Lihtne ja hea supp. Kunagi kui väike olin ja ema klimbisuppi
tegi (tema tegi muidugi klimpe hästi keerulise retsepti järgi, mille
valmistamisele kulus jube palju aega) eemaldasin ma kõige esimesena supist
klimbid ja sõin need vaikselt ära. Teistele perekonnaliikmetele jäi nagu alati
kana-klimbisupp ilma klimpideta:).
2 tk (ca 500g)
kanakoiba
2-2,5 l külma vett
2 porgandit
1 sibul
3-4 loorberilehte
mõned pipraterad
soola
3 tk (ca 650 g ) kartulit
2-2,5 l külma vett
2 porgandit
1 sibul
3-4 loorberilehte
mõned pipraterad
soola
3 tk (ca 650 g ) kartulit
Klimbitainas:
4 sl võid
4-6 sl jahu
2 dl kanasupi puljongit
2 muna
4 sl võid
4-6 sl jahu
2 dl kanasupi puljongit
2 muna
Loputa kanakoivad
korralikult voolava vee all, seejärel pane need potti koos vee, kooritud
porgandite, poolitatud sibula ja maitseainetega. Lase vesi pliidil keema tõusta
ning seejärel lase madalal tulel vaikselt podiseda umbes tunnijagu. Vahepeal
ära unusta puljongilt vahtu riisida.
Koori kartulid,
lõika kuubikuteks ning aseta külma vette seisma kasutamiseni. Klimbitaina
valmistamiseks sulata potis või, seejärel lisa segades juurde jahu. Kui segu on
ühtlane, laena valmivast supist puljongit ning vala klimbitainasse. Sega seni
kuni saad ühtlase massi. Tõsta pott pliidilt ning lisa segades munad. Kui
tundub, et tainas jääb vedel, lisa täiendavalt pisut jahu.
Nõruta valminud
puljong läbi sõela teise potti. Lõika porgandid kuubikuteks ning haki kanaliha.
Aseta pott puljongiga uuesti tulele, lisa nõrutatud kartulikuubikud ning keeda
keskmisel tulel kuni kartul pehmenema hakkab. Seejärel lisa porgandikuubikud
ning hakitud kanaliha. Lisa suppi ka lusika abil pisikesed klimbitainapätsid
ning keeda suppi veel mõned minutid ehk seni, kuni klimbid on korralikult
küpsenud ja kartul pehme.
Soovitus:
* Sibul lisa vette koorega, nii saad puljoongile kena kollaka värvuse!
Märkus:
* Retsept kohandatud 17.07.2016
* Retsept kohandatud 17.07.2016
Ma kohe tahaks seda suppi! Ema tegi lapsepõlves ja ma sõin alati klimbid sees ära. Miskipärast pole ma ise seda teinud.
VastaKustutaminul oli väiksena sama asi - klimbid kadusid esimesena supipotist
VastaKustutaMina ei tea, mida ma valesti teen, kuid minul ei ole kahel korral kui proovinud olen, klimpidest midagi välja tulnud. Lagunevad/sulavad lihtsalt ühtlaselt ära ja supi leem saab lihtsalt selliseks häguseks. Esimene kord tegin täpselt sinu õpetuse järgi, teine kord panin hulga rohkem jahu... Missugune sul see klimbitainas välja näeb? On ta selline ühtlane mass, millest siis lusikaga võtad? Minul jääb selline paks, tükiline mass...
VastaKustutaOi kui kahju:(
VastaKustutaMinul jääb klimbitaigen pigem paksem, kuid mitte tükiline. Segan pidevalt taigent, et tükke ei tekiks. Aga äkki lased sa neil klimpidel liiga kaua keeda? Mina asetan kahe lusika abil klimbid vette, lasen natuke supil podiseda (vahepeal viskan sisse kana tükid) ning siis tõstan supi kohe pliidilt ära.
NIi, tegin eile spetsiaalselt kana-klimbisuppi, et siis paremini kommenteerida:)
VastaKustutaTegin nii nagu retseptis öeldud, (retsepti lisasin 2 sl kuhjaga jahu) Kui jahu lisasin, kuumutasin veidi, et mass paksemaks läheb, ja siis lisasin puljongi ja kõige lõpuks muna (ise ikka pidevalt segades. Asetasin lusika abil supi sisse ning kohe kui klimbid pinnale tulid võtsin pliidilt. Supp jäi selge ja jahususest polnud märkigi. Taigen tuli umbes keskmine õunakoogitaina paksesega.
