31. märts 2009

Kihiline peedi-juustusalat

Ma olen lihtsalt vaimustuses sellest salatist. Muidugi võib ka põhjus selles olla, et üks minu lemmikkomponentidest, nimelt peet, on selles retseptis üsnagi võimukalt esindatud. Söömisel jälgi kindlasti, et kõik kihid oleksid su taldrikul esindatud (seda ütlen ma ka alati külalistele, kui seda salatit pakun)!


500 g keedetud peeti
300 g riivitud juustu
4 keedetud muna
5 marineeritud kurki
200 g külmutatud rohelisi herneid

Kaste:
3 dl majoneesi
3 dl hapukoort
1 tl sidrunipipart

Kaunistuseks:
riivitud juustu
1-2 keedetud muna

Riivi peet, haki munad ja kurgid. Vala hernes keeva veega üle ning nõruta. Sega kokku kastmeained.

Lao salat kihiti kaussi: kõige alla pane herned, siis munad, ja veidi kastet, seejärel riivitud juust, peet ja kurk. Kalla kastmega üle ning lase paar tundi kuni üleöö külmas seista. Kaunista vahetult enne serveerimist.

29. märts 2009

Kodune hapupiimakook

/Prindi retsept/

Ei mingit uhket šokolaadiglasuuri ega toorjuustu täidiseid. Vahel võib valmistada ka lihtsaid kooke. Selle koogi valmistamise ained on tavaliselt ikka kodus olemas (vähemalt minul on nii). Tegemist on küpsetisega, mis on hästi lihtsa ja koduse maitsega. Kusjuures meil kooki järgmiseks päevaks ei jätkunud. Väga mõnus tassikese teega!


150 g sulatatud vöid
2 muna
4 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0.5 tl soola
2 dl hapupiima, petti või keefirit
5 dl mannat
5 dl rosinaid
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit


Sulata või. Lisa munad, suhkur, vanillisuhkur, sool, hapupiim, manna, rosinad ning jahuga segatud küpsetuspulber. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (kasutasin 32x32cm kandilist vormi) ning küpseta 175-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun. Lase natuke jahtuda.

27. märts 2009

Imelihtne oapasteet

Jätkan siin kohal oa toitudega. Hiljuti tegin lihtsalt imemaitsvaid oakotlette, mis andis mõtte proovida ka oapasteeti. Olen kuulnud, et see pidi maitsema nagu maksapasteet, nii et sööjad ei oska aimatagi, et tegu on maksa asemel hoopis ubadega. Kusjuures nii ongi, maitseb nagu maksapasteet (mille tegemine on küll lihtne), kuid tegelikult on tegemist hoopis üli-ülikiiresti valmiva oamäärdega. Muid oatoite nami-nami kooskokkamisest.


Väljtulek: ca 700 g

250 g kuivatatud põldube
150 g porgandeid
1 sibul
100 g taluvõid
soola, pipart, suhkrut


Leota ube üleöö vees. Seejärel keeda vees pehmeks. Keemise lõpu poole lisa sool (tänu soola lisamisele lõpu poole keevad kestad ilusti pehmeks). Keeda porgandid pehmeks. Sibul hakkida ning kuumutada pannil õlis klaasjaks. Pane kõik ained (kaasa arvatud ka või) köögikombaini (võid kasutada ka saumikserit) ning mikserda kõik ained ühtlaselt purustatud massiks. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

25. märts 2009

Kookoskattes šokolaadi-banaanikook veidikese rummiga

/Prindi retsept/

Ma olen juba varasemalt bloginud ning kiitnud šokolaadikooke, kus ühel täidiseks õunad ning teises pirnid. Nüüd tuli siis kord katsetada banaanimaitselist hõrgutist. Tõesti hõrgutis, mis omandab oma mahlasuse tänu rummile. Kooki kaunistav kookoskate on vaid kiituseks sellele küpsetisele! Kusjuures, seistes muutub selle koogi maitse vaid paremaks!


115 g toasooja võid
3 dl suhkrut
3 muna
1 dl hapukoort
1 banaan
3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g tumedat šokolaadi

Kate:
2 sl võid
4 sl tuhksuhkrut
65 g kookoshelbeid
4 sl piima
1 tl vanillisuhkrut

Niisutamiseks:
5-6 sl rummi (kui oled kergema käega, võid ka rohkem panna:))


Vahusta või suhkruga. Eralda munakollased valgetest. Seejärel lisa või-suhkruvahule munakollased. Lisa hapukoor ning püreestatud banaan. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Sulata veevannis tume šokolaad ning lisa taignale. Kõige viimasena vahusta munavalged kõvaks vahuks ning lisa ettevaatlikult taignasegusse. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm läbimõõduga koogivormi ning küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit.

