Piparkoogitaina
valmistamine on nii lihtne. Eriti veel siis, kui kasutad taina
valmistamiseks juba valmis suhkrusiirupit. Loomulikult võib
suhkrusiirupi ka ise teha, aga see esimene variant on selline meeldiv
laisa inimese võimalus kodustes tingimustes kiiresti ise
piparkoogitainast teha.
Kindlasti soovitan taina valmistamisel ka
lapsed appi võtta, sest kogu protsessi algusest peale ise tehes on
lõpptulemus hulga erilisem. Ja muidugi saavad lapsed (ja ka
täiskasvanud) ennast vahepeal premeerida piparkoogitaina maitsmisega;)
Piparkoogitainas
peab kindlasti sisaldama meeldivas koguses võid. Oluline on aga, et või
sulamisel see kogu suhkrusiirupi seguga ilusti seguneks. Seetõttu
kuumuta segu potis seni, kuni kogu segu on mõnusalt siidjas ja kergelt
läikiv. Selleks, et kogu segu põhja ei kõrbeks, siis on Sul vaja segu
kindlasti korralikult koguaeg segada. Paha ei teeks ka hea pott, mille
põhja külge kogu suhkrusiirupi segu ei kõrbeks. Suvest alates on minul
kasutusel Berlinger Haus potid ja pannid ning julgen neid kindlasti
soovitada. Puder valmib neis justkui iseenesest. Samuti ei ole ohtu, et
miskit kohe põhja kõrbema hakkab. Minul on terve pottide ja pannide
komplekt, aga Kaup24 lehelt leiab Berlinger Hausi poolt neid ka üksikult
ning igas mõõdus ja suuruses.
Kindlasti on piparkoogitaina
valmistamisel ülimalt oluline maitsestamine. Piparkook ei ole tavaline
jõuluküpsis, see peab ikka sisaldama omajagu jõuluvürtse. Mina lisan
lisaks tavapärasele piparkoogimaitseainele tavaliselt ka oma äranägemise
järgi täiendavalt maitseaineid, olgu selleks siis ingver,
muskaatpähkel, vürts, must pipar või muud taolist. Sellele
piparkoogitainale lisasin ma ka värskelt riivitud apelsinikoort, mis
lisab tainale mõnusa maitsevarjundi. Kindlasti soovitan julgelt
maitseaineid veel lisada, kuigi ma pean ütlema, et viimasel ajal on ka
piparkoogimaitseained väga meeldivalt vürtsised. Kui kasutad terveid
vürtse, siis kindlasti kuumuta need eelnevalt kuival kuumal pannil läbi.
Nii tood vürtside maitsed ellu ning need on hulga tugevamad. Kuumutatud
vürtse on väga mugav peeneks jahvatada kohviveskis ( kohviveskiga
valmistan ma ka edukalt tuhksuhkrut).
Nüüd aga retsepti juurde.
Kindlasti piilu ka minu instagrami, kus piparkoogitaina valmistamist ja
puust ja punaseks videoretseptina näed.
PS! Kui Sa endavalmistatud
küpsiseid kellelegi kingituseks plaanid teha, siis soovitan need pista
mõnda erilisse kaussi. Uskuge, lihtne kink on kohe veelgi erilisem.
Proovitud ja heaks kiidetud.
2 dl tumedat suhkrusiirupit
150 g dl suhkrut
2 sl piparkoogimaitseainet
1 tl apelsini riivitud koort
250 g võid
2 muna
10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
Pane
siirup, suhkur, piparkoogimaitseaine ja apelsini riivitud koor potti.
Kuumuta keemiseni. Tükelda või ja lisa potti, kuumuta sulamiseni. Tõsta
tulelt. Klopi munad lahti ja lisa potti, sega. Sega kuivained omavahel
ning lisa sõeludes ülejäänud ainetele. Sega tainaks. Lase külmkapis
maitsestuda vähemalt paar tundi.
Rulli tainas jahusel pinnal lahti, vormi piparkoogid ja küpseta 180 kraadi juures piparkookide valmimiseni.
Kingiideed toidu- ja kokkamishuvilisele:
Üks korralik malmpott. Berlinger Haus sarja malmpott on minu südame võitnud.
Iittala nõud. Iittala Taika on mu lemmik! Kaup24 lehelt leiad laia valiku selle sarja nõusid.
Villeroy & Boch. Aegumatu klassika:
Jõulusarja kuuluv serveerimistaldrik;
Old Luxembourg (supi)kauss;
Teetasside komplekt;
Veiniklaasid;
Klassikaline koorekann;
Potid ja pannid. Nagu postituse sai mainitud, siis Berlinger Haus meeldib mulle oma stiili ja kvaliteedi poolest.
Kaup24 kinkekaart on ju ka väga tore.
Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!