30. detsember 2008

Martsipanine moonipärg sidruniglasuuriga

/Prindi retsept/

Mul asub köögis üks tore kapp, kuhu ma kogun igasugu magusaid toiduaineid, mis küpsetistesse sobivad – pähkleid, rohkes koguses kuivatatud puuvilju, šokolaadi, martsipani, halvaad jne. Seda pärga valmistades leidsin kapist martsipani ning selle lisamine moonipärjale oli väärt idee. Küpsetis tuli mahlane ning oli ka üks külaline meie pere jõululaual. Sidruniglasuuri saab asendada veidi jõulupärasema kattega – piparkoogimaitselise kattega.


25 g pärmi
1 dl suhkrut + 2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli

Täidiseks:
võid (toatemperatuuril)
mooniseemneid
2 sl suhkrut
ca 100- 150 g martsipani tükke

Peale määrimiseks:
0,5 muna

Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla


Vedelda pärm, selleks murenda pärm kaussi ja hõõru see kergelt 2 tl suhkruga. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedel. Sega vedeldunud pärm käesooja piimaga, lisa suhkur, sool, muna ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa siis hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima ca pooleks tunniks.

Kerkinud taigen rulli taignarulli abil ristkülikuks ja umbes 1 cm paksuseks plaadiks. Määri taigna peale või, puista üle mooniseemnete ja suhkruga. Kõige lõpuks aseta peale väikesed martsipani tükikesed. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lõika kääride abil taignale pealt sisse sälgud. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel 175 kraadi juures seni, kuni moonipärg on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja jahuta.

Glasuuri valmistamiseks sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata jahtunud pärg glasuuriga.

27. detsember 2008

Imeline pirni-šokolaadikook

Maitsev koogike, mis sobib nii külaliste üllatamiseks, kui ka niisama koogiisu leevendamiseks! Pirnide koostöö koogis sisalduva šokolaadiga on häbematult hea, mistõttu on kook mõnusalt mahlane ning tummine! Kasuta koogi valmistamiseks kindlasti küpseid pirne, sest nii on lõpptulemus kõige parem.
 
PS! Seda kook jõulusel ajal valmistades, soovitan koogile enne küpsetamist peale raputada pisut piparkoogimaitseainet. Teisel aastaajal võib piparkoogimaitseaine aga vabalt lisamata jätta. 
 

150 g võid
150 g tumedat šokolaadi (70%)
2 muna
2 dl pruuni suhkrut
2 dl jahu
0,5 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
6 suuremat pirni 
 
Kate:
50 ml vahukoort
75 g valget šokolaadi
50 g hapukoort
 
Sulata või ja tükelda sellesse šokolaad ning lase sulada. Sega ühtlaseks massiks. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka omavahel segatud kuivained. Lisa ka või-šokolaadisegu ja sega ühtlaseks. Koori ja tükelda pirnid ning sega tainasse.

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø24 cm) ja küpseta 175 kraadises ahjus 35-45 minutit. Lase koogil jahtuda ning valmista seejärel kate. Kuumuta vahukoor keemiseni, lisa šokolaaditükid, lase sulada ning sega siis ühtlaseks. Lisa segades ka hapukoor. Kata valminud glasuuriga kook.

23. detsember 2008

Šokolaadiga täidetud piparkoogid

Lähenevate jõulute tõttu on köögis tegemist kui palju - sülditegu, maksapasteet, piparkoogid, jõulukeeks ning lisaks veel palju muud head ja maitsvat, mis tuleb valmis teha. Jõulutunne tuleb ikka peale küll, kui kuulad jõulumuusikat, tunned pliidil podiseva süldi lõhna ning aknast välja vaadates langeb õrnvalgeid lumehelbeid. Traditsioonide kohaselt tegin täna ka täidetud piparkooke. Seekord sai täidiseks šokolaadikreem, kuid muidugi võib selle asendada ka banaanide, kommide, maapähklivõid, paksema moosi või meega.
 
 

ca 800 – 1 kg piparkoogitaigent
400 g šokolaadikreemi (näiteks Nutella)
 
Rulli piparkoogi taigen laual lahti. Lõika sellest klaasi abil välja ümmargused ringid. Aseta ühe ringi peale šokolaadikreem (lisasin veel täiendavalt pisut kommitükke) ning tõsta teine ketas selle peale. Suru ääred ümbertringi kokku ning küpseta täidetud piparkooke ahjus, kuni omandavad kuldpruunika jume.

18. detsember 2008

Jõulune rullbiskviit

/Prindi retsept/

Siin on midagi eriti jõulust – glögiga immutatud pohla ja piparkoogimaitselise täidisega rullbiskviit. Ilusaid algavaid jõule!


Biskviitpõhi:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl kakaod

Täidis:
300 g kohupiimapastat

3 sl suhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl sidrunist pressitud mahla
1 dl pohlamoosi

Immutamiseks:
alkoholivaba glögi


Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ning lisa seejärel muna-vahule. Sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista lauale tuhksuhkrut ning kummuta küpsenud biskviitpõhi selle peale. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, pintselda kooki kergelt veega. Kata koogipõhi puhta rätikuga ja jäta hetkeks jahtuma.

Täidise jaoks sega kõik ained peale pohlamoosi. Immuta biskviitpõhja glögiga. Määri immutatud põhjale pohlamoosi ning selle peale määri kohupiimatäidis. Keera biskviit rulli ja pane külmkappi tahenema.

