Laps, kes põõnab tavaliselt kümneni, ärkas miskipärast juba veerand kuus hommikul. Nii, et õhtul kerkima pandud leivad rändasid ahju juba pool kuus. Olles mõned päevad tagasi valmistanud mulgikapsaid, leidsin hapukapsale suurepärase rakenduse – leiva lisandina (inspiratsiooniks ahjusoe Koduleivaraamat:)). See leib kuulub kindlasti minu lemmik-leiva-maitsete paremusse. Ahjust välja võttes oli tunne, justkui oleks ahjus küpsenud kõige maitsvam pämitainas küpsetatud kapsapirukas. Mis kõige parem – maitse oli sama hea kui lõhn....
1 päts
1/3 kogus leivatainast
100 g -150 g hapukapsast
2 kõvaks keedetud muna
1 sl suhkrut
Pigista hapukapsast üleliigne vedelik välja. Lisa leivatainale hapukapsas, peeneks hakitud munad ja suhkur. Kui hapukapsa lisamise tõttu muutub taigen veidi vedelaks võid lisada peotäis rukkijahu. Aseta leib 1 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.
Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda leivakoorikut igakord, kui alandad ahjutemperatuuri. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni (küpseta 10 minutit kauem, kui tavaliselt, nii küpseb hapukapsalisandiga leib ilusti läbi)
Valmis leib määri pealt võiga ning pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Kapsas peab siis ikka valmis olema, mitte "toores" hapukapsas?
VastaKustutaNäeb maitsev välja igatahes :)
ey-ei, ikka toores hapukapsas, mitte hautatud:)
VastaKustutaSelge! :)
VastaKustutaSiis läheb sel nädalal proovimiseks :)
P.S.
Pole raamatupoodi tükk aega sattunud, aga kas seda kuulsat leivaraamatut on igas suuremas poes saadaval? Apollos näiteks?
seda müügil nii Appolos kui ka Rahvaraamatus:)
VastaKustutaMillisest raamatust käib jutt?Peaks endale äkki ka soetama:)
VastaKustutaArvan,et uuest leiva raamatust,Sirvisin seda poes seal oli Evelin Ilvese ja Ragne jmt toredate kokkade leiva küpsetamise retsepte ja soovitusi.
VastaKustutaRagnele palju õnne,
Geena
Anonüümne - Täpsem link Koduleivaraamatust: http://apollo.ee/product.php/0387888 Seal sees häid nippe ja erinevaid reteptiideid leivaküpsetamisest.
VastaKustutaGeena - aitäh:)
Tere!
VastaKustutaOlen algaja leivategija ja ei osanud oma küsimusega kuhugi mujale pöörduda. Nimelt tegin esimest korda leiba, mis oli iseenesest väga maitsev, ainuke häda oli selles, et leib kippus lõikamisel ja ka süües pudenema. Milles on viga või mida tegin valesti. Ja teine probleem selline- juuretis on mul seisnud külmikus 1,5 nädalat ja peale on tekkinud hallitus. Kas nüüd on hukas mu juuretis või võib selle hallituse pealt ära võtta ja leiba ikka sellest teha?
Ette tänades
Kerli
Tere Kerli! Pudenemise põhjuseks võiks pakkuda seda, et äkki kasutasid leivategemisel liiga vähe juuretist?
VastaKustutaKülmkapis seisnud juuretiselt soovitan hallituse pealt ära koorida ning seda järelejäänud juuretist soojas kohas rätiku sees veidi turgutada:)
Suured tänud! Eks katsetan siis uuesti. Juuretist polnud kohe kindlasti vähe, aga kusagilt lugesin, et tainas võis olla liiga paks.
VastaKustutateen seda täna :) tundus kuidagi mega isuäratav
VastaKustutavaatab mis välja tuleb
läks nässu aga pole hullu järgmine kord proovin uuesti
VastaKustutama arvan et panin liiga palju kapsast leib jäi selline nätske
aga täitsin sellega näiteks baklazaani ära ja juustu peale ning oli mega hea :)
Jah, kui liiga palju hapukapsast panna. jääb nätskeks, Minule on sobinud antud retseptis toodud kogusest.
VastaKustuta