Loodetavasti on abi:)
Tegin esimest korda elus klimpe sinu retsepti järgi ja tulid väga mõnusad. Nii, et tulevad peagi kordamisele:)
VastaKustutaNii tore, kui eelnevalt on siin kommentaar, ku anonüümne kirjutas, et tal ei tulnud välja, olin tiba mures, et kas retsept on halvasti välja kirjutatud, sest minul tulevad nii head klimbid.
VastaKustutaKlimpide tegemisel esmalt pruunistage või, nimelt peab olema tegu õige võiga( 80 ja rohkem % ) margariinid ei maitse nii hästi.
VastaKustutaTeise asjana - ma ei lisa kanaliha supile, vaid lõikan selle keskmise suurusega tykkideks, koivad , tiivad rinnak jne. ja lasen mitte väga kuumal pannil võimalikult (nagu lahkus lubab ) rohke või sees pruunistuda. Liha võtab igaüks ise kahvli otsa ja laseb hea maitsta.
Mulle endale meeldib kui lisada supile taldrikusse enne söömist hakitud hapukurki, just haput, sellist vanaema hapendatud.
Kanal kes Tallegis aastaid munenud lasen potis vähemasti 3 tundi podiseda.
Head isu
PS: Sellisel moel tehtud klimpe ei jää kunagi üle...
Pika kommentaari järel: Jah, nii ongi, või peab olema ikka ehtne:)
VastaKustutaKlimpidega oli mulgi lapsepõlves sama lugu. Need maitsesid kõige enam :)
VastaKustutaKlimpidega oli mulgi lapsepõlves sama lugu. Need maitsesid kõige enam :)
VastaKustuta:)
KustutaProovisin elus esimest korda kana-klimbisuppi teha ja no ei saanud selle retsepti põhjal klimpidega hakkama.
VastaKustutaKurtsin emale ka, et no... Mingi käkk tuli, ja supisees läksid klimbid üldse pudruks ja supp häguseks.
Ja ema ütles, et ma tegin selle või sulatamise-jahu selle sees kuumutamisega ju hoopis munakastet.
Lugesin teisi klimbitegemisõpetusi nüüd, ja seal on jah teisiti. A la munad lahti lüüa ja siis jahu munade sisse segada. Ja väga vähestel on juurde märgitud või...
Igatahes. Ma olen segaduses, kas ma lugesin seda retsepti siin valesti kuidagi?
See on tegelikult üks ammune retsept, mille järgi neid teen. Kas klimbid lagunsid täiesti laiali? Äkki sai jahu liialt vähe lisatud või siis vähe segu kuumutatud alguses?
KustutaAga, kas tilli ei pandagi? Mul oli ka vanaema.
VastaKustutaJah, tilli võib loomulikult lisada;)
VastaKustutaKuidas te maitseained (pipar loorber) lisate? Kui ma kohe alguses panen, siis riisun koos vahuga pooled välja.........
VastaKustutaEga siin miskit nippi ei ole. Lihtsalt püüan maitseainetest mööda hiilida:) Ma tean, et osad teevad marlist maitseainekotikese, kuhu siis pistetakse vajalikud maitseained, mis saab siis hiljem ühekorraga välja võtta.
KustutaMa pole kunagi nii maitsvaid klimpe saanud. See supp on nüüd meie pere lemmik. Laps kes muidu klimpe ei söö kiitis ka. Aitäh
VastaKustutaOh, super! Seda on väga-väga tore kuulda:)
KustutaKüll mul tuli hea supp Teie retsepti järgi ja klimbid lihtsalt sulasid suus. Teil on väga head retseptid ja minu lemmik on Aroonia siirup Teie retsepti järgi. Suur tänu Teile ja edu edaspidiseks!
VastaKustutaSuured tänud nii toreda tagasiside eest! Püüan jätkata samas vaimus!
KustutaMa lisan klimbitaignale ka püreestatud sibula, mis koos kanapuljongiga haudus. Väga hea saab.
VastaKustutaSuper mõte! Tänud jagamast:)
KustutaTere. Kui suur kogus valmissuppi sellest retseptist tulla võiks? Aitäh. Heilika
VastaKustutaSobib 6-8le sööjale:)
Kustuta