See on üks lihtsamaid ja kiiremini valmivamaid kooke. Kook jääb mõnusalt mahlane. Antud kogusest valmib plaaditäis kooki. Ümmarguse 26 cm läbimõõduga koogi valmistamisel kindlasti retseptis olevaid koguseid poolitada. Koogi saab väga edukalt valmistada ka muudest saadustest – õuntest, punastest sõstardest, mustikatest jne.
Retseptipilt uuendatud juuni 2020.
Retseptipilt uuendatud juuni 2020.
4 muna
1 klaas (180 g) suhkrut
1 klaas (120g) jahu
1tl küpsetuspulbrit
200-300 g rabarberit
suhkrut (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli
(1 klaas=u.200gr)
Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga, jäta ootele. Vahusta omavahel munad ja suhkur korralikult vahule. Lisa jahu ja küpsetuspulber ning sega see ettevaatlikult tainasse. Vala tainas ahjuplaadile (või vormi), puista peale rabarberitükid (arvesta, et tainas kerkib omajagu) ning küpseta 175 kraadi juures, kuni kook kuldpruun.
1 klaas (180 g) suhkrut
1 klaas (120g) jahu
1tl küpsetuspulbrit
200-300 g rabarberit
suhkrut (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli
(1 klaas=u.200gr)
Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga, jäta ootele. Vahusta omavahel munad ja suhkur korralikult vahule. Lisa jahu ja küpsetuspulber ning sega see ettevaatlikult tainasse. Vala tainas ahjuplaadile (või vormi), puista peale rabarberitükid (arvesta, et tainas kerkib omajagu) ning küpseta 175 kraadi juures, kuni kook kuldpruun.
Hüva nõu: soovi korral võid kõige peale raputada enne ahju panemist ka riivitud martsipani.
Kuna taignas ei ole rasva/mis on muidugi kasulik/, siis jäi kook kuiva võitu. Kui süüa kohe soojalt polnud viga, aga jahtunult meie perele enam ei meeldinud.
VastaKustutaVaniljsås ( kaste) on päästjaks. Rootsis muud moodi rabarberikooki ei söödagi
KustutaAh loll jutt. Mina tegin ja väga mahlane. Tean, et olen vastusega aastaid hilinenud, kuid nuuh ja mis siis
KustutaEt kook jääks mahlasem,tuleb taignale lisada 8spl õli või 100gr võid.
KustutaOi kui kahju, Kas tainas läks ikka korralikult vahtu, iseenesest peab kook jääma biskviitkoogi konsistentsiga.
VastaKustutaTere!
KustutaKas muna kollane ja valge yuleb eraldi vahustada või koos?
Ikka koos:)
KustutaTere väga hea ja kohev kook tuli super
KustutaTänu eelmisele kommentaarile vahustasin eriti hoolega ja väga hea kook tuli. Panin veel kaks koda rohkem rabarbereid ja segasin need veel ricotta kohupiimaga. Minu uus lemmik rabarberikook. Rabarberikook iirise kattega ja martsipani kattega on ka head:)
VastaKustutaKetu
Vahustamine on jah selle koogi kasulik nipp:) Oehh, ma sooviks ka, et mul veel külmas rabarbereid oleks.
VastaKustutaHea, et ma kommentaarid enne plaadile viskamist läbi lugesin:) Vahustasin. Eks siis ole näha, mis saab:)
VastaKustutaOotan tagasisidet:)
KustutaTere!
VastaKustutaTegin seda kooki eile. Suurepärane! Meie pere uus lemmik :)
Kommentaarid tegid natuke kõhklevaks küll, kuid tegin ära ja tulemus oli vaimustav! Vahustamisega mul küll probleeme ei olnud, tegin täpselt retsepti järgi. Kook sai nii kiiresti otsa, tegin ka täna kaks plaaditäit kooki. Mina martsipani peale ei riivinud, kuid selle eest tegin koogi üle sulavõi ja tuhksuhkruga :)
Rõõm kuulda:)
Kustutaväga hea kook, just tegin. Tõesti tuleb vahustada kauem, et see suhkru-muna segu läheks hästi õhuliseks ja peaaegu valgeks. Maitselt meenutab väga biskviiti ja no kadus laua pealt paari hetkega!
VastaKustutaväga hea lahe kook ja kõige tähtsam 20 min ja kook valmis
KustutaRõõm kuulda. Postitasin just eile ka ühe uue rabarberikoogi retsept, mis sarnane, aga valmib ilma nisujahuta. Selle asemel on peenestatud mandlid: http://www.kokkama.ee/2014/05/rabarberi-mandlijahukook-ilma-nisujahuta.html
VastaKustutaSoovitan;)
Hakkan kohe küpsetama! Ootan juba huviga tulemust :)
VastaKustutaPäikest,
Jaanika
Tere.Meil on lasteaias ka nii rabarberikook kui biskviit külmutatud marjadega,kuid mõlemad on jube kuivad..rabarberist ja suhkrust tekib siirup,kas teie retseptis visatakse see ära?Meil küll,sest muidu tuleb koogist puder ju..kodus tehes keeksi vajuvad rosinad ka alati põhja,nagu nendes eelnevates kookideski..proovitud igat varianti..vahustan nii kaua kui vaht juba hele ja ei ole vedel..Milles siis küsimus on?
VastaKustutaTervitus, Tekkinud vedelikku täielikult koogi sisse ei pista. Küll aga ma ei nõruta rabarberitükke. Lihtsalt panen need tainasse, see vedelik mis jääb kaussi, siis see jääb kaussi.
KustutaSelleks, et rosinad keeksitaina põhja ei vaju, tuleks neid eelnevalt jahus veeretada ning seejärel tainasse sisse segada:)
Tegin ka nii,aga mis põhjas - see põhjas ikka..
Kustutasiis on lihtsalt tainas liialt vedel:)
KustutaEt marjad v rosinad jne põhja ei vajuks tuleb neid tärklisega segada.
KustutaVäga maitsev kook sai. Järgijäänud vedeliku kasutasin morsiks. Sai selline mõnus hapukas-magus morss. Seal ju puha vitamiinid ja kasulikud ained sees :)
VastaKustutaMinul on küsimus, et mul jääb alati biskviit nätske (selline hammaste külge kleepuv). Vahustan ka korralikult ja temperatuur retsepti järgi, kerkib ka, aga kunagi ei lähe selliseks kuivemapoolseks õhuliseks. Milles asi, oskab keegi öelda?
VastaKustutaKas kasutad puupliiti bsikviidi küpsetamiseks? Kui niiskust on liiga palju, siis võib suure tõenäosusega biskviit kleepuv jääda. Teise soovituse soovitan pikemalt munasegu vahustada.
KustutaKuiv ja alla keskpärase kook.
VastaKustutaKas tõesti jäi see kook kuiv? Äkki sai liialt palju ahjukuumust, sest rabarberid teevad selle lihtsa koogi parajalt mahlaseks:)
KustutaHetkel juba teist korda selle retsepti järgi kook ahjus :)
VastaKustutaMul aga natuke blond küsimus, et kas see klaasitäis suhkrut läheb munavahu sisse või rabarberite peale? :D ja mul pole kummalgi korral rabarber metsikult vedelikku hakanud ajama. Ju siis suhkrut seal kõrval vähe, sest klaasitäie olen siiani munavahu juurde pannud ja rabarberile silma järgi paar supilusikat ehk. Kuidas õige oleks? Raudselt vastupidi :D
PS! Mina kiidan, esimesel korral tuli ideaalselt välja ja maitses hästi nii soojalt kui külmalt. Vaevalt, et ahjusolev eksemplar metsa läheb :)
:)
KustutaKlaas suhkrut tuleb vahustada munadega. Rabarberitele lisa suhkrut lihtsalt tunde järgi. Ühesõnaga oled hetkel õigesti toiminud:)
Tegin just vastupidi LOL
KustutaHea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!
VastaKustutaHea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!
VastaKustutaTäitsa ühel nõul:)
KustutaVäga hea ja lihtne kook, kiire ja kerge teha ja maitseb väga hea:) Tegin väheke omamoodi katsetuse ja segasin rabarberi kodujuustuga. Lapselapsed sõid väga hea meelega ja muidugi ka kõik ülejäänud pereliikmed.
VastaKustutaOi, kodujuust jättis kindlasti väga põneva lisanüansi kooki!
Kustutakas see on okei kui ma vahustan munad ja kalllan nad kaussi on kauss ääreni täis aga jahu lisamisel pool kaussi tühi?? et muutub selliseks pannkoogitaina sarnaseks siis?
VastaKustutaJahu tuleb lisada ettevaatlikult segades, et munavahust liialt palju õhku ära ei kaoks. Eks see vaht väheneb küll pisut, aga liialt tugevasti ei tohi seda tainast ka segada. Täpselt nii palju, et jahu ilusti seguneb:)
KustutaKus ma tean kui palju ma vahustama pean, et 'korralikult' oleks vahustatud? Kas munavalge ja munakollane tuleks ka eraldi vahustada ja siis kokku lisada?
VastaKustutaAitäh juba ette!
Munakollast ja valget eraldi vahustama ei pea. Selles selle retsepti võlu peitubki, et ei ole vaja eraldi vaja mässama hakata:)
KustutaVahustama peab nii kaua, kuni tekib hele õhuline (paks) vaht. Aega ei ole täpselt võtnud, aga paarist minutist piisab:)
Tegin just. Kasutasin kookospalmisuhkrut ja täisteranisu. Kerkis kenasti, on mõnus, kohev! Super kook!
VastaKustutaVäga tore. Mina tegin seda kooki eile:) Tänaseks juba otsas!
KustutaSelline küsimus, et kui suure plaadi kohta on see kogus mõeldud?
VastaKustutaMinul on ahjuplaat suurusega 24x36cm!
VastaKustutaVäga hea kook, tänud Ragne! Teen juba teist korda... ja muide valan siirupi, mis jääb rabarberi-kaneeli-suhkru segust, koogile... ei jää nätske.. vaide selline mahlane ja magus :)
VastaKustutaOhh, hea mõte!
KustutaVäga vedel jäi aga maitsev
VastaKustutaSiis vist oli rabarberit liiga palju!
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaMa tegin 2.5x koguse. Kook ahjus :)
VastaKustutaMina olen seda kooki teinud nii rabarberi, õunte kui erinevate marjadega juba lapsepõlvest saati (saan kohe 50.a) ja pole kunagi vahustanud mune, lihtsalt kausis segan kõik ained korralikult kokku. Küpsetuspulbrit ka ei lisa ja kook tuleb alati hästi kerkinud ja õhuline. Ja imemaitsev!
VastaKustutaTegin suurema koguse suurele ahjuplaadile ja jäi väga maitsev. Suhkru kogust vähendasin (isiklik maitseelistus) ja rabarberit panin silma järgi mõnevõrra juurde. Mulle just selline "tavaline" rabarberikook kõige rohkem maitsebki.
VastaKustutaSiin kommenteerija Maire mainis, et pole kunagi mune vahustanud. Tekkis kohe huvi, et mis vahekorras need koostisosad siis on?? Kui lihtsalt neli vahustamata muna klaasi suhkru ja klaasi jahuga ära segada ilma midagi muud lisamata, siis sellest küll eriti korralik taigen kokku ei saa ju!
Ootused ja lootused olid suured, kuid keerasin vist midagi nässu. Kuna ahjuplaat oli natukene suurem, kui siit kommentaaridest välja lugesin, siis suurendasin koguseid. Panin 5 muna (vist oleks pidanud panema 6) ja 1,5 klaasi jahu. Ka suhkrut panin rohkem. Kardan, et sinna viimasesse mu kook nahka läkski. Koogi peale valasin ka selle natukese rabarberivedeliku, mis tekkis. Kook oli ahjus 180 kraadi juures kuskil 45 minutit. Nii pruuniks ma seda kooki ei saanud, nagu pildil. Kook jäi pealt krõbe nagu besee. Koogi põhi ei tahtnud ka paberi küljest lahti tulla. Tundus nagu oleks rabarberivedelik põhja vajunud ja seal oma elu elama hakanud. Muidu oli kook valmis. Kauem ahjus poleks kindlasti hoida saanud, sest siis oleks see liiga kuivaks muutunud. Igatahes, kook tuli veider välja - liiga magus ja pealt besee. Võib-olla on kook homme parem, kui on külmikus seisnud. :)
VastaKustutaKurb kuulda. Mina tegin just eile seda kooki ning tänaseks vaid 2 tükikest järel. Ise tegin samade kogustega, aga pisut väiksemasse vormi. Küpsetasin seetõttu kauem. Kui kasutada taina valmistamisel 6 muna, siis tuleb lisada 1,5lk jahu, 1,5kl suhkrut ja 1,5tl küpsetuspulbrit. 5 muna kohta oli jahu kogus tõesti pisut liiga suur.
KustutaKuidas järgmisel päeval kook oli?
Tere,
VastaKustutaAitäh suurepärase retsepti eest! Kook oli imeliselt õhuline ja sai tõesti väga kiiresti otsa! Küll aga oli minu jaoks üüratult palju suhkrut. 1 klaas jahu, aga sukrut panin küll veidi vähem, kuid siiski jäi liialt magusaks. Järgmisel korral proovin ilmselt poole klaasiga :D Ma ei ole ka nii hull magusa sõber. Meespere aga kiitis taevani! Aitäh veelkord :)
Seda on tore kuulda. Eks see magusus oleneb suuresti ju ka rabarberite hulgast ning nende hapukusest. Kui näiteks õuntega sama kooki teen, siis suhkru kogus on oluliselt väiksem:)
KustutaMinu jaoks oli 26cm vormi jaoks pool kogust - ehk 2 muna jne - küll liiga vähe. Võib-olla asi selles, et käsitsi vahustades ei saanud nii kohevat vahtu. Tegin tainast eraldi juurde veel ühe munaga:)
VastaKustutaKindlasti peaks selle koogi valmistamisel kasutama mikserit. Nii jääb vaht parajalt kohev. Käsitsi vahustades sellist tulemust ei saavuta kahjuks:)
KustutaMa tegin täiskoguse 26cm vormi jaoks, sest kui eelmine kord pool kogust tegin, ei katnud tainas kuidagi vormi põhja ära. Tegin teise satsi juurde. Ja mul on mikser :)
VastaKustutaElekter läks ära, telefoni (kust ma retsepti jälgisin) aku sai tühjaks ja mikser läks katki. Muna pidin vahustama käsitsi ja see ei lõppenud just väga vahustatult. Jahu sai kohe kindlasti rohkem kui vaja, rabarber läks kogu mahlaga sisse ja küpsetuspulbri unustasin täiesti.
VastaKustutaLõpp tulemus...
Väga hea kook :3
Lisasin pisut ka vanillisuhkrut ja natuke rohkem kaneeli
Lõpp hea kõik hea:) vähemalt olid koostisosad ilusti olemas!
KustutaLugesin eelnevaid kommentaare ja vahustasin isuga ning koogid tulevad väga head. Selline mõnus klassikaline kook, lihtne teha ja väga maitsev. Kuna mul on kodus erinevaid suhkruid, siis olen pannud lisaks tavalisele suhkrule ka tsipa kookossuhkrut ja fariinisuhkrut. Olen seda nüüd juba korduvalt teinud, sest elukaaslane hingab koogid ülikiirelt sisse :D
VastaKustutaAitäh tagasiside eest:) Mul on sama lugu - just see kook läheb kodus kõikidele peale nagu "soe sai". Ja samas on seda nii lihtne ja mugav teha;)
KustutaTegin ka ja väga maitsev sai. Panin suhkrut vähem aga muidu tegin kõik täpselt nii nagu retseptis kirjas.
VastaKustutaSeda on rõõm kuulda:) Rabarberihooaeg hakkab varsti oma asju kokku pakkima, seega on viimane aeg selle koogiga veel maiustada! Tegelikult saab seda kooki sama edukalt teha ka teiste marjadega. Suhkrut tuleb lisada siis vastavalt marjade hapukusele:)
KustutaTegin gluteeni vaba jahuga,nüüd ootan kärsitult ahju ees,lõhnad on metsikult head,tänud retsepti eest 😊
VastaKustutaPõnev:) Loodetavasti lõpptulemus meeldis!
KustutaTegin ka täna. Pruuni suhkruga. Vaniljejäätisega ok. Ise arvan et oleks maitsvam kui taignas oleks ka sulatatud võid. On ok aga midagi nagu puudub..
VastaKustutaMinul läks midagi nässu :/. Eeldan, saatuslikuks sai jahukogus, oleks võinud veidi vähem panna. Panin retsepti järgi 200 g, kuid kook küpses pigem tihkeks, mitte õhuliseks. Enne jahu lisamist vahustasin munad suhkruga (vähendasin suhkru kogust 130 g peale) korralikult tugevaks vahuks küll, aga tulemus ei saanud õhuline.
VastaKustutaMaitse on aga hea ja kook söömata ei jää :)
Tere,
KustutaTänud kirjutamast! Kindlasti on süüdi jahu kogus, sest 200grammine klaas, mis selle koogi valmistamisel abiks, on mõõduna 2 dl, mis on omakorda ca 120 g nisujahu:)
Astusin täpselt samasse ämbrisse, panin 200g jahu. Veast sain alles siis aru, kui taigen liiga paksuks läks. Siis jõudsin ka viimase kommentaarini. Vaatamata sellele sai hea maitsega, natukene päästis ka kaneelisiirup, mis rabarberitest tuli. Kindlasti proovin uuesti teha!
VastaKustutaTänud jagamast! Kirjutasin nüüd retsepti ka nö grammilised kogused juurde:)
KustutaMille gluteenivaba jahuga nisujahu vöiks asendada ja mis kogus vöiks olla? Kookosjahu, tume riisijahu ja kikerhernejahu on kodus olemas..
