30. september 2015

Kaks lihtsat kaunistamisideed lapse (sünnipäeva)koogile!

Kui ma eile hommikul Terevisioonis kooki küpsetamas käisin, tekkis küsimus, et millal ma siis blogimist täpselt alustasin. Aastat ja kuud ma teadsin (september, 2007), aga täpne kuupäev kipub pidevalt meelest minema. Kiire otsimise tulemusena selgus, et täna, 30. septembril on minu blogil pisike sünnipäev ning vanust nüüd juba 8!! Ma pikalt heietama ei hakka, aga lühidalt öeldes on see aeg olnud täis põnevust, toredaid toiduseiklusi ning kuhjaga uusi sõpru, kes mistahes ajal on nõus sinuga rääkima toiduteemadel;) Koogikest ma sünnipäeva puhul ei küpseta, see-eest aga jagan Teiega kahte lihtsat kaunistamisideed, millega tordid veidi pidulikumaks muuta juhul, kui on aega vähe, aga laps nõuab temaatilist küpsetist.

Esimene koogike valmis lapse sünnipäevaks. Tegemist on kõige lihtsama küpsetamata küpsisekoogiga, mis koosneb vaid kolmest komponendist: küpsised, hapukoor ja kohv (immutamiseks). Kaunistatud on see suhkrumassiga. Traditsioonilisi auke sellele tegelasele tegema ei hakanud, piirdusin ringikestega. Lapsele meeldis ja endale ka, kuid minule eelkõige sellepärast, et see sai valmis nii-nii kiiresti:)

Teine kook on samuti hästi lihtne ning valmis esimese koolipäeva puhul. Valmistamiseks küpsetage mistahes kook või tort ning katke see kreemiga. Mina kasutasin kohupiimapastat ning sulatatud valget šokolaadi. Viimane annab magusust ning aitab ka kohupiimal parajalt tarretuda. Selle peale tegin paberist väljalõigatud šabloonide abil erinevad tähed. Kasutasin jällegi suhkrumassi, kuid saab imehästi ka martsipaniga. Kasutasin looduslikke toiduvärve.



22. september 2015

Šokolaadine riisipuding


Istun taas akna all laua taga, kirjutan seda postitust ning paratamatult liigub pilk õue poole. Mida rohkem vaatan, seda kindlamini pean tõdema, et tegelikult on sügis ikka imeline aastaaeg. Suvisest soojusest saab pisut kargem sügis, mis kohatiste vihmahoogudega sunnib sind toas koos tassikese tee ja hea raamatuga teki alla peitu pugema. Kohati aga tervitab päike end oma kohalolekuga, nagu tänagi. Sellised ilmad on suurepärased väikeseks jalutuskäiguks või metsaretkeks. Samasugune ilus ilm oli ka nädalavahetusel, seetõttu kasutasime võimalust ning läksime metsa matkarajale jalutama, ühtlasi ka seenele ja marjule. Viimaseid saime rohkelt, seentest rõõmustas meid aga ainult üks pisike puravik...... 

Nagu ikka igasugustel väljasõitudel oli toidukott meil samuti kaasas, sisaldades termosega teed ja pisut võileibu. Pisikestesse purgikestesse valmistasin magustoiduks aga sedasama riisipudingut - sobis ideaalselt metsaeluga! Selle riisipudingu retsept on mul kasutusel juba pikemat aega, sest nii head ja mõnusat magustoitu on lausa kohustuslik valmistada vähemalt paar korda kuus:) Sobib see nii koheselt söömiseks, kui ka jahtunult - matsev mõlemat moodi!


