24. veebruar 2021

Lihtne rukkijahuvaht

Kui rukkijahuvahtu kirjeldada, siis on see nagu mannavaht, ainult et iseloomuga ja kerge tekstuuriga. Intensiivset rukkijahust maitset sellest magustoidust ei leia, pigem annabki see mõnusat tekstuuri ja õrna maitset, mis teeb selle kiiresti valmiva magustoidu imeheaks. Kusjuures, valmistamiseks on vaja ülimalt vähe komponente! Serveeri seda kindlasti külma piimaga!

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 15 minutit + jahtumis- ja vahustamisaeg
Muu info: Mustasõstrasiirupi asemel võid kasutada ka mõnda muud siirupit. 

2,5 dl mustasõstrasiirupit
1 l vett
125 g rukkijahu
1 tl vanillisuhkrut

Pane siirup ja vesi potti ning lase sel keema tõusta. Nirista juurde jahu ning kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades paksenemiseni. Maitsesta vanillisuhkruga (võid soovi korral lisada ka suhkrut). Lase valminud segul korralikult jahtuda ning seejärel vahusta heledaks kohevaks vahuks.


17. veebruar 2021

Viirulised pavlovakoogikesed leivakreemiga

Pavlova vist tutvustamist ei vaja. Tegemist on magusa koogiga, millel vahukommine sisu ning krõbe ümbris. Katteks koogil on tavaliselt ohtralt õhulist (ja vähemagusat!) kreemi, mis teeb selle koogi imemaitsvaks. Pavlova koogi maitsetega on põnev katsetada, lisades beseepõhjadesse viirudena kakaopulbrit, pähklikreemi, marjajahu või midagi neljandat. Ja muidugi on võimalusi koogikeste täitmiseks kreemiga meeldivalt palju. Mustast leivast inspireerituna valmis minul seekord röstitud leivapurust maitserohke kreem, mida kostitasin tilgakese Vana Tallinnaga. Seega üks mõnus kooslus, mis sobib imeliselt valmistamiseks ka 24. veebruaril!


PS! See postitus sündis koostöös Fazer Eestiga. Kuni 4. märtsini on Fazeril käimas tarbijakampaania, mille raames loositakse iga päev välja 50€eurone Euronics poe kinkekaart. Lisaks on võimalik peaauhinnana võita Miele robottolmuimeja. Kampaanias osalemiseks osta kampaanikleepsuga Fazeri Musta sarja toode (leib või näkileivad) ning registreeri kleepsul olev kood fazer.ee/must kodulehel.

 

Mitmele: 8 koogikest
Valmistamisaeg: 20 minutit + küpsemis- ja kuivamisaeg
Muu info:
-Koogikreemi kasutamisel saad kasutada ära kõvaks läinud leiva. Samuti võid kasutada ära leiva otsad, mis tavaliselt viimasena kasutamist leiavad
-Kreemi tuleb üsna rohkesti, nii ei pea täidisega koonerdama!

4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
1 tl maisitärklist
2 tl vanillisuhkrut
2 tl sidrunist või laimist pressitud mahla
2 sl (kuhjaga) naturaalset kakaopulbrit

Leivakreem:
100 g leiba (kasutasin Fazeri Juubelileiba)
100 g kohupiimapastat
ca 2 tl suhkrut (lisa seda vastavalt maitsele)
1 tl vanillisuhkrut
4 dl vahukoort
2-3 sl Vana Tallinnat või kreemlikööri (soovi korral)

Peale:
hapukat moosi (imehästi sobib mustasõstramoos)
marju


Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa jaohaaval juurde suhkur. Vahusta, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Seejärel lõpeta vahustamine, lisa ülejäänud ained ning vahusta siis veel umbes 10 sekundit ainete segunemiseks. Munavalgetainas on õigesti valmistatud, kui see koos potiga ümber keerates anumast välja ei valgu! Kõige viimasena sega lohakalt juurde kakaopulber. Nii, et see viirudena segusse jääks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 8 munavalgevahu pätsikest, jättes ääred pisut kõrgemad ning keskkoha madalama.

