30. jaanuar 2024

Isetehtud vanillijäätis... ja arutelu jäätisemasina valiku üle!

Mul on taas rõõm kostitada kõiki huvilisi erinevate jäätiseretseptidega, sest minu koju on saabunud uus jäätisemasin. Ma olen suur omatehtud jäätise austaja ning olen jäätisemasinat omanud juba pikalt seniajani, kuniks minu truu abiline otsustas katki minna. Nüüd ongi mul suur rõõm tervitada uut ja oluliselt täiustatumat jäätisemasinat. Võib öelda, et enamjaolt võib eristada koduvalmistaja jaoks kahte tüüpi jäätisemasinaid. Esimesed on need, mille anum vajab eelnevat külmutamist sügavkülmas. Teised masinad on aga juba sisseehitatud kompressoriga, mis külmutavad jäätisevalmistamise ajal ning eelnevat külmutamist ei vaja. Minu eelmine masin oli see, mida esimesena kirjeldasin, kuid nüüd olen teisena kirjeldatud masina omanik ehk siis on mul Kaup24 veebipoest soetatud Proficook PC-ICM 1091 N jäätisemasin, mille anumat ei ole vaja eelnevalt sügavkülmutada. 

Millist varianti eelistada? Eks mõlemal on omad plussid ja miinused, kuid minu kaalukauss vajub pigem uuele masinale. Eraldi eelnevat sügavkülmutamist vajavad jäätisemasinad on küll teistega võrreldes meeldivalt väikesed ja kerged, aga sellisel juhul on sul vaja sügavkülma ALATI ruumi spetsiaalse jäätiseanuma jaoks, lisaks pead arvestama jäätisetegu ette ning kahjuks ei saa korraga valmistada ka üle ühe jäätise, sest iga uue jäätiseteo jaoks peab anumat uuesti sügavkülmutama. Aga, kui Sa ei ole niivõrd tihe jäätisevalmistaja ning Sul ei leidu kodus ka ülemäära palju ruumi, siis loomulikult on ka need jäätisemasinad head. Minu eelmine seesugune jäätisemasin püsis tihedas kasutuses ikka päris mitu head aastat. Lisaboonusena on ka hind oluliselt soodsam võrreldes juba sisseehitatud kompressoritega masinate puhul (vaata näiteks seda jäätisemasinat). 

Kui vaadata aga minu uut jäätisemasinat, siis sel on minu jaoks mitu olulist eelist:
-meeldivalt suur anum, et korraga parajas koguses jäätist valmistada. Kindlasti jälgi, et masinat ostes ei oleks anuma suurus alla 1000ml.
-saad koheselt jäätist valmistada, sest sisseehitatud kompressor hakkab külmutama hetkest, kui nupule vajutad. Eelkülmutamiseks ei pea aega arvestama;
-Kui oled ühe jäätiseteoga ühele poole saanud, siis võid koheselt uue koguse jäätisesegu masinasse pista ja jälle jäätist tegema hakata;
-Piisava võimsusega masin(150W), et jäätisesegu korralikult külmuks valmistamise ajal.

Nüüd jäätiseretsepti juurde. Tegemist on selle kõige klassikalisema vanillijäätisega, millele võid soovi korral ka täiendavalt meelepäraseid lisandeid lisada. Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus jäätisevalmistamisprotsessi retseptivideona näed.

3 dl täispiima
2 dl koort (35%)
4 munakollast
1 dl (90 g) suhkrut
1 sl vanilliekstrakti


Vala piim ja vahukoor potti ning kuumuta keemiseni. Vahusta munakollased suhkru ja vanilliekstraktiga kohevaks vahuks. Nirista vahustatud munasegu piimasegu hulka, ise pidevalt piimasegu vispeldades. Kuumuta segu madalal kuumusel paksenemiseni (ära keema lase!). Sega samal ajal, et potis olev jäätisesegu tükki ei läheks. Tõsta paksenenud jäätisepõhi pliidilt ja lase korralikult jahtuda.

