Kuidas on Teil lood kohvi ja magusaga? Minul on kohv viimasel ajal lausa asendamatuks kaaslaseks. Hommikukohv on minu jaoks kõige olulisem ning siis pühendan ma selle valmistamisele kõige rohkem aega. Siis peab see olema kõige ideaalsem, et päev saaks korralikult alata. Loomulikult ei piirdu ma ühe kohviga. Kuna ma igapäevaselt lapsega päris pikalt jalutan, siis soetasin hiljuti vankrile kohvitopsihoidja ning nüüd on mul lausa nagu (meeldiv) kohustus kohvitops alati kaasa võtta! Siis joon veel õhtuti kohvi ja päeva peale suudan veel endale tassikese teha. Joon kohvi kindlasti ilma suhkruta, kuid alati piimaga. Eelistan viimasel ajal sojapiima, kuna piimavahustajaga läheb see lihtsalt nii isuäratavalt vahule. Kui kapis leidub mandli- või kookospiima, siis kasutan neid. India pähkli piimaga on samuti hea ning tavapiima kasutan ka. Kui vahustatud piimaga aga kohvi teen, siis kasutan üldiselt sojapiima. tavalist piima või siis India pähkli piima. Nendega läheb piim lihtsalt kõige paremini vahtu.
Piimavahustamiseks on mul 2 instrumenti (siinkohal juhatan teid
kaup24.ee lehele) - selline lihtne ja vähe ruumi nõudev
piimavahustaja ning siis natuke
tõsisem vahustaja, mille mõni aeg tagasi kingiks sain. Viimast kasutan enamasti just siis, kui vaja mitmele kohvile piima vahustada. Kohvi valmistamiseks on mul kapselkohvimasin (ei võta palju ruumi), kuid poes müüdavaid kohvikapsleid ma poest ei osta. Olen soetanud endale hoopis ülihea hinnaga kapslitooriku, kuhu jahvatatud kohvipuru ise sisse panen. Lõpptulemus on mõnusalt vahuse pealispinnaga kohv, mis valmistatud just sinu lemmikubadega.
Kui mul kapis (keedetud) kondenspiima juhtub olema (seda juhtub ikka olema:)), siis kostitan tavaliselt õhtust kohvi sellega. Lõpptulemus on justkui magustoit ... Selle retsepti jagangi ma alljärgnevalt, mis on justkui preemia ning igati sobiv päeva lõpetamiseks.
No ja kui on juba hea kohv, siis võiks ju ka ühe koogikese juurde teha, eks? Ma tunnistan, et mulle endale meeldib kooke rohkem teha ja katsetada, kui neid süüa. Samas head kooki proovin ikka, kuid üle ühe tüki väga süüa ei jõua. Kui sööjaid oleks, siis valmistaks päevas kohe mitu kooki:) Aasta aega tagasi kirjutasin ma oma küpsetamata kookide raamatut (mis muide on osutunud väga populaarseks, aitäh selle eest:)). Tundub, et sellest lainest ma välja pääsenud ei ole ning valmistan ka praegu väga tihti just küpsetamata koogikesi. Selle koogiga olen ma ülimalt rahul ning mõtteis rihtisin pisut Snickersi šokolaadile sarnast koogikest. Väga mööda ei pannud, kuid ühtset koopiat sellele šokolaadile siit otsida ei tasu. Loomulikult on siin koogis olemas soolapähklid, karamelline kondenspiim, šokolaadist kate ning pisut kreemjat täidist, mis üsna sarnane just sellele kurikuulsale šokolaadile. Seda kooki valmistan ma kindlasti veel, sest mulle meeldis selle kreemjas sisu, mis sai saavutatud tänu vahukoore, hapukoore ja Ekströms vaniljekastmepulbri segule. Pähklid ja karamelline kondenspiim sobisid ka ülimalt hästi ning kuigi ma kartsin, et kook tuleb üleliia magus, siis tegelikult selline täpselt paraja magususega koogike sai:)
Aitäb nüüd jutust, retseptid järgnevalt:
SOOLAKARAMELLIGA KOHV
Kogus: kahele
1 dl (soja)piima
2 tl keedetud kondenspiima
näpuotsatäis soola
kanget kohvi
Pane piim, kondenspiim ja sool potti ning kuumuta segu segades seni, kuni kondenspiim on enam-vähem lahustunud (ära keema lase). Seejärel vahusta piima piimavahustajaga. Valmista tassidesse kange kohv (pool tassi) ning selle peale pane piimavaht. Serveeri koheselt.
KÜPSETAMATA SNICKERSI KOOK
Kogus: umbes 10le
30 tk kandilist küpsist šokolaadiga
sooja piima (immutamiseks)
125 g keedetud kondenspiima
50-75 g soolapähkleid, peeneks hakituna
1 dl vahukoort
200 g hapukoort
25 g Ekströms vaniljekastmepulbrit
Šokolaadikate:
1 dl vahukoort
75 g tumedat šokolaadi
Laota alusele 5x2küpsist, neid eelnevalt korraks sooja piima sisse kastes. Määri küpsistele kondenspiim ning raputa sellele soolapähklid. Vahusta koor vahule, lisa seejärel hapukoor ja vaniljekastmepulber ning sega lusikaga ühtlaseks massiks. Määri pool segust soolapähklitele. Kata seejärel taas eelnevalt piima sisse kastetud 10 küpsisega. Määri peale ülejäänud segu ning laota peale järelejäänud (piimaga immutatud) 10 küpsist.
Šokolaadikatte jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt. Lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Sega seejärel lusikaga korralikult ühtlaseks. Lase glasuuril pisut jahtuda ning seejärel kata kook šokolaadiglasuuriga. Lase koogil jahedas maitsestuda üleöö.
Postitus valmis koostöös kaup24-ga.