30. detsember 2008

Martsipanine moonipärg sidruniglasuuriga

/Prindi retsept/

Mul asub köögis üks tore kapp, kuhu ma kogun igasugu magusaid toiduaineid, mis küpsetistesse sobivad – pähkleid, rohkes koguses kuivatatud puuvilju, šokolaadi, martsipani, halvaad jne. Seda pärga valmistades leidsin kapist martsipani ning selle lisamine moonipärjale oli väärt idee. Küpsetis tuli mahlane ning oli ka üks külaline meie pere jõululaual. Sidruniglasuuri saab asendada veidi jõulupärasema kattega – piparkoogimaitselise kattega.


25 g pärmi
1 dl suhkrut + 2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli

Täidiseks:
võid (toatemperatuuril)
mooniseemneid
2 sl suhkrut
ca 100- 150 g martsipani tükke

Peale määrimiseks:
0,5 muna

Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla


Vedelda pärm, selleks murenda pärm kaussi ja hõõru see kergelt 2 tl suhkruga. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedel. Sega vedeldunud pärm käesooja piimaga, lisa suhkur, sool, muna ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa siis hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima ca pooleks tunniks.

Kerkinud taigen rulli taignarulli abil ristkülikuks ja umbes 1 cm paksuseks plaadiks. Määri taigna peale või, puista üle mooniseemnete ja suhkruga. Kõige lõpuks aseta peale väikesed martsipani tükikesed. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lõika kääride abil taignale pealt sisse sälgud. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel 175 kraadi juures seni, kuni moonipärg on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja jahuta.

Glasuuri valmistamiseks sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata jahtunud pärg glasuuriga.

5 kommentaari:

  1. mmm, suu hakkab vett jooksma, nii ahvatlev!

    VastaKustuta
  2. Väga maitsev kringel! Oleksin pidanud ainult suuremad sisselõiked tegema.

    Tervitades
    Karutiina

    VastaKustuta
  3. Ma ka tihti kirun ennast, et jälle ei raatsinud ma sügavamaid lõikeid teha. Aga maitset see ei muuda..õnneks:)

    VastaKustuta
  4. Juba üle aasta meie pere lemmik!!! Tänud veelkord hea retsepti eest.
    Tervitades,
    Karutiina

    VastaKustuta