14. detsember 2008

Pontsakad pärmitainapannkoogid

Kui vahest tekib isu tõeliselt paksude pannkookide järele, siis on just pärmitaina pannkoogid need õiged. Parajalt paksud, piisavalt kohevad ning meeldivalt magusad pannukad sobivad loomulikult valmistamiseks nädalavahetuse hommikutel. Serveeri neid endale meelepäraste lisanditega, minu lemmikuteks on külm vanillijäätis, marjad ja toormoos!



NB! Valmistamisel ära prae pannkooke üleliia kõrgel kuumusel, sest nii ei pruugi pontsakad küpsetised seest korralikult läbi küpseda!



Kogus: ca ca 32-35 tk

5 dl piima
25 g pärmi
ca 7 sl suhkrut (kuhjaga)

1 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl soola

8 dl nisujahu
2 muna
2 spl õli

Kuumuta piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm, suhkrud ja sool. Sega kuni pärmi segunemiseni. Seejärel lisa juurde sõelutud jahu, lisa munad ja õli ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Lase sel soojas kohas vähemalt 15-20 min kerkida*.Seejärel prae pannil õlis (keskmisel kuumusel) ümmargused pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

* Mina kergitan tainast tavaliselt 50 kraadini soojendatud elektriahjus. 

13. detsember 2008

Piparkoogid

Igal aastal jõulute eel on üks ja sama mure, millist piparkoogitaigent küll valida? Milline on just sobiva kerkivusega, paraja vürtsisusega ja ilusti lahtirullitav. Olen ikka päris tihti sattunud just poes müüdavate halbade taignate otsa. Aitab! Minu esimene enda tehtud piparkoogitaigna tegu on nüüd tehtud. Kindlasti hakkan selle retsepti järgi ka edaspidi piparkoogitaigent tegema. Selle headusest räägib juba see, et antud taigen rändas juba ka minu paremate retseptide raamatusse! Retsept nami-namist.


2 dl siirupit
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
või siis 3 sl piparkoogimaitseainet kolme eelneva maitseaine asemel
250 g võid
2 muna
ca 10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma. Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus (nii maitsestub taigen paremini).

Rulli tainas jahusel laual lahti ja lõika vormidega soovitud kujundid. Küpseta 200kraadise ahju keskosas seni kuni piparkoogid omandavad ilusa pruuni jume.

11. detsember 2008

Hapukapsapada


Jõuluaeg hiilib salamisi aina lähemale ja lähemale, seetõttu on äraütlemata heaks põhjuseks toidulaual kasutusele võtta jõulude üks peatähtedest – hapukapsas. Selle retsepti peakülaline teeb roa jõuluselt mahlaseks ja maitsvaks. Serveeri kindlasti keedetud kartulitega!


neljale

1 sibul
300 g hakkliha
1-2 porgandit (olenevalt suurusest)
400 g hapukapsast
2 dl vett
0,5 puljongikuubikut
0,5 dl suhkrut
musta pipart
majoraani
vajadusel soola
2 dl hapukoort


Prae pannil sibul ja hakkliha. Küpsemise lõpupoole lisa peeneteks ribadeks lõigatud porgandid ja hapukapsas. Kalla peale vesi ning murendatud puljongikuubik. Lisa suhkur. Maitsesta musta pipra ja majoraaniga, vajadusel lisa soola.

Lase haududa madalal kuumusel seni, kuni porgandiribad ja hapukapsas on pehmed. Vahetult enne serveerimist sega juurde hapukoor, lase keema tõusta ja tõsta siis kohe pann tulelt. Serveeri kuumade keedetud kartulitega.

8. detsember 2008

Pehme piparkook

Elagu jõuluhooaeg ja jõulupärased küpsetised! Kui traditsioonilistest krõbedatest piparkookidest juba isu täis söödud, siis ühe teistmoodi jõuluse piparkoogi retsept tuleb kindlasti vaid kasuks. Kui selle koogi lõhna juba ahju ukse vahelt tundma hakkasin, siis polnud kahtluski, et see on see vana hea tuttav ja kaua oodatud piparkoogihõng.Tegemist on uskumatult hea (pipar)koogiga, mis on eriti maitsev just toorjuustuglasuuriga, mida kindlasti valmistamata ei tohi jätta.



3,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl (pruuni) suhkrut
1,5 tl kaneeli
1,5 tl piparkoogimaitseainet
2,5 dl keefirit või Kreeka jogurtit või hapupiima
0,5 dl hapukamat moosi
75 g võid, sulatatuna
 

Glasuur:

125 g toorjuustu, toasooja
2-3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde keefir ja moos ning seejärel või. Sega ühtlaseks, kuid väldi liigset segamist. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi (25x17cm) ning küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit. Glasuuri jaoks vahusta toorjuust suhkrutega ning määri see jahtunud koogile.


6. detsember 2008

Lavaššikrõpsud

Maitsevad nagu kartulikrõpsud, kuid see-eest tunduvalt tervislikumad. Hästi hea pakkuda lastelaual või suupisteks peolaual isetetud kastmega!


1 lavašš
võid (toatemperatuuril)
lihamaitseainet
puljongipulbrit


Laota lavašš lahti ning määri see pealt võiga. Raputa üle lihamaitseaine ning puljongipulbriga. Lõika lavašš ruutudeks, ning ruudud omakorda diagonaalselt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Küpseta ahjus 175 kraadi juures küpsetuspaberiga kaetud plaadil seni, kuni krõpud omandavad kuldse jume. Jahuta veidi.

4. detsember 2008

Puuviljane jõululeib

/Prindi retsept/

Jah, tuleb tõdeda, et leivategemise maania on mind ikka täielikult kätte saanud, ja mitte ainult mind, vaid tundub, et ka teisi, sest Selveris oli järel ainult kaks viimast rukkijahu pakki, mis sai kiiruga endale krahmatud. Andri sünnipäevaks sai katsetatud leiba rohkete puuviljadega, millel kerge jõulupärane aroom. Maitse mahlakas ning kergelt äratuntava piparkoogise maitsega.


1 päts

1/3 kogus leivataigent
2-3 dl kuivatatud puuvilju (aprikoose, rosinaid, datleid, ploome)
sorts brändit
25 g hakitud pähkleid (metsapähkleid, maapähkleid, mandleid, india pähkleid)
3 spl pohlamoosi
4 marmelaadi-šokolaadikommi (hakituna)
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
mandlilaaste

Haki kuivatatud puuviljad. Lisa sellele paar teelusikatäit brändit ja sega see hakitud puuviljadega segamini. Leota puuvilju brändis paar tundi.

Lisa ligunenud puuviljad ja kõik retseptis olevad ained leivataignale. Sõtku korralikult taigen läbi. Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

3. detsember 2008

6 kuud täis

/Prindi/

Ja esimene detsember ongi möödas ning minu pisike Andri 6e kuune. Poole aastaseks saamise puhul sai ka seda nö väikest sünnipäeva pidulikult tähistatud. Väikene suupistete laud külalistele ning muidugi traditsiooniks kujunenud tort. Lisaks siis veel õhupallid, peomütsid, paberlaevukestest nimekaardid jne....
Suupistetest olid laual:

Tordiks oli seekord konnatort. Seejuures tänud qstile suurepärase toiduvildika eest, millega tehtud siis pildi kontuurid:) Tort iseenesest tehtud rulltordi põhimõttel (ainuke vahe selles, et biskviittaigna lõikasin neljaks), vahele pohlamoos ning kakao-vahukoorekreem. Peal martsipan. Tordiäär vooderdatud küpsistega.

1. detsember 2008

Pähkline juustukook

/Prindi retsept/

Selle koogi tegu algas kõik sellest, et olin poes kogemata kreveti toorjuustu asemel endale korvi visanud Kreeka pähkli maitselise Merevaigu toorjuustu. Kuna maitsemeeled keelasid seda toodet süüa, tegin sellest vennale hoopis pähkliselt kutsuva juustukoogi. Lõpuks olin õnnelik, et vale toote olin ostnud, sest juustukoogist üle ei saa.


Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
1 spl suhkrut
näpuotsatäis soola

Täidis:
200 g Kreeka pähkli maitselist Merevaigu sulatatud juust
250 g ricotta juustu või kohupiima
4 muna
2 spl kartulitärklist
1 dl suhkrut
3 spl sidrunist pressitud mahla
1 tl vanillisuhkrut
2-3 spl maasikatoormoosi

Sega omavahel põhja ained palliks ning aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. Täidise valmistamiseks sega omavahel toorjuust ja ricotta. Sega omavahel kartulitärklis, suhkur ning vanillisuhkur ning lisa juustu segule. Seejärel lisa ükshaaval munad, vahepeal juustu-suhkrusegu korralikult segades. Lisa sidunist pressitud mahl.

Vooderda koogivormi (22 cm läbimõõduga) põhi ja ääred taignaga. Vala peale täidis ning sega lusikaga sisse maasika toormoos nii, et koogi pinnale tekiks kena muster. Küpseta 175 kraadi juures ca 45 min - 1 tund.

29. november 2008

Maitsev seemneleib ja suus-sulav lihaleib

/Prindi retsept/

Esimesteks katsetusteks leivategemise vallas oli siis tavaline rukkileib, seemneleib ja lihaleib. Lihtsalt võrratu – soe leib, kerge krõbeda kooriku ja imepehme täidisega, millel või end sulatab......


Seemneleib

1/3 kogus leivataigent
3 tl suhkrut
1 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl päevalilleseemneid

Lisa leivataignale suhkur, kõrvitsa- ning päevalilleseemned. Sõtku. Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord kõpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni
Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Lihaleib

1/3 kogus leivataigent
0,5 sibulat
150 g suitsisingi tükke


Haki sibul ning prae pannil klaasjaks. Lisa singitükid ning prae kergelt läbi. Jahtunud sibula-singisegu leivataignale. Sõtku ning küpseta samamoodi nagu seemneleibagi.

28. november 2008

Ahjusoe leib…

/Prindi retsept/

... ehk kuidas ma leivategemise pisiku sain! Osalesin 24. novembril, siis kui tervet Tallinnat oli tabanud lumesadu, leivakoolitusel. Äärepealt polekski koolitusele jõudnud, kuna kui ikka auto lumme kinni jääb, siis naljalt Kristiinest Viimsisse tipptunnil ühissõidukiga ei jõua. Mina imekombel jõudsin siiski autoga, pärast seda, kui auto vangistusest päästeti. Koolituse viis läbi äärmiselt tore ja suur leivaküpsetaja Annely Maksan äärmiselt soe ja südamlik inimene. Tore oli kuulata asjakohaseid õpetussõnu, kuid eelkõige jäi meeldivalt kõrva see, kuidas leiba tuleb valmistada armastusega, siis jagab ka leib sulle maitsvat armastust vastu...

Sellise mõttega hakkasingi oma esimese leivateoga pihta. Tegin tavalist rukkileiba, seemneleiba ning rukkileiba praesibula ja peekoniga. Poleks uskunudki, et esimene leivategu lõppeb nii maitsvate pätsikestega. Olin endale sisendanud, et ega esimene leib ei peagi välja tulema, aga oh imet kukkus täpselt vastupidi välja. Käed juba värisevad uute leibade tegemisele. Ja luban, et homme küpsevad juba ahjus uued leivad.