Seejärel valmista jäätisemasinaga jäätis. Kompressoriga jäätisemasinaga valmistamiseks vala jäätisesegu masinasse ja lase sel valmida ca 45 minutit. Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase jäätisel külmkapis taheneda vähemalt tunnike.

NB! Kui jäätisemasina nõu vajab eelnevalt külmutamist, siis sügavkülmuta anumat ööpäev. Seejärel vala segu anumasse ja lase masinal jäätist valmistada. 

Soovitused jäätiseteoks:
-Täida anum jäätiseseguga maksimaalselt 2/3 ulatuses, kuna valmides mass oluliselt kasvab ja muutub kohevamaks;
-Olgugi, et äsja valminult sulab jäätis võrdlemisi kiiresti, siis on see nii mõnusalt pehme ja kohev ka kohe söömiseks. Kui Sulle liialt pehme jäätis ei meeldi, siis hoia seda enne maiustamist vähemalt tunnike sügavkülmas;
-Kas võiks kasutada ka 2,5% sisaldusega piima? Mina eelistan isiklikult siiski täispiima. See on rammusam ja toekam, mistõttu jääb ka lõpptulemus kooresem.
-Kasuta vanilliekstrakti või vanillisuhkrut. Kindlasti ära kasuta vanilliessentsi, mis on tehislik lõhna- ja maitseaine. Mina eelistan ekstrakti, kuna see on looduslik ja intensiivse maitsega maitseaine. Samuti ei lisa see täiendavalt magusust, mida vanillisuhkur annab.

 
Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

PS! Kui ka Sinul mõlgub mõttes päris enda jäätisemasin, siis Kaup24 ja Hansaposti e-poodides on neid väga erinevaid.


28. jaanuar 2024

Imeline kodujuustukook

Üks eriti mõnus koogike on saabunud! See on küpsetamata maius, mis on mõnusalt tummine, kreemjas ja mahlane. Koogi tarretamiseks on kasutatud šokolaadi ja küpsiseid. Viimased annavad täidises tekstuuri ja aitavad üleliigsel vedelikul imenduda. Kusjuures, see kook on hea ka ülejärgmisel päeval pärast valmistamist, mistõttu saad selle soovi korral aegsasti valmis teha. Vahetult enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt. 

PS! See postitus valmis koostöös Farmiga. Neil on nimelt hetkel toimumas üks ahvatlev auhinnamäng, kus auhinnaks on VIP piletid Otepää Kahevõistluse MK-le. Täpset infot, kuidas loosimisest saad osa võtta, leiad Farmi kodulehelt, Farmi FB-st või siis Farmi instagramist

Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg
Kogus: 8-10 koogiviilu

Põhi:
135 g (Domino) küpsiseid
25 g toasooja toorjuustu

Täidis:
450 g kodujuustu
250 g valget šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
3 Domino küpsist
3 tk kaeraküpsist
1 tl vanilliekstrakti
0,5 sidrunist pressitud mahla
100 g kompotikirsse
1 banaan

Peale:
Kreeka jogurtit
marju

Purusta küpsised peeneks, lisa toorjuust ja mikserda ühtlaseks seguks. Suru segu 20–22 cm koogivormi põhja.

Täidise valmistamiseks püreesta kodujuust ühtlaseks seguks. Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil. Hõõru toorjuust kausis lahti, lisa segades sulatatud šokolaad ja seejärel kodujuustupüree. Purusta küpsised sõrmede vahel tükkideks ja sega täidisesse. Lisa vannilliekstrakt ja sidrunimahl. Laota kirsid ja banaaniviilud koogipõhjale ja vala peale kodujuustutäidis. Lase koogil külmkapis tarretuda vähemalt 6 tundi. 

Kaunistamiseks määri koogile õhukese kihina Kreeka jogurtit. Lisa marjad. 


