Ghee on või pikaajalisel
kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud rasvaine, millest on eemaldunud
vesi, piimasuhkur ja -valk. Seetõttu on tegemist laktoosi- ja gluteenivaba
tootega. Kuldse jume, pisut magusa ja õrnalt pähklise maitse ja aroomiga ghee
on ideaalne või, õli ja teiste rasvade asendajana. Kuna
sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril
kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee
suuri kuumuseid. Gheed ei pea
hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise
vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu tõsta gheed alati
kuiva ja puhta lusikaga.
Juba väike kogus gheed, annab toidule maitse. Kasuta
seda võileivamäärdena, hommikupudrus, küpsetamiseks, praadimiseks või erinevate köögiviljade
röstimiseks. Sobib ideaalselt ka roogade täiustamiseks, kuna annab toitudele
juurde suurepärase maitse. Lisaks on sel mitmeid kasulikke omadusi - soodustab seedimist, puhastab keha toksiinidest,
teravdab silmi, alandab kolestorooli ja tugevdab immuunsüsteemi.
Selitatud võid saab osta kindlasti
mahekauplustest, kuid üha enam kohtab seda ka tavalistes toidupoodides. Poest
ostetud toote hind on suhteliselt kõrge, kuid õnneks saab seda väga edukalt (ja
soodsalt) ka ise kodus valmistada. Selleks on vaja paksupõhjalist potti,
lusikat (vahukulpi), sõela kurnamiseks ning toorainena võid (82%). Protsessi
käigus on oluline pisut aega varuda, sest ghee valmistamiseks peab võid sulatama
rahulikult madalal kuumusel. Vastasel juhul on oht kõrbemiseks ning siis ei
valmi lõpptulemus soovitult. Valmistamine võtab aega ca 30 minutit.