Pärast mustsõstra-vaarikajäätise valmistamist on mind haaranud jäätise valmistamise hullus. Lihtsalt uskumatu, et nii vähestest ainetest ja veel ilma spetsiaalse masinata tuleb välja nii maitsev jäätis. Tahaks kohe korraga kõikvõimalikke täidiseid proovida, esialgu kõige tavalisem variant, kuid alati kindla peale minek – jäätis šokolaaditükkidega. Kusjuures šokolaaditükid võid jätta nii suured kui hing hetkel ihaldab;)
1 purk kondenspiima
100 g tumedat šokolaadi
Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Haki šokolaad endale meelepärasteks tükkideks ning lisa vahukooresegule. Sega korralikult läbi, nii et šokolaad jaotuks kõikjale. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks. (retseptis muudetud rõõsa koore kogus 4 dl -> 6dl)
Lahe :)
VastaKustutaMina olen ka viimasel läinud ilma jäätisemasinata tehtavate jäätiste peale üle, sest tõepoolest uskumatult maitsvad jäätised tulevad. Liialdada nendega muidugi ei maksa :)
Jäätisemasinat kasutan järgmisena vist südatalvel, sest see sai sügavkülmikust marjauputuse tõttu üldse välja visatud.
Mul ka sügavkülm nii marju täis, et lükka jalaga ust kinni. Vaikselt mõtlen kuhu mahutada täna tegemisse minev ilma masinata tehtud jäätisekarp külmuma?! Peab vist ime-pisikestesse karpidesse jäätise panema ja siis erinevate marjakarpide vahele kuidagi pressima:D...keeruline
VastaKustutaKüsin sellist asja Ragne, et kas see kondenspiim on see suhrkuga ikka, see millel ümber sinine paber? ja kas siis kui vahukoore ära vahustad ja sinna hulka kondenspiima paned kas siis edasi vahustad mikseriga või lihtsalt segad lusikaga?
VastaKustutaMismoodi käib vahukoore vahustamine? Kas tulemuseks on siis vahu-vahukoor? Või mõeldakse siin ikkagi koore vahustamist?
VastaKustutaKas siis kui see jäätis sügavkülmas on , kas seda vahepeal vahustama ei pea?
VastaKustutaAnonüümne - just, tegemist on selle vana hea sinise-ümbrisega suhkruga kondenspiimaga. Kondenspiima lisan vahukoorele ja siis mikserdan kuni segunemiseni. Lusikaga segades ei pruugi vahukoor ja kondenspiim nii hästi seguneda.
VastaKustutaVäga hea tähelepanek:) Vahustada tuleb ikka koort (35%)
Selle jäätise suureks pluusiks, (lisaks suus-sulavale maitsele), ongi see, et seda ei pea vahepeal segama. Lihtsalt paned jäätisesegu sügavkülma ning 5-6 tunni pärast naudid:)
Minu meelest on see jäätis natuke liiga magus.Järgmisel korral olen targem ja panen kondenspiima veidi vähem,koore osa aga suurendan.Aga hea lihtne teha ja külalistele pakkuda.
VastaKustutaMida siis 4 dl kulub, kas koort, mida vahustatkse, või valmis vahukoort? 4 dl vahukoort tähendaks umbes 1 dl koort.
VastaKustutaKersti- eks see msitse asi ole, mina magusyse üle ei kurda:)
VastaKustutaAnonüümne- sügis on pea sassi ajanud:D Oma arvates tegin muudatuse ka retsepti sisse:) Vaja on 4dl 35% rõõska koort!
proovisin järgi. siivutult lihtne ja sündsusetult maitsev!
VastaKustutaomahind tuleb küll isetehtu kohta palju, nii umbes delikatessjäätise kanti, kuid see võimaluste vikerkaar ... segada kokku just neid maitseid, mis parasjagu peas ja käes!!!!
sõnaga - TÄNAN! sain pulma-aastapäval abikaasat üllatada:)
KT - hinna suhtes annan väikese vihje. Soovitan kondenspiima osta Maximast. Seal see hinnaga 13.90. Selveris sarnase suhkruga kondenspiima hinnaks 25.90;)
VastaKustutaVäga lihtne ja ahvatlev retsept, peab kindlasti ära proovima :) Samas ei saa ma aru norimisest vahukoore osas. Enamik meist teab, et kui retseptis on 200 ml vahukoort, siis see tähendab vahustamata koort. Ka poes on 35 või 38 %-lise koore pakil kiri VAHUkoor. Kas ta on siis pakis vahule löödud juba? Ja 10% kohvikoor on juba pakis kohvi peale valatud? Vabandan, et teemat torkisin, aga lihtsalt esimene kommentaar vahukoore teemal tundus norimisena :)
VastaKustutaTahtsin just küsida , et huvitav kas on olemas ka suhkruTA kondenspiima? Nimelt mu arvamus ühtib siin eespool kõneleja Kerstiga - nati liiga magus ja praegu räägin ma hoopis mustsõstra jäätisest, sest kui mu magusahullust mees oli seda proovinud, oli ta esimene lause "on alles magus" endalegi tundus see kondenspiima magusus ja rammusus kuidagi liiga domineerima. Aga nagu Ragne ütles- eks see maitse asi ole;) ja selle üle mina ei virise, lihtsalt tekkis küsimus, et kui tahta teha nüüd ka shok.jäätist, siis kasutaks heameelega suhkruta kondenspiima varianti, sest mustsõstra jäätise puhul hapukad marjad veidikenegi leevendasid seda magusust aga antud retsepti puhul shok. ainult võimenab veelgi seda;)
VastaKustutaMekk on maitse asi;)
Vahukoore osas on hea tähelepanek:) Paki peal ju ka kirjas vahukoor, aga tegin retsepti muudatuse, et kõigile oleks selgem asi:)
VastaKustutaSuhkruta kondenspiim on täiesti poodides müügil. Tunduvalt vedelam, kui suhkruga variant. Ei oska kahjuks oma kogemustest rääkida, kuidas see antud jäätiseretsepti sobida võiks. Kui aga keegi proovib, siis kommenstaarid on oodatud!
See, et poes pakile midagi on kirjutatud, ei tähenda, et see ka eesti keeles õige oleks. Normaalne oleks, kui seal olekski kirjas koor, mitte vahukoor. Sellest ajast peale, kui sellise veidra nime all koor müügile tuli, ongi hakatud asju valesti nimetama. Millegipärast me ei leia kondenspiima purgist piima, mis alles vajab kontsentreerimist.
VastaKustutaproovisin vähendada magusust vahukoore hulga duubeldamise kaudu. kompensatsiooniks lisasin riivit shokolaaditahvli. väga palju nämmam. ainuke jama, et nüüd on jäätist rohkem ja mahedama maitse tõttu saab korraga rohkem süüa :)
VastaKustutavahukoore-kallal-norija mingu kukele. räägitakse nii, nagu on suule mõnus ja meelele mõistetav. keel, va sunnik, areneb ja kohaneb. mõni koos sellega. mõni mitte.
see idee, et rohkem jäätist tuleb mulle meeldib, Teen ka järgmine kord nii...
VastaKustutaMeie pere ka kiidab Sinu jäätist:)
VastaKustutaNii tore:)
VastaKustutaTegin teist korda,seekord siis šokolaaditükkidega. Mina kasutan enda tehtud kondenspiima (seekord õnnestus mul ka selle tegemine). Ma ei kaalu muidugi palju mul seada piima sealt tuleb aga segasin selle 600ml koorega ja šokolaaditükid sisse. Igatahes parem kui eelmine kord :) Ilmselt katsetan veel edasi ja ka erinevaid maitseid ;)
VastaKustutaKatseta loomulikult, siis leiad oma maitsele kõige sobilikuma koosluse:)
VastaKustutakas sa jäätisemasinaga ka jäätist oled proovinud teha?
VastaKustutaTunnistan ausalt, et ei ole, Ükskord oli jäätisemasina soetamisele üsna lähedal, aga siis hakkasin selle retsepti järgi jäätist valmistama.
VastaKustutaProovisin ka sii Sinu jäätise ära. Kui aus olla, siis esialgu olin pisut skeptiline, et nii kergelt saabki jäätise valmis. Mina panin sisse tumedad piparmündi šokolaadi tükid, ootasin 6 tundi ning oligi päris jäätis valmis ning nii lihtsalt:). Minu jaoks oli see aga ka pisut liiga magus. Külalistele serveerisin erinevate puuviljadega ja väga hea oli :). Kuna see ei ole just tavaline pakkuda omatehtud jäätist, siis oli see külalistele väga meeldiv üllatus. Aitähh!