24. jaanuar 2024

Hommikuvõileib hummuse ja röstitud tomatitega

Röstitud tomatid, sobivad suurepäraselt ühele maitsvale hummusega kaetud võileivale. Kui oled samasugune hummusefänn nagu mina, siis see lihtne ja mõnus amps sobib hästi hommikuks või kiireks vahepalaks.

PS! Võimalusel kasuta röstimiseks varrega kirsstomateid!


Veel üks meeldetuletus!  See postitus valmis koostöös Eesti Pagariga. Neil on hetkel käimas Rösti kampaania, mille peaauhind on õhtusöök neljale NOA Chef’s Hall restoranis. Lisaks võidavad neli õnneliku Siigur restoranide 200 € kinkekaardi. Osalemiseks osta Eesti Pagari Täistera Rösti, Kaera Rösti, Juustu Rösti või Haputaina Rösti ja registreeri tšekk: eestipagar.ee/rost (võitjad tehakse teatavaks samal lehel). Kampaania toimub: 01.01- 31.01.2024.'

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min

ca 175g-200 g kirsstomateid
soola, pipart, oliiviõli,
rosmariini
2 viilu Eesti Pagari juustu Rösti
2 sl hummust
1 tl kanepiseemneid

Tõsta kirsstomatid ahjuvormi, maitsesta soola-pipraga ja nirista üle oliiviõliga. Lisa vormi paar rosmariinioksa ja rösti tomateid 190 kraadi juures 15-17 minutit.

Rösti saiaviilud rösteris ja määri nendele hummus. Tõsta peale röstitud tomatid ja nirista üle vormi tekkinud küpsetusvedelikuga. Raputa peale kanepiseemneid ja serveeri! 


17. jaanuar 2024

Pesto-juustutäidisega saiad

Kiiresti valmivad võileivad, kus kahe saiaviilu vahelt leiab mõnusas koguses värsket kraami. Soovi korral võid võileivad juba tunnike varem valmis teha, nii maitsestub see seistes ja muutub ka mahlasemaks. 

PS! Tuletan meelde, et hetkel on käimas Rösti kampaania, mille peaauhind on õhtusöök neljale NOA Chef’s Hall restoranis. Lisaks võidavad neli õnneliku Siigur restoranide 200 € kinkekaardi. 

Osalemiseks osta Eesti Pagari Täistera Rösti, Kaera Rösti, Juustu Rösti või Haputaina Rösti ja registreeri tšekk: eestipagar.ee/rost (võitjad tehakse teatavaks samal lehel). Kampaania toimub: 01.01- 31.01.2024.
 

Vaata veel teisi võileivaretsepte Rösti kampaania raames:
Võileivad prosciutto, valgehallitusjuustu ja moosiga;
Avokaadovõiku munapudru ja soolalõhega.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 5 minutit

2 viilu Eesti Pagari täistera Rösti
4 tl (kuhjaga) sulatatud juustu
4 (kuhjaga) tl pestot
100 g suitsujuustuviile
50 g kurgiribasid või -viile
peotäis Lutserni idusid
paar salatilehte
soola, pipart


Määri saiaviiludele sulatatud juust ja seejärel pesto. Aseta pooltele saiaviiludele suitsujuust ja kurgiribad, maitsesta soola-pipraga. Selle peale tõsta idud ja seejärel salatilehed. Aseta peale teine pool saiaviilust ja suru kergelt võileibadele, et kõik täidiseosad omavahel paremini ühineksid. Serveeri.

Postitus valmis koostöös Eesti Pagariga.


10. jaanuar 2024

Võileivad prosciutto, valgehallitusjuustu ja moosiga

Soolakasmagusa koosluse armastajatele on pakkuda needsamad võileivad prosciutto, valgehallitusjuustu ja moosiga. Kasuta mistahes endale meelepärast moosi, olgu selleks siis kergelt hapukas sõstramoos, magus murakamoos või mahe jõhvikamoos. 


