Esiteks soovin häid pühi kõigile!!!! Ma ei saa mainimata jätta, et esimesed munade koksimised on hommikul tehtud ning mina edukalt võitjana väljunud:) Nüüd aga pasha juurde...nagu sai juba nami-nami koos kokkamise seekordses teemas mainitud, siis olen antud retsepti järgi pashat vist juba 12 aastat teinud (kui isegi mitte rohkem). Tulemuseks on äärmiselt hea lihavõtetele kohane magustoit. Tõsi ta on, et tegemist on üsna rammusa maiustusega, kuid kord aastas võib ju ikka endale sellist luksust lubada. Soovitan kindlasti proovida!
1 kg kohupiima (teralist)
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
200 g võid
1,5 kl suhkrut (oleneb kui magusat soovid, võid ka natuke vähem/rohkem panna)
1 tl vanillisuhkrut
150 g rosinaid
50 g maapähkleid, peeneks hakituna
50 g mandlilaastud, kergelt peeneks hakituna
Suru kuiv kohupiima läbi sõela (viimastel aastatel olen selle protsessi vahele jätnud) ja pane potti. Lisa vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud. Kuumuta segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või marliga vooderdatud sõelale (kasutan viimast varianti). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev.
Ma pean Sinu pasharetsepti siis ka mällu salvestama - kui ikka 12 aastat vastu pidanud, siis peab ju hea retsept olema :)
VastaKustutaMina tegin sinu retsepti järgi! Valisin selle, kuna tahtsin proovida kuumutatud pashat. Mina lisasin veel sukaati ja shokolaadi tükikesi omasse. Vähendasin suhkrukogust selle arvel.
VastaKustutaKüsimus! Sul ei ole mainitud midagi pressi alla panemisest! Kas paned ja kuna?
Mina pole pressi alla kunagi pannud. Katan lihtsalt pasha toidukilega ning asetan jahedasse ööpäevaks nõrguma. Järgmiseks päevaks on pasha ilusti nõrgunud, ning seepärast pole näinud vajadust panna seda pressi alla nõrguma.
VastaKustutaPS! Nõrgunud vedelikku soovitan kasutada pannkoogitaignas...jumalik:)
Issake, juba 12 aastat teed pashat!!! Mina pole eales teinud ja mis köige hullem veel, ka mitte söönud!!!! Ma ei teagi, mis maitsega ta siis on!:-)) Nagu ma näen, on mu täditütar ka siin piilumas käinud ja seda sinu retsepti kasutanud. Tuleb ka kange tahtmine järgi proovida. Mind on selle tegemisel alati hirmutanud see toores muna, aga sinul on selline retsept, et saab kuumutada. Seda kohe prooviks...
VastaKustutaVäga sarnane (kui mitte täpselt) meie pere retseptiga, ainult et munavalged jäävad välja. Ja ka ülihea!
VastaKustutaSel aastal sai siis Norras seda asja katsetatud. Mõned aastad tagasi tegin ka, siis ei müüdud siin kohupiima: selle tegin nii, et segasin kodujuustu ja hapukoort. Sai asja küll!
Tänavu siis kohupiim olemas, aga no hoopis teistsugune: hästi kreemjas ja rasva üle 8%. Maitse tuli ka rasvasem ja kreemjam, aga polnud viga! Nagu kohupiimakreemiga oleks teinud :)
MARDIKAS - ma olen jah millegipärast sellele retseptile truu olnud:)
VastaKustutaMaris - rõõm kuulda, et Norras on kohupiim lõpuks avastatud. Aga ega norrakad juttude põhjal sellest vist väga vaimustuses ei ole.
Aitäh retsepti eest! Kas vahukoor tuleb ikka vahustada, jah?
VastaKustutaEpp
Tere Epp,
VastaKustutaEi vahukoort vahustama ei pea, lisa lihtsalt juurde:)
Olen tavaliselt teinud ka ainult munakollastest ja mõtlesin, et proovin sel korral lisada ka valged. Kas munavalgevaht tuleks lisada ikka kuumale segule? Tegin nii, ja enne nii siidise struktuuriga kohupiimasegu muutus tükiliseks ehk valge vaht ei segunenud korralikult. Kas nii peakski olema või peaks kohupiima segu enne munavalgevahu lisamist jahtuma?
VastaKustutaOlen ettevaatlikult vahustatud munavalged segusse lisanud siis, kui selle pliidilt võtan - tükki pole läinud.
KustutaTunnen huvi, kas ka ricotta kohupiim võiks selle maisuse tegemiseks sobida?
VastaKustutaPasha tegemiseks soovitan ikka kasutada tavalist kohupiim. Ricotta ei seo nii, nagu kohupiim.
KustutaMina tegin ricotta kohupiimaga ja püsis täitsa koos :) Tavalisega ei ole teinud, seega vahet ei oska õelda. Üldse sõin pashat esimest korda ja pole väga minu tee tass :)
KustutaLiiga palju kohupiimast massi ühe korraga:)?
KustutaMis ricotta kasutusel oli?
aga kui ma olen Itaalias, kas peaks siis kombineerima ricottat mascarpone või kodujuustu moodi asjaga?
KustutaTere, minul muutus segu kuumutades väga vedelaks, kas see on õige?
VastaKustutaJah nii peabki. Nüüd pane segu nõrguma ööpäevaks - nii nõrgub vedelik kaussi, mille järel kohupiimamass taheneb vajatult:)
Kustutama tegin ka esimest korda ja segasin seda "suppi" ja mõtlesin, et mis nüüd valesti läks. Kuidagi on jäänud mulje, et see peaks olema nagu sõira moodi :-) Aga ei no ei tohi eeldada. Panin ka kappi nõrguma, eks näis mis hommikul ees ootas. Mul siidine ei olnud, täitsa supp, munavalge tõi natuke pudrusemas seda. Aga hommik on pärastlõunast targem. :-) aga maitse oli nii hea, sulavõi maitse käis kõvasti üle. Ära sõõme ikka :-)
KustutaEi, sõira moodi pasha peale keetmist ei jää - ikka selline vedel. Supp on üsna õige sõna kirjeldamiseks:) Ööpäevaga nõrgub üleliigne vedelik läbi marli/sõela välja ning järgi jääbki selline pasha, nagu peab!
KustutaJään ootama tagasisidet, kuidas õnnestus:)
Aeg on kõvasti edasi läinud- kas marli asemel võiks ka midagi muud kasutada? Kahtlustan, et seda saab vist apteegist 10m kaupa :)
VastaKustutaKusjuures mina teen ikka marliga:) Seal apteegis neid ka rullina müügis, mille võib panna mitmekordselt, et vorm ilusti kaetud oleks! Ega sul pehmet sõela ei ole? Mul selline nö "vanast ajast" jäänud - sellega olen ka teinud, kui marlit kasutanud ei ole.
KustutaSaab ka paari meetri kaupa :)
KustutaSelge pilt:)
Kustuta...mina nii laisk, pole viitsinud marlit hanikida :P ja aastaid kasutan seda, mis käepärast on - köögipaberit (kahekordse kihina) vöi kohvifiltreid (rebin ahti, nö ühekordseks, aga söelale jääb mitu kihti kohakuti) ja väga ilusti önnestub :)
KustutaMina aastaid marli asemel kohvi filtrit kasutanud :D Suurematesse söeladesse lihtsalt lapin 2-3 kokku. Toimib hästi.
VastaKustutaKas kohvifiltri maitse juurde ei jää?
Kustutakeegi pole aastate jooksul kurtnud :D
Kustutakasutan paberist filtreid loomulikult.
VastaKustutaTeen juba teist aastat selle retsepti järgi ja ilmselt jäängi tegema. Aitäh, Ragne! =)
VastaKustutaRõõm:)!
KustutaKas tuleb külmkappi tõsta või jätta tuppa kapile seisma?
VastaKustutaKülmkappi:)
KustutaHäid pühi! Just sai pasha söödud. Tõesti parim kõigist mida teinud olen. Veidi lisasin ka kuivatatud jõhvikaid. Ka meesterahvas arvas, et kuidagi kerge ja mõnus. Aitäh!
KustutaNii tore seda kuulda:)
KustutaMina mäletan juba varasest lapsepõlvest kuidas vanaema keetis pashat ja siis pani püramiidi sisse nõrguma ja siis tegi seda sama m ema ja nüd siis mina. Ainsa erinevusena on jah see munavalgete osa, ei mäleta, et neid oleks sinna sisse vahustatud, aga sel korral siis sai need ka ära kasutatud ja ei jäänud kappi seisma. Aga püramiidi purustamine orjapõlve lõpu endena oli eriti tore rituaal just vene ajal, eks siis sai vaikselt loota, et kunagi ka meie saame vabaks, ja näed saimegi.
VastaKustuta