13. november 2008

Kõige parem vaniljestritsel

Jah, ma võin julgelt hõisata, et lõpuks leidsin kõige mahlakama, kõige maitsvama ning kõige kõigema sritsli retsepti. See nö ainus ja õige sai juhuslikult leitud qsti toidublogist. Stritslite ja erinevate küpsetiste täidiste puhul püüan lähtuda tihti ühest peamisest põhitõest – TÄIDISEGA EI TOHI KOONERDADA!!! Lisaks väikestele muudatustele, sai ka täidise kogust kahekordistatud ja nagu ikka selgus, et põhitõest tuleb alati kinni pidada:)


Antud kogusest saab 2 stritslit

Taigen:
25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1tl soola
8-9 dl jahu
100g sulatatud võid (jahutatult)

Täidis:
300g võid
400g kohupiimapastat
1dl suhkrut
2 dl vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
3 sl vaniljesuhkrut

Määrimiseks:
1/2 muna

Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega õrnalt. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud jahutatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kastmepulber.Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Tee ristkülikulise taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked (et moodustuksid ribad) Määri ristküliku keskele 3/4 täidisest ning voldi äärtesse tehtud ribad kordamööda paremalt ja vasakult täidise peale keskele kokku. Tee samamoodi ka teine stritsel. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida. Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis stritslitele, taignaribade vahele. Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 175 kraadi juures ca. 20-30 minutit kuni need on kuldpruunid.

32 kommentaari:

  1. jaa-jaa, mina olen ka seda strislit teinud ja tõesti väga maitsev. Kuigi mina tegin täidise ühekordse kogusega, leian ka et täidis ttuleks kahekordistada, sest täidis on võrratu!

    VastaKustuta
  2. tegemist on jah kiiduväärt küpsetisega!

    VastaKustuta
  3. minule jääb arusaamatuks 2 dl vaniljekastmepulbrit. Mitu pakki Ekströmsi pulbrit peab võtma siis?

    VastaKustuta
  4. 2 dl vaniljekastmepulbrit on 2 Ekströmsi paki sees asuvat valget kotikest:)

    VastaKustuta
  5. Ragne kas sa soolast stritslit pole teinud? mul tuli selle järgi isu!
    Liina

    VastaKustuta
  6. Oi ikka olen, vähemalt korra nädalas on see meie peres esindatud:) Üldiselt teen juustustritslit ürtidega. Viimati valmistasin aga kalkuni-kartuliga kulebkjaakat (mis on ju ka tegelikultt stritsel). Täpsem retsept on üleval minu toimetatavas linnuliha blogis. Seal valmistatud taigna retsepti kasutangi stritslite tegemisel, nii et võid taigna retsepti selle järgi teha, ja täidisesse lisada seda, mida ing ihaldab:)

    VastaKustuta
  7. Mina olen seda vaniljestritslit juba korduvalt teinud ja alati saanud palju kiidusõnu:) Väga maitsev, aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  8. Maitsev on see tõesti, see eest tänan mina isiklikult qsti toigublogi:)

    VastaKustuta
  9. Mis nipiga need stritslid plaadile saab ?

    VastaKustuta
  10. olen enamasti mehe appi kutsunud. Teine variant on aga stritsel küpsetuspaberi peal valmis vormida ja siis koos sellega ahjuplaadile libistada!

    VastaKustuta
  11. Kuna mul homme on sünnipäev, siis tegin täna õhtul valmis selle retsepti järgi kaks imemaitsvat stritslit. Tõesti viivad keele alla. Mu lemmik blogi, olen siit saanud juba nii palju häid retsepte, supper ;) Jätka samas vaimus :))

    VastaKustuta
  12. Hei! Kas kuidagi saab seda vaniljekastet ise teha või asendada millegagi?

    VastaKustuta
  13. Vot ei ole sarnast toodet veel leidnud, rääkimata isetegemisest. Sel kastmepulbril on hea omadus taheneda, tänu millele saabki kringlitäidiseks kreem:)

    VastaKustuta
  14. Pai Ragne, sa oled oma blogiga muutnud minu toitumist kohe märgatavalt! Mu emand vaaritab ja küpsetab sellised hõrgutisi kui ei kunagi varem! Ausalt, ma söön nagu kunn! Suured tänud sulle ja ilusat aastavahetust!
    Hästi Toidetud Mees

    VastaKustuta
  15. Seda on nüüd küll lahe kuulda:D ilusat aastavahetust:)

    VastaKustuta
  16. Mul ei ole lihtsalt sõnu, see on igatahes maailma kõige maitsvam vaniljestritsel mis mina saanud olen. Täna tegin seda juba kolmandat korda.
    Aitäh, Ragne!!!

    VastaKustuta
  17. See ju internetiavarustest leitud retsept ja ei saa au endale võtta, kui siis ainult retsepti leidmisau. Ise tegin paar päeva tagasi sellest retseptist ajendatuna ühte vaniljest stritslit. Mu vend ütles, et see on kordi parem kui poe oma (ja tea mõtles seda kõige positiivsemas mõttes). Panen kohe varsti ka retsepti siia ülesse - igastahes soovitan kindlasti proovida:)

    VastaKustuta
  18. Tere.Tegin täna ka stritslit.Tekkis üks küsimus,et kas see Ekströms pulber peab enne ära segama piimaga või puistata kreemi segu sisse.Tegin sedasi,et puistasin sisse.Praegu on ahjus ja väga isuäratav.

    VastaKustuta
  19. Piimaga enne segada ei tohi, pulber läheb otse kreemi-segu sisse:)

    VastaKustuta
  20. Kas topelt täidise kogus on juba kirjas teil või 400g kohupiima asemel panite 800g.
    Nämmm...plaan küpsetama hakata. Igatahes vöga ahvatlev on küll :)
    Edu edaspidiseks ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, siin on juba kirjas topeltkogus:) Ehk siis jääb ikka 400 g:)

      Kustuta
  21. Tere tekkis selline kysimus et kas voib ka kuiv parmi kasutada voi muudab see liigselt maitset / tekstuuri?
    Pesitsen momendil Eestist valjas ja siin varsket parmi saadaval pole...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, loomulikult võib kasutada kuivpärmi. Mina ise olen harjunud selliseid küpsetisi küll presspärmiga kasutada, aga võib ka teisiti.
      Siinses retseptis on kasutatud 25 g presspärmi, mis võrdub 12 g kuivpärmiga:)

      Maitsvat katsetamist;)

      Kustuta
  22. Hei! Kui mul kohupiima pole, siis kas ainult pulbri ja võiga saab ka täidise teha (või lisada veel miskit juurde)? :)

    VastaKustuta
  23. Kahjuks ainult pulbri ja võiga see täidiseretsept ei tööta. Hapukoort võid kasutada näiteks, kui seda leidub:)

    VastaKustuta
  24. Tere! Kas ma võin kohupiimapasta asemel kasutada ka tavalist kohupiima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, ikka võib, siis jääb täidis pisut tükilisem ja paksem, aga ikka on hea:)

      Kustuta
  25. Tere! Kas retseptis on kohupiimapasta ilma suhkruta?

    VastaKustuta
  26. Kas sellest taigna kogusest on võimalik ka üks kringel punuda? Või läheb liiga laiali?

    VastaKustuta