Ühe võileivapostituse tegin siia blogisse ka eelmisel nädalal, mis valmis koostöös Eesti Pagariga. Seoses sellega tuletan meelde, et hetkel on käimas Rösti kampaania, mille peaauhind on õhtusöök neljale NOA Chef’s Hall restoranis. Lisaks võidavad neli õnneliku Siigur restoranide 200 € kinkekaardi. 

Kuidas osaleda? Osta Eesti Pagari Täistera Rösti, Kaera Rösti, Juustu Rösti või Haputaina Rösti ja registreeri tšekk: eestipagar.ee/rost (võitjad tehakse teatavaks samal lehel). Kampaania toimub: 01.01- 31.01.2024

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 5 minutit

2 viilu Eesti Pagari kaera Rösti
u 2 sl toorjuustu
75 g valgehallitusjuustu
prosciutto-viile
1-2 tl moosi
rukolalehti
granaatõunaseemneid
pipart

Rösti saiaviilud kergelt rösteris. Määri peale toorjuust ning aseta sellele valgehallitusjuustuviilud ja prosciutto. Nirista peale moos. Lisa rukolalehed ja granaatõunaseemneid. Maitsesta pipraga. Ongi valmis!



9. jaanuar 2024

Tee ise jogurtit!

See on üks eriti mõnus postitus, mis sisaldab juhendit omatehtud jogurti valmistamiseks. Kas olete kuulnud Nordwise jogurtijuuretisest? See on pisike kaval abivahend, kuidas eriti lihtsate vahenditega ise jogurtit valmistada. 

Ma olen tegelikult kunagi ammu jogurtit ise päris tihti teinud, kuid vahest juhtus ikka nii, et jogurt soovitult ei valminud. Sel kahel korral, kui olen proovinud Nordwise jogurtijuuretist, siis on mõlemal korral lõpptulemuseks nii mõnusalt siidine ja pehme jogurt. Lisaks pean tunnistama, et ka kogu valmistamisprotsess on meeldivalt lühike. Kusjuures, tegemist on Eestis leiutatud ja toodetud tootega, mis sisaldab patenteeeritud piimhappebakterit, mille tarbimine suurendab kasulike piimhappebakterite hulka soolestikus. 

See jogurtijuuretise karp maksab 2,69 € ja sisaldab 2 pakikest juuretist, millest saab kokku 2 liitrit jogurtit. Lisaks on sul jogurti valmistamiseks vaja tavalist piima (1 pakike = 1 l piima). Mina eelistan 3,5 % rasvasisaldusega piima, kuna nii jääb lõpptulemus mõnusalt kreemjas. Lisaboonus on see, kui sul on olemas termomeeter piima temperatuuri mõõtmiseks, aga ei ole üldse hullu, kui seda koduses majapidamises ei leidu. Saab hakkama ka selleta.

Millega jogurtit serveerida?
Minu arvates on see isetehtud jogurt nii hea, et ei olegi vaja seda täiendavate maitsetega väga palju segada. Pisut marju, veidi toormoosi ja müslit, aga lisada neid nii, et domineerima jääb ikka jogurt.

Kust Nordwise juuretist leida? Leiad selle Coopi kauplustest, Stockmannist, Tallinna Kaubamajast, Nöörimaa- ja Võrumaa Toidukeskustest, Taluturu poodidest ja Maarahvapoodidest. Loomulikult on see müügil ka Nordwise e-poes. Kusjuures, sealt veebipoest leiab ka teisigi toredaid juuretisi nagu komplekte hapendatud täispiima, hapusaia või hapendatud köögiviljade valmistamiseks. 

Nüüd aga jogurti valmistamise juurde. Ma ise toimisin pisut teistmoodi, kui pakil märgitud. Tegin endale valmistamise pisut mugavamaks ja lihtsamaks. Toimis suurepäraselt. Nimelt peaks piimasegu hoidma umbes 6 tundi 40 kraadises soojuses. Mina soojendasin ahju 50 kraadini, lülitasin selle välja ning tõstsin siis piimaga segatud juuretise sooja ahju 6 tunniks.

