Ma ei osanud esmapilgul miskit oodata - on see magus? on see üksluine? on see igav? on see.. mis asi see huvitav on? Nii ma siis alustasin maitsmist ja võin öelda, et väga hea oli. Kindlasti teen veel, kui kiirelt miskit vaja on. Šokolaadivaru on mul üüratu, nii et tooraine puudumisega probleeme ei tohiks tekkida. Siiski pean ma ütlema, et see kook läks seistes aina paremaks. Järgmisel päeval oli seesama lihtne küpsetis veelgi mahlasem ning šokolaadisem. Nii, et kui kannatate pisut, siis laske sel koogil päevake maitsestuda. Lõpptulemusena jääb kook šokolaadine, tummine ning keskelt pisut brownie moodi. Kõlab ju hästi, eks?
Šokolaadina kasutasin Fazeri tumedat šokolaadi, kuid siin võib vastavalt maitsele šokolaadisortidega mängida. Kasutage piimašokolaadi või valget šokolaadi, kõrge või siis hoopis vastupidi pisut madalama kakaosisaldusega šokolaadi... Ühesõnaga vaadake ise, mis meeldib.
175 g (tumedat) šokolaadi
3 muna
Murra šokolaad tükkideks ning sulata vesivannil. Eralda munavalged -kollastest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sulanud šokolaadile lisa juurde munakollased ning sega ühtlaseks. Seejärel lisa neljas jaos munavalgevaht: lisa munavalgevaht, sega korralikult segusse. Lisa taas munavalgevaht ja sega segusse...... korda tegevust, kuni vaht on otsas. Seejärel vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (20cm) ning küpseta 170 kraadi juures 25-35 minutit (mulle meeldib see kook siis, kui see jääb keskelt kergelt pehme, seetõttu küpsetan pigem vähem).
Kas hakkab koogiraamat valmima :)?
VastaKustutaVõin küll nii öelda:) Teemaks äärmiselt tervislikud küpsetised ja magustoidud;)
Kustutama lisasin pisut cayonne pipart ka koogile.
VastaKustutahuvitav jäi :-)
oi, lahe:) Ma just mõtlesin, et nüüd järgmine kord proovin ma miski maitseainega - kardemoni, või kaneeli või vanilliseemnetega näiteks:)
KustutaVäga põnev!
VastaKustutaMilline suurepärane retsept!
VastaKustutaSuurepäraselt lihtne;)
KustutaProovisin ka järgi, aga 3x väiksemas koguses = tegin kaks muffinit. Maitsesid imehead :)
VastaKustutahttp://liisasydameasjad.blogspot.com/2014/10/sugisehall-patsikumm-taevasinaga-ja.html
Sellega seoses sain täna teada, et sama imelihtsalt valmivad teised imehead asjad: bannaanipannkoogid. Jällegi ainult kahest komponendist: munast ja banaanist, üks muna ühele banaanile.
Ega siis niisama ei öelda et "lihtsuses peitub võlu" :)
Ja, banaanipannkoogid on nii head. Ma lisan veel pisut kookoshelbeid ning 1 banaani kohta kasutan kahte muna:)
KustutaHuvitava tekstuuriga kook, selline hästi õhuline aga samas šokolaadine. Tegin topelt koguse ning lisasin pisut apelsinikoort ja -mahla ka. Väga mõnus magus amps. Kindlasti teen millalgi uuesti!
VastaKustutaMinul ei tulnud üldse õhuline.. tegin 20 cm vormi ja jäi tõesti jube õhuke. Munavalgevahu segasin sisse väga ettevaatlikult. Kas asi on munade suuruses? Või millist küpsetusrežiimi peaks kasutama?
VastaKustutaKas munavalgevahu vahustasid ikka tugevaks vahuks? Ega kook ahju rännates väga põrutada saanud?
KustutaVahustasin väga tugevaks vahuks, ahju rännates ei põrutanud :(
Kustutasiis võiks ainult ahjutemperatuuri süüdistada (liiga kõrge ehk), minul on mitu korda see kook edukalt õnnestunud.
Kustutakas õnnestub kui teen pool kogust valge ja pool tumeda sokolaadiga
VastaKustutaMa pole ise küll proovinud, kui arvan küll, et õnnestub niimoodi:)
VastaKustutaMina katsetasin ka.. juhtus sama, et kook tuli väga õhuke mitte õhuline.. ilmselt oli ahju temp liiga kõrge, aga jäin mõtlema, et kuidas teha kindlaks, et munavalged on vahustatud ikka tugevalt? Kui tagurpidi keerates välja ei kuku? :D
VastaKustutaJust täpselt - tagurpidi kaussi keerates ei tohiks munavalge välja kukkuda:)
KustutaSelge :) Siis ilmselt oli ahi liiga kuum. Proovin varsti uuesti :)
KustutaJaaaa, hea kook.. Veelgi maitsvam koorese valge jäätisega :)
VastaKustutaRõõm kuulda, et meeldis. Olen nõus, et jäätis on selle koogiga, kui kirss tordil;)
KustutaKook tundub imehea, tegin ka täna mehe homseks sünnipäevaks aga pettumus oli suur, kui ahjust liiga õhukese koogi välja võtsin :( Mul ei olnud muidugi 20 cm vormi, oli 23 cm aga panin ühe muna rohkem ja shokolaadi ka rohkem....plaanisin ka hommikul serveerida koos jäätisega, kõrvale maasika toormoosi...praegu mõtlen, et ehk annab mingit katet peale teha...olen palju šokolaadikooke teinud ja need on tavaliselt me lemmikud...nii lootsin, et see tuleb ka välja..aga ilmselt on asi siiski ahjus. Uus ahi on gaasiga, pöördõhuga, panin veel veekausi ka alla. Tean, et alati tuleb siis kuumust vähemalt 10 kraadi võrra vähemaks panna, kui retseptides ja küpsetasin 15 minutit aga ju oleks pidanud veel vähemaks kuumust keerama. Kindlasti ei jäta jonni ja proovin veel, kuni välja tuleb! Küll need õhukesed ka seni ära süüakse :D Aitäh siiski hea idee eest! :)
VastaKustutaÄärmiselt kahju, et kook ei õnnestunud. Selle koogiga tundubki olevat nii, et kellel õnnestub ning kellel kohe üldse mitte - vahepealset varianti ei ole:) Untsuläinud kooki saab ju tegelikult pisut nö "kõpitseda". Mõni toorjuustuseguga šokolaadikate peale ning pisut marju kaunistuseks:)
KustutaKas on kogemusi ainult valge shokolaadiga koogist? Laps nõuab mõnda aega juba "valge shokolaadi browniet" :D Valge shokolaad on lemmik, aga need tavalised juustu-shokolaadi omad talle ei istu. Samas ainult valge shokolaad ja muna tundub kuidagi maitsetu/igav?!
VastaKustutaOlen teinud ainult tumeda šokolaadiga ning seetõttu ei tea kahjuks, kuidas valge šokolaadiga see kook jääb. Olen ise mitu korda mõelnud, et prooviks ka valge šokolaadiga, aga pole lihtsalt ideest edasi jõudnud:) Minu arvates võib see väga maitsev tulla.
KustutaVaga head retseptid!
VastaKustutaJagan ka enda kogemust selle koogiga, mida tegin täna :) Mulle väga meeldis selle tekstuur - kasutasin steviaga piimašokolaadi + ühte väga head Belgia tumedat šokolaadi. Tegin väikesesse kandilisse vormi. Kook tuli küll õhuke, ca 1cm paksune, kuid maitse oli suurepärane - peale panin pisut vaarikaid ja punaseid sõstraid. Teinkord mõtlesin teha topeltkogusega, tuleb rohkem :)
VastaKustutaTänud tagasiside eest:) Miks see kook nii õhuke tuli? Kas tegid sama suurusega vormi (20cm)?
KustutaMa ise ka imestan selle õhukesust....Mul oli muidu kandiline vorm, ca 18x23cm. Ma lugesin ka eelmisi kommentaare ja panin kõik kõrva taha ning siis mõtlesin, et peaks proovima ikkagi ümmarguses vormis, 20cm. Kui teen ära, siis annan teada, kas selles tuli paksem. Kusjuures ahjus ta paisus ja oli õhuline, aga kui välja võtsin, vajus ära.
KustutaKui kook vajus kokku, siis oli temperatuuride vahe liiga järsk. Järgmine kord soovitan lahtise ahjuuksega koogil veel pisut ahjus kohaneda:)
KustutaKatsetasin täna 7muna ja 2x 200gr šokolaad iga -kerkis ilusti ja lasin ahjus jahtuda. Nats vajus alla, aga kuna kogus suurem, siis jäi ikka korralik kook. Esimest korda viitsisin ka munavalgetega korralikult jamada, ei kiirustanud:D Julgeks ka külla minnes endaga haarata:) Maitsev ja pere kiitis:)
VastaKustutaOi, kui tore on tagasisidet kuulda, kuidas suurema kogusega selle koogi küpsetamine õnnestus. Aitäh!
KustutaOlen seda kooki korduvalt teinud ja mitte kordagi pettunud. Sel korral aga kasutasin tumedat šokolaadi tervete pähklitega ja koogi katsin toorjuustu-kondenspiima-laimikreemiga ja peale värskeid vaarikaid ning mustikaid. Tulemus imeilus ja maitse...endiselt/jätkuvalt hea. :)
VastaKustutaOi, kui mõnus see kreemiga koogike tundub:)
KustutaMinagi proovisin seda kooki, kuid kahjuks ei tulnud välja. Otsustasin siis, et teen selle ümber pulgakookideks ning tulemus oli üllatavlt hea. Ka kolleegid kiitsid. Niiet kokkuvõttes täitsa maitsvad väikesed koogikesed.
VastaKustutaLõpp hea, kõik hea:) Aga uurin, et miks ei õnnestunud ning milline see kook siis valminult oli?
KustutaKahjuks ei oska öelda, et mis see põhjus võis olla, sest ajasin ilusti näpuga järge.
KustutaKook iseenesest tuli suhteliselt õhuke ja kuiv. Ilmselt viga kuskil kokkusegamises ja ahjus. (Võis juhtuda, et hoidsin liiga kaua)
Vähemalt sain siit hea idee pulgakookide sisuks ning juba valmistan sama retsepti järgi tellimuse peale uue portsu pulgakooke :)
Kas koogivormi suurus oli sama (20cm)? Äkki sai liialy palju segatud? Tegelikult võib põhjuseid veel rohken illa, aga tore, et vähemalt sai selle koogi ära kasutada:)
KustutaMõnus blogi! Niiii maitsev lugeda:)) Kui keegi veel ütleks, millisel firmal on hea küpsetusahi- ju ahju kvaliteedist ka tulemus sõltub. Kohe kohe pean hakkama uut pliiti osta, aga valikuid on liiga palju...
VastaKustutaMul ka ei kerkinud.Tekkis mõte,kas sokolaad tuleks jahutada,enne munakollaste lisamist,mina panin tulise sokolaad sisse
VastaKustutaMina sulatan šokolaadi ära ning siis hakkan munadega tegelema... ehk siis pisut jahtub šokolaad küll enne kui munad lisan:)
KustutaVäga mõnus ja ülimalt lihtne kook. Kasutasin 70% tumedat šokolaadi ning maitseks lisasin ühe apelsini riivitud koore ja mahla, väga hea sai.
VastaKustutaTänud tagasiside eest. See on tore, kui küpsetis õnnestus ning meeldis:)
KustutaKook jäi väga madal, kuigi tegin topelt kogusega. :(
VastaKustutaÄkki munavalgeid sai liialt vähe vahustatud? Munavalged aitavad sellele koogile kohevust kasvatada:)
KustutaMul oli täna suur koogiisu, aga kodus suht kõik otsas, millest kooki teha... oli vaid piimašokolaadi ja muna. Ja googeldama hakates, et äkki leidub mingi kook, mis ei vaja palju koostisosi, potsatasin selle otsa. Valmis sai ta tehtud, välja tuli ideaalne, poeg sõi 5 tükki ja imestas, et miks kook juba otsa sai. 😂 Laste puhul ikka reegel, et mida lihtsam, seda maitsvam.
VastaKustutaKartsin väga seda, et vajub kokku, nagu siin paljudel juhtunud, aga õnneks jäi väga õhuline ja mõnus.
Omalt poolt lisaksin soovituse, et jahutada koos ahjuga. Mina lülitasin ahju välja, kui oli kuskil 23min ahjus olnud, lasin 15 min nii jahtuda ja siis pistsin pajalapi ahjuukse vahele ja nii jahtus siis täitsa maha...
Ilmselt pean varsti jälle tegema, sest poeg kindlaati nõuab ja ise tahaks seda järgmise päeva maitset ka tunda saada 😀
Seda on rõõm kuulda, et kook ilusti õnnestus. Kusjuures, see nipp on igati asjakohane, sest kiire temperatuuri kõikumine sellele koogile ei meeldi. Pajalapp on hea soovitus;)
KustutaMina sattusin ka puht juhuslikult sellele retseptile. Kasutasin suhkruvaba pähklitega šokolaadi (erütritooli ja steviaga). See on selline retsept, mis läheb kindlasti kordamisele. Taigna kokku "voltimisega" tuleb veidi vaeva näha, et munavalgevahust õhku välja ei segaks ja jahutada ahjus. Järgmine kord proovin ehk mascarpone-vahukoore kreemitupsudega ja kaunistan mõne maasikaga. Aitäh imelise retsepti eest!
VastaKustutaAitäh tagasiside eest:)
Kustuta