Koogi küpsemise ajal sega kokku kõik katte ained. Kui kook on ahjus peaaegu valmis (selleks läheb aega umbes 30 minutit), siis võta kook ahjust, niisuta rummiga ning seejärel määri peale kate. Pane kook veel kord ahju ning küpseta seni kuni kook saab õrnalt kuldse värvuse.

24. märts 2009

Õhulised juustuküpsised

/Prindi retsept/

Tõeliselt lihtsad ning õhulisusest pakatavad juustuküpsised. Neid küpsiseid olen ma küpsetanud vist juba sada korda küll – esiteks juba sellepärast, et nende valmistamise aeg on tõeliselt lühike, eelduseks on vaid see, et sul peab sügavkülmas natuke lehttaigent leiduma ja külmkapis killuke juustu. PS! koos suupistepulgakestega on need minu mehe lemmikud õhtuseks näksimiseks.

Mõningad näpunäited ka - küpsiste valmistamisel soovitan kasutada peenemalt riivitud juustu, kuna suurema riiviga riivitud juust on lehtaignale liiga raske ning lõpptulemusena vajub küpsis lössi ning selle õhulisus kaob ära. Samuti ei soovita taignast välja lõigata väga peenikesi taigna ribasid, kuna ahjus küpsedes kerkivad küpsised päris korralikult ning seetõttu võivad liialt peenikesed küpsised lihtsalt ahjus pikali vajuda.


Antud kogusest saab päris suure kuhja küpsiseid

500 g lehttaigent
tavalist eesti juustu, peenelt riivituna
parmesani juustu, peenelt riivituna


Rulli lehttaigen jahusel laual õhemaks piklikuks taignalapiks. Puista üle tavalise juustu ja parmesaniga. (Soovi korral võid kasutada veel lisaks sinihallitusjuustu). Seejärel lõika noaga taigen pikliku kujuga ristkülikuteks (vt alumist pilti). Aseta ahjuplaadile ning küpseta 175 kraadi juures seni, kuni küpsised on saanud kuldkollase jume.


22. märts 2009

Oakotletid

Järgnevalt ühed tõeliselt head kotletid – oakotletid. Retsept on mul olemas juba iidamast-aadamast ning selle valmistamine on juba pähe kulunud. Neid kotlette on lihtne valmistada ning tunduvalt maitsvamad, kui tavalised hakklihakotletid. Sobivad ka ideaalselt külmutamiseks. Lisaks vaata ka nami-nami märtsikuu kooskokkamist, milleks on siis oa- ja hernetoidud.


ca 15 kotletti

250 g põlduba
0,5 sibulat
250 g hakkliha
1 muna
2 sl jahu
3 sl keeva vett
0,5 puljongikuubik
soola, suhkrut


Leota ubasid vees vähemalt paar tundi kuni üleöö ning seejärel keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Oad ja hakitud sibul püreestada mikseriga peeneks. Sega hakklihaga. Lisa munad, jahu ning 3 sl keevas vees lahustatud puljongikuubik. Sega taigen ühtlaseks, maitsesta soola ja suhkruga. Vormi kotletid ja prae pannil kuldseks.

19. märts 2009

Mahlane apelsinimaitseline keeks

Teie ees on lihtne ja maitsev keeks. Tõeliselt klassikaline ja kodune küpsetis! Nagu retseptist näha, siis ei ole siia kuhjatud ülemäära palju võid, samas jääb see küpsetis lõpptulemusena meeldivalt mahlane. Parima mahlasuse säilitab keeks isegi teisel või kolmandal päeval, seega hoia seda vähemalt päevake toidukilesse pakituna toatemperatuuril. Nii saavutab keeks veel eriliselt mahlase olemuse.
 
PS! Pildil olev keeks on tehtud suuremasse keeksivormi ning seetõttu on koguseid retseptis suurendatud poole võrra.
 

 
100 g toasooja võid
2 dl suhkrut

100 g hapukoort

3 muna

1 apelsini riivitud koor

poole apelsini pressitud mahl

4 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

Hõõru või suhkruga vahule. Sega sisse hapukoor ja lisa munad. Seejärel lisa apelsinimahl ja riivitud koor. Kõige viimasena lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 1,5-liitri suurusesse vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus ca 1 tund.

