See on naljakas, kui erinevalt suhtuvad inimesed gluteenivabadesse küpsetistesse. On suur osa inimesi, kes teadlikult ja huviga igasugu selliseid retsepte otsivadki ning siis on teine osa inimesi, kes kuuldes sõnasid: gluteenivaba, paleo, suhkruvaba vms, teatavad koheselt, et ega valmiv lõpptulemus ikka miskit head olla ei saa. Vot just see "teine osa" kiitis sellesama rabarberikoogi ülimalt heaks. Niisiis, kui Teil on ka tutvusringkonnas selliseid pirtsutajaid, siis see kook on üsna kindlapeale minek.
Need, kes tatrajahuga tutvust teinud, teavad juba selle meeldivat pähklist maitset, mis lõpptulemusena kooki rikastab. Olgugi, et tihtipeale võivad vaid tatrajahuga küpsetatud maiused jääda pisut puised, siis siinses retseptis olengi vaid seda jahu teadlikult kasutanud. Miks? Seepärast, et rabarberi mahlakus seob jahu ning lõpptulemus jääb kohev ja mahlane. Ja kuna retsept on taaskord selline "sega-lihtsalt-kõik-kokku-ja-küpseta" retsept, siis ei nõua see ka väga palju küpsetaja aega. Lõpptulemuseks on aga mõnusalt kodune gluteenivaba kook.
Ahjaa, juba peaaegu unustasin. Kuna olen hõivatud igasugu projektide ja pildistamistega, siis mitu-mitu päeva olen tegelenud oma portfoolio-lehe "ehitamisega". Saan sinna ülesse panna väikese osa oma tegemistest. Suur osa on juba tehtud ning ka leht juba aktiivne (olgugi, et piltide sisestamine on veel poole peal:)). Nii, et kui tunnete huvi, siis soovitan piiluda siia: RAGNE PORTFOOLIO
2 dl tatrajahu
2 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 dl õli
2 muna
300 g rabarberitükke
2 tl kaneeli
100 g toorjuustu, toasooja
100 g Kreeka jogurtit
2 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 dl õli
2 muna
300 g rabarberitükke
2 tl kaneeli
100 g toorjuustu, toasooja
100 g Kreeka jogurtit
Sega retsepti 4 esimest komponenti omavahel. Vahusta munad õliga ning lisa kuivainetele. Sega rabarberitükid kaneeliga. Sega omavahel toorjuust ja jogurt ning lisa koos rabarberitükkidega tainale, sega ühtlaseks tainaks.
Vala tainas võiga määritud ahjuvormi (18x26cm) ning küpseta 180 kraadi juures u 35 minutit (peale küpsemist avasin ahjuukse ning lasin koogil soojas ahjus u 10 minutit seista).
Oh kui lihtne retsept, läheb tegemisse! Ja tatrajahu koos rabarbriga kõlab mõnusalt. Mäletan, et esimesel korral tatrajahust küpsetist maitstes otsisin tatrapudru maitset, aga polnudki, õnneks :) Pigem jah pähkline mõnus kõrvalmekk :)
VastaKustutaSee retsept on jah väga meeldivalt lihtne. Soovitan;)
KustutaKas tavaline tatrajahu või toortatar?
VastaKustutaTavaline tatrajahu:)
KustutaKas seda võiks proovida teha ka riisijahuga?
VastaKustutaKui Sul on mõni riisijahuga retsept, siis võiksid selle ka siia lisada. :)
Kindlsti võib proovida, kuna aga sellised jahud võivad tihtipeale jonnakalt käituda, siis täiesti kindlalt ei julge soovitada.
KustutaTegelikult mul riisijahuga retsepte on ka;) püüan lähiajal lisada;)
Kas võib olla ka toortatrajahu? :)
VastaKustutaJa, loomulikult võib:)
KustutaKas seda võiks teha ka odrajahuga?
VastaKustutaVõib ikka:) Lõpptulemus tuleb üsna sarnane.
KustutaTegin täpselt retsepti järgi, aga kook jäi seest tooreks. Ilmselt siis ahjus probleem ja oleks pidanud kauem hoidma ahjus, või soovitad pigem sama aeg aga kõrgem temperatuur?