Pane koogid ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Lase kookidel küpseda 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil ahjus (suletud ahjuuksega) järelküpseda umbes tunnike. Koogid peavad olema seest pehmed, aga pealt krõbedad! Lase koogipõhjadel täielikult jahtuda!

Täidise valmistamiseks riivi leib ning rösti leivapuru ahjus 160 kraadi juures 20-25 minutit. Lase sel täielikult jahtuda. Sega kohupiim suhkrutega. Vahusta koor tugevaks vahuks ning lisa segades kohupiimale, maitsesta alkoholiga. Vahetult enne pavlovate täitmist sega täidisele juurde röstitud riivleib, nii säilib leiva krõmps tekstuur ning kreemi õhulisus.

Täida pavlovad valminud kreemiga, nirista peale moos ning kaunista marjadega. 

 


10. veebruar 2021

Kreemine riisipuding šokolaadikastme ja kirsikompotiga

Riisipuding on lihtne, aga see-eest eriti maitsev magustoit. Selles on tibake nostalgiat, omamoodi kodutunnet ning kuhjaga kõige paremaid maitseid. Õige riisipuding on kreemjas ning maitserohke. Ja veelgi parem, kui sellele on lisatud meelepäraseid lisandeid. Seetõttu on seesama riisipuding maitsvatest ja omavahel kokkusobivatest lisanditest tulvil. Seda riisipudingut täiustab maitsev kirsikompott ning magus šokolaadikaste, mis muudab lõpptulemusena selle magustoidu tõeliselt rikkalikuks.

Selles retseptis on kasutusel risotoriis, tänu millele on juba pool teed käidud, et valminult oleks puding mõnusalt kreemjas ja kleepuv. Seega eelista kindlasti võimalusel seda! Lisaks on soovitav segada valmimise lõpul riisisegusse juurde munakollane, mis omakorda kreemjat tekstuuri täiustab. Ja pea meeles – riisipudingu valmimiseks võta aega – nii on lõpptulemus parim!

Kogus:
4-5 (serveerides väikestest purkidest/pokaalidest)
2-3 (serveerides suuremaid portsjone kausist)
Valmistamisaeg: 50-60 minutit
Muu info: gluteenivaba

5 dl piima
1,5 dl Risella risotoriisi
0,5 tl soola
1 munakollane
2-3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit kaneeli

Kirsikaste:
2 dl kirsikompoti vedelikku
150 g kirsikompoti kirsse
2 sl suhkrut
1 tl maisitärklist
2 sl külma vett

Šokolaadikaste:
0,5 dl (50ml) rõõska koort (35%)
25 g piimašokolaadi või tumedat šokolaadi või After Eight šokolaadi

Valmista riisipuding: selleks pane piim koos riisi ja soolaga potti ning lase sel keema tõusta. Seejärel lase madalal kuumusel kaane all vaikselt podiseda 40-45 minutit (vahepeal võid lisada täiendavalt piima, kui kogu vedelik on aurustunud). Seejärel sega munakollane suhkrutega ning lisa koor. Sega segu riisipudingule, lisa ka kaneel. Kuumuta segades pudingut veel paar minutit. Maitsesta lõplikult.
Pudingu valmimise ajal valmista lisandid. Kastme valmistamiseks pane kompotivedelik koos kirsside ja suhkruga potti ning lase keema tõusta. Sega omavahel tärklis ja vesi ning lisa segades kirsisegule. Kuumuta paksenemiseni ja tõsta potti tulelt.

Šokolaadikastme jaoks kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Sega kaste ühtlaseks.

Jaota riisipuding kaussidesse/purkidesse, lisa šokolaadikaste ja kirsikompott ning serveeri!

Retsept valmis koostöös Risellaga!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails