24. august 2024

Kihiline panna cotta kook õuntega

See kook on eriline, ühendades omavahel kahte maitsvat magustoiduklassikut. Selle koogi valmistamiseks on inspiratsiooni saadud nii napoleoni koogist, kui ka panna cottast. Kook koosneb neljast küpsetatud ja seejärel purustatud lehttainakihist, mille vahel laiub tarretatud segu petist, vahukoorest ja õunamoosist. Kreemitäidis on vägagi lihtne ja koosneb suures osas petist. Ei pea kartma, et lõpptulemus kuidagimoodi hapukas jääb. Pigem vastupidi – pett annab koogile juurde nii meeldiva maitsenüansi ja sobitub õunaseguga suurepäraselt kokku.

Kuigi see kook võib esmajoones keerukas tunduda, siis otse vastupidi. Mitte ükski protsess ei võta ülemäära kaua aega ja tegelikult võib öelda, et kõige raskem osa on koogi valmimise ootamine. Kuna tegemist on tarretatud koogiga, siis vajab see külmkapis seismist vähemalt 8 tundi. Selle koogi puhul on aga suureks lisaboonuseks see, et võid selle rahumeeli valmis teha ka kaks päeva enne serveerimist. Külmkapis seistes ei juhtu selle koogiga miskit.


Kaunistamiseks see koogike erilisi tulesid ja vilesid ei vaja. Lihtsuses peitub võlu, mistõttu lisa koogile kaunistuseks lihtsalt hooajalisi marju. Ja tegelikult võid jätta koogi ka lihtsalt nii, nagu see on!


Valmistamisaeg: 40 minutit + tahenemisaeg
Kogus: 10le

400 g lehttainast

Õunasegu:
300 g õunu (puhastatud kogus)
0,5 dl vett
75 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli

7 želatiinilehte
2 dl vahukoort (Farmi)
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
5 dl petti
(Farmi)

Pane lehttainaplaadid ahjuplaadile ja küpseta neid 200 kraadi juures pöörõhurežiimil u 20 minutit ehk kuni need on kuldpruunid, lase jahtuda. Seejärel tee lehttainas käte vahel puruks.

Õunasegu valmistamiseks pane kooritud õunatükid potti, lisa vesi ja lase keema tõusta. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Seejärel lisa ülejäänud ained ja keeda segu ühtlaseks moosiks. Lase jahtuda

Pane želatiinilehed külma vette paisuma u 7 minutiks. Kuumuta vahukoor keemiseni, lisa suhkrud ja lase koore sisse sulada, ise aeg-ajalt segades. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks ja sega need ükshaaval kuuma kooresegusse. Tänu kuumusele lahustuvad need lihtsasti. Vala pett teise kaussi, lisa õunasegu ja seejärel lisa niristades kooresegu, ise pidevalt segades.

Kata koogivorm (Ø22cm) küpsetuspaberiga. Pane neljandik lehttainapuru koogi põhjale. Vala vormi kolmandik kooresegu, selle peale raputa taas lehttainapuru. Korda tegevust veel: kooresegu, lehttainapuru, kooresegu, lehttainapuru. Enne serveerimist tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 8 tunniks. 

 Retsept valmis koostöös Farmi Piimatööstusega.

7 kommentaari:

  1. Kas kooresegu peab olema jahtunud enne peti sisse valamist

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eile katsetasin retsepti ja mul üle 5 minuti kooresegu enne segamist kindlasti ei seisnud ja õunasegu läks ka pigem päris soojalt sisse. Lõpptulemuse osas minul midagi kurta ei ole :)

      Kustuta
    2. Ei pea olema jahtunud. Võib pisut seista, aga kui kooresegu niristada petile, ise samal ajal segades, siis ei juhtu miskit:)

      Kustuta
  2. Eile katsetasin retsepti ja mul üle 5 minuti kooresegu enne segamist kindlasti ei seisnud ja õunasegu läks ka pigem päris soojalt sisse. Lõpptulemuse osas minul midagi kurta ei ole :)

    VastaKustuta
  3. Nii põnev kook, mida tuli kohe tahtmine katsetada! Oli tore nokitsemine ja kook oli järgmisel päeval tõesti maitsev, ei olnud ka liiga magus! Esimese hooga jäid õunad koorimata, hiljem sai neid osaliselt välja kougitud, aga pärast oli ka siiski koogi sees neid tunda, seega tehke ikka retsepti järgi! Ülejäänud petti oli mõnus valmistamise kõrvale juua :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh kirjutamast! Ka mulle meeldib see kook, et vahelduseks ei ole üleliia magus. Selline mõnusalt kerge olemusega, mis natuke nagu tekitab sõltuvust järgmist ampsu võtma:)

      Kustuta