19. september 2015

Pajaroog köögiviljade ja lihaveise esiseljaga

Kindlasti olete tihtipeale pühapäeviti lõunasel ajal vanaema juurde sattunud. Just täpselt siis, kui pliidi all on praksumas soojendav tuli ning kohe-kohe on valmis saamas pajaroog. Lõunasöök, mis valmistatud oma aia andidest ja loomulikult korralikult lihatükist, mis peale mõningast küpsemist on lihtsalt suus-sulavalt pehme. Nagu pühapäevale kombeks, kaetakse laud suure toa pitslinaga kaetud vanale puulauale ning peaosaliseks on just seesama pajaroog. Selles roas on ehedust ja ehtsust, kodusoojust ja kuhjaga häid soove ning mis peamine - see toit maitseb nii nostalgiliselt. 

Just täpselt taoline on ka allolev retsept, mida mulle meeldib teha nö laiskadel nädalavahetustel, siis kui suuremat kokkamistuju ei ole, aga siiski on kiusatus miski maitsva järele. Sellisel juhul sobib seesugune roog valmistamiseks imehästi, kuna ei nõua rohket vaeva - vaja vaid lihtsalt vajalikud komponendid ahjuvormi pista ning siis selle valmimist oodata... Kergelt guljašši puudutusega pajaroog on parajalt tummine, maitserikas ning kõhtutäitev. Minul oli kasutusel Liivimaa lihaveise esiselg, selline lihatükk, mis nõuab pisut pikemat töötlemist ning hautamist ning seetõttu sobib siia retsept justkui valatult. 


18. september 2015

Kodune iirise-õunakook

Mulle tundub, et kõik küpsetavad hetkel õunakooke, sest ükskõik kelle juurde ma külla ei satuks, siis ikka on laual ootamas üks õunakoogike. Selle üle ei kurda ma absoluutselt, sest õunakoogid on ühed mu suured lemmikud. Need maitsevad nii lihtsalt, nii koduselt ning tekitavad alati sellise mõnusa sooja tunde. Minu arvates ei sobi õun uhkeldavatesse kookidesse ja seettõttu kasutan neid pisikesi ubinaid pigem ikka kodustes kookides. Üks täpselt selline koogike on ka teie ees - lihtne mahlane plaadikook, millel seltsiks õunad ja iiriskommid. Viimased teevad koogi parajalt magusaks ning tekitavad sööjates üllatusmomenti, kui kooki süües juhuslikult mõne suurema iiriskommitüki otsa sattuda:) Kasutasin selle koogi valmistamisel lehmakomme, mida pole enam ammu poest ostnud. Ma ei tea, kas nii nüüd ongi, aga tänapäeval on need lehmakommid kuidagi värskemad ning sobisid siia kooki justkui valatult...


Jah, see on selline maitsev klassikaline kook, mis maitseb kindlasti paljudele. Siinkohal ei jäta ma võimalust kasutamata ning mainin, et kui teil juhuslikult juhtub kodus olema üks kindel, hea ja alati toimiv toiduretsept, siis piiluge siia: www.tv3.ee/milline-maitse . Nimelt otsib TV3 põnevaid retsepte, mis väärivad jagamist. Jah, see on taas üks kokandusteemaline saade, aga erineb selle poolest (mis mulle just eriti meeldib), et ei otsita parimat kokka, parima käega toiduvalmistajat ja muud taolist. Otsitakse lihtsalt ühte head retsepti! Nii, et kui Te teate mõnda jagamist väärivat retsepti, siis jagage seda kindlasti ka teistega. Muidugi aega osalemiseks napib ja oleks võinud ju sellest varem siin juttu teha, aga ütleme nii - parem hilja kui ....:) 

 
Ahjaa, see retsept ilmus ka eilses Naistelehes (17.09.15). Nüüd aga lubatud koogiretsept:

11. september 2015

Taljesõbralikud kastmed - retseptid, ideed ja valmistamise nipid!


Minult on viimasel ajal palju küsitud erinevaid kastmete retsepte ja ideid, millega rikastada lõuna- ja õhtusööke. Ikka selliseid, mis pisut taljesõbralikumad ning milles puudub majonees, hapukoor ja muu selline. Õnneks kirjutasin ma suve alguses ajakirja Maret just ühe artikli, milles leidus rohkelt just seesuguseid retsepte.

Hea kaste võib toiduga teha imesid ning muuta inetu pardipoja säravaks printsessiks. Kodune kaste on puhta ja värske maitsega. Vaba igasugustest maitsetugevdajatest, paksendajatest, säilitusainetest ja toiduvärvidest. Ilma kastmeta on toit justkui võileib ilma leivata – üks vajab üht ja teine hädasti teist. Seepärast järgnevalt mõningaid minu lemmikretseptid, mis sobivad ideaalselt krooniks erinevatele värsketele salatitele, ahjujuurikatele, linnuliharoogadele jne


Selleks, et avastada põnevate kastmete retsepte on õige toimida paari lihtsa põhireeglite järgi. Põhiretseptide järgi valmistatud kaste võiks koosneda põhjast (õli, jogurt, palsamiäädikas, tomatipüree, avokaado), miskist happelisemast (äädikad, tsitruste mahlad), lisandi(te)st ja siis veel maitseainetest. Viimane on äärmiselt olulise tähtsusega ning aitab lõpptulemust korralikult viimistleda. Loomulikult saab kastme valmistamisel aidata kaasa külmkapi tühjendamisele, sest kindlasti leidub seal pisut sojakastet, mõni poolik tsitsuseline, austri- või mõnda muud kastet, mis on jäänud kasutult seisma ning juba ammu külmkapis pahaaimamatult ruumi võtab.

Lisaboonusena valmib isetehtud salatikaste hetkega ning ei vaja rohkelt keerulisi töövahendeid. Mul on kodus olemas üks tavaline kaanega klaaspurk, millesse vastavalt kastmeretseptile soovitud komponendid lisan ning siis korralikult kõik segamini raputan. Kui kastmele lisada püreestamist vajavaid komponente, siis saab mikserdamisnõuna kasutada sedasama purgikest. 



Soovitused:
  • Kasuta taljesõbraliku kastme valmistamiseks hapukoore või majoneesi asemel Kreeka jogurtit. Tänu selle valmimistehnikale on Kreeka jogurt paksema konsistentsiga kui mis tahes tavaline maitsestamata jogurt;
  • Lisaks maitse andmisele saate komponente lisada ka sobiva tekstuuri saavutamiseks. Lisa kreemisema kastme saamiseks avokaadot, parmesani või mahedat sinepit;
  • Kastmete valmistamisel ära kindlasti retseptis näpuga järge pea. Maitse kastet ning lisae täpselt vajalikke komponente nii palju, et leiad ideaalse maitsekooskõla;
  • Värsked ürdid teevad kastme maitsega imet. Kui valmistad näiteks traditsioonilise õlikastme mitmeks päeva, siis võid julgelt lisada ka kuivatatud ürte, mis seismisel rohket maitset annavad kastmele;
  • Osad õlid on tugevama maitsega ning seetõttu võivad ka kastmes liialt domineerima jääda. Seetõttu kasuta kastme valmistamiseks just seda õli, mis Sulle meeldib.
  • Ära unustage kastet enne kasutamist korralikult segada!

Üks kasulik spikker kastme valmistamiseks on siin:


Kastme põhi (100g)*                 Hape (2-3 sl)               Lisand (1-2 sl)                 Maitsestamiseks
(Oliivi)õli 35g                                palsamiäädikas             riivitud ingver,sinep          mesi, pipar, sojakaste
Kõrvitsaseemneõli 35g                  apelsinimahl                  kapparid, parmesan         mesi, pipar, sool
Kreeka jogurt                               valge veini äädikas        hakitud vürtsikilu              pipar
Kõrvitsaseemneõli 50g                  sidrunimahl                   jõhvikad, sinep                mesi, sool
Mangopüree                                 laimimahl                      oliiviõli, tüümian               pipar, sool, karri
Feta juust                                      riisiäädikas                   petersell, oliiviõli              suhkur,tšilli, sojakaste
Avokaadopüree                             sidrunimahl                  sinihallitusjuust                  köömned
Palsamiäädikas                              apelsinimahl                mooniseemned,õli, sinep    pipar, sool
                               
Valitud kastme komponendid pane kaussi ning sega või mikserda ühtlaseks. Maitsesta lõplikult ning kasuta soovide kohaselt.  
               
