapis seda peaks tegema- kas siis, kui on ära olnud see 3h käärimine, soola ja suhkru lisamise järgselt või enne?
VastaKustutaTänan!
Mina võtan enne vormi panekut ehk siis, kui suhkur ja sool on juba lisatud:)
KustutaTere :) kui teha saia taluturult ostetud saia juuretisega, kas toimima peab samamoodi? Tänud vastamast :)
VastaKustutaTervitus! Ma ei ole saiajuuretisega teinud. Soovitan aga proovida samamoodi:)
Kustuta