11. oktoober 2009

Kõigest natukene vürtsikas sibulamoos röstsaial

/Prindi retsept/

Mulle meeldib kui hoidises on kokku sobitatud täiesti äärmuslikud maitsed. Nii põnev on tunda nende omavahelist kooskõla ja maitsekombinatsiooni. Nii sobitasin ka sellesse moosi kokku õunad ja sibulad. Erinevate maitsete ja iseloomudega, aga sobivad kokku oi kui hästi. Selle kergelt küüslauguse, natuke magusa ning turgutavalt tšillise sibulamoosiga võitsin ma Maalehe korraldatud hoidiste retseptivõistlusel kolmanda koha. See sibulamoos on ideaalne seltsiline lihatoitude kõrvale või niisama röstsaial.


500 g sibulaid
500-600 g õunu
veerand klaasi vett

~3 sl suhkrut (suhkru kogus oleneb suuresti ka õunte magususest)

1 tl jahvatatud koriandrit

3 kuivatatud tšillikauna, peeneks jahvatatuna

1 küüslauguküüs, purustatuna

soola

1 sl äädikat


Koori ja haki peeneks sibul. Õunad koori, eemalda südamikud ning viiluta. Sega veerand klaasi vett suhkruga ning keeda pliidil kuni suhkru sulamiseni. Lisa peeneks hakitud sibul ning keeda keskmisel kuumusel seni, kuni sibul on muutunud pehmeks. Seeärel lisa õunaviilud. Hauta madalal kuumusel ca 1 tund. Seejärel maitsesta jahvatatud koriandri, tšilli, purustatud küüslauguküüne ning soolaga. Vajadusel lisa veel suhkrut. Kõige lõpuks sega sisse äädikas. Võta moos tulelt ning jahuta. Pane ettevalmistatud purkidesse ning kaaneta.

7 kommentaari:

  1. No küll Sina leiad alles retseptivõistluseid - ma polnud kuulnudki sellest Maalehe omast!?
    Õnnesoovid!
    Ise tegin hiljuti sibulamoosi röstitud küüslauguga. Oli ka väga mõnus :)

    VastaKustuta
  2. Tänud Pille:) Kusjuures tavaliselt teavitavad mind erinevatest reteptivõistlustest sõbrad-tuttavad:)

    VastaKustuta
  3. Kust ma leian kuivatatud tšillikaunu, või mis oleks alternatiiviks?

    VastaKustuta
  4. Mina ostsin kuivatatud tšillikaunu Tallinnast piprapoest. Selle võib asendada aga ka tavalise (poole) tšillikaunaga.

    VastaKustuta
  5. Tere,

    Kui palju moosi sellest kogusest saab? Ja miks on moosi vaja jahutada, kas kohe kuumalt ei või purki panna?

    VastaKustuta
  6. ca 2 purgitäit. Kuumalt kohe võib purki ikka pista. Miskipärast on minul aga meeldejäänud vanaema sibulamoosi keetmised ning see kuidas moos pidi enne purki minemist paar minutit potis lihtsalt rahunema.

    VastaKustuta
  7. Väike jahutamine on selleks, et kui sa ei ole purki eelnevalt (ahjus) küllalt kuumaks ajanud, lööb keev moos purgi lõhki.

    VastaKustuta