VastaKustutaMuidu näiteks need sokolaaditükkidega küpsised (sinu hiljutine retsept) tulid mul sama ahjuga ilusti välja.
Anni.
Kas ahjuvorm oli sama suur või suurem/väiksem? Võimalik, et ka rabarberitest eraldus rohkem mahla vms. Seetõttu soovitan alati koogi küpsust pisikese puutikuga proovida:)
KustutaKasutasin 24 cm diameetriga ümmargust ahjuvormi. Proovin ka riisijahu-tatrajahu koogi mõni päev ära ja annan teada, kas õnnestus paremini.
KustutaAnni
Jään muljeid ja kommentaare ootama;)
KustutaKas toorjuustu ja jogurti asemel võiks kasutada midagi muud ka? Näiteks hapukoort või kohupiima?
VastaKustutaKreeka jogurti või asendada sama koguse hapukoorega. Kui toorjuustu asendada, siis võib selle sama koguse klassikalise kohupiimaga asendada:)
KustutaAitäh, Ragne. Asi selles, et tahaks ju väga kohe tegema hakata, aga kui kõiki komponente kodus ei ole antud hetkel, siis ju vaja asendada olemasolevatega.
KustutaOtseloomulikult. Siinsamas postituses küsis keegi blogikülastaja just, et miks vaja asendada ning minu arvates võib põhjendusi sellele olla mitmeid. Esiteks toitumisviisid ja -harjumused ning teiseks just see, et miskit ei pruugi kodus leiduda. Seetõttu on hea alati küsida... nii on ka see teistele abiks;)
KustutaTere Ragne! Mis sa arvad, kas suhkru võiks selles retseptis asendada meega? Kui jah, siis kui palju mett umbes läheks?
VastaKustutaJa loomulikult võib. Tahtsin ka ise meega seda kooki proovida;) ma ise paneksin mett ca 175-200 grammi:)
KustutaMiks kõik midagi asendada tahavad? :) Kook hea ju ilma asendustetagi.
VastaKustutaTegelikult on retseptid ju tihtipeale ka nö aluspõhjaks millest juhinduda ning mida muuta vastavalt sellele, mida kodus leidub;)
KustutaTegelikult on retseptid ju tihtipeale ka nö aluspõhjaks millest juhinduda ning mida muuta vastavalt sellele, mida kodus leidub;)
KustutaMis õli sa kasutad? Tavalist oliiviõli või rapsiõli või mida? Kuidas kookosõliga on?
VastaKustutaMul on kodus enamasti kasutusel kookosõli, kõrvitsaseemneõli, viinamarjaseemneõli, rapsiõli ning oliiviõli (extra virgin ja tavaline). Selle koogi valmistamisel soovitan kasutada kas rapsiõli või virgin oliiviõli. Ma ei ole proovinud seda kooki kookosõliga valmistada ning seetõttu ei julge seda siinses koogis soovitada:)
KustutaMa tegin kookosõliga. Mõtlesin, et kui tatrajahu on pähklise maitsega, siis peaks sobima küll. Vahustasin päris pikalt, et kookosõli muutuks pehmemaks ega jääks tükke sisse. Lõppkokkuvõttes tuli ikkagi kuidagi kuiv, rabarberi maitset polnud üldse, oli selline ... tatrajahune :D Pähkline ja jahune. Samas, ma kasutasin kohupiima toorjuustu asemel, vb see ka mõjus. Aga teine kord siis teen rapsiõliga, ehk tuleb mahlakam :)
KustutaAItäh tagasiside eest. Minule abiks ning kindlasti ka teistele;)
KustutaTegin täna seda kooki, väga lihtne ja lõpptulemus mulle meeldis väga. Hea mahlane ja selline n-ö märg.
VastaKustutaNii lahe! Ma eile õhtul nägin ka just, et olid seda kooki teinud;)
KustutaKiidan retsepti, tänud Ragne! Minu esimene tatrajahust tehtud küpsetis ja tuli suurepäraselt välja :) Tavalise suhkru asendasin kookospalmisuhkruga, panin seda pisut rohkem. Nii hea, pehme ja mahlane. Super! Varsti proovin riisijahu/tatrajahu rabarberikooki ka!
