Oma juttu alustan sellest, et tegemist on teise küpsetisega minu uhiuues puupliidiga ahjus (ilmad on nii jahedad, et lihtsalt peab pliidi alla tule tegema). Mõned päevad tagasi kuulutasin maasikahooaja avatuks, seda siis ülimaitsva magustoidu Eton Mess´iga. Nüüd siis minu järgmine suus-sulav leiutis – maasikakook kerge martsipanise hellitusega. Mõnusalt kreemine ja maasikaliselt rikkalik – väga-väga hea. Peaks ütlema, et minu viimase aja üks mõnusamaid kooke (seda näitab ka tõsiasi, et õhtuks oli koogist järel vaid väike tükike). Kahjuks on nii, et hetkel saabuvad maasikad koogi peale veel turult, kuid ega see koduste punapõsksete maasikate aeg enam kaugel ei ole... nii et kõikidele ilusaid ja meeliülendavaid maasikakookide elamusi!
Põhi:
4 dl jahu
3 sl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
175 g võid
1 muna
Täidis:
350 g maasikaid (või teisi meelepäraseid marju)
75 g martsipani
Kate:
3 dl hapukoort
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele (kuna täidist tuleb palju, siis tee koogiäär parajalt kõrge). Pane taigen paariks minutiks külmkappi.
Viiluta maasikad ning aseta koogitaignale. Puista peale peenemateks tükkideks hakitud martsipan. Sega katte ained omavahel ning vala maasikatele. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 45-50 minutit. Jahuta toatemperatuurini enne sööma hakkamist.
4 dl jahu
3 sl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
175 g võid
1 muna
Täidis:
350 g maasikaid (või teisi meelepäraseid marju)
75 g martsipani
Kate:
3 dl hapukoort
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele (kuna täidist tuleb palju, siis tee koogiäär parajalt kõrge). Pane taigen paariks minutiks külmkappi.
Viiluta maasikad ning aseta koogitaignale. Puista peale peenemateks tükkideks hakitud martsipan. Sega katte ained omavahel ning vala maasikatele. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 45-50 minutit. Jahuta toatemperatuurini enne sööma hakkamist.
Kui teie peres öhtuks ainult tükike kooki järele jäänud oli, siis pidi ikka kook kövasti maitsema. Ma olen alati möelnud, et kuidas küll maitseb ahjus ära käinud maasikas. Niipalju retsepte on maasikatega, aga pole julgenud proovida, sest minu arvates maasikas pole küpsetusmari. "Aga mida sa siin jahud, proovi järele!"
VastaKustutaMeil saab maasikaid juba pöllul korjamas käia, küll teile ka see aeg kohe tuleb. Kusjuures see aasta olid meilgi maasikad hilised - no mida ilmasid!!!!
Väga ahvatlev kook!!!
VastaKustutaKook maitseb super hea! Soovitan kõigile. Ise paneksin teinekord natuke vähem martsipani.
VastaKustutaMardikas- kook maitses hea, täna just tegin külla minekuks seda kooki uuesti, maasikad (mis ei olnud seekord nii magusad ja head kui eelmine kord) PIDIN kahjuks jälle turult ostma. Nii ootan juba oma ppnramaa maasikaid..nuuks Kusjuures nö ahjumaasikal halba maitset küll ei ole, Mul veel üks igaaastaselt tehtav maitsev koogiretsept, kus maasikas ahju külastab;)
VastaKustutaAnonüümne - alati on hea kuulda, kui maitses:)
Minul see Martsipani-maasikakook just jahtub! Olen nii pönevil, et kuidas siis maitseb. Igaljuhul jään ootama seda "teist maasikas ahjus" retsepti.
VastaKustutaMul on teine kook ka ahjus, kirssidega. Kirsid noppisin ise puu otsast! Eelmine nädal olid üksikud punased kirsid ,aga täna oli kirsipuu juba punane! Ja kui palju neid seal on!!!
Ja varsti tulevad vaarikad!!!! Küll on suvi ILUS!
Päikest!
oi Mardikas- jään huviga ootama martsipanise maasikakoogi kommentaare. Kindlasti panen ka selle teise maasikakoogi retsepti blogisse;) aga jah suvi on hea aeg koduste aiasaaduste nautimiseks:)
VastaKustutaKuule väga hea kook on. Poleks uskunudki. Nii mahlakas ja paraja magususega. Maasikas sobib ahju suurepäraselt! Ja ükskord ometi pöhja taina retsept selline, et ei pidanud vormi panemisel muretsema, et äärtele ei jätkuks. Hea, ootan juba teist retsepti.