Panen alljärgnevalt kirja koolituselt saadud retsepti koos kasulike nõuannetega, mille järgi leivad tegin (kogusest saab 3 pätsi ehk 3 kg leiba). Ühe pätsi saamiseks peaks koguseid vähendama kolmandiku võrra. Kirja panen ka juuretise tegemise, juhuks kui juuretist ei ole. Juuretise tegemisel arvesta aga, et õige võimsuse saavutab juuretis alles 4-5ndal kasutamise korral! Kui juuretis olemas siis alusta leivategu leiva valmistamise etapist.

JUURETISE VALMISTAMINE
Sega pett/keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.

LEIVA VALMISTAMINE
Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (kui kuskil toas põrandaküte, pane kauss sinna). Et leiva kerkimiseks olev keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema tekiga.

Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaasi kalja valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu, kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).

Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Kasutan 1 liitrist keeksivormi. ) ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord kõpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni
Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Ilusat elamusterohket leivategu!

21. november 2008

Ahjus küpsetatud sai röstitud paprika ja küüslauguga

No tõesti ei ole midagi paremat, kui just ahjust tulnud sai, mille krõbeda kooriku all peitub ilmatuma pehme sisu. Isetehtud sai on ikka hää. Kõige parem on asja juures see, et saad katsetada erinevate lisanditega. Nii on meil eriti populaarseks saanud näiteks ürdisaiad ja sinihallitusjuustukuklid. Ka seekordne hõrk röstitud paprika-küüslaugu sai on mainimist väärt......


0,5 paprikat
1 küüslauguküüs
25 g pärmi
3 tl suhkrut vedeldamiseks + 2 tl suhkrut
3 dl piima-vee segu
1 tl soola
0,5 tl broilerimaitseainet
2 spl hakitud rohelist sibulat
1 tl pestot
ca 8 dl jahu
2 spl õli

Pinnale:
muna (peale määrimiseks)
köömneid


Rösti paprikat ja küüslauguküünt ahjus ca 10-15 minutit. Seejärel võta paprikalt nahk maha ning haki paprika väikesteks tükikesteks. Suru röstitud küüslauguküüs läbi küüslaugupressi.

Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega kergelt. Kui pärm on vedeldunud, lisa see leigele piima-vee segule. Lisa ülejäänud suhkur, sool, broilerimaitseaine, roheline sibul, pesto, tükeldatud paprika ning purustatud küüslauk. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja ja pimedasse kohta seisma.

Kerkinud taignast vormi kätega ringiline päts. Määri peale lahtiklopitud munaga ning raputa üle köömnetega. Küpseta saia 175 kraadises ahjus seni, kuni sai muutub pealt kuldpruuniks. Ahjust välja võttes pintselda sai kergelt veega üle ja jäta rätiku alla jahtuma.

Head Suurepärast Isu!

20. november 2008

Lammas rohelise ürdikattega

/Prindi retsept/


Kõik algas sellest, et mulle toodi üks parajalt pirakas lambaliha tükk. Nii kange soov oli sellest midagi head ja eriliselt maitsvat valmistada. Liha on viimasel ajal kuidagi eriti tihe külaline meie toidulaual, mistõttu on soetatud ka päris mitu kokaraamatut, kus peategelaseks see sama tegelane - Liha. Isegi minu üheks parimaks sõbraks köögis on saanud lihatermomeeter, mille järele paar kuud tagasi isegi vajadust ei näinud. Üks nö lollikindlamaid viise on valmistada erinevatest ürtidest marinaad, milles liha püherdada ja seejärel panna külmkappi ööks maitsestuma. Kusjuures ühe nõksuna, teen ürdikatte valmis paar tundi enne selle lihale määrimist, et ühtlustuksid omavahel ürdisegu komponendid.

Mõningased (minu jaoks põhilisemad) näpunäited

-Lambaliha selgelt äratuntav lõhn. Selle tugevus oleneb muidugi lamba ealisusest st, vanematel lammastel on liha äratuntava kasukalõhnaga.
-Kasukalõhna eemaldamiseks sobivad mitmed maitsetaimed. Abi on kindlasti küüslaugust, köömnetest, majoraanist, ingverist, piparmündist, rosmariinist.
-Soolaga maitsesta liha üldjuhul vahetult enne küpsetamist, sest sool muudab liha tuimaks.
-Liha ei tohi keeramise ja lõikamise ajal liigselt vigastada (teha sisselõikeid), muidu jookseb lihamahl välja ning roog jääb kuivem/tuimem.
-Enne kuumtöötlemist peaks liha umbes tunni toasoojas seisma, et ahju pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust ja pruunistumine oleks edukas.
-Praetermomeeter torgatakse sügavale lihasse, kuid mitte vastu luud, kuna siis saab ebaõige näidu.
-Lambapraad on temperatuuril 65° veel roosa ja väga mahlane, 82° juures aga täiesti läbiküps.
-Pärast ahjust väljavõtmist lase lihal fooliumis ca 5-10 minutit järelküpseda, et lihamahlade liikumine peatuks. (arvesta, et järelküpsemisel liha sisetemperatuur tõuseb paari kraadi võrra

Järgnevalt retsept:

Lammas rohelise ürdikattega

1 kg lambaliha
2 looberilehte

Ürdisegu:
3 dl toorest ürti (rohelist sibulat, basiilikut, peterselli, tilli, rosmariini)
75 g pehmet võid
2 tl pestot (soovi korral)
4 viilu saia
2 küüslauguküünt
2 tl sidruni mahla
soola, pipart


Puhasta lambaliha kelmetest.
Valmista ürdisegu, selleks mikserda kõik ürdiseguks vajaminevad ained kombainis või saumikseriga ühtlaseks roheliseks pastaks. Tee see varem valmis ja pane külmkappi paariks tunniks, et maitsed ühtlustuksid. Seejärel määri segu lihale ning aseta koos loorberilehtedega küpsetuskotti (tee küpsetuskotile peale paar väikest auku). Küpsetaahjus ca tund või seni kuni lihatermomeeter jõuab 70 kraadini (kui soovid medium+ liha). Võta liha ahjust ning aseta fooliumisse 5-10 minutiks järelküpsema.

18. november 2008

M&M Cookies

/Prindi retsept/

Tegemist on siis küpsistega, mida süües ”komistad kogemata” küpsise sees peituvatele ülimaitsvatele M&M-kommidele.


200 g võid (toa temperatuuril)
75 g Demerera suhkrut
150 g tavalist suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
325 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 pakk (125g) M&M šokolaadikomme

Vahusta omavahel või, demerera suhkur, tavaline suhkur ning vanillisuhkur. Lisa 1 muna ning sega korralikult, seejärel lisa ka teine muna, sega. Seejärel sega omavahel jahu, küpsetuspulber ning sool. Lisa see või-muna-suhkru segule. Kõige lõpuks sega taignasse ka m&m kommid. Pane lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile taignakuhjakesed. Küpseta küpiseid 175 kraadi juures seni kuni küpsised on omandanud kuldpruuni jume.

13. november 2008

Kõige parem vaniljestritsel

Jah, ma võin julgelt hõisata, et lõpuks leidsin kõige mahlakama, kõige maitsvama ning kõige kõigema sritsli retsepti. See nö ainus ja õige sai juhuslikult leitud qsti toidublogist. Stritslite ja erinevate küpsetiste täidiste puhul püüan lähtuda tihti ühest peamisest põhitõest – TÄIDISEGA EI TOHI KOONERDADA!!! Lisaks väikestele muudatustele, sai ka täidise kogust kahekordistatud ja nagu ikka selgus, et põhitõest tuleb alati kinni pidada:)


Antud kogusest saab 2 stritslit

Taigen:
25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1tl soola
8-9 dl jahu
100g sulatatud võid (jahutatult)

Täidis:
300g võid
400g kohupiimapastat
1dl suhkrut
2 dl vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
3 sl vaniljesuhkrut

Määrimiseks:
1/2 muna

Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega õrnalt. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud jahutatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kastmepulber.Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Tee ristkülikulise taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked (et moodustuksid ribad) Määri ristküliku keskele 3/4 täidisest ning voldi äärtesse tehtud ribad kordamööda paremalt ja vasakult täidise peale keskele kokku. Tee samamoodi ka teine stritsel. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida. Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis stritslitele, taignaribade vahele. Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 175 kraadi juures ca. 20-30 minutit kuni need on kuldpruunid.

11. november 2008

Meega röstitud krõbe puuviljamüsli

/Prindi retsept/

Ütleme nii, et tegelikult peaks selle müsli nimeks olema Meega röstitud krõbe puuviljamüsli, kus on vaid veidikene patustatud šokolaadiga:) Šokolaad on üks oluliseim koostisosa, mis peab kindlasti minu müslis olema. Natuke kakaod mee sisse ning hiljem šokolaadilaaste röstitud müslile. Mis seal ikka, sügis on kohal ja rasva peab koguma.


Sellest kogusest tuleb ca 300g müslit

2 sl mett
25 g võid
1-2 tl kakaod
150 g kaerahelbeid
25 g pähklisegu (jämedalt hakituna)
2 tl kookoshelbeid
2 tl mandlilaaste
0,5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
50 g rosinaid
2 tl šokolaadilaaste või –pisaraid


Pane või, mesi ja näpuotsatäis soola madalasse kastrulisse ja sulata segu pliidil. Sulatamise lõpul lisa kakao ja sega mass ühtlaseks.

Sega omavahel kaerahelbed, hakitud pähklid, kookoshelbed, mandlilaastud, kaneel ning vanillisuhkur. Lisa eelnevalt sulatatud või-mee-kakao segu ning sega kõik korralikult läbi. Soojenda ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala müslisegu pannile. Lükka segu lusikaga ühtlaseks. Küpseta seni kuni müsli muutub kenasti kuldpruuniks. Sega segu ahjus olles kindlasti iga paari minuti tagant, et ääred liialt ei tumeneks. Ahjust välja võttes lisa juurde rosinad ning šokolaadilaastud. Jahuta ning serveeri piimaga.

9. november 2008

Sibulamarinaadis steik

/Prindi retsept/

Lisaks rummirosinate ja riisihelvestega õunakoogile oli see sibulamarinaadis steigi retsept teine OmaMaitse katsetamisprojekt. Tuleb tunnistada, et seda liha olen ma pärast esmakordset proovimist veel õige mitu korda teinud (selle tarvis sai soetatud endale ka lihatermomeeter). Igastahes üks katsetamist väärt retsept. Paar korda olen šalottsibulate asemel ka tavalisi sibulaid kasutanud – pole väga hullu midagi, võib vabalt asendada!


3-4-le

750 g õhukest veise tagatükki
3 (šalott)sibulat
4 sl punaveiniäädikat
2 sl oliivi-, rosmariini- või basiilikuõli
soola, musta pipart


Pane liha sügavasse kaussi, riputa üle peeneks hakitud sibula, äädika ja õliga. Hõõru segu kätega lihasse. Lase seista külmikus vähemalt üks tund, soovitavalt üleöö.

Vahetult enne pannile panemist hõõru maitsestunud lihatükk kokku soola ja pipraga. Lase (grill)pann tuliseks. Prae liha paar minutit igast küljest, et lihamahlad jääksid kinni. Seejärel tõsta liha ahjupannile ning küpseta 175 kraadi juures 10 – 20 minutit (olenevalt sellest, millise küpsusastmega liha soovid). Kasutasin lihatermomeetrit ning kui see näitas 71 kraadi (medium-aste) võtsin liha ahjust. Pärast ahjust võtmist lase ca 5 minutit fooliumis rahuneda.

7. november 2008

Õunakook rummirosinate ja riisihelvestega

/Prindi retsept/

Seda kooki sai tehtud tänu OmaMaitses ilmuvale nö „retseptikriitika projektile”. Kook ilmus siis novembrikuises OmaMaitses. Nagu ka ajakirjas mainisin, on tegemist kiiduväärt küpsetisega. Kook erineb maitselt minu arvates tavapärastest õunakookidest uue/võõrasliku maitse poolest. Selle uue/võõra maitse heas mõttes peasüüdlaseks on kahtlemata ingver, mis oma kohalolekuga rikastab tavapärase õunaküpsetise maitset.


1,5 dl rosinaid
3 sl tumedat rummi
4-5 õuna
3 muna
2 dl suhkrut
100 g võid
3 dl petti või hapupiima
1 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl riisihelbeid
3 sl riivitud ingverist pigistatud mahla
1 sidruni koor


Alusta rosinate rummis leotamisega, varu selleks mitu tundi. Tükelda õunad väikesteks tükkideks ning lisa pool tundi enne koogi valmistamist rosinatele.

Vispelda munad suhkruga. Sulata või ning lase pisut jahtuda. Vala sulavõi munadele, vispelda ning lisa pett või hapupiim. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu tainasse. Lisa riisihelbed, riivitud sidrunikoor ja riivitud ingverist pigistatud mahl. Sega hulka rosinad ja õunatükid. Määri 24 cm rõngasvorm võiga ning vooderda riivsaia või mannaga. Vala tainas vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 35–40 minutit.

5. november 2008

Maksapasteet

Pasteedi tegu oli juba ammu minu pean-kindlasti-tegema nimekirjas ning nami-nami uus koos kokkamise teema oli heaks põhjuseks selle ettevõtmiseks. Olin kunagi ammu-ammu pasteeti teinud, nii et pidin vaid oma vana retsepti välja otsima, hakklihamasina laua külge monteerima ning pasteeditegu võis alata.
Ja milline on siis tulemus..... teate, siiani on mulle selgusetu, miks ma tihedamini pasteeti ei tee?!?! Selle valmistamine ei nõua ju väga suurt keerukust ning ajaliselt ei hõiva ka just väga palju aega. Lisaks on maitseelamus kordi parem, kui poepasteetide puhul. Minu lemmikuks poepasteetide hulgas on Selveri oma, kuid ei saa salata, et kodune pasteet on ikka see õige ja kõige kõigem. Peaks seda kindlasti jõululauale tegema (täitsa õudne juba jõulumõtted peas, kuid mis teha, jõulud ju nö homme käes)


500 g veisemaksa
200 g pekist läbikasvanud sealiha
1 sibul
1 porgand
3 loorberilehte
soola,pipart
120 g võid
veidi brändit
suhkrut, riivitud muskaatpähklit


Tükelda sealiha, pruunista pannil ning tõsta kõrvale. Tükelda maks (ca 4-5cm suurused tükid) ning pruunista samuti pannil õlis ümbertringi pruuniks. Lisa lihatükid ning nii palju keeva vett, et see parajalt liha ja maksa kataks. Lisa ka tükeldatud sibul, viilutatud porgand, loorberilehed ning hauta ca 1 tund, kuni kõik ained on pehmed. Poole hautamise pealt, maitsesta soola ja pipraga.

Pehmeks hautatud komponendid ajada 3 korda läbi hakklihamasina. Lisa segu hulka või, brändi ning vahusta saumikseriga. Maitsesta maitseainetega. (Vajadusel võid lisada paar supilusikatäit keeduleent vedelema konsistentsi saamiseks).

4. november 2008

5 kuud täis

/Prindi retsept/

No nii, ja ongi poisipõnn viie kuune. Uskumatu kuidas ikka aeg lendab, aga
mis parata. Ikka kui Andri jälle kuu vanem, siis hea põhjus väikese sünnipäeva pidamiseks. Nagu traditsioonile kohane oli ka tort laual. Tuleb tunnistada, et planeerija inimesena on mul tordid kuni Andri kaheksakuuseks saamiseni välja mõeldud. Aga see selleks...

Seekord valmis siilikese tort. Tort tehtud kräsupeakoogi retsepti järgi. Ainuke vahe selles, et lõikasin tükkideks ka tumeda kakaopõhja, mis muidu tavalise kräsupeakoogi puhul peaks põhjaks jääma. Hapukoort panin mõlemale põhjale tükkide immutamiseks 600 g (tavalise 800g asemel), nii on parem nö siili ehitada. Okkad on tehtud tumeda põhja ruutudest - lõikad ruudud diagonaalselt pooleks (nii saad kolmnurgad). Kui oled natuke aega tükeldatud põhjasid hapukoore sees hoidnud, siis hakkadki siili kuju tegema, pannes alla tumedad tükid, siis heledad ja siis peale jälle tumedad tükid ning kõige peale okkad. Näo tegemisel on kasutatud sulatatud šokolaadi (ca 50-60g). Silmadeks šokolaadipallid ja ninaks pähkel šokolaadis kommike.