15. märts 2009

Mahlane suitsukanasalat

Siinkohal on tegemist ühe ääretult maitsva ja mahlase salatiga. Nagu näiteks makra-kapsasalat, valmib ka see salat kiiresti. Ei tasu heidutada ennast retseptis ülekaalus olevatest puuviljadest, tegemist on siiski soolase salatiga, mis sobib tõeliselt hästi näiteks sünnipäevalauale (pakkusin seda ka oma sünnipäeval külalistele). Minu arvates näitab valmistatud toidu headust ja head maitset see, kui küsitakse selle retsepti ning seda retsepti olen ma jaganud nii mitmelegi.


2 pirni, kuubikuteks lõigatuna
2 peotäit heledaid viinamarju, poolitatuna
2 suitsukana kintsuliha, tükeldatuna
1 väike purk ananassi, tükeldatuna
majoneesi (niipalju, et kõik koostisained oleksid sellega ilusti koos)
näpuotsatäis soola


Sega pirnikuubikud, viinamarjad, kanaliha ning ananass omavahel, lisa majonees ning sool. Serveeri.

13. märts 2009

Hakklihamuffinid

See retsept oli mul päris pikka aega kuhugi kadunud. Mõned aastad tagasi sai neid päris tihti tehtud ja nüüd kui retsept leitud, tegin neid jälle. Need muffinid on võrratu maitsega – täidiseks ja katteks mõnusalt sulav juust. Tõsi küll nad ei sobi niisama üksikult söömiseks, vaid ikka lisandina koos kartulite või nuudlitega. Sellegipoolest on tegemist väärt leiuga.


ca 12 tükki

1 dl riivsaia
2 dl hapukoort
1 sibul
500 g hakkliha
1 küüslauguküüs, purustatuna
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart

Täidis:
200 g juustu
2 tomatit
pitsamaitseainet


Sega riivsai suures kausis hapukooreha ja jäta 10 minutiks paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks ja sega kokku ülejäänud ainetega (kaasa arvatud hapukoore-riivsaia seguga). Määri 12 õõnsusega muffinipann võiga. Pane igasse muffinipanni õõnsusesse hakklkihataigent ning suru see vastu servi (soovitavalt jahuste kätega, nii on lihtsam hakklihataigent voolida). Kuna hakklihasegu tõmbub kokku, võiksid muffinid esialgu ulatuda õõnsuste servast natukene kõrgemale.

Täidise jaoks riivi juust jämedalt ning lõika tomatid viiludeks. Pane igasse vormi veidi riivjuustu, selle peale tomativiil, puista peale pitsamaitseainet. Kõige peale aseta uuesti riivjuustu. Küpseta 200° juures 20-30 minutit, kuni muffinid on pealt kenasti kuldsed.

11. märts 2009

Leib seente ja suitsulihaga

/Prindi retsept/

Mõni aeg tagasi kirjutasin oma blogis lihaleivast. See on üks fantastiliselt maitsev küpsetis, millele piisab vaid või peale määrimisest – ja võileib olekski nagu valmis. Nüüd lisasin leiva koostisesse ka seened (siinkohal tahaks tänada Marist, kes mind seentega varustas:)). Pole midagi öelda, maitses nagu tõeliselt maitsev mahlane keeks, hetkel üks minu lemmikuid. Suitsusingina soovitan kindlasti kasutada viie-päeva-suitsusinki (müüakse näiteks Rimis), mis teeb juba väikse kogusena leiva maitse kergelt äratuntavalt suitsuseks.


1 päts

1/3 kogust leivataigent
0,5 sibulat
100 g seeni (kasutasin külmutatud kuuseriisikaid)
60 g viie-päeva-suitsusinki
1 tl värsket rosmariini


Haki sibul noaga peeneks ning prae õlis klaasjaks, lisa seened ning prae seni kuni vedelik on aurustunud. Seejärel lisa väikesteks tükkideks lõigatud sink ning peeneks hakitud rosmariin. Sega kogu kupatus omavahel läbi ning võta pann pliidilt. Lisa antud segu leivataignale ning sötku korralikult taigen läbi.Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetusvormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivataigent ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

6. märts 2009

Krõbe müsli valge šokolaadi ja banaanilaastudega

/Prindi retsept/

Isetehtud müsli on üks sagedasemaid külalisi minu hommikusöögilaual. Hiljuti avastasin suurepärase koosluse – valge šokolaad, banaanilaastud ja kuivatatud ploomid ning lisaks maitset rikastav linnase ekstrakt (ehk maltoosa). See on juba päris mitmes kord kui teen just täpselt sellise retsepti järgi:

ca 300g

25 g võid
2 sl mett
2 sl maltoosat
näpuotsatäis soola
2 tl kakaojoogi pulbrit (Nesquik)
150 g kaerahelbeid
1 tl kaneeli
3 sl päevalilleseemneid
1 väike peotäis kreeka pähkleid (jämedalt hakituna)
25 g valget šokolaadi (peeneks hakituna)
1 väike peotäis banaanilaaste (hakituna)
0,5 kl kuivatatud ploome (hakituna)


Pane või, mesi ja näpuotsatäis soola madalasse kastrulisse ja sulata segu pliidil. Sulatamise lõpul lisa maltoosa, sega ning kõige lõpuks sega sisse kakao.

Sega omavahel kaerahelbed, kaneel, päevalilleseemned, kreeka pähklid ning pool valge šokolaadi kogusest. Lisa kaerahelbesegule eelnevalt sulatatud või-mee-kakao segu ning sega kõik korralikult läbi. Soojenda ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala müslisegu pannile. Lükka segu lusikaga ühtlaseks. Küpseta seni kuni müsli muutub kenasti kuldpruuniks. Sega segu ahjus olles kindlasti iga paari minuti tagant, et ääred liialt ei tumeneks. Ahjust välja võttes lisa juurde banaanilaastud ja kuivatatud ploomid. Lase segul jahtuda. Jaktunud müslile sega sisse ülejäänud pool kogust valget šokolaadi. Serveeri piimaga.

2. märts 2009

Mahlaselt ahvatlev porgandi-juustukook

/Prindi retsept/

See kook äratas mu huvi A. Kangi ja M. Kelle Juusturaamatus. See kook oli pildi peal nii täidiserohke ning mahlane. Kuna lähenemas oli Andri 9da elukuu traditsiooniline koogi söömine, siis otsustasingi selle koogi kasuks. Kusjuures, see oli esimene kord, kui ma pakkusin külalistele enne mitte läbiproovitud küpsetist. Selles mõttes, et tavaliselt enne külalistele koogi tegemist, katsetan kindlasti enne küpsetise läbi, kas on üldse maitsev ning selline, et ka külalistele jääksid head mälestused.

Mis seal salata kook tuli enamgi kui hea – just selline mahlane ja rohke täidisega. Eriti meeldis mulle see, et kook jäi nii isuäratavalt kõrge. Tegemist on päris toitva hõrgutisega, nii et tükike kooki täidab kõhtu päris hästi. Tegin ka oma käejärgi retsepti väikeseid muudatusi. Näiteks kasutasin poole kogusena Merevaigu naturaalset sulatatud juustu (teise poolena oli kasutusel Philadelpiha), sest kes on proovinud seda juustukooki, see teab, millise suurepärase maitse annab Merevaigu juust küpsetistele! Lisaks soovitan jälgida küpemisaega. Retseptis oli küll öeldud 1 tund, aga kui kook ikka tundub ahjus vedel, siis küpsetada kindlasti edasi. Mul kulus selle suuuuurepärase koogi küpsetamiseks aega ca 1 tund ja 20 minutit.


Taigen:
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
2 dl fariinisuhkrut (väga õrnalt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
50 g kookoshelbeid
2 dl riivitud porgandeid
1 väiksem küps banaan
1 väike õun
0,5 dl siirupit (nt Dansukker)
1 dl õli
2 dl hapukoort
2 muna

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
1 dl hapukoort
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
poole sidruni mahl

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda, fariinisuhkur, kaneel ja kookoshelbed. Purusta kahvliga banaan. Koori ja riivi jämedalt porgand ning õun. Pigista riivitud porgandilt ja õunalt kergelt mahl välja (muidu võib tekkida oht, et kook ei küpse korralikult läbi). Sega omavahel purustatud banaan, riivitud porgand ja õun siirup, õli, hapukoor ja munad. Vala segu jahusegusse ja sega ühtlaseks.

Täidise tegemiseks sega omavahel kõik täidise ained. Vooderda lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi, originaalis kasutati 24cm). Vala porgandikoogi tainas vormi ja kata ettevaatlikult toorjuustukoogi seguga. Sega kaks tainast omavahel kahvliga läbi. Küpseta 175-kraadises ahjus vahemalt 1 tund või seni kuni kook on keskelt korralikult läbi küpsenud. Enne serveerimist jahuta täielikult.