Tähelepanekud:
*Lisa 100 g teatud komponenti juhul, kui ei ole tooraine juures märgitud teisiti!
Kastmete valmistamiseks on kasutatud mahedat sinepit.
Kasuta alati tsitrsustest pressitud värsket mahla!



9. september 2015

Kodune õuna-martsipanikook

Ma olen umbes taolist retsepti siin blogis kunagi ammu jaganud, aga koos õunte ja martsipaniga on see kook lõpptulemusena ikkagi hoopis teistsugune. Seetõttu on see koogike nüüd siin Teie ees. Minu hästi paljud tuttavad on tõelised koduste kookide austajad, seetähendab, et üks lihtne plaadikook lihtsate maitsetega on just see, mis paneb tihtipeale kookitükikest juurde võtma. Ka seesama koogike on oma olemuselt hästi lihtne, tänu õuntele meeldivalt mahlane ning lisaboonusena ka martsipaniselt magus:) 


7. september 2015

Toorjuustune ahjukana

Miks mulle tundub, et viimasel ajal olen ma hakanud valmistama üha lihtsamaid ja kiiremini valmivaid roogasid?! Osaliselt kindlasti seetõttu, et aega pisut napib. Teisalt jällegi miks peaksin ma meisterdama keerukaid ja rohkelt aega nõudvaid roogasid, kui saab oluliselt maitsvamalt ja lihtsamalt. Püüan alati eelistada ikka isetehtut ning poetoodang jääbki enamati poodi. Kodutoidus on lihtsalt seda soojust ja armastust äratuntavalt palju:) Niisiis on taas üks äärmiselt lihtne retsept Teie ees. Peaosaliseks seekord terve kana, mis koos toorjuustu ja õllega ahjupotis nii-nii mahlaseks küpseb. Kõrvale võite serveerida mistahes lisandit, meie maiustasime koos traditsioonilise köögiviljapüreega!



3. september 2015

Meesinepi-kurgisaiad


Tunnistan, et minu menüüsse eksib võileibu üha harvemini, kuid kui juhtun endale võileiba tegema, peab see olema miskit tõeliselt head ja koosnema minu lemmikkomponentidest. Seesama võileib sisaldab meeldivalt paksu suitsusinki, värskendavat kurki ning sinepit, mida pisut "tuunitud" konjaki, mee ja värske tilliga. Selline võileib on hea.


1. september 2015

Lihtsad suvikõrvitsakotletid


Paljudel minu tuttavatel on tõsine suvikõrvitsate üleküllus ning enam miskit ei ole nendest teha. Kuna ma olen tõeline suvikõrvitsate austaja, siis siinkohal tulengi mängu mina ning olen üks õnnelik, kes kõik need suvikõrvitsad endale saab. Hoidistamiseks olen teinud sel aastal suvikõrvitsatest marinaadi, moosi ja erinevaid hoidiseid. Igapäevaselt olen aga viimased päevad (või isegi nädalad?!) teinud suvikõrvitsaomletti krõbeda peekoni või soolatud lõhefileega, mis maitseb nii hästi, et lähiajal vist isu sellest täis ei saa! Tihedasti on menüüs ka üks minu lemmik ja üdini tervislik suvikõrvitsapasta ning needsamad suvikõrvitsakotletid, mis maitsevad nii-nii hästi. Tänu suvikõrvitsale jäävad need kotletid nii mahlased ja kohevad....ühesõnaga on lõpptulemus nii hea, et vägisi püüad näppe kotletikausist eemale hoida:)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails