Taas on üks kuu möödunud (appi, nii kiirelt) ning on aeg
jällegi üks koogike valmis meisterdada. Seekord valmis üks lihtne küpsetamata
hapukoore-meekook, mille idee tiirles mul juba pikemat aega peas ringi.
Inspireeritud on see kook kihilisest meekoogist, kuid kes see ikka viitsib kiirel ajal selle
jaoks neid kihte valmis meisterdada ning kõik lõpuks koogiks kokku ehitada.
Siis ongi abiks seesama kook, mille kihid on valmistatud
küpsisepurust, mis õhukese kihina on hapukoore-kohupiimaseguga kihiti laotud.
Õhuke küpsisepurukiht on tänu kohupiimatäidisele tihkeks kokku surutud ning
tekib tunne, justkui oleks kihid küpsetatud. Tegelikult on aga tegemist lihtsa
küpsisekoogiga.
Kook on taas meisterdatud 20 cm läbimõõduga koogivormi, mis
teeb selle maiuse mõnusalt kõrgeks. Tänu oma kõrgusele sobib aga ilusti 10-12le
maiustajale. Kui ma nüüd korralikuöt lugesin, siis kokku tegin sellele koogile 8
kohupiima-hapukoorekihti, kuid see ei olegi nii oluline, kas tuleb 7, 8, 9, või
10 kihti. Oluline on lihtsalt rõõmuga laduda õhukese kihina kihiti
küpsispuru ja täidist.
525 g küpsiseid
30 g võid, sulatatuna
400 g kohupiima
500 g hapukoort
100 g mett
30 g võid, sulatatuna
400 g kohupiima
500 g hapukoort
100 g mett
Purusta küpsised hästi peeneks puruks. Tõsta 100 g küpsisepuru
teise kaussi ning sega see kokku sulatatud võiga. Laota saadud segu
küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale.
Sega kohupiim kausis lahti, lisa hapukoor ja mesi ning sega
ühtlaseks. Seejärel laota kohupiimasegu koogivormi kihiti küpsisepuruga. Laota
vormi õhuke kiht kohupiimasegu, selle peale raputa õhuke küpsisepurukiht. Korda tegevust niikaua,
kuni komponendid otsa saavad, kuid pea meeles, et kõige viimaseks kihiks peab
jääma küpsisepuru. Lase enne söömist koogil külmkapis taheneda 1-2
päeva.
Mis tüüpi küpsiseid kasutasid?
VastaKustutaSelga ja kalevi küpiseid (umbes pooleks mõlemaid) :)
VastaKustutaTere Ragne
VastaKustutaKas pigem kohupiimakreem või teraline kohupiim?
Tegin oma preili 3nda kuu tordiks hapukoorevahu- ehk linnupiimakooki.Ja see oli nii maitsev!!
Jätka samas vaimus :)
Oi, õnnesoovid siis tagantjärgi preilile:)
KustutaKasutasin teralist kohupiima ning soovitan sellega teha.
Järgmise kuu kook ideena juba peas mõlgub. Aeg lendab nii kiirelt, et ega uue kuu sünnipäev enam nii kaugel ei olegi!
Oi, õnnesoovid siis tagantjärgi preilile:)
KustutaKasutasin teralist kohupiima ning soovitan sellega teha.
Järgmise kuu kook ideena juba peas mõlgub. Aeg lendab nii kiirelt, et ega uue kuu sünnipäev enam nii kaugel ei olegi!
Nii hea on ikka praegu siin blogis käia koogiinspiratsiooni saamas kuna minu neiu on mõni päev noorem kui Mia ning alati leiab hea idee mida järgmine kord maitsvat meisterdada :)
VastaKustutaSeda kooki siin plaanin järgmine kord teha ning tahtsin küsida, et kas mesi, mida koogile lisada peaks vedel olema? Kui mul on veidi tahkem mesi siis peaks ma seda saama veevannil veidi vedelamaks teha ju idee järgi? :D
Seda on äärmiselt tore kuulda, et need mini-sünnipäeva koogipostitused asja ette lähevad:) Järgmine kuu on mul plaanis valmistada üks imelihtne brita koogike (ikka rohke täidisega) ning detsembrikuus üks jõuluhõnguline mahlane porgandikook:)
KustutaMinul on otse mesinikult ostetud mesi, mis on hetkel veel suhteliselt vedel ning mis seguneb hapukoore ja kohupiimaga hõlpsalt. Kui aga mesi on liialt kõva, siis töötab veevanni meetod imehästi.
Järgmiste kookideni;)
Tere! Tahaks kindluse mõttes küsida, kuidas saaksin mõõta 100g mett? Mitu tee/supilusikat see umbes võib olla?
VastaKustutaMa mõõdaks üle, aga olen paar päeva oma köögist nüüd kahjuks eemal:) Lisa ca 4 sl. Muidugi oleneb maitsest kõik, võid mett lisada vabalt rohkem/vähem, vastavalt oma maitsemeeltele:) retseptis antud kogusega on mett parajalt tunda.
KustutaTere,
VastaKustutaKas on mingi nipp vm kuidas see küpsisepuru kohupiimamassi külge ei jääks? Jube keeruline on neid kihiti panna, kuna küpsisepuru jääb kohe lusika/käe vm külge.
Mina laotasin teatud kogus hapukoorekogust küpsisepurule laiali (mitte ainult ühte kohta) ning siis noaga määrisin selle laiali! Kui aga väga palju jääb küpsisepuru külge, siis tuleb seda õhem kiht hapukooretäidise peale laotada. Täidis peab iseenesest küpsisepuru enda külge nö kleepima:)
KustutaMinul ei tulnud nii palju kihte :( hapukooresegu sai otsa, aga küpsisepuru jäi veel alles.. Ei teagi, mida teisiti teha tuleks:S. Hetkel külmkapis, eks homme saab lahti lõigata ning vaadata, kuidas visuaalselt ja kuidas maitse.
VastaKustutaTobe küsimus minu poolt, aga panid kõik ikka nii nagu retseptis kirjas? Kui paksud hapukoorekihid sa tegid ning kui paks küpsisekihid on? Kas seda küpsisepuru jäi palju üle?
KustutaKogused said õiged, võibolla panin liiga paksu kihi segu. Pilti ja enda tehtud kooki vorreldes nii tundubki olevat. Puru jai ule vahemalt uhe kihi jagu veel. Samas maitset koik kiitsid ja koos pusis ka. Minu jaoks pisut magus, panin peale punaseid sostraid,aga enda maitse jargi oleks ka vahele pannud,et pisut hapusust ja tekstuuri lisada. Samas teised koik kiitsid :) Hea lihtne on teha kull.
VastaKustutaAga sellest pole lugu, et küpsist üle jäi, ongi põhjust varsti jälle kooki teha :)
VastaKustutaAitäh tagasiside eest:) Kui segu rohkem koogi vahele läks ning küpsisepuru üle jäi, siis kas kook tahenes ikka ilusti ära? Kas mett lisasid nii nagu retseptis?
KustutaTegin seda kooki tänaseks, oma neiu 4ndaks minisünnaks... Väga maitsev tuli 😊 Kihte tuli vist seitse (proovisin üle lugeda), pealmise kihi jaoks jäi puru üsna palju ning see jäi üsna pudisev (kas pidigi nii?), kuid maitse super ja kerge valmistada ka 😁
VastaKustutaPudisev ei tohiks jääda. Eks see kihtide arv olene suuresti sellest, kui palju küpsisepuru ja hapukooresegu korraga panna:)
Kustuta... ja loomulikult õnnesoovid pisipreilile:)
Kas võib asendada hapukoore kreeka jogurtiga ja või kookosrasvaga? Mida sel juhul silmas pidada?
VastaKustutaKas kohupiim on maitsestamata?
Või võib asendada kookosrasvaga küll. Samuti võib või asemel kasutada sulatatud (tumedat) šokolaadi.
KustutaKreeka jogurtit võib kasutada, soovitan kasutada võimalikult paksu konsistentsiga jogurtit, vastasel juhul ei tahene kook soovitult. Samuti jälgida et Kreeka jogurt liialt hapukas ei ole (osad kipuvad olema).
Aga kui teha kook 24 cm vormi. Kui palju rohkem peaksin puru ja segu tegema?
VastaKustutaKõik kogused tuleb sellisel juhul korrutada 1,4ga:)
KustutaSuured tänud, hakkan täna katsetama :)
KustutaKas Rõngu Pagari Digestive küpsisepuru ka sobiks sellesse kooki? Mul on kodus paar pakki ja mõtlesin just, et võiks ära kasutada. :)
VastaKustutaTere,
KustutaMuidugi - see sobib imehästi kasutamiseks:)
Kui teha gluteenivaba variant kaerakliiküpsistega. Toimiks?
VastaKustutaMa olen enam kui kindel, et toimib:)
KustutaKas siia sobib kasutada siis Farmi 5% pakikohupiima? Guugeldamine ütleb ainult, et teraline on kodujuust.
VastaKustutaTeralise kohupiima all olen mõelnud kandilises pakis kohupiima, mitte kohupiimapastat ega -kreemi. Farmi pakikohupiim on igati sobiv:)
VastaKustutaTere
VastaKustutaKas mee asemel võiks proovida karamelliseeritud kondenspiima? :)
Tere
KustutaVõib muidugi proovida ja katsetada:) Ma soovitaksin siis kindlasti kondenspiima eelnevalt pehmendada veevannil:)
Mida võiks mee asemel panna? Mett ei saa paraku syya allergia tõttu.
KustutaVõib mee asemel kasutada halvaad. Seda lisada puruna kihtide vahel umbes 50-75 grammi.
Kustuta