VastaKustutaSeda peab katsetama, et mida ja kui palju miskit jahu lisada. Kahjuks ei ole seda gluteenivabana teinud, seega ei julge koguseid soovitada. Tuleb lihtsalt katsetada ning lõpuks katsetuste tulemusena jõuda siis lõpptulemuseni:)
KustutaTere! Palun pange ahjuplaadi suurus ka retseptile juurde. Tegin suure plaadiga ja plaat jäi osaliselt tühjaks.
VastaKustutaRabarber vajus taigna põhja
VastaKustutaEhk olid rabarberitükid liialt suured? Või tainas tuli ülemäära vedel!
KustutaTegin esimest korda, väga hea sai.
VastaKustutaPaar täiendust senistele kommentaaridele: suurele (tavasuuruses) ahjuplaadile sobis 1,5-kordne kogus ehk 1,5 kl jahu ja suhkrut; 1,5tl küps.pulbrit ja 6 muna. Rabarbrit panin julgelt u.700grammi.
Küpsetusajast - minul küpses u 50 minutiga
Rabarber vajub põhja jah ja seetõttu tegin nö pahupidi koogi - ahjust tulles kummutasin koogi tagurpidi kandikule. Sai krõbe-pehme põhjaga mõnus rabarberikook
Tegin ka seda kooki alles paar päeva tagasi ja mõtlesin, et millest võib see tingitud olla, et rabarberitükid põhja vajuvad. Ma jõudsin järeldusele, et ehk ei vahustata mune suhkruga korralikult vahule. Ma vahustan nii, et jääb ikka üsna paks munavaht, millele siis seejärel jahu ja küpsetuspulbri lisan:)
Kustutaimehea kook! tegin gluteenivaba jahuga ja munavahu tegin ka korraliku ja paksu. kiirelt valmis ja kiirelt kadus ka taldrikutelt!
VastaKustutaMeil kaob see kook ka hetkega taldrikutelt:)
KustutaTegin täna, jahu tegin pooleks, pool nisu- ja pool mandlijahu. Jäi super hea ja krõbe.
VastaKustutaNii tore. Mandlijahu annab mõnusa mandlise maitse!
KustutaVäga lihtne ja maitsev kook. Minu külalised kõik kiitsid.
VastaKustutaAitäh! Mul on ka see kook rabarberihooajal suur lemmik. Tänagi plaanis seda küpsetada:)
KustutaVähendasin suhkrut kolmandiku võrra, (kasutasin valge suhkru asemel pruuni) ja tuli hea ning piisavalt magus ka!
VastaKustutaMainin ka, et kasutasin Schäri gluteenivaba jahu ja retsept toimis ka sellega.
Suurepärane :)
KustutaLeidsin vist oma lemmiku retsepti. Minu klaas oli ainult 80g jahu. Oli hea, et kaalud olid juures. Ja vahustasin mune vähemalt 7 minutit. Minagi panin selle klaasitäie suhkru sinna rabarberitele ja munasegule läks kindlasti vähem, tunde järgi. Rabarberitelt imbunud vedeliku niristasin peale. Lisaks rabarberit oli tunduvalt rohkem. Ahjus oli 25 minutit ja tuli ülihea. Nii kuldne, õhuline ja mahlane.
VastaKustutaNii tore seda kuulda :)
KustutaTuli kohev ja hea! Tekkistunne, et kirssidega võiks ka hea olla, tuleb proovida. Soojana võiks vaniljejäätisega olla super!
VastaKustutaRõõm:)
KustutaTegin täna seda kooki. Mul tilluke vorm. Poolitasin kogused ja muna vahustasin hoolega. Nii mõnus mahlane ja pehme on kook. Rabarbereid pelgasin, et jääb väheks ja lisasin ka punaseid sõstraid, peale riivisin ka nagu vaja - martsipani. Nii nii nii hea kook. Julgen seda teinekord ka teha. Pole veel proovinud, kuidas on jahtununa, usun küll, et on maitsev ja mahlane. Kiidan väga!
VastaKustutaKui tore! See retsept sobib hästi tegelikult n-ö sügavkülma tühjendamise koogiks. Kui on marju, mis eelmisest suvest veel järel, siis see kook sobib nende kasutamiseks suurepäraselt :)
KustutaKui kaua seda peab olema ahjus ? Umbes
VastaKustutaUmbes 40 minutit:)
KustutaMaailma kõige lihtsam kook! Kiire, pole kuiv, pole vedel, kohe tarbimiseks. Niii maitsev. Suhkrut võib ka vähem panna, mõnusam kui on hapukas.
VastaKustutaNõus:)
Kustuta