30. oktoober 2024

Kana-juustusalat

Seda salatit peab proovima. Tegemist on kiire ja maitsva roaga, mis valmib kõigest 10 minutiga. See sobib nii peolauale, kui ka argipäeval valmistamiseks. Siin saad suurepäraselt ära kasutada eelmisest toidukorrast järelejäänud liha. Kui seda ei ole, siis mulle meeldib siin salatis kasutada broilerikintsuliha. Maitsestan liha soola ja pipraga ning pruunistan selle siis pannil mõlemalt poolt jumekaks. Seejärel küpsetan pannil 180 kraadi juures valmis. Tavaliselt kulub selleks ca 20-25 minutit. 

Kui soovid näha selle salati valmistamist videoõpetusena, siis VAJUTA SIIA selle nägemiseks. See link viib Sind minu instagrami, kus kõik puust ja punaseks tehtud.

 

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 10-15 minutit

150 g suitsupeekonit
2 paprikat
500 g küpsetatud kanaliha
200 g riivitud juustu
75 g seemneid ja/või mandlilaaste
2 sl tilli, hakituna
50 g hapukoort
125 g majoneesi
soola, pipart

Tükelda 3 esimest komponenti. Prae peekonitükid pannil valmis. Pane ained kaussi. Maitsesta ja sega kõik omavahel kokku.


26. oktoober 2024

Kaneelirulli focaccia

Lihtne, maitsev ja kaneeline küpsetis juhuks, kui kaneelirulle valmistada ei viitsi. Tegemist on minu focaccia küpsetise põhiretseptiga, millele on siis enne küpsetamist sisse sõtkutud kaneelisegu. Nii ongi lõpptulemuseks üks eriti mõnusalt kaneeline sai, mis sobib suurepäraselt kaneelirulli asendamiseks. Soovitan kindlasti valmis küpsetisele niristada peale šokolaadi ja pähklipuru või mandlilaaste - see lisab tekstuuri ja tegelikult näeb see nii veelgi isuäratavam välja. Küpsetamiseks kasuta maksimaalselt vormi suurusega 20x30cm. Seesama küpsetis pildil on tehtud antud vormi ja minu arvates täpselt paraja paksusega. Õhemat küpsetist ei sooviks, aga soovi korral võid kasutada ka pisut väiksemat vormi.

Kui Sa soovid näha selle küpsetise valmistamist videoõpetusena, siis minu instagramis on see ilusti olemas: vaatamiseks vajuta siia!

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 1 tund

Tainas:
270 g nisujahu
0,75-1 tl soola
1 sl suhkrut
1 tl kuivpärmi
2 dl leiget vett
2 sl oliiviõli

Kaneelitäidis:
75 g sulatatud võid
2 sl kaneeli
1 tl kardemoni
2 sl (pruuni)suhkrut

Peale:
sulatatud valget šokolaadi, mandlilaaste

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa vesi ja oliiviõli ja sõtku segu kätega ühtlaseks tainaks. Lase tainal kerkida 50kraadises ahjusoojas 40 min. Sega kaneelitäidise komponendid omavahel. Tõsta kerkinud tainas vormi, mudi tainasse kaneelitäidis ja küpseta 200°C juures 20 min. Küpsenult nirista peale šokolaad ja lisa mandlilaastud.



17. oktoober 2024

Šokolaadine brownie tahiiniga

Kui Sulle maitsevad hästi tummised, kergelt kleepuvad ja nätsked šokolaadiküpsetised, siis seesama brownie on mõeldud just Sulle. See brownie erineb pisut oma traditsioonilisest retseptist, sest või asemel on siin kasutusel hoopis tahiini ehk seesamipasta. Kui tavaliselt on see hummuse üks põhikomponente, siis tegelikult sobib tahiini suurepäraselt ka rasvaine asendamiseks ning annab selles retseptis tummisust ja maitset kogu koogile. Kasutasin Makedoonia tahiinit (pildil), mida leiab väga lihtsasti erinevatest toidukauplustest. Ma arvan, et paljudel on tahiinina just seesama purgike kasutusel.

Ei ole vahet, kas pakud seda maiust ahjusoojana või jahtunult. See on maitsev igal juhul! Kindlasti aga jälgi, et brownie üle ei küpseks, sest see peab jääma keskelt kergelt nätske ja pehme. 

See kook on omajagu rammus, mistõttu soovitan näiteks 19x21cm vormis küpsetatud brownie lõigata julgelt 12ks. Samas, kui oled suur magusasõber, siis ei ole seda vaja muidugi teha:)

Soovitan browniet serveerida jäätise ja soolahelvestega. Viimased sobituvad ülihästi tummise ja magusa šokolaadikoogiga. Ja külm jäätis vist selgitusi ei vaja – see sobib alati ühe seesuguse küpsetisega kokku.

