/Prindi retsept/
Hommikuti turul käies on näha, et maasikahooaeg on täies jõus. Eestimaa maasikad naeratavad turulettide pealt nii ahvatlevalt vastu. Panen tähele, et enamus inimesi varuvad juba talveks varusid, sest maasikaid ei osteta mitte ainult ühe kilo kaupa, vaid neid punapõskseid tegelasi saavad täis kõik kaasavõetud turukotid ja –korvid. Minulgi on maasikavaimustus peal. Just täna sai tehtud esimene talvine moosivaru keldririiulile – kerge rummi puudutusega maasika-rabarberimoos. Muidugi tasub rääkida ka neist võrratutest kookidest, mida maasikatest teha saab. Nimelt seda kooki reklaamisin ma ühes oma blogipostituse kommentaaris ühele minu blogi tublile ja aktiivsele külastajale Mardikasele. See kook on minu üks traditsioonilistest maasikakookidest juulikuus.
Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
1 sl suhkrut
1 tl kaneeli
75 g võid
Kate:
400 g maasikaid
50 g valget šokolaadi
2 muna
1 dl suhkrut
25 g võid
0,5 dl vett
1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Purusta kaeraküpsised peeneks ning sega juurde suhkur ning kaneel. Sulata või ning lisa küpsisepurule. Sega korralikult kõik ühtlaseks massiks. Aseta mass küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse koogivormi (Ø 22-24cm) põhja. Lõika suuremad maasikad neljaks ning väiksemad pooleks ning aseta küpsisepõhjale. Maasikate peale raputa väikesteks tükkideks lõigatud šokolaad.
Vahusta korralikult mikseriga munad ja suhkur. Sulata potis või, lisa vesi ja lase korraks keema tõusta. Vala segu peene joana munavahu hulka. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa samuti munavahu hulka. Vala täidis maasika-šokolaadikihi peale. Küpseta 175-kraadises ahjus 25-35 minutit. Jahuta veidi ning serveeri.
Hommikuti turul käies on näha, et maasikahooaeg on täies jõus. Eestimaa maasikad naeratavad turulettide pealt nii ahvatlevalt vastu. Panen tähele, et enamus inimesi varuvad juba talveks varusid, sest maasikaid ei osteta mitte ainult ühe kilo kaupa, vaid neid punapõskseid tegelasi saavad täis kõik kaasavõetud turukotid ja –korvid. Minulgi on maasikavaimustus peal. Just täna sai tehtud esimene talvine moosivaru keldririiulile – kerge rummi puudutusega maasika-rabarberimoos. Muidugi tasub rääkida ka neist võrratutest kookidest, mida maasikatest teha saab. Nimelt seda kooki reklaamisin ma ühes oma blogipostituse kommentaaris ühele minu blogi tublile ja aktiivsele külastajale Mardikasele. See kook on minu üks traditsioonilistest maasikakookidest juulikuus.
Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
1 sl suhkrut
1 tl kaneeli
75 g võid
Kate:
400 g maasikaid
50 g valget šokolaadi
2 muna
1 dl suhkrut
25 g võid
0,5 dl vett
1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Purusta kaeraküpsised peeneks ning sega juurde suhkur ning kaneel. Sulata või ning lisa küpsisepurule. Sega korralikult kõik ühtlaseks massiks. Aseta mass küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse koogivormi (Ø 22-24cm) põhja. Lõika suuremad maasikad neljaks ning väiksemad pooleks ning aseta küpsisepõhjale. Maasikate peale raputa väikesteks tükkideks lõigatud šokolaad.
Vahusta korralikult mikseriga munad ja suhkur. Sulata potis või, lisa vesi ja lase korraks keema tõusta. Vala segu peene joana munavahu hulka. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa samuti munavahu hulka. Vala täidis maasika-šokolaadikihi peale. Küpseta 175-kraadises ahjus 25-35 minutit. Jahuta veidi ning serveeri.
Superhea kook. Viib lausa keele alla ning pidevalt tahan juurde võtta. Valge šokolaad on selle jaoks kui loodud.
VastaKustuta:)
VastaKustutaTundub väga ahvatlev kook!
VastaKustutaRagne, milline see kate jääb, kas natuke tainasem, või kreemine?
ja kuidas sa maitset kirjeldaksid, tahaksin maasikakooki teha, mis oleks ikka kindla peale minek, kuna tean et nt hapukoorese kattega koogid mulle ei meeldi.
Tere-tere,
VastaKustutaKate jääb selline biskviidi moodi, aga sellise kreemise kiiksuga:) Maitselt selline küpsisepõhjaga maasikane kook. Valge šokolaad toob koogis olevate maasikate maitse ideaalselt esile:)
Proovin selle koogi nädalavahetusel ära(väga põnev kook teine), aga kui mul koogivorm on 26-28 cm, kui palju ma peaksin siis koguseid suurendama???
VastaKustutaJa minu jaoks päris uus oli see et võile lisad vee ja lased keema tõusta, milleks see on vajalik?
Kas shokolaadi võiks ka natuke rohkem panna või siis jääks liiga magus???
Minu arvates on ideaalne koogivormi mõõtude kohta ära toodud Thredahlia blogis: http://thredahlia.blogspot.com/2008/08/retsepti-teisendamine.html Selle järgi saab täpselt arvutada koguseid, kui sul on suurem vorm. Keev vesi annab taignale rohkem kohevust ja mahlasust. Tean, et paljud teevad just sellepärast ka biskviitpõhjasid keeva vee baasil. Üks sellise meetodiga retsept on ka nami-namis: nami-namis
VastaKustutaMinu arvates on antud kogustega šokolaadi kogus täiesti paras ning ise ei ole mõelnud seda rohkem lisada:)
Soovin edu koogi valmistamisel!!!
Kook sai valmis...ja ootab lahti lõikamist...super näeb välja.
VastaKustutaCranberry - Jään ootama koogist kommentaare;)
VastaKustutaEi tea kas siin osa maasikaid tohiks veel ka hiliste rabarberitega asendada või peaks selleks ka ülejäänud retseptis muudatusi tegema...? :)
VastaKustutakui rabarbereid koogi sisse pistad, siis võid suurendada õige pisut suhkru kogust. Lisaks võid rabarberid eelnevalt 1-2 tl tärklisega läbi segada. Muu osas võib kõik samaks jääda:)
VastaKustutaAitäh Sulle nii kiire vastuse eest, katsetan kohe õhtul järele. Hakkliha-kukeseenepitsa nõuab ju ometi ka hooajale kohast magustoitu ja see Sinu retsept kõlab-paistab äärmiselt maitsev! :)
VastaKustutaohhhh kukeseened, see on praeguse suvise aja pärl:) Kindlasti tuleb pitsa maitsev..... ja kook ka:)
VastaKustuta