Kogus: 1 liiter jogurtit

Vajad:
1 liiter piima
1 pakike jogurtijuuretist

1. Kuumuta piima 90-95 kraadi juures umbes 6 -7 minutit. Kui sul termomeetrit ei ole, siis jälgi, et piim keema ei läheks, vaid oleks n-ö koguaeg keemispiiri juures;
2. Seejärel tõsta pott pliidilt ning jahuta see umbes 40 kraadini. See on pisut soojem kui käesoe piim;
3 Vahepeal soojenda ahi umbes 50 kraadini ja lülita siis ahi välja;
4. Lisa 1 kott juuretist 40 kraadini jahutatud piima ja sega hoolikalt;
5. Vala piimasegu anumasse. Mina valasin selle kaanega suletatavasse purki;
6. Tõsta purk ahjusooja ja jäta see sinna 6-8 tunniks. Ära sega vahepeal!
7. Seejärel tõsta ahjus seisnud jogurt purgiga külmkappi ja lase sel seal seista vähemalt 4 tundi;
8. Ongi valmis! Paku jogurtit meelepäraste lisanditega.

Tee näiteks jogurtitopse, tõstes purkidesse kihiti: jogurt, maasikamoos, jogurt, müsli, jogurt ja marjad.

Postitus sündis koostöös ettevõttega Nordwise BioTech OÜ.
Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus jogurtiteost täpsemalt räägin.


3. jaanuar 2024

Avokaadovõiku munapudru ja soolalõhega

See toitev hommikuvõiku sobib suurepäraselt hiliseks hommikusöögiks, kuid miks mitte ka kergeks lõunasöögiks. Avokaado, munapuder ja soolalõhe on kokkuloodud amps, mis ei vea kunagi alt. Serveeri seda peedipestoga, mis moodustab võileivale justkui kastme.

See retsept valmis koostöös Eesti Pagariga ja selle põhjuseks on Rösti kampaania, mille peaauhind on õhtusöök neljale Eesti esimeses Michelini tärniga pärjatud NOA Chef’s Hall restoranis. Lisaks võidavad neli õnneliku Siigur restoranide 200 € kinkekaardi. 

Kuidas osaleda? Osta Eesti Pagari Täistera Rösti, Kaera Rösti, Juustu Rösti või Haputaina Rösti ja registreeri tšekk: eestipagar.ee/rost (võitjad tehakse teatavaks samal lehel). Kampaania toimub: 01.01- 31.01.2024

Kes vajavad aga pisut võileivainspiratsiooni, siis üks eriti mõnus idee alljärgnevalt!

Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 10 minutit

Eesti Pagari haputaina Rösti
toasooja võid
peedipestot
soolalõheviile
rukolat
oliiviõli, musta pipart, seemneid

Avokaadopüree:
0,5 avokaadot
1-2 tl oliiviõli
sidrunist pressitud mahla
soola, pipart

Munapuder:
1 sl võid
1 muna
1 sl piima
1 sl riivitud parmesani
soola, pipart

Määri saiaviilu lõikepooled võiga kokku ja prae pannil mõlemalt poolt kuldseks.

Samal ajal püreesta kahvliga avokaado viljaliha, lisa oliiviõli ja maitsesta sidrunimahla ning soola-pipraga.

Munapudru jaoks sulata potis või. Klopi muna ja piim omavahel segamini, maitsesta soola-pipraga. Kui või on sulanud, siis vala potti juurde munasegu. Kuumuta keskmisel kuumusel, ise samal ajal pidevalt munasegu segades, kuni see hüübib. Lõpuks sega juurde parmesan ja tõsta pott pliidilt.

Laota taldrikule peedipesto, lisa praetud saiaviil, mille peale määri avokaadopüree. Selle peale tõsta munapuder, seejärel soolalõhe ja rukola. Nirista peale pisut oliiviõli, lisa musta pipart ning raputa üle seemnetega. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails