Mu sõbranna Marisel ja minul on peaaegu ühevanused lapsed ning seetõttu käime tihti üksteisel külas, et pisikesed mehehakatised omavahel mängida saaksid. Tegelikkuses on aga need kohtumised kujunenud emade kokkamiste ning kulinaarsete oskuste ja küpsetiste nautimiseks:)Käisime ükspäev Marisega jalutamas ja miskipärast läks jutt vana-aja kohupiimakoogile. No selline isu tuli peale, sest seda sai nii kirevalt kirjeldatud. Ega muud üle jäänudki, kui valmistada seekordseks Marise külla tulekuks kohupiimakooki, seda õiget nõuka-aegset nagu kunagi kohvikutes müüdi. Mulle meeldivad kohupiimakoogid, mis on lihtsa maitsega, täpselt nagu seegi.
Suur ahjuplaaditäis kooki
Põhi:
450 g jahu
250 g võid
250 g suhkrut
1 muna
soola
Täidis:
800 g kohupiima (teralist kohupiima)
2 dl suhkrut
2 muna
4 sl jahu
4 sl pehmet võid
4 sl hapukoort
rosinaid (soovi korral)
Sega jahu, suhkur ja sool omavahel, näpi juurde toasoe või. Kõige lõpuks lisa juurde muna. Sega kõik omavahel ning pane ca pooleks tunniks külmkappi. Seejärel pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta põhja ca 5 minutit 180 C juures.
Sega täidiseained omavahel ühtlaseks ning vala eelküpsenud põhjale ja küpseta kooki 180 kraadi juures, kuni see on kenasti kuldne. (Määrisin poole küpsemise ajal kohupiimatäidist munaga, nii jäi lõpptulemus läikivam.)
Suur ahjuplaaditäis kooki
Põhi:
450 g jahu
250 g võid
250 g suhkrut
1 muna
soola
Täidis:
800 g kohupiima (teralist kohupiima)
2 dl suhkrut
2 muna
4 sl jahu
4 sl pehmet võid
4 sl hapukoort
rosinaid (soovi korral)
Sega jahu, suhkur ja sool omavahel, näpi juurde toasoe või. Kõige lõpuks lisa juurde muna. Sega kõik omavahel ning pane ca pooleks tunniks külmkappi. Seejärel pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta põhja ca 5 minutit 180 C juures.
Sega täidiseained omavahel ühtlaseks ning vala eelküpsenud põhjale ja küpseta kooki 180 kraadi juures, kuni see on kenasti kuldne. (Määrisin poole küpsemise ajal kohupiimatäidist munaga, nii jäi lõpptulemus läikivam.)
See läige teeb selle koogi eriti isuäratavaks. Tänud, sain läike tegemise nipi teada :)
VastaKustutaVõin kinnitada, et tõesti oli imehea!
VastaKustutapalun-palun Eva:)
VastaKustutaKook on imehea. Just nii nagu vanasti. Aitäh retsepti eest!
KustutaNii tore kuulda:)
KustutaJa su kook näeb töesti nöuka aja moodi välja, et kutsub kohe sööma. Mulle ka meeldivad kohupiima koogid üleköige! Ja sinu oma on taas isuäratava väljanägemisega... Kus sa retsepti vötsid? Kas Ida Savi raamatust?
VastaKustutaMeil kahjuks teralist kohupiima pole :-( Aga minu meelest pole Eestis see teraline kohupiim ka enam nii TERALINE. Vanasti "krudises" rohkem hamba all ja "vahel".
Tõsi ta on, et Eesti terakohupiimadest on need terad kuhugi plehku pannud:( Ei ole ikka see õige.
VastaKustutaRetsepti võtsin algsel kujul nami-namist, kohandades siis seda õige pisut.
Nagu ma nägin, siis sa nägid ka minu tehtud koogi ära. Mul küll teralist kohupiima siin vötta ei ole(kahjuks, sest mulle meeldib teraline kohupiim), aga siiski jäin tulemusega väga-väga rahule. See pöhi ise on juba nii mönus "köva". Ja pealis oli nii mahlane. Aitähh retsepti eest!
VastaKustutanägin,,,oleks kohe tahtnud sealt pildilt tükikese endale nihverdada:) Aga jah nõustun sinuga koogipõhja asjus. See selline mõnus, nagu vanasti.
VastaKustutahea kook sai,aga kohupiima võib panna rohkem
VastaKustutaNõustun, kohupiimakogus võib vabalt 1 kg olla või rohkemgi:)
VastaKustutaSee on küll vana postitus (aga kook on ka vanaaegne!), aga jätan ikka oma kommentaari ka.