VastaKustutaJaanipäeval külas olles, pakuti just seda sama kooki, poleks uskunud et hapukoor ja maasikas nii hästi kokku sobivad. Ülihea kook, mida tahan kindlasti ise ka teha.
VastaKustutaMardikas - tore-tore:)
VastaKustutaTeresa - mulle on ka see kook tohutult meelt mööda, juba kaks korda järjest seda kooki teinud.
Super kook - tegin jaanipäevaks - ja järele jäid vaid riismed. Põhi oli mõnus küpsisene ja hapukoorest tehtud kate suus-sulav ning maasikad lisasid just parajalt vunki juurde ning et asi liiga ühekülge poleks - oli martsipan omal kohal. See kook on vaieldamatult jälle üks lemmik.
VastaKustutaCranberry - nii tore, et maitses:)
VastaKustutaHuvitav, kui teha 26Ø vormiga, kas siis tuleb see kook sama isuäratav? Ja kas siis peaks küpsetusaeg lühem olema?
VastaKustutaAnonüümne - eks ta isuäratav tule ikka, ainult et tiba õhukesem. Küpsetusaega tuleks 26 cm vormi puhul natukene vähendama. Soovitan vaadata silma järgi, kui kook vaid kergelt keskelt võbiseb, siis peaks küpsetis valmis olema (jahtudes taheneb kook täielikult)
VastaKustutaTere Ragne,
VastaKustutaMinul selline küsimus, elan Tallinna lähedal ja suured poed ka üsna lähedal kuid pole suutnud martsipani kuskilt leida. Kust sina oled ostnud?
Kaunist päeva!
Maris
Maris - Selverites ja Rimides martsipanimas täitsa olemas. Leiad sealt, kus asub halvaa ja muud maiustused:)
VastaKustutaMarisele - vaata, et ostad ikka seda mandlitega varianti. Kalev pakendab ka arahhisega "martsipanimassi", mis on hoopis teise maitsega.
VastaKustutaVäga õige tähelepanek Pille, aga kusjuures vimasel ajal olen Pärnu Selveris (täpsemalt Suurejõe omas) ainult müügil näinudki mandlitega martsipanimassi.
VastaKustutaJuba kolmandat päeva käin ja uurin erinevaid blogisi ja retseptikogumikke.. aga nüüd ma küll leidsin retsepti, mis tekitas kohe mõtte: "Seda ma küll tahan teha!"
VastaKustutaTundub taas lihtne ja väga maitsev.
Kuigi tegelikult olin nõus hullumoodi mässama.. ikkagi emadepäevaks:)
Mul emadepäeva üle käivad ka arutlused - arvatavasti otsustan aga lihtsa klassika kasuks:)..kindlasti pajatan ka blogis
VastaKustutaMa ei tea, miks mul see kook lauali vajus :(. Maitse oli/on iseenesest väga super ja kiiduväärt. võib-olla ma hoidsin liialt vähe ahjus?
VastaKustuta*laiali
VastaKustutakui kook vajus laiali, siis järelikult ei olnud täidis korralikult läbi küpsenud. Või äkki panid liiast maasikaid, mis täidise oma mahladega üle ujutasid?
VastaKustutaMinupoolne soovitus oleks aga natuke rohkem ahjus hoida:)
põhi oli iseenesest kuldpruun. Ma arvan, et panin liialt maasikadi. Maasikaviile panin nii palju, et põhja kattis ära.
VastaKustutaTuleb vist tõesti maasikate rohkust süüdistada:)
VastaKustutaKui soovin sama kooki 28 läbimõõduga vormi teha, mkui palju peaks koguseid suurendama???
VastaKustutaTänud,
Tiina
Minu tark mõõdutabel köögiseinal ütleb, et suurenda koguseid 1,5 korda. Siis tuleb ilusti välja.
VastaKustutaOi, suured tänud kiire vastuse eest!!! Homme pojal 1. suur sünnipäev ja plaanis küpsetada seda :)
VastaKustutaKas külmutatud maasikatega võiks ka seda kooki proovida teha? Või läheb siis liiga vedelaks täidis?
VastaKustutaIkka saab külmutatud maasikatega ka:) Neid ei tohiks siis eelnevalt väga üles sulatada vaid lisada võimalikult külmalt!
Kustuta