Jõulud ei ole enam kaugel ning tuleb tunnistada, et kerge
jõulutunne on mul juba ammu peal. Kui oktoobrikuu lõpul esimene lumi Pärnumaale
jõusid, siis tuli koheselt ka jõulutunne. Ja seda jõulutunnet peab ära
kasutama! Seetõttu on mul ka esimene piparkoogitainas juba tehtud, ammu
piparkookideks vormitud ning nahka pistetud. On aastaid, mil seesugune
jõulutunne ei teki isegi jõululaupäevaks ning jällegi on kordi, kus sarnaselt
sellele aastale, tikub pühadeootus väga varakult peale tulema. On näha, et
kaubanduses ja linnapildis hakatakse ka iga aastaga seda jõulutunnet aina
varasemalt tekitama. Tegelikult on ju tore pimedat novembrikuud talvemõtetega
kaunistada ning kuna jõulukuu saab alati nii ootamatult otsa, siis miks ka
mitte!
Jahedal ajal on ka igapäevamenüüs sellised soojendavad road
teretulnud, tihtipeale on neil juures ka kerge jõulupühadele omane mekk.
Selleks aga, et pisut aimu saada minu pühadelaual olevatest roogadest, siis
meisterdasn koostöös Stockmanniga valmis mõned oma lemmikroad. Ühte neist
retseptidest jagan alljärgnevalt. Kõik ülejäänud on aga reastatud ilusti Stockmann delikatess kodulehele ning on leitavad
retseptidena ka toiduosakonnast kohapeal.
Pole kahtlustki, et üheks minu lemmikuimaks pühaderoaks on
ahjus kauaküpsenud liha. Sel korral valisin lihatükiks lamba, mis siis
ahjus mitu head tundi küpses. Peale küpsemist oli liha nii õrn ja nii pehme, et
lausa rõõm oli seda kahvliga ribadeks tõmmata ning koos kastmega pliidil
ühtseks roaks keeta. See toit tuli nii maitsev ning mõnus ning vägagi toitev!
Seega, kui tekkis huvi, siis retsept on selline:
Mitmele: 6
Valmistamisaeg: ettevalmistusaeg 20 min + ahjus küpsemiseks 3,5 h
Valmistamisaeg: ettevalmistusaeg 20 min + ahjus küpsemiseks 3,5 h
1 sibul
2 küüslauguküünt
10 cm jupp porrut
kimbuke tüümiani
ca 1,2-1,4 kg lambapraadi kondiga
soola, pipart,
1 tl roseepipart
1 tl vedelat mett
4 sl oliiviõli
1 dl vett
2 küüslauguküünt
10 cm jupp porrut
kimbuke tüümiani
ca 1,2-1,4 kg lambapraadi kondiga
soola, pipart,
1 tl roseepipart
1 tl vedelat mett
4 sl oliiviõli
1 dl vett
Kaste:
2 dl vahukoort
2 dl praeleent
1 sl jahu
2 dl vahukoort
2 dl praeleent
1 sl jahu
Kuumuta ahi 220 kraadini. Viiluta sibul, küüslauguküüned ja porru
ning aseta need ahjuvormi põhjale. Laota peale tüümianioksad. Maitsesta
lambapraad soola-pipraga. Hõõru lihale roseepipar ja mesi. Aseta liha vormi
(sibulasegule) ning nirista üle oliiviõliga. Vala vormi vesi ning kata vorm
kaane või fooliumiga. Aseta praad ahju, alanda kuumus 160 kraadile ning küpseta
liha 3,5 tundi. Seejärel võta liha vormist ning rebi kahvli ja noaga tükkideks.
Kastme valmistamiseks sega kokku vahukoor ning ahjuvormi
tekkinud praeleem. Kuumuta keskmisel kuumusel ning lisa vispeldades juurde
jahu. Kuumuta seni, kuni kaste pakseneb. Ära unusta ise samal ajal kastet
segada! Seejärel lisa kastmesse rebitud liha, sega ning maitsesta vajadusel!
Serveeri.
Retsept valmis koostöös Stockmanniga!