26. august 2024

Lihtne munavõi! Minu firmaretsept.

Võib öelda, et tegemist on ühe minu absoluutse lemmikuga taoliste retseptide hulgas. See munavõi on täielik hitt! Mulle meeldib seda munavõid serveerida värske croissant saia vahel koos soolalõhe, salatilehe ja paari kurgiviiluga. Niimoodi on see mõnusalt toitev amps hommikusöögiks või vahepalaks. Aga olgem ausad, kas pehme leiva ja saiaga sobib hästi.


See munavõi valmib väga lihtsasti. Vahest lisan ka veidi majoneesi ja parmesani (aga tõesti vaid veidike).  Kõige olulisem on selle munavõi valmimise juures õige maitsestamine soola ja pipraga. 

PS! Kurkumit lisama ei pea, aga mulle meeldib seda kasutada, kuna annab määrdele mõnusalt kollaka jume.
Vaata kindlasti ka instagrami, kust leiad selle lihtsa määrde videoõpetuse.

Valmistamisaeg: 5 minutit

3 keedetud muna
50 g kodujuustu
50 g sulatatud juustu
1 sl toasooja võid
soola ja pipart
näpuotsatäis kurkumit

Tambi munad kahvliga puruks. Lisa ülejäänud ained, maitsesta soola ja pipraga ning tambi kõik kahvliga ühtlaseks määrdeks. Ongi valmis!

24. august 2024

Kihiline panna cotta kook õuntega

See kook on eriline, ühendades omavahel kahte maitsvat magustoiduklassikut. Selle koogi valmistamiseks on inspiratsiooni saadud nii napoleoni koogist, kui ka panna cottast. Kook koosneb neljast küpsetatud ja seejärel purustatud lehttainakihist, mille vahel laiub tarretatud segu petist, vahukoorest ja õunamoosist. Kreemitäidis on vägagi lihtne ja koosneb suures osas petist. Ei pea kartma, et lõpptulemus kuidagimoodi hapukas jääb. Pigem vastupidi – pett annab koogile juurde nii meeldiva maitsenüansi ja sobitub õunaseguga suurepäraselt kokku.

Kuigi see kook võib esmajoones keerukas tunduda, siis otse vastupidi. Mitte ükski protsess ei võta ülemäära kaua aega ja tegelikult võib öelda, et kõige raskem osa on koogi valmimise ootamine. Kuna tegemist on tarretatud koogiga, siis vajab see külmkapis seismist vähemalt 8 tundi. Selle koogi puhul on aga suureks lisaboonuseks see, et võid selle rahumeeli valmis teha ka kaks päeva enne serveerimist. Külmkapis seistes ei juhtu selle koogiga miskit.


Kaunistamiseks see koogike erilisi tulesid ja vilesid ei vaja. Lihtsuses peitub võlu, mistõttu lisa koogile kaunistuseks lihtsalt hooajalisi marju. Ja tegelikult võid jätta koogi ka lihtsalt nii, nagu see on!


Valmistamisaeg: 40 minutit + tahenemisaeg
Kogus: 10le

400 g lehttainast

Õunasegu:
300 g õunu (puhastatud kogus)
0,5 dl vett
75 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli

7 želatiinilehte
2 dl vahukoort (Farmi)
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
5 dl petti
(Farmi)

Pane lehttainaplaadid ahjuplaadile ja küpseta neid 200 kraadi juures pöörõhurežiimil u 20 minutit ehk kuni need on kuldpruunid, lase jahtuda. Seejärel tee lehttainas käte vahel puruks.

Õunasegu valmistamiseks pane kooritud õunatükid potti, lisa vesi ja lase keema tõusta. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Seejärel lisa ülejäänud ained ja keeda segu ühtlaseks moosiks. Lase jahtuda

Pane želatiinilehed külma vette paisuma u 7 minutiks. Kuumuta vahukoor keemiseni, lisa suhkrud ja lase koore sisse sulada, ise aeg-ajalt segades. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks ja sega need ükshaaval kuuma kooresegusse. Tänu kuumusele lahustuvad need lihtsasti. Vala pett teise kaussi, lisa õunasegu ja seejärel lisa niristades kooresegu, ise pidevalt segades.