Kindlasti kasuta valmistamiseks toatemperatuuril tahiinit. Kui purgike on kinni, siis on seda niikuinii väga mugav hoida köögiriiulil. Aga juba avatud tahiinit peaks hoidma külmkapis. Seega võta külmkapis seisnud tahiini umbes tunnike enne brownie valmistamist toatemperatuurile soojenema. Lisaks soovitan valmistades kindlasti jälgida, et tahiini oleks pehme ja voolav. Kui purgis on õli eraldunud (mida tihti juhtub), siis sega see lusikaga ühtlaseks, et tahiini oleks kreemjas, pehme ja läikiv. Kui soovid, võid selle brownie teha ka gluteenivabalt, selleks tuleb lihtsalt nisjahu asendada sama koguse (peenelt jahvatatud) mandlijahuga.

Kogus: 9-12le
Valmistamisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg ca 25 minutit

100 g tumedat šokolaadi
175 g tahiinit
150 g pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
50 g naturaalset kakaopulbrit
50 g nisujahu
näpuotsatäis soola
75 ml kanget kohvi
50 g piimašokolaadi, hakituna


Sulata šokolaaditükid veevannil. Sega tahiini ühtlaseks ja lisa segades sulatatud šokolaadile. Vahusta suhkrud munadega kohevaks vahuks. Sega kuivained omavahel kokku. Lisa šokolaadisegule muna-suhkrusegu ja seejärel kuivained, sega ühtlaseks. Kõige viimasena sega juurde kohv ja šokolaaditükid.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud kandilisse vormi (19x21cm). Küpseta 175 kraadi juures ca 20-25 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri. 

Retsept valmis koostöös ettevõttega MAIC Kaubanduse AS! 
Pildi oleva tahiini leiab Selveritest, Prismadest, Coop kauplustest, Maksimarketitest, Stockmannist ning Tallinna ja Tartu Kaubamaja toiduosakonnast.


16. oktoober 2024

Ahjus küpsetatud kanakoivad teriyaki ja küüslauguga

Nii lihtne kodune lõuna- või õhtusöök Valmib lihtsasti ja sobib hästi nii argiõhtul kui ka nädalavahetusel valmistamiseks. 

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: ettevalmistusteks 10 min + küpsemisaeg

4 jahutatud broilerikoiba
soola, pipart
3 sl teriyaki kastet
3 loorberilehte
1 sl oliiviõli
1 küüslaugupea

Maitsesta kanakoivad korralikult soola ja pipraga ning hõõru kokku teriyaki kastmega. Tõsta ahjuvormi, lisa loorberilehed ja nirista peale oliiviõli. Poolita küüslauk horisontaalselt ja tõsta poolikud ahjuvormi.

Küpseta kana 220 kraadi juures 10 min. Seejärel aseta vormile peale kaas ja küpseta seejärel umbes 50-60 minutit. Enne ahjust võtmist pane ahi grillrežiimile ja pruunista kanakoivad pealt kuldseks. 

Retsept valmis koostöös Rannamõisaga


7. oktoober 2024

Kaks lihtsat suupistet juustuvaagna täienduseks! Sinihallitusjuustu määre ahjus röstitud viinamarjadega ja lehttainas küpsetatud valgehallitusjuust.

Kõigepealt tahan ma öelda, et igasugu retsepti- ja koostööpostitused erinevate juustudega on ühed mu lemmikud, sest kellele ei meeldiks juust! Mul peab kodukapis olema alati mitu erinevat juustusorti, sest nii on endal hea võtta ja ka ootamatutele külalistele lihtne võimalus midagi kiiresti serveerida. Serveerimisest rääkides, siis see postitus ongi pühendatud kahele eriti lihtsale ja mõnusale ampsule, mida hea pakkuda juustuvaagna täiendusena. Esmalt sinihallitusjuustu määre, mis on üks mu suur lemmik, mida hea serveerida koos saialiste või kreekeritega. Juustutäidisega pirukas on aga teine lemmik, mis kõige parim just äsja ahjus võttes, sest nii on täidises olev juust mõnusalt pehme ja voolav.

Kõiki neid tooteid, mis siin postituses üles astuvad, seob üks kindel asi. Nimelt on tegemist Baierimaa toodetega, mille valikus ei ole ainult juustud, vaid ka jogurtitooted, maiustused, erinevad piimatooted ja õlled. Kõik need tooted on esindatud näiteks Coopi kauplustes, kus toimub perioodil 7.-13.oktoobril Baierimaa toodete nädal. Baierimaa toodete hinnasildid Coopi kauplustes on märgistatud sinisega, et kampaanitooted oleksid lihtsamini leitavad😊

Baierimaa õnnelike lehmade piimast valmistatud toodete hulgas on erinevad jogurtitooted, mis on mõnusalt kreemised ja olgem ausad, sobivad väga hästi magustoidu asendamiseks. Näiteks Mövenpicki jogurt rabarberi ja vaniljega maitseb nagu magus maitsepahvak, mis mõnusalt kreemjas ja rikkalik. Või kergemad jogurtid Zotti ja Jogobella valikust. Kui minna aga tagasi selle postituse teema juurde, siis pean mainima, et Baieri piimast valmistatud juustud on pikantsed, kreemjad ja sobivad hästi nii soolasteks kui magusateks hetkedeks. Olemas on meeldivalt rikkalik valik valge- ja sinihallitusjuustusid, mis on ideaalsed kokkamiseks. Ma võin öelda, et näiteks erinevad Briette juustud pakkusid väga positiivseid elamusi ja on pääsenud minu lemmikute sekka.

Nüüd aga 2 lihtsat eelrooga/suupistet, mida kindlasti soovitan katsetada. PS! Piilu kindlasti ka minu instagrami, kus ootab avastamist üks videoõpetus juustulaua valmistamiseks.

Sinihallitusjuustu määre ahjus röstitud viinamarjadega

Lihtsalt sõltuvustekitavalt hea juustumääre, mida täiustab magus mesi ja ahjus röstitud viinamarjad. Viimased omandavad ahjus nii mõnusalt maitserohke maitse, mistõttu sobivad seesuguse määrde krooniks vägagi hästi. Serveeri määret suuremal vaagnal, nii saad selle kaunistada vastavalt oma maitsele, sest niisama topsikust või pisemast kausist serveerituna, ei ole sel määrdel seda erilist võlu. Paku seda määret koos kreekerite, ciabatta või näkileivaga. Mulle meeldib niristada peale veel täiendavalt pisut mett, sest nii tuleb soolase ja magusa omavaheline kooslus veelgi paremini esile. PS! Lisasin mee ka retsepti sisse, kuid soovi korral võid selle välja jätta.


Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: juustumääre 4 minutit / röstitud viinamarjad ca 20 minutit

100 g sinihallitusjuustu
85 g toasooja toorjuustu
1-2 sl oliiviõli
0,25-0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
1-2 tl pehmet mett (peale niristamiseks)
soola, pipart

Röstitud viinamarjad
150 g tumedaid viinamarju
mõned tüümianioksad
2 sl oliiviõli
musta pipart

Juustumäärde valmistamiseks purusta kahvliga sinihallitusjuust. Lisa toorjuust ja oliiviõli ning sega kahvliga ühtlaseks seguks. Lisa maitseks muskaatpähklit ja soola-pipart.

Aseta viinamarjad koos tüümianiokstega ahjuvormi, nirista peale oliiviõli ja lisa maitseks musta pipart. Rösti viinamarju grillrežiimil 200 kraadi juures umbes 20 minutit

Lehttainas küpsetatud valgehallitusjuust

Selle retseptiga ei saa miskit viltu minna. Kui Sulle meeldib sai ja ahjus pehmeks sulanud juust, siis ongi kõik korras. Täienduseks lisan mina juustuketta alla veidikene moosi, et ikka seda magusa ja soolase mõnusat kooslust saavutada. Moosina soovitan ma kasutada paksemat moosi. Mulle meeldib kasutada viigimarjamoosi, kuid loomulikult sobivad ka muud moosid, mis endale meeldivad. Kirsimoosiga olen samuti seda pirukat teinud ja jääb samuti imehea! Juustuks peab kindlasti olema valgehallitusjuust (lapiku terve kettana), sest see sulab lehttaina sisemuses lihtsalt nii imeliselt ära.

Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 20-25 minutit

200 g lehttainast
2 sl meelepärast moosi
1 ketas (125g) valgehallitusjuustu
musta pipart

Peale:
1 lahtiklopitud muna
seesamiseemneid

Laota lehttainas lahti, rulli vajadusel õhemaks. Aseta taina keskele moos, selle peale tõsta juustuketas. Raputa peale musta pipart ja paki juust lehttainasse. Tõsta pirukas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes kokkupakitud „otsad” allapoole. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning raputa peale seesamiseemneid. Küpseta pirukat 180 kraadi juures pöördõhurežiimil 15-20 minutit.

Postitus valmis koostöös Baierimaa toidutootjatega!


5. oktoober 2024

Pestopasta

See on üks lihtsamaid pastaretsepte üldse ja hea valmistada just siis, kui pikalt köögis mässata ei viitsi. Selle retsepti järgi valmib pasta tõepoolest väga kiiresti. Keeda vaid pasta valmis ning sega kokku pesto ja parmesaniga. 

Kogus: 2-3
Valmistamisaeg: 12 minutit

300 g meelepärast pastat
soola, pipart
4 sl pestot
50 g riivitud parmesani

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt. Sega juurde pesto ja riivitud parmesan. Maitsesta lõplikult ja serveeri.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails