See on taas üks idee, mis tuleb kindlasti paljudele tuttav ette pinterest-lehelt. Kohe, kui mulle üks seesugune äärmiselt juustune ja kuldne retseptipilt ette jäi, tuli koheselt ja kiirelt tegutseda. Pisut kartust tekitas see sai oma juustu- ja võikoguse pärast. Kuna aga ma siiralt usun, et mida rohkem võid, seda parem, siis teate, niimoodi ahjus küpsetatud juustusai jäi tegelikult sõltuvust-tekitavalt hea. Nii hea, et maitsed korra ning järgmisel hetkel avastad, et äsja valmistatud ahjusoojast juustusaiast on lühikese ajaga vaid pool järel. Hea veini kõrvale või niisama maiustada, eriti veel siis, kui praegused jahedad ilmad jätkuvad.....
25. oktoober 2014
19. oktoober 2014
Üks kodune õunakook ..... head kooki pole kunagi liiga palju.
Kodustel õunakookidel on minu arvates alati juures olnud mingi omamoodi võlu. Võlu, mis paneb sedasorti küpsetised alati erilisemale kohale, kui mistahes uhked ja uhkeldavad küpsetised. Võib-olla tuleb see võlu lapsepõlvest meeldejäetud maitsetest, võib-olla magusatest lõhnadest, mis koogi küpsemisel lahkesti kõikidesse tubadesse rändavad, võib-olla aga maitsetest ja maitseelamustest, mida üks kodune õunakook süües pakub.
Jah, õunakoogid on minu küpsetiste nimistus alati väga kõrgel kohal. Olgugi, et vahepeal rändavad ahju ka teised koogid, siis õunakoogid on need, mille küpsetamise juurde tihti tagasi tulen. Huvitav, et just õunakoogi valmistamise ajal märkan, kuidas kannatamatus minust tahes-tahtmata väga kiirelt võitu saab. Juba ahjusoojalt ei saa maitsmata jätta koogi purust katet, mis tekitab soovi endale kiiresti üht tükikest taldrikule asetada.
Mis puudutab õunakooke, siis nende puhul olen üldiselt kindlaks jäänud oma traditsioonilistele retseptidele. Siin aga üks pisut uuem retsept, mis samuti koduste õunakookide kategooriasse ideaalselt sobib. Tegelikult on see küpsetis vist minu viimase aja lemmikuid. Mulle meeldib, kui koogis on õunu, mulle meeldib, kui koogis on kaneeli, mulle meeldib, kui koogis on õigepisut tainane sisu ja mulle meeldib, kui üht korralikku õunakooki mõnus purune tainakate katab ning mille peal on veel lisaks pisut tuhksuhkrust härmatist. Täpselt selline alljärgnev kook ongi!
Labels:
Koogid: õuntega/rabarberiga
17. oktoober 2014
Ahjupasta kanaga
Mulle ikka meeldivad reeded. Juba ammu olen täielikult selle päeva austaja, sest kuigi sel nädalavahetusel on paar kohustuslikku projekti veel ees, siis sellegipoolest on reede kuidagi rõõmsam ja vabam võrreldes teiste päevadega. Kui tavaliselt kulub mul õhtune aeg piltide töötlemisele või retseptide kirjutamisele, siis reede õhtul lükkan need tavaliselt endast kaugele ning kulutan aega näiteks mõne koogi küpsetamisele või toiduvalmistamisele, mis juba ammu meeles mõlkunud. Tänagi panen ahju küpsema ühe laheda õunakoogi.
Enne küpsetama hakkamist aga jagan üht lihtsat ahjupasta retsepti, mida olen lihtsalt ajapuuduse tõttu unustanud siin jagada. Kuigi toit sai valmis ilma suurema vaevata, siis maitses see suurepäraselt! .
Labels:
Kana
,
Linnuliha
,
Miskit soolast ja sooja
,
pasta
,
Toorjuust
8. oktoober 2014
Kartuliröst suitsupeekoniga
See on nüüd üks selline roog, mis suvisel ajal minu maakodus
väga tihti menüüs. Tegemist on tõelise mugavustoiduga, mistõttu on hea seda
kiirete tegemiste kõrvale mõnus kiirelt valmistada. Suvi on küll möödas, aga see
retsept sobib jagamiseks igal ajal. Retsept ilmus ka ajakirkas Maret (juuli, 2014).
Labels:
Gluteenivaba
,
Kartul
,
Miskit soolast ja sooja
2. oktoober 2014
Pädastes...
See oli nüüd
veidi üle kahe nädala tagasi, kui hommikul otsisime kapist välja koti,
pakkisime asjad ning alustasime sõitu Virtsu sadama suunas. Ma olen alati
arvanud, et ükskõik kuhu Sa Eestis ei reisiks, siis külaskäik meie väikestele
saartele on alati justkui sõõm värsket õhku. Mandrilt ära minnes siseneksid
nagu teise maailma ning jätad igapäeva töö ja kiiruse endast seljataha. See on
alati nii, vähemalt minuga ning seetõttu võtan meeleldi selliseid reise ette.