VastaKustutaRõõm kuulda, et see kook üllatas positiivselt. Mul on mõned gluteenivabad koogid veel siia blogisse ülespanemata, aga kindlasti püüan seda viga parandada;)
Kustutaväga maitsev kook, aga kippus lagunema ja kätte ei olnud võimalik võtta. eks ma siis paningi jäätisepalli juurde ja sõin lusikaga
VastaKustutaTere! Kasutasin ainult toorjuustu ja õlina päevalilleõli. Tuli väga maitsev ja mahlane. Tatrajahu üllatas positiivselt.
VastaKustutaTatrajahu on tõepoolest üks väärt asi. Mulle meeldib sellest ka küpsiseid valmistada;)
KustutaTegin nädalavahetusel seda kooki ning kiidan väga! Tõeliselt mahlane ja maitsev kook! See läheb kindlasti mu retseptiraamatusse kirja, et igal aastal rabarberihooajal korduv tegemisele minna :)
VastaKustutaTatrajahu erilisest maitsest ma ise niiväga aru ei saagi, aga igaljuhu maitseb mulle väga ning on hea teada, et see on gluteenivaba ning ei sisalda nisujahu!
Tere tulemast selle koogi austajate rivistusse:) Õunahooajal tasub seda kooki proovida kindlasti õuntega!
KustutaTegin täna seda kooki. Lisasin veel aprikoosid. Kõrvale tegin vahukoore-kohupiimakreemi. Imeline!
VastaKustutaKui see tatrajahuga kook kõrgete äärtega pannile (6cm), plaadikoogina, siis kuidas peaksin arvestama koguseid?
VastaKustutaMilliste mõõtmetega see panna on?
KustutaAhjupanni mõõtmed: laius 28cm, pikkus 39, kõrgus 6cm.
KustutaKui kooke teen, teen sageli sellega. Et jätkuks.
Tegemist on siis pisut suurema vormiga, kui minu vorm, mida selle koogi küpsetamiseks kasutasin. Sellisel juhul tuleb kogused retseptid suurendada 2,3 korda. (muidugi võib ka lihtsalt koguseid topelt võtta - tuleb pisut madalam kook, aga võibolla on lihtsam arvestada;))
KustutaTere, Ragne! Kui ma kasutan antud koogis sügavkülmutatud rabarbereid, siis kas ma peaksin (külmunud) rabarberi tükid enne (maisi-)tärklisega segama?
VastaKustutaJa, nii soovitaksin küll teha, siis ei jää lõpptulemus üleliia vesine:)
KustutaHei hopsti, ostsin täna poest rabarberit. Proovin kindlasti nädalavahetusel, siis külalised tulemas, kes tavalisest jahust tehtud kooki süüa ei saa. Tervitades Anne
VastaKustutaHei hopsti, ostsin täna poest rabarberit. Proovin kindlasti nädalavahetusel, siis külalised tulemas, kes tavalisest jahust tehtud kooki süüa ei saa. Tervitades Anne
VastaKustutaTere Anne,
KustutaJään kindlasti ootama tagasisidet, kuidas kook õnnestus ja maitses:)
Väga maitsev! Aitäh retsepti eest. Teen kindlasti veel.
VastaKustutaRõõm:)
KustutaTere! Kui palju panna suhkru asemel erütritooli? Pärmseene vohamise tõttu ei või hetkel lisaks nisujahule ka suhkurt tarbida :)
VastaKustutaTere,
VastaKustutaKahjuks ei kasuta ma seda magusainet, mistõttu ei oska ma täpselt selle kohta kahjuks nõu anda:)
Tere! Tegin ka kookosõliga, sulatasin enne õli vedelaks. Kook tuli väga kuiv ja puine. Ütleks, et kookosõli ei sobi. Kui asendada võiga, siis kui palju võid panna? Kuskil 100-150g? Muidu maitse oli selline, et isegi mu äärmiselt umbusklik ja kehva isuga teismeline ütles, et parim kook üldse.
VastaKustutaOkei, ise küsin, ise vastan. Panin 120g võid õli asemel, sulatasin ja jahutasin, et oleks vedel. Tulemus on mahlasem kui kookosõliga aga laiali kukub ikkagi. Muud osad on täpselt nii nagu retseptis. No miks ta mul laiali kukub? Jäätisega pudi süüa on ju tore küll aga tahaks konkreetset tükki ikka ka võtta :P
KustutaKahtlustan jahu. Millist kasutasid?
KustutaEt paremini koos püsiks võid ka lisada ühe muna täiendavalt.
KustutaTäitsa tavaline tatrajahu, äkki Veski Mati oma vms. Proovin panna muna juurde. Mul süüakse küll see pudi kõik ära aga võiks ju koos ka püsida kuni taldrikusse jõuab :D Suurepärane kook muidu, tänan retsepti eest :)
KustutaKoos peab see kook kohe kindlasti püsima:) Soovitan suurendada muna kogust!
KustutaTere! Kas võib kasutada ka linaõli? :)
VastaKustutaJa, võib ikka. Lisada seda ikka siis sama kogus, mis retseptis.
KustutaTere
VastaKustutaPanin koogi just ahju, aga hakkasin mõtlema, et kas peaks panema pöördõhuga või ülemine-alumine kuumus?
Lihtsalt tavaline ülalt-alt kuumus:)
KustutaTundub maitsev kook, kindlasti proovin. Ainult, et hetkel kodus minul ainult gluteeniga tatrajahu. Lihtsalt märgin, et kui tahta teha gluteenivaba, siis kindlasti poes valida vastava märgistusega jahu.
VastaKustutaAitöh hoiatamast. Kindlasti peab poes alati pakendeid lugema!
KustutaTegin just seda kooki...kuna rabarberit ei olnud, tegin õunad+kaneel..kasutasin toortatrajahu, kookosõli, suhkru asemel mett ja toorjuustu asemel 200g pakk kohupiima+natuke hapukoort. Tulemus väga hea mahlane kook! Sõin pool koogist lihtsalt järjest üksi ära :D
VastaKustuta:) ... siis tuleb teine pool ka ära süüa:)
KustutaMinu gluteenitalumatu mehe suur lemmik (ta on üldiselt natuke kahtlev igasuguste teiste jahude suhtes peale vana hea nisuka). Olen terve kevad-suvise aja iga natukese aja tagant seda teinud ja iga kord on kook nigu niuhti läinud :)
VastaKustutaSuur tänu sulle, Ragne! :)
Tore kuulda. Ma salaja ütlen veel, et homme-ülehomme postitan siia ühe imehea õuna-banaanikoogi, mis on gluteeni- ja laktoosivaba. Kuna unustasin koogile magusainet lisada enne küpsetamist, siis ei ole ka täiendavalt suhkrut lisatud. Selgus aga, et tänu banaanile jäi kook täpselt parajalt magus ning on meeltmööda ka mu meesperele (see on suur asi). Ühesõnaga praegu nosin seda kooki ja töötlen selle koogi pilte. Nädalavahetusel panen ka blogisse;) Soovitan proovida!
KustutaMina tegin pool toortatra jahu ja pool täistera kaerajahu,suhkru asemel erütritool.Sai väga hea kook ja veel täiesti patuvaba.
VastaKustutaSeda on väga tore kuulda, et selle retsept ühe maitsva idee aluseks oli:)
KustutaTere
VastaKustutaKas sobib mingi teistsugune ahjuvorm või koogivorm ka küpsetamiseks?
Loomulikult võib kasutada selle koogi tegemisel mis tahes vormi:) Sama koguseid kasutades võiks ümmarguse vormi suurus olla 24-25 cm:)
KustutaKüpsetan seda kooki inimesele, kel on ka laktoositalumatus (ka laktoosivaba toorjuust ei sobi). Millega saaks asendada toorjuustu retseptis? Jogurtiga saab hakkama (kasutaks taimset), aga see va toorjuust...
VastaKustutaTere
KustutaEi ole seda konkreetset kooki ilma toorjuustuta katsetanud. Aga soovitan proovida nii, et lihtsalt suurendada jogurtikogust ning toorjuust lihtsalt välja jätta:)