Kokkamisteni!

3. november 2008

Kanawok ingveriga

/Prindi retsept/

Enne kui jõuad öelda sõna kanawok, on see toit juba valmis. See retsept on saadud ühe mu tuttava koka käest, kes seda oma kohvikus pakub. Tegemist on väga lihtsa ja ka kiire retseptiga, mis on minu poolt sisse saanud pisitillukesed muudatused. LIsan veel niipalju, et riivitud ingveri asemel olen kasutanud ka ingveripulbrit.


kahele

400 g keedetud spagette
20 g riivitud ingverit
1 purustatud küüslauguküüs
200g külmutatud juurviljasegu
200 g tükeldatud kanafileed
100g magusat chillikastet
(Thai sweet chilli sauce)
soola, pipart
sojakastet

Kuumuta õlis ingver, küüslauk ja juurviljasegu. Mõne hetke pärast lisa juurde ka tükeldatud kanafilee. Pruunista segu seni, kuni kanafilee on ilusti läbi küpsenud. Lisa juurde spagetid ning chillikaste, sega. Maitsesta soola, pipra ja sojakastmega. Serveeri.

Pisikesed uuendused

Eks ikka on vahepeal uuendusi vaja, nii saigi lisatud blogisse paar uuendust. Esiteks on võimalik otsida blogist märksõna abil retsepti. Otsingu abil saad siit blogist leida täpset retsepti või kirjutada vaid aine, mida retsept peaks sisaldama. Otsing aga ei otsi OSA SÕNA, see tähendab, et kui otsite näiteks toite hakklihaga, siis tuleb välja kirjutada terve sõna, mitte ainult sõna osa, milleks oleks siis liha.

Teiseks on blogisse lisatud ka enim kommenteeritud toitude retseptid (välja on toodud 3 enim kommenteeritut). See on lisatud nö väikese ülevaate mõtteks:)

Kokkamisteni!

31. oktoober 2008

Täidetud ahjuõunad

/Prindi retsept/

Lausa kohustuslik on sügisel vähemalt korra teha ahjuõunu. Pole vahet, kas teha täidisega või ilma, maitsvad on nad sellegipoolest. Muidugi peab tunnistama, et mida rikkalikuma täidisega, seda kiiremini leiavad nad tee kõhtu. Seekordseks katsetuseks oli pähkli-halvaa täidisega õunad.......mmm. Ja juba kiitmist ja tänuväärt on see lõhn, mis tuleb ahjust, kui selle korraks õunte küpsemise käigus praokile teed. Tavaliselt teen täidise nii umbes-täpselt, kuidas kapis aineid leidub, kuid püüan kirja panna ligikaudsed kogused. Täidisest piisab ca 6 suuremale õunale.


6 suuremat õuna

Täidis:
80 g pähkli-rosina segu
lisaks veel 2 tl rosinaid
2 tl kookoshelbeid
2 tl mandleid
1-2 tl halvaa puru
2 tl võid
2 tl mett
1-2 tl fariinisuhkrut
kaneeli


Eemalda õuntelt südamik (jäta kindlasti õuntele põhi alla). Ning tee õuntele noaga kergelt ring ümber (vt ülemiselt pildilt), nii väldid õunte puruks küpsemist. Haki pähklid ja rosinad noaga peenemaks. Sega kõik täidise ained omavahel ning täida sellega õunte õõnsused. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 15 minutit või seni kuni õunad on pehmed ning täidis pealt parajalt kuldne. Raputa üle tuhksuhkruga ning serveeri vaniljekaste või jäätisega. Muidugi võib ka niisama maiustada!!!

30. oktoober 2008

Moonine banaanikeeks

/Prindi retsept/

Banaan, leib ja sai on tavaliselt need 3 toiduainet, mis kipuvad kappi seisma jääma ning millest on vaja välja mõelda üha uusi toite, kus nimetatud aineid kasutada saab. Seekord, nagu ka positituse pealkirjast lugeda võib, oli vaja ära kasutada banaanid. Kui tavaliselt olen keeksi teinud rosinakeeksi imemaitsva retsepti järgi, siis seekord sai retsept leitud nami-namist. Tegemist üsnagi mahlase küpsetisega, nii et vääriks isegi koogi nime;)


2 muna
150 g suhkrut
150 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
4 tl mooniseemneid
200 g kooritud ja purustatud banaani
1 dl piima

Klopi munad suhkruga õhuliseks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja mooniseemned. Sega piim banaanipüree sisse ning lisa vaheldumisi jahuseguga muna-suhkru vahu hulka. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta 175kraadises ahjus umbes ca 40-50 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Lase valmis koogil vormis 10 minutit jahtuda, siis kummuta restile jahtuma.

28. oktoober 2008

Tarte Tatin

/Prindi retsept/

See on siis nami-nami järjekordne kooskokkamise teema. Selle koogi tegemist olin edasi lükanud juba pikka aega. Eks ikka põhjusel, et kartsin kuidas kook ilusti tervena taldrikule kummutada, sest selline karamelline kate võiks ju kergelt põhja külge jääda. Muidugi ei olnud mul ka sobivat küpsetusvormi, millega kooki valmistada, sest tavalised lahtikäivad vormid siin ei sobi (vedelik imbub läbi) ning vorm peab kannatama lisaks ahjus küpsemisele ka pliidikuumust.
Lõpuks sai siis küpsetis tehtud. Koogi katte juhised võetud nami-namist. Põhi aga enda sulest. Praepanni tuunimise tagajärjel sai tavalisest pannist Tarte Tatin koogivorm:D (kasutasin ca 20 cm läbimõõduga panni) Oh seda õnne kui kook ümberpööramisel lausa täiuslikult koogialusele sai kummutatud. Ja välimus nägi välja ka nagu miljon dollarit. Nii, et kartusest ongi üle saadud ja õhtu magusalt sisustatud.....Jätku kooki!


