17. oktoober 2024

Šokolaadine brownie tahiiniga

Kui Sulle maitsevad hästi tummised, kergelt kleepuvad ja nätsked šokolaadiküpsetised, siis seesama brownie on mõeldud just Sulle. See brownie erineb pisut oma traditsioonilisest retseptist, sest või asemel on siin kasutusel hoopis tahiini ehk seesamipasta. Kui tavaliselt on see hummuse üks põhikomponente, siis tegelikult sobib tahiini suurepäraselt ka rasvaine asendamiseks ning annab selles retseptis tummisust ja maitset kogu koogile. Kasutasin Makedoonia tahiinit (pildil), mida leiab väga lihtsasti erinevatest toidukauplustest. Ma arvan, et paljudel on tahiinina just seesama purgike kasutusel.

Ei ole vahet, kas pakud seda maiust ahjusoojana või jahtunult. See on maitsev igal juhul! Kindlasti aga jälgi, et brownie üle ei küpseks, sest see peab jääma keskelt kergelt nätske ja pehme. 

See kook on omajagu rammus, mistõttu soovitan näiteks 19x21cm vormis küpsetatud brownie lõigata julgelt 12ks. Samas, kui oled suur magusasõber, siis ei ole seda vaja muidugi teha:)

Soovitan browniet serveerida jäätise ja soolahelvestega. Viimased sobituvad ülihästi tummise ja magusa šokolaadikoogiga. Ja külm jäätis vist selgitusi ei vaja – see sobib alati ühe seesuguse küpsetisega kokku.

Kindlasti kasuta valmistamiseks toatemperatuuril tahiinit. Kui purgike on kinni, siis on seda niikuinii väga mugav hoida köögiriiulil. Aga juba avatud tahiinit peaks hoidma külmkapis. Seega võta külmkapis seisnud tahiini umbes tunnike enne brownie valmistamist toatemperatuurile soojenema. Lisaks soovitan valmistades kindlasti jälgida, et tahiini oleks pehme ja voolav. Kui purgis on õli eraldunud (mida tihti juhtub), siis sega see lusikaga ühtlaseks, et tahiini oleks kreemjas, pehme ja läikiv. Kui soovid, võid selle brownie teha ka gluteenivabalt, selleks tuleb lihtsalt nisjahu asendada sama koguse (peenelt jahvatatud) mandlijahuga.

Kogus: 9-12le
Valmistamisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg ca 25 minutit

100 g tumedat šokolaadi
175 g tahiinit
150 g pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
50 g naturaalset kakaopulbrit
50 g nisujahu
näpuotsatäis soola
75 ml kanget kohvi
50 g piimašokolaadi, hakituna


Sulata šokolaaditükid veevannil. Sega tahiini ühtlaseks ja lisa segades sulatatud šokolaadile. Vahusta suhkrud munadega kohevaks vahuks. Sega kuivained omavahel kokku. Lisa šokolaadisegule muna-suhkrusegu ja seejärel kuivained, sega ühtlaseks. Kõige viimasena sega juurde kohv ja šokolaaditükid.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud kandilisse vormi (19x21cm). Küpseta 175 kraadi juures ca 20-25 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri. 

Retsept valmis koostöös ettevõttega MAIC Kaubanduse AS! 
Pildi oleva tahiini leiab Selveritest, Prismadest, Coop kauplustest, Maksimarketitest, Stockmannist ning Tallinna ja Tartu Kaubamaja toiduosakonnast.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails