27. september 2024

Porgandikarask

Karaski küpsetamine on kindlasti üks lihtsamaid viise hästi kiiresti ahjusooja saialist nautida. Mulle meeldib karaski juures selle mõnus tekstuur ja tummisus. Ei saa salata, et muidugi on väga tore ka see, kuidas ahjusoe karask või ja soolaga kokku sobitub. See lihtsalt hakkab nii mõnusalt sulama ja kaob hetkega karaski pehmesse sisemusse. Imehea!

Sellel karaskil on täienduseks porgand, mis annab samuti täiendavat tekstuuri ja natuke ka maitset. Kuigi, olgem ausad - porgand siin küpsetises domineerima ei jää, pigem sobitub hästi teiste komponentidega kokku.

Selle karaski küpsetasin ma ovaalsesse ahjuvormi (Ikea Poetisk vorm). See on sedasorti küpsetiste jaoks ideaalne. Suurus Ikea kodulehel näitab mõõte 32x21cm, seega soovitan kasutada umbes sarnaste mõõtudega vormi, nii jääb karask mõnusalt kõrge. 


Valmistamisaeg: 7 min+küpsemisaeg
Kogus: 1 päts

250 g odrajahu
150 g nisujahu
2 sl suhkrut
1 tl soodat
1 tl soola
400 ml keefirit
2 muna
1 sl oliiviõli
200 g riivitud porgandit

Sega kuivained omavahel. Lisa segades keefir, munad ja õli. Kõige viimasena sega hulka riivitud porgand. Tõsta tainas võiga määritud ahjuvormi (32x21cm) ja küpseta 175 kraadi juures 40-45 minutit.


Postitus valmis koostöös ettevõttega IKEA. Soovitan kindlati vaadata ka minu instagrami, kuhu lisasin ülevaate oma lemmikutest Ikea kaupluses. 

25. september 2024

Juustune tortiljavorm

See vorm valmib kohe eriti kiiresti. Lõpptulemuseks on parajalt juustune roog, mis sobib hästi nii filmiõhtu snäkiks kui ka lõuna- või õhtusöögiks. Proovi kindlasti, see maitseb kogu perele. Lisaboonusena koosneb vähestest komponentidest. Selles retseptis on kasutatud sinki, kuid soovi korral võid selle asemel võtta ka küpsetatud kanaliha või hakkliha.

Videoõpetust selle roa valmistamiseks näed siit: https://www.instagram.com/p/DATiZs7t1xg/

 

Valmistamisaeg: 15 minutit
Kogus: 2-3le

4 tortiljat
pastakastet (ca 2-3 sl ühele tortiljale)
150 g sinki
150-200 g riivitud juustu (peotäis tortilja kohta)
1 pallike (125g) mozzarellat

Määri tortiljadele pastakaste, aseta peale singitükid ja riivitud juust. Keera tortiljad rulli. 

Rulli keeratud tortiljadelt lõika otsad maha ja seejärel lõika rull neljaks. Tõsta need (lõikepool all) võiga määritud ahjuvormi tõsta. Raputa peale riivitud juustu ja mozzarellatükke. Küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 10-12 minutit. Ongi valmis!


19. september 2024

Õhtusöök 10 minutiga. Kreemine nuudliroog trühvliõliga.

Mulle sedasorti nuudliroad meeldivad ikka väga. Põhimõte seesuguse toidu valmistamisel on see, et samal ajal, kui nuudlid potis valmivad, siis jõuad kiiresti kokku segada ka ühe maitserohke kastme, kuhu hiljem nuudlid sisse kasta. Alljärgnevalt üks retseptiidee, tänu millele valmib lõuna- või õhtusöök eriti lihtsasti. Ja videoõpetuse selle roa valmistamiseks leiad minu instagramist.

 

See roog on lihata, kuid soovi korral võid nuudlite ja kastme kokkusegamisel lisada roale ka küpsetatud kana, rebitud liha või pannil praetud seeni. 

Lisan veel, et selle roa teeb kindlasti eriliseks trühvliõli, mis annab lihtsale nuudliroale juurde nii palju häid maitseid. Mina kasutasin Promo Cash&Carry kauplusest ostetud Tartufy Jimmy trühvliõli. Lisaks sellele trühvliõlile leiad Promo poest veel hulgaliselt erinevaid trühvlitooteid, mis samuti müügil Tartufy Jimmy kaubamärgi all!

Kogus: ühele-kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit

100 g munanuudleid
soola

Kaste:
1,5 sl trühvliõli (Tartufy Jimmy)
1 sl sojakastet
1 tl sriracha kastet
0,5 tl riisiäädikat
2 sl majoneesi
1-2 sl nuudlite keeduvedelikku
mett (soovi korral)
pipart


Keeda nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta ja säilita pisut keeduvedelikku.

Kastme valmistamiseks pane pannile kõik kastme ained. Soovi korral timmi maitseid meega. Sega kaste ühtlaseks ja kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt, lisa munanuudlid ja sega kõik kastmega kokku. Lisa maitseks pipart ja serveeri!

Retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.

11. september 2024

Mustikavaht

Lihtne magustoit, mida saad valmistada ka ootamatutele külalistele. See maius on imehea ja kui mustikapüree juba kapis olemas, siis saab see magustoit valmis veelgi kiiremini.

Kogus: 3-4
Valmistamisaeg: 20 minutit

100 g metsmustikaid
2 sl suhkrut
100 g toasooja toorjuustu (Philadelphia)
100 g Kreeka jogurtit
100 ml vahukoort
1 sl hakitud tumedat šokolaadi

Kuumuta mustikaid potis minutijagu. Lisa suhkur ja kuumuta kuni segust on saanud ühtlasem püree. Lase täielikult jahtuda.

Sega toorjuust kausis lahti, lisa jogurt ja pool mustikapüree kogusest. Vahusta koor tugevaks vahuks ning sega koos šokolaaditükkidega ettevaatlikult ülejäänud segule Kõige viimasena sega lohakalt juurde ülejäänud mustikapüree, et see jääks viirudena magustoitu. Jaota segu 3-4 klaasi ja hoia serveerimiseni külmkapis.

9. september 2024

Purukattega mahlane õunakook

Ma väga soovitan seda kooki proovida. Mõnusalt puruse tainakatte all on maitsev õunatäidis, mis pakub häid maitseid ja kuhjaga mahlasust. Selle koogi üheks märksõnaks on kindlasti õhukesed õunaviilud (mitu tükid). Just täpselt nii - õunad tuleb selle koogi tarbeks ilusti viilutada, et need siis laiuksid õhukeste viiludena koogil ning ahjus olles korralikult käbi küpseksid. Nii jääb lõpptulemus eriti mõnus.  

Kogus: 10-12le
Valmistamisaeg: 30 minutit + küpsemisaeg

Põhi:
150 g nisujahu
1 sl suhkrut
0,25 tl soola
75 g külma võid
u 3 sl vett

Puru:
100 g fariinsuhkrut
100 g nisujahu
0,25 tl mustkaatpähklit
näpuotsatäis soola
75 g külma võid

Täidis:
25 g võid
1 sl sidrunist pressitud mahla
425 g õunaviile (kooritud ja viilutatud kogus)
75-100 g suhkrut
25 g nisujahu
1 tl kaneeli

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel. Näpi hulka või ja lisa vesi. Sõtku segu ühtlaseks tainaks ja suru see küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø22cm) põhjale. Tõsta 10ks minutiks külmkappi.

Koogipuru valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ja näpi segu purutaoliseks massiks. 

Täidis: sulata või ja sega koos sidrunimahlaga õuntele. Sega ülejäänud kuivained omavahel ja sega õuntega kokku. Laota täidis koogivormi tainale. Raputa peale eelnevalt valmistatud koogipuru ja küpseta kooki 200°C juures 35-45min.

8. september 2024

Ilma põhjata kodune kohupiimakook

Kodune kohupiimakook saab valmis ilma suurema vaevata! Kusjuures, selle küpsetise valmistamiseks on vaja vaid kuut komponenti. Antud koogi kasuks räägib selle mõnus kohupiimasus ja lihtne maitse.