Kata koogivorm (Ø22cm) küpsetuspaberiga. Pane neljandik lehttainapuru koogi põhjale. Vala vormi kolmandik kooresegu, selle peale raputa taas lehttainapuru. Korda tegevust veel: kooresegu, lehttainapuru, kooresegu, lehttainapuru. Enne serveerimist tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 8 tunniks. 

 Retsept valmis koostöös Farmi Piimatööstusega.

22. august 2024

Nostalgiasalat: suitsukana-maisisalat

See on tõeliselt lihtsasti valmiv salat, mis koosneb ühtlasi ka meeldivalt vähestest komponentidest. See on toitev amps, mille komponendid moodustavad lihtsalt superkombo. Vaata ka minu instagramist selle salati valmistamisvideot.


Valmistamisaeg: 10 minutit
Kogus: neljale

1 väiksem jääsalatipea
300 g suitsukana (liha kogus)
1 prk (340g) konservmaisi
150 g majoneesi
soola, pipart

Tükelda salat ja suitsukana. Nõruta mais. Pane kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks. Maitsesta.

6. august 2024

Suvine amps! Arbuus külmutatud feta ja oliiviõliga.

Seda kooslust soovitan ma proovida! Arbuus, külmutatud ja riivitud fetajuust, oliiviõli ja sool-pipar sobituvad lihtsalt suurepäraselt kokku. Külmutatud fetat on lihtne riivida ning see lisab arbuusile nii mõnusalt värskendavat mekki. See on ehe suvine kombo, mida on kõige õigem aeg proovida just nüüd, kui arbuusid on mahlased ja magusad. Videoversiooni sellest retseptist näed minu instagramist: vajuta siia!

 

Selleks, et lõpptulemus oleks parim, siis mõned täiendavad tähelepanekud:
-Arbuus olgu kindlasti magus ja mahlane!
-Ära arbuusi üleliia paksu viiluna lõika, kuna siis ei pääse feta mõjule;
-Riivitud feta - mida rohkem, seda parem;
-Soovitan peale niristada ka veidi head mett;
-Hakitud piparmünt on alati hea mõte ja sobitub arbuusi ja fetaga samuti imehästi.

Valmistamiseks vajad:
arbuusisektoreid
külmutatud fetajuustu
soola, pipart
oliiviõli

Lõika arbuusist sektorid, riivi peale meeldivas koguses fetajuustu. Lisa maitseks soola, pipart ning nirista peale oliiviõli. Head isu!

2. august 2024

Lihtne hakkliha-tatrasegadik

Lihtne argipäevaroog, mis maitseb hästi ja teeb kõhule pai. Pannisegadikud on lihtsad suurepärased road, mida saab pannil kiirelt kokku segada külmkapis kokkusobivatest ainetest. Siit üks segadik, mille peaosas on suvikõrvits ja tatar. PS! Soovi korral võid porgandi ära jätta ja asendada selle täiendavalt suvikõrvitsaga.


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 25 min

150 g tatart
0,5 sibulat
2 küüslauguküünt
200 g porgandit
200 g suvikõrvitsat (võib ka rohkem)
350 g (kana)hakkliha
250 g pastakastet
1 sl tüümiani, hakituna
peotäis riivitud juustu
soola, pipart


Serveerimiseks: praemuna

Keeda tatar soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Haki sibul ja tükelda küüslauguküüned peeneks. Riivi jämeda riivipoolega porgand ja suvikõrvits. Prae sibulatükke õlis paar minutit, lisa küüslauguküüned ja hakkliha, maitsesta korralikult soola-pipraga. Kui hakkliha punane värvus kaob, lisa pannile porgand ja suvikõrvits.

Kuumuta segu mõned minutid, lisa pastakaste ja tüümian. Tõsta pannile tatar ja riivjuust. Sega ja maitsesta soola-pipraga. Serveeri praemunaga.