Isegi väike eemalolek annab uut energiat. Seekord oli aga reis erilisem ja seda
seetõttu, et meie sihtkohaks oli Pädaste mõis. Koht, kuhu pole ma varem
sattunud, aga siiski kuulnud sellest nii palju. Olen positiivseid muljeid
Pädaste kohta saanud nii paljudelt ning justkui olin arvestanud sellega, mis
ees ootab ning mida oodata. Siiski pean ma ütlema, et needsamad ootused ja
teistelt kuuldud muljed olid vaid pisike osa sellest, sest kõik oli veegi
maagilisem ja meeldejäävam.
Ma justkui
teadsin, mida oodata, kuid siiski ei osanud ma oodata miskit. Mulle meeldisid
Pädastes olevad pisikesed detailid, mis kõik ühtse tervikuna suurt rolli
mängisid... ikka selleks, et teha Sinu külaskäik meeldejäävaks. Mulle meeldis
see, kuidas iga asi oli omas paigas ning
mingil hetkel olulist rolli mängis. Mulle meeldis see vaikus, mida Pädaste
sügisesel ajal pakkus. Mulle meeldis see udune hommik, kui olin oma toas
ärganud ning suure kardina akna eest kõrvale tõmmanud. Mulle meeldis see
energia, mis kummalisel kombel Sind võimust võttis ning üdini hea tunde
tekitas. Mulle meeldis see ürdilõhnaline ürdiaeg, kust nii mõnegi uue lemmiku
leidsin. Mulle meeldis see õhtusöök, mis tekitas igal käigul vaimustust ning
põnevust. Mulle meeldis see elevus endas, mida tekitas iga hetk Pädastes.... Ma
oli sattunud muinasjuttu, polnud kahtlustki!
Saabudes tekkis
tunne, justkui oleks rännanud kuskile kaugele. Väike jalutuskäik randa vaid
kinnitas seda. Loomulikult on ainuüksi Muhu saar eriline paik, mis palju
sellele tundele kaasa aitab. Jalutad mööda mereäärt ning suundud väikest
looklevat rannateed aina edasi. Vaikus, see on nii nauditav ning võikski kestma
jääda. Eriline tunne, millega kohtud vist tõesti ainult Eesti väikesaartel.
Pädastel on oma
ürdiaed. Koht, kuhu on kasvama pandud hulgaliselt erinevaid ürte, maitsetaimi
ning mitmeid taimi, mis esmapilgul arvatuna võiks vaid silmailu pakkuda. Nii
mõnigi maitstaime nimi on mul nüüd märkmikusse märgitud ning punasega juurde
kirjutatud: järgmine aasta kasvatan! Aeg ürdiaias lendas märkamatult ning
järsku oligi käes õhtusöögiaeg. Ootasin juba pikemat aega seda, mida võiks
pakkuda Pädaste mõisa restoran Alexander. Kuulub ju mitmendat aastat Eesti
parima restorani tiitel just sellele restoranile. Sealses köögis tegutseb nüüd
ka uus peakokk Yves Le Lay. Ma pean ütlema, et õhtusöögil kogu maagia
jätkus. Need maitsed olin nii värsked ja meistelikult kokku sobitatud. Iga
element taldrikul oli mõttega ning mitte juhuslikult sinna sattunud. Mis mulle
veel meeldis, oli teenindus, kuidagi vahetu ja sõbralik, mitte üleliia
hoolitsev, mis tihti just kuidagi ebameeldivalt mõjub. Seetõttu suur kniks meie
teenidajale õhtusöögil. Hakkas lähenema peaaegu juba südaöö, kui kogu õhtusöök
lõppes.
On hommik. Nagu eelnevalt mainisin, tõmbasin akna eest suure
kardina ning imetlesin pisut udust ja rahulikku hommikut, mis kogu mõisa aia
enda alla mattis. Seesama maagia jätkus hommikusöögilauas. Astusime
valgusküllasesse verandale ning seal oli kaetud pisike armas lauake kahele. See
laud oli mõeldud meile, mis pikaks hommikusöögiks justkui loodud. Jah,
hommikusöök venis pikale, sest tahtsid nautida nii toitu, kui väljas olevat
pisut sügiseseks muutunud ilma, mis tekitas pigem rõõmu kui tuska. Muinasjutt
kestis ning sinna olekski tahtnud jääda….. See lühike puhkus sai aga läbi, kuid
see aeg oli veedetud suurepäraselt. Elamuste pagas täis, sõitsime häärberist
välja ning Pädaste jäi seljataha, muutudes aina pisemaks ja pisemaks. Oli tore,
meeldiv ja meeldejääv kohtumine!
Tellimine:
Postitused
(
Atom
)