Taigen:
4,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl suhkrut
näpuotsatäis soola
175 g võid
1 muna

Kate:
75 g pehmet võid
75 g suhkrut (võib olla pooleks demerara või fariinsuhkruga)
700g - 1 kg hapukamat õuna


Taigna valmistamiseks sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Haki juurde võitükikesed ning sega. Kõige lõpuks lisa muna ning sega korralikult. Pane taigen külmkappi katte valmistamise ajaks.

Koori õunad, eemalda seemnekoda ja lõigu õunad suuremateks sektoriteks. Sulata pliidil vormi sees (sama vorm läheb ka ahju) või, lisa suhkur ning kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud ja suhkur karamelliseeruma hakkab. Lao puhastatud õunapoolikud tihedalt teineteise kõrvale vormi põhja sulanud suhkru-või segusse, lõikepind ülespoole.Küpseta mõõdukal tulel pliidi peal umbes 10 minutit, kuni on näha, et õunad pehmenema hakkavad.

Rulli eelnevalt valmistatud taigen kettaks ja aseta vormi peale nii, et õunad oleks kaetud. Ülejäänud taina ääred suru õunte ja koogivormi servade vahele. Küpseta 225kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pealispind on kuldpruun. Lase koogil enne väljakummutamist ca 10 minutit vormis jahtuda. Siis kata koogivorm taldrikuga, pööra kiiresti teistpidi ja kummuta kook taldrikule. Serveeri jäätise või vaniljekastmega.

25. oktoober 2008

Tuunikala-peekonipirukas

Mulle meeldib teha igasugu lahtiseid pirukaid. Nii põnev on mõelda ja komponeerida erinevaid täidiseid ja maitseid. Pirukat ahjust välja võttes on alati suur maitsmis- ja uudisimu peal. Seda pirukat sai tehtud täna lõunaks – peaks ütlema, et üks viimase aja paremaid õnnestumisi. Pirukas on mahlane ja tuunikalane, kus annab kergelt märku ka pirukasse lisatud paar peekoniviilu.


Põhi:
3 dl jahu
150 g margariini
0,5 tl soola
pisut suhkrut
2 sl vett

Täidis:
1 sibul
3 õhukest peekoniviilu
0,5 kl riisi
2 karpi tuunikalakonservi vees
5 kirsstomatit - pooleks lõigatud (või 1 tavaline tomat - viilutatud)
2 dl (1 pakk) kohvikoort (10%)
0,5 dl piima
3 muna
50 g juustu
soola, pipart
tilli, peterselli


Põhja jaoks haki margariin jahuga. Lisa sool, suhkur ning seejärel vesi. Sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta 20-22 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga taignapõhja mõned augud Selleks, et taigna ääred küpsemise käigus alla ei vaju võid asetada servadele fooliumi tugevduseks.. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.

Täidise jaoks pane riis veega keema, lisa vette ka natuke soola. Keeda seni kuni riis on pehme, nõruta. Prae sibul pannil klaasjaks, lisa praadimise keskel peeneks hakitud peekoniviilud. Aseta sibula-peekonisegu eelküpsetatud põhjale. Sega omavahel riis ja tuunikala, maitsesta soola, hakitud tilli ja peterselliga ning aseta segu vormi sibulate peale. Selle peale aseta pooleks lõigatud kirsstomatid, suru kergelt riisi-tuunikalasegusse. Klopi munad, koor ja piim segamini ning maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka riivjuust ja kalla segu ettevaatlikult pirukale. Küpseta ahjus 175°C juures seni, kuni pirukas on pealt kuldne. (Küpsemise lõppjärgus asetasin pirukale fooliumi, selleks, et pealt liialt ära ei kõrbseks ning seest ilusti ilusasti läbi küpseks)

24. oktoober 2008

Tiramisu

Vesistasin ükspäev poes jäätiseriiuli ees. Seal jäi mulle silma üks uustulnukas, nimelt Tiramisu jäätis, mis oli kaetud eriti suurte valgešokolaadi tropsidega. Seda jäätist ma küll ei ostnud, kuid sellest ajast peale vaevab mind tohutu Tiramisu isu. Tiramisu – lihtne valmistada, aga maitseb nii, nagu selle hõrgutise tegemiseks oleks tunde kulunud. Kasutasin seekord Ladyś fingers´i küpsiseid, kuid sama maitsev tuleb ka tavaliste keelekeste küpsistega. Ja kusjuures, kodumaise Merevaigu juustuga meeldib mulle rohkem, kui Mascarponega tehtud, aga see on muidugi maitse asi.


Kaheksale

200 g Savoiard´i küpsiseid

Niisutamiseks:
1,5 dl kanget kohvi
1 sl Amaretto likööri (sobib ka brändi)

Kreem:
400 g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 munakollast
2 dl vahukoort

Peale:
naturaalset kakaopulbrit

Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust,suhkrud ja munakollased. Vahusta koor ja sega õrnalt ülejäänud segu hulka. Kasta korraks küpsised kohvi-likööri segusse ja laota kaussi põhjaks esimene kiht. Määri peale pool kreemist. Tee nii veel üks kiht. Seejärel lase külmkapis maitsestuda üleöö. Vahetult enne serveerimist, puista koogile peale kakaopulber.