Koogipõhja selles koogis ei ole, mistõttu saab see küpsetis kohe eriti lihtsasti valmis. Sobib söömiseks nii ahjusoojalt kui ka jahtunult. Eriti hea, kui serveerid seda kooki värskete marjade, toormoosi või marjakompotiga! Vaata kindlasti ka selle koogi valmistamisõpetust minu instagramist!


Kogus: 8tk
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsemisaeg

600 g kohupiima vanilliga
75 g toasooja toorjuustu
2 muna
100 g pruuni suhkrut
3 sl nisujahu
1 sidruni riivitud koor

Pane kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks seguks. Tõsta segu võiga määritud ahjuvormi (kasutasin 12x22cm suurusega vormi). Küpseta kohupiimakooki pöördõhurežiimil 185 kraadi juures umbes 30-35 minutit!


3. september 2024

Lihtsad kukeseenepirukad

Kui soovid üht head retsepti kukeseenepirukate valmistamiseks, siis tasub seda postitust piiluda. Seenesõpradele mõeldud kukeseenepirukad, mis valmivad kiiresti ja ilma suurema vaevata!

Valmistamisaeg: 30 minutit
Kogus: kolmele

300 g pärmi-lehttainast
300 g kukeseeni
0,5 sibulat
1 sl tilli, hakituna
3 sl sulatatud juustu
3 sl riivitud juustu
soola, pipart

Lõika tainas kolmeks. Kui kasutad juba valmislõigatud plaate, siis jääb see protsess vahele.

Puhasta kukeseened, tükelda suuremad seened. Haki sibul ja prae pannil õlis klaasjaks, poole pealt lisa kukeseened, maitsesta soola-pipraga. Sega juurde till ja küpseta paar minutit ehk kuni kukeseente valmimiseni. Määri tainaplaatidele sulatatud juust, jättes pisut äärtest katmata.

Tõsta katmata jäetud ääred pirukale, et tekiks veidi kõrgem serv. Jaota pirukatele kukeseenesegu ja raputa peale riivjuust. Küpseta ahjus 180°C juures umbes 20 min. 

PS! Retsepti jagasin ka oma köögirubriigis Naistelehes (august2024) .

2. september 2024

Kartulipõhjaga kanapirukas

See retsept on mitmes mõttes nii põnev. Esiteks puudub sel klassikaline tainast pirukapõhi. Selle asemel on pirukapõhjaks hoopis keedetud kartulid, mis puruks tambituna vormi põhja ja äärt katavad. Lõpptulemusena jääb kartulipõhi kergelt krõbe, aga samas pehme. Lisaks on täidiseks ülimalt mõnus segu kanalihast, suvikõrvitsast ja teriyaki kastmest.

Ühesõnaga on tegemist ühe meeldivalt lihtsa pirukaretseptiga, mis valmib vähestest komponentidest. Ja kui soovid teada, kuidas täpsemalt seda pirukat valmistada, siis leiad selle piruka videoõpetuse minu instagramist: vajuta siia!

800 g äsja keedetud kartuleid
300 g broilerikintsuliha
3 küüslauguküünt, tükeldatuna
200 g riivitud suvikõrvitsat
1 sl teriyaki kastet
2 muna
150 g hapukoort
100 g riivjuustu
soola, pipart

Pane kartulid võiga määritud vormi ja tambi need klaasiga puruks. Suru need klaasi abil vormi põhja ja äärtele. Kartulid peavad olema äsja keedetud ja kindlasti valmistatud soolaga maitsestatud vees, et lõpptulemus ei jääks mage.

Tükelda ja prae pannil valmis broilerikintsuliha, maitsesta ja tõsta kõrvale. Samal pannil prae läbi küüslauguküüned, lisa suvikõrvits ja küpseta mõned minutid. Lisa kanaliha ja sega juurde teriyaki. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta segu kartulipõhjale.

Sega munad ja hapukoor, maitsesta soolaga. Vala vormi (läbimõõduga 22-24 cm). Raputa peale juust ja küpseta pirukat pöördõhurežiimil 180°C juures 30-40 minutit.


Retsept valmis koostöös Rannamõisa Linnulihaga.