Viimane aeg on selle puuviljarohke küpsetise tegemine ette võtta. Nii, et veel pole liialt hilja eelmisel nädalal küpsetatud keeksist kirjutada. Jõulukeeksi puhul on tegemist üli puuviljarohke küpsetamisega, mis peab enne sööma asumist paar nädalakest fooliumisse mähituna jahedas kohas seisma. Mina käin seda 1-2 korda nädalas ka kergelt rummiga niisutamas, et ikka keeks sobivalt mahlane ja rummine oleks jõulupäeval. Algretsept on pärit raamatust Jõulutoidud, kuid olen seda oma käe järgi mugandanud.
600 g kuivatatud puuvilju (panen võrdses koguses kirsse, rosinaid, aprikoose, ploome, datleid)
12 cl rummi
100 g võid
125 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 tl piparkoogimaitseainet
2 muna
50 g mandlilaaste
100 g hakitud kreeka pähkleid
225 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
Haki suuremad kuivatatud puuviljatükid väiksemaks ning pane kõik puuviljad ööpäevaks rummi sisse likku.
Järgmisel päeval vahusta toasoe või, suhkur, kaneel ja piparkoogimaitseaine kohevaks vahuks. Klopi juurde munad ning sega sisse mandlilaastud, kreeka pähklid ja rummis leotatud puuviljad (koos rummivedelikuga, kui järgi on). Kõige viimasena lisa jahuga segatud küpsetuspulbriga ning sega kõik ühtlaseks massiks.
Vooderda 1,5 liitrine piklik keeksivorm küpsetuspaberiga ning pane tainas vormi. Küpseta 175 kraadi juures 1,5 tundi. Pärast seda jäta keeks pooleks tunniks vormi jahtuma. Seejärel võta keeks vormist ning pintselda üle rummiga. Mässi keeks fooliumisse ning jäta jahedasse kohta 2-3 nädalaks maitsestuma. PS! Kindlasti käi vahe peal paar korda keeksi rummiga pintseldamas, nii naudid jõulude ajal rummisemat keeksi.
aga kui sellist vormi ei ole? ümar, keskelt auguga vorm ajaks ka asja ära või jääb siis liiga õhuke?
VastaKustutaOleneb, kui suur vorm on. Algretseptis oligi tegelikult kasutatud 1,5 l ümamargust auguga vormi, nii et sel juhul sobib ideaalselt:)
VastaKustutaOii, see on nii isuäratav, et selle peaks ruttu ahju pistma :)
VastaKustutaKõlab väga isuäratavalt! Aga kuidas ta selle pika seismisajaga pahaks ei lähe?
VastaKustutaHeh, mul on ka selline väike jalgadel soola ja pipra toos, tillukesed lusikad kummagi poti jaoks:)!
VastaKustutaAnonüümne1 - Pikemal seismisel ta muutub vaid mahlasemaks ja maitsestub. Mispärast see nii on, jään vastuse hetkel võlgu. Sama lugu on ka ju näiteks Stolleniga, mis peab enne sööma hakkamist paar nädalat jahedas seisma.
VastaKustutaAnonüümne2- oi, vat lusikad minul puuduvad. Leidsin need toosikesed täiesti juhuslikult koristamise käigus:)
aga kuidas on võimalik nii pikka aega tal seista lasta, kiusatus proovida võib ju ära tappa :D
VastaKustutamaria
mul on keeks ahjus. tainas nägi küll kurjakuulutavalt paks välja - kuivatatud puuviljad, mille ümber natuke jahu-muna-võisegu :)ja alles 2 nädala pärast saab teada, kas kõlbab ka :))
VastaKustutaolen põnevil!
Maria - ma igapäev tiirlen oma küpsetatud keeksi ümber ja nii väga tahaks üht viilukest juba süüa....
VastaKustutaMarre - Tõsi ta on - keeks on tulvil puuviljadest:) loodame, et Sa ei pettu.
minul juba puuviljad rummis ligunemas.:)
VastaKustutakas nädal on liiga lühike aeg maitsestumiseks, mõtlen et kas nüüd on juba hilja jõuluks seda keeksi teha?
VastaKustutaAndra- tore:)
VastaKustutaKaie- ei ole liiga hilja. ma usun, et kui täna homme seda valmistama hakkad, tuleb sul täiesti korralik ja maitsestunud keeks välja.
keeks valmis, oi