VastaKustutaLapsed olid vaimustuses. Välja nägi nagu päris. Aga maitse ei olnud päris see. Võimaitse põhjal oli väga tuntav, ehk isegi liiga tuntav.
Mida nad ikkagi vanasti (nõuka-ajal) nendes kohvikukookides teisiti tegid?
Soovitan proovida sellist põhja-retsepti:
VastaKustuta4 dl jahu
1 dl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
150 g võid
2-3 sl vett
Sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa vesi ning sõtku tainapalliks.
Edasi toimi nii, nagu siin retsepti ette nähtud:)
Kas tõesti 1 dl küpsetuspulbrit?
KustutaSee on nüüd viga. Ikka 1 tl.
KustutaKas Sa oled kindel, et 1 dl küpsetuspulbrit sai õige kogus? Proovisin selle põhjaga - küpsetuspulbri maitse käib kõigest üle.
VastaKustutaOh õudust, minu sured vabadused 1 dl asemel peab olema tl ehk teelusikas. Ega tegelikult küpsetistesse üle 2 tl küpsetuspulbri ei käi, see pigem selline abimees kergitamiseks mitte. Minu suured-suured vabadused eksimuse pärast.
VastaKustutaPõhi on väga hea, kuid kohupiimakate jäi tugevalt võimaitseline. Mina jätaks või kattelt ära, ehk siis on kohupiimasem?
VastaKustutaSee on küll lihtsalt minu maitse, aga minule meeldib või selle koogi täidises, see teebki sellise nõuka-aegse koogi sellest. Muidugi aga võib ju või lisamata jätta, või seda tibake vähem panna.
VastaKustutaNõukaaja kohvikus oli ju ka vanilliin tegija (tänapäeval siis ehtne vanill)?
VastaKustutaojaa, tean-tean:) Aga miskipärast mäletan, et sellises nõuka-aja kohupiimakoogis väga suurt vanilli maitset ei olnud:) ... muidugi võin oma mäletamistega eksida
VastaKustutaMa olen selle bloggi suur fänn :)Kui midagi teha ei oska, siis alati esimese asjana teen "Kokkama Ragnega" lahti. Kirjutan, et saada natuke nõu. Mul on nimelt mure/jama kohupiimaga :(
VastaKustutaElan Norras ja siin pole sellist asja olemas kahjuks. Kas kohupiima asemel kodujuust ei töötaks? Kas siis saumiksriga purustatult või läbi sõela pressitult? Tahaks nii kooki :)
Ette Tänades,
Triin
Elan Ameerikas,ja sama on siin.raske leida õiget kohupiima.
KustutaPüüa otsida special poodidest "Farmers cheese". See on kõige lähedasem tavalisele kohupiimale.
Minu sõbranna asub samuti Norras ning kui ma õigesti mäletan, siis see kodujuust oli seal mitte väga tükiline - rohkem nagu kohupiim. Ja kui ma ka seda õigesti mäletan, siis minu arvates minu sõbranna kohupiima just kodujuustuga asendabki:)
VastaKustutaEga siis muud kui kokkama-küpsetama:)
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutakas selle hapukoore võib asendada kondenspiimaga? rikub ära maitse? või kuidas jääb..
VastaKustutaKondenspiim teeb asja liiga magusaks. Vähenda õigepisut siis suhkru kogust. Ega kondenspiima kasutamine miskit hullu ju tee, nii et peaks sobima ikka:)
KustutaElan ka Norras ja siin kohupiim täitsa olemas- Kesam
VastaKustuta... nii, et kõik norrakad saavad ilusti seda kooki teha:)
VastaKustutaAitäh teada andmast ehk on abiks, kes Norras veel seda leidnud ei ole:)
Väga hea kook, tegin eile ja teen täna jälle:)Järgmine päev on kook kohe eriti hea.
VastaKustutaHea klassikaline kook, mis õnnestub alati, eks;)
KustutaPanin oma koogi ahju. Kasutasin maakohupiima, eks näis, kuidas välja tuleb. Kui palju kõpsemisaeg u on? 20 min, 30 minuit? siis teab poolepealt munaga läikima lüüa :)
VastaKustutapigem 30 minutit:)
KustutaTere,
VastaKustutaElan Austraalias ning mees palus sunnipaevaks kohupiimakooki. Kahjuks siin ei teata mis asi kohupiim uldse ongi. Kas ma voin selle asendada riccotaga?
Ette tanades,
Sigrid
Ja, võib ikka:)
KustutaTervitusi Austraaliasse!
proovin täna kohe järgi, paistab nii isuäratav.Nii lihtne teha. Annan kohe teada kuidas õnnestus.
VastaKustutaKuidas õnnestus?
KustutaKui kaua lasid koogis ahjus olla?
VastaKustutaca 35-45 minutit, aga see oleneb täielikult ahju võimsusest:)
KustutaVäga maitsev ja lihtne kook ;) Aitähh retsepti eest!
VastaKustutaVäga tore kuulda. See retsept on tõepoolest üks klassikutest:)
Kustutapanin selle ahju,teen seda ameerikas.Eks homme kuuleb kuidas see maitses teistele
VastaKustutaMa loodan, et maitses:) Millist kohupiime kasutasid?
KustutaNo nii canadas ahi soojas. Jutujärgi kook väga metsa ei tohiks minna. Aga minu olematu kokakunsti oskamatusega äki olen esimene :) vast siiski mitte. Kohupiima oli keerukas leida aga õnneks nüüd olemas.
VastaKustutaJään ootama kindlasti tagasisidet, kuidas välja tuli:)
KustutaAhjuga oli natuke konsulteerimist. Oli kuumuse number ja ° märk mõtsin et celsius aga võta ahjust ... oli Farenhait. Pärast väikest rehkendust sai õiged numbrid kellale ja tulemus oli hea. Kokkuvõttes küpsetusaeg lihtsalt venis :) Canada ja itaalia päritolu sõbrad nõudsid juurde. Ju sai hea.
KustutaAasta 2019. Ammu juba igatsenud ja otsinud seda õiget kohupiimakoogi retsepti, mis ei oleks nii üle mlistuse magus ega ka saiase põhjaga.
VastaKustutaHetkel kook ahjus.
Põnev! Jään ootama tagasisidet koogi kohta:)
KustutaMa panin kihi õunalõike põhja nõrga kaneeli peale ning siis põhi ahju 10 min. Pärast oli ahjus veel 180 - ga 45 minutit koos kattega. Jäi kuldne ja alt ilus helepruun ja hõrk. Aitäh retsepti ja kohupiimakoogi isu tekitalale!
KustutaHea mõte! Aitäh tagasiside eest:)
KustutaTere!Minul ka kook ahjus.Seda teralist kohupiima tõin varem Lätist,aga olen saanud nüüd meie Maximast.Tuleb ikka kõige parem.Aitäh hea vana retsepti eest!
VastaKustutaTore kuulda. Mul on ka just vajalikud ained varutud ning hakkan seda kooki meisterdama. Kevadeti on see kook mul kuidagi kohustuslik:)
KustutaTeralist kohupiima müüakse Maximas. Suur kilone pakk. Läti või Leedu oma. Ja väga hea kohupiim.
KustutaTuli kohupiimakoogi isu ja siin ma olen taas-retseptiotsinguil. Pean ütlema, et nii head kohupiimakooki polegi kunagi saanud! Kahju, et siia pilti lisada ei saa. Heameelega jagaks oma rõõmu pildi näol taaskord tänu Sinu retsepti logile! Mahlane, suurepärase põhja ja kauni kuldse läikega kook tuli :)
VastaKustutaSuured tänud tagasiside eest ning seda on tore kuulda:)
KustutaNõuka ajal tehti muretaigent minu mäletamist mööda margariiniga.
VastaKustutaKindlasti nii oli, aga võiga valmistatud tainas on ikka kordades parem:)
KustutaAitäh Ragne selle"päris õige kohupiimakook" retsepti eest��
VastaKustutaTänaseks päevaks olen teinud seda kooki mitmed korrad ja timminud sinu retsepti natukene oma mälestuste järgi "vanaema tehtud"retseptiks�� lisades sidrunikoort-mahla ja ohtralt rosinaid.
See kook on lihtsalt ülim!
Nii tore. Ka mul see retsept tihti kasutuses, kui tuleb selle vanakooli kohupiimakoogi isu:)
KustutaKui palju on 4 dl jahu?
VastaKustutaTere!
Kustuta1 dl jahu on 60 grammi, seega 4 dl jahu on 240 grammi:)
Kook on ahjus. Eriline sündmus seetõttu, et Kreetal on kohupiim reeglina soolakas ja vahel ka päris soolane. Koore asendasin kreeka jogurtiga (10%). Riivusun apelsinikoort ja panin natuke kaneeli kattesse. Kui keegi veel Kreeral kooki tahab sius poes leidus Anthoyro partly skimmed 0.6g soola ja teraline! Tyndub, et see sobib väga hästi vana hea eestimaise kihupiimakoogi jaoks.
VastaKustutaOh kui tore. Kindlasti on kellelegi see info abiks:)
KustutaIirimaal kook ahjus😍
VastaKustutaLoodan, et lõpptulemus meeldis:)
KustutaMiks ei märgita retseptides, millisele plaadile/vormile see mõeldud on? Olen mitu korda teinud erinevate retseptide järgi, mõeldes, et see on suurele plaadile (nagu ikka vanasti) aga kui plaadile valan, saan aru, et on väiksemale mõeldud. Lisaks veel ümarad jms eri suurusega plaadid.
VastaKustutaSelle koogi olen ma teinud tavalisele suurele ahjuplaadile.
KustutaProovisin ka, kuid minul tuleb õhuke liistakas nende kogustega. Võib-olla teen siis midagi valesti. Aga olen hakanud rohkem kohupiima panema lihtsalt, et tuleks mõnus paks.
KustutaSama, minu suurel ahjuplaadil tuleb ka õhuke plönn, poole väiksemal plaadil tuleks ehk okei. Hea oleks, kui retseptis oleks selgitatud mida tähendab suur, see nii suhteline mõiste. :)
KustutaMinu ahjuplaat siis u 45×38cm.
KustutaOlen selle teinud täiesti erinevatesse vormidesse. Oleneb olukorrast, kui kõrget kooki soovin ning vaatan sellest olenevalt silma järgi sobiva. Kui ikka täidist on vähe ja see panna suurele ahjuplaadile, siis peab arvestama, et täidis ja tainas nii väga ei kerki ning põhimõtteliselt jääbki see paksus, mis kohe ahjuplaadilt vastu vaatab:)
KustutaKuna siin kommentaarides on tulnud tagasisidet igalt poolt üle maailma, siis lisan ka omalt poolt ühe riigi juurde :D Elan ise Hollandis ja tuli samuti väga eestlaslikult kohupiimakoogi isu peale, nii et mul ka istub siin üks koogike hetkel ahjus :D Ma kasutasin ricottat ja riivisin apelsinikoort ka sisse. Oleks tahtnud sidrunikoort panna, et avastasin, et sidrun oli kodus juba otsa jõudnud saada. Tegin ümmarguse koogivormi sisse, pool taignakogust tundub selleks ideaalne.
VastaKustutaKui vahva!!!! Tervitused Hollandisse:) Loodetavasti õnnestus kook hästi!
KustutaSoomes läks ka kook just ahju ;) Kindlasti on väga hea nagu kõik sinu retseptid!
VastaKustutaAitäh:)
KustutaMeie elame ka Norras ja teen seda kooki alati siinse kodujuustuga. Super hea! Olen vahel lisanud ka rabarberit ja punaseid söstraid… aga just ainult söstardega on lemmik. Kohalikud on sellest koogist väga “leilis” ja just praegu peangi selle ühele sõbrale ära tõlkima, sest tahab proovida ise teha.
VastaKustutaSeda on nii tore lugeda. Kas Norra kohalik kodujuust on pehmem või hoopis teralisem?
KustutaTegin talus tehtud kohupiimaga. Tükeldasin kohupiimasegusse ühe banaani ja kooritud õuna. Veidi ka soola. Muud osised samad, mis retseptis. Põhja segule lisasin veidi vett. Väga maitsev sai !
KustutaKui vahva!
KustutaKas põhjale võiks panna mandlilaaste ja siis eelküpsema? On see hea mõte või pigem rikub asja ära?
VastaKustutaOlen muidu seda kooki mitmeid kordi teinud, segades teralise kohupiima (9%, Maximast) mõne paki tavalisel vanillikohupiimaga. Kokku saab segu ca 1,5 kg. Panen teisi täidise osi ka topelt ja küpsetan kauem. No absoluutselt igas seltskonnas on seda kooki taevani kiidetud! Külmkapis seistes maitse täiustub ja mulle endale meeldib "teise päeva kook" kõige paremini:D
Tere! Nii tore kuulda, et see kook meeldinud on. Mandleid selles koogis kasutada on väga hea mõte. Oleneb muidugi, kui palju mandlilaaste kasutada, kui neid on liialt palju, siis ei pruugi põhi soovitult küpseda. Ma ise röstiks mandlid eelnevalt ära ja lisaks enne kohupiima lisamist põhjale.
Kustuta