11. november 2024

Keefirimaius kookose ja banaaniga

Minu üheks lemmikuks hommikusöögiks on seesama keefirimaius, mis on parajalt värskendav ja omajagu toitev amps. Tegelikult sobib see hästi ka magustoiduks. Müsliks kasuta oma lemmikut, minule meeldib omatehtud müsli või siis mõni pähli- või šokolaadimüsli. Marjade asemel võid kasutada ka mõnda toormoosi!

Kogus: 2
Valmistamisaeg: 5min

2 banaani
paar näpuotsatäit kaneeli
2 sl kuhjaga chiaseemneid
2 tl kookoshelbeid
keefirit või petti

Peale:
2-4 sl müslit
marju, mett

Pane banaanid kahte klaasi ja püreesta kahvliga. Lisa kaneel, chiaseemned ja kookoshelbed. Vala klaasidesse keefir, jättes umbes 1-2 cm ulatuses klaasiäärest vabaks.

Sega kergelt segunemiseks ja tõsta klaasid külmkappi vähemalt pooleks tunniks valmima. Lisa lisa müsli, marjad ja nirista peale pisut mett. Head isu!

8. november 2024

Teesaiakesed sidrunivõidega. 20 minutit ja valmis!


Selles retseptipostituses on peaosaliseks ühed lihtsad saiakesed, mis täidetud magushapuka sidrunivõidega. Valmistamine koos küpsetamisega võtab aega umbes 20 minutit, mistõttu sobivad need valmistamiseks ka kiirel ajal! Mulle meeldib nende väljanägemine, kergelt läikega ja tõeliselt mahlase olemusega küpsetised, mis näevad kohvilaual väga head välja. 


Nende teesaiakeste valmistamiseks on sul tegelikult vaja nii vähe komponente. Üheks staariks on siin sidrunivõie – see on täidis, mis kindlasti nendest saiakestest puududa ei tohi. Retseptis kasutasin Robertsons sidrunivõiet, mis on kergelt marmelaadise tekstuuriga. Kindlasti erineb see kodutehtud variandist, kuid seesama sidrunivõie sobib suurepäraselt erinevatesse küpsetistesse ja kookidesse. Ma kujutan ette, et küpsisekoogis ühe vahekihina on see kindlasti imehea ...või siis rullbiskviidis, küpsiste täidises, purukoogis. Sedasama sidrunivõiet leiab lihtsasti Stockmannist, suurematest Selveritest ja Delice kauplustest ja ka Rõõmu Kaubamajast (Keilas). 

Seda võiet on hea kasutada seesuguste pirukate küpsetamisel, kuna küpsemisel ei valgu võie niivõrd laiali. Muidugi on õnnestumiseks vajalik, et taina keskosa saab klaasi abil korralikult alla surutud. Täidist tuleks panna mitte liialt palju, et see kõik laiali voolaks, samas ka mitte liiga vähe, sest muidu hakkab taina keskosa lihtsasti kerkima. Üks supilusikatäis on minu arvates täpselt paras kogus. Ka lõpptulemus ei jää siis liialt vänge ja magus. Muidugi, kui on soovi, siis võib enne sidrunivõide lisamist määrida tainapõhjale pisut vanilliga maitsestatud kohupiima. Nii saad lõpptulemuseks mõnusa kohupiima-sidrunivõide koosluse. Ühesõnaga soovitan katsetada ja proovida, peaaesi, et täidis oleks pigem paksemapoolsem, et laialivalgumist vältida. 

Ja kui küpsetised on kergelt jahtunud, siis nirista neile peale sidruniglasuur. Äsja ahjust tulnud pirukal hakkab glasuur kiiresti sulama, mistõttu võiks vähemalt 10 minutit oodata enne glasuuri lisamist. Muidugi on värsked marjad sellistel pirukatel imehead, seega võib neid ka lisada:)

Kogus: 8 tk
Valmistamisaeg: 20 min

500 g pärmi-lehttainast
1 purk Robertsons sidrnuvõiet
1 muna (pealt määrimiseks)

Sidruniglasuur:
75 g tuhksuhkrut
sidrunist pressitud mahla

Lõika pärmi-lehttainas pikemast küljest 8ks pikaks ribaks. Keeruta tainaribad keerdu. Keera iga riba rulli saiakeseks, tõsta ahjuplaadile. Suru klaasiga taina keskele (sinna läheb täidis). Määri taina ääred kokku lahtiklopitud munaga ja keskele sidrunivõie (ca 1 sl saiakese kohta). Küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures ca 13-15 minutit.

Glasuuri valmistamiseks pane tuhksuhkur kaussi, lisa nii palju sidrunimahla, et segu tuleks kergelt voolav. Selle suhkrukoguse juures kulub veidi vähem, kui poole sidruni mahl. Nirista glasuur jahtununud saiakestele! 

  


     

Retsept valmis koostöös ettevõttega MAIC Kaubanduse AS!