VastaKustutakusjuures, mulle on siiamaani uskumatu, et nii lihtsalt saabki jäätist teha, Kui liiga magus tundus, siis võib vahukoore kogust veelgi suurendada (alguses tegin jäätis vaid 4dl vahukoorega) või siis panna jäätisesse magusust vähendavaid komponente.
VastaKustutaVäga mõnus ja uskumatult lihtne teha. Aga kas teil läheb ka see jäätis külmas uskumatult kõvaks? Päris palju jõudu on vaja rakendada selle kätte saamiseks.
VastaKustutaSee oleneb täiesti külmkapi võimsusest. Uuemad külmkapid külmutavad ikka päris korralikult. Endalgi on nii, et samal päeval valmistatud jäätis on hea. Järgmisel päeval aga kõvemaks külmunud, mistõttu hoian teda hästi väheke toatemperatuuril enne serveerimist.
VastaKustutaEt kas siis vahukoort ehk 35% rõõska koort läheb vaja 4dl või ikkagi 6dl. Kahjuks ei saa aru retsepti muutmise jutust.retseptis muudetud rõõsa koore kogus 4 dl -> 6dl. Homme on plaan teha jäätist šokolaaditükkide ja rosinatega. mida Sina arvad, et kas äkki rosin on raske ja vajub põhja?
VastaKustutaLG
Jah, see võib veidi segadusse ajada. Alguses valmistasin jäätist 4 dl kogusega. Siis aga muutsin kõik jäätiseretseptid ära ning soovitan kindlasti valmistada 6 dl rõõsa koorega, nii tuleb jäätis parajalt magus:) Kondenspiima olen viimasel ajal samuti lisanud 300 g.
VastaKustutaKardan, et rosinad vajuvad põhja, soovitan veidi noaga neid tükeldada, või siis lisada jäätise massile pärast paari tundi külmas seismist:)
Tegin ka just jäätise valmis, kuid tekkis küsimus, et kui täne ei söö, kas siis järgmine päev on jäätis liiga kõva ? või kõlbab sama hästi ? :)
VastaKustutaSobib loomulikult ka järgmine päev ja ülejärgmine ja päev pärast sedagi. Aga kui jäätis liiga küvas külmub, siis võta veidikeseks toatemperatuurile enne serveerimist. Ühe päevaga aga liiga kõvaks ei külmu see jäätisemass.
Kustutaselline küsimus, et kui palju jäätist sellise retepti järgi tuleb?
VastaKustutaCa 1kg jäätist saab:)
KustutaCa 1kg jäätist saab:)
KustutaHei! Kindlasti minu lemmik-lemmik blogi, ma ei teadnud, et selline asi võimalikki on, et reading-list täis saab, sest sinu retsepte täis, mis kõik ootavad tegemist! Olen igapäevaselt proovinud siit midagi uut..ja kõik on tulnud super hea välja! Kohvijäätis on siiani mu suur lemmik, sõbrad kiitsid et parem kui kes teab mis haagen dazs'e imekallid jäätised... :) Aga mul mure nende sokolaaditükkidega..kui küpsistega jäätist tegin, ei olnud seda..aga kuigi segan lõpus kõik ilusti läbi, siis mul vajuvad kõik shoksi tükid siiski põhja, ja söön siis poooooooosu vaniljejäätist, kuni siis lõpus põhjas jõuan oma tükkideni :( - mis nipp siin on, et ma need igalepoole ikka ühtlaselt saaksin? Aitäh!!!
VastaKustutaSeda on hea kuulda, et retseptid isu tekitavad:)
VastaKustutaKui suured küpsisetükid jätsid? Liiga suured tükid on äkki üks põhjus.
Teine nipp on see, et kui jäätis on sügavkülmas veidi aega olnud ning juba tahenema kergelt hakkab, siis sega lusikaga korra jäätis läbi, et põhja vajunud tükid jäätise sisse ühtlaselt jaotuks. Pane siis uuesti külma ning oota kuni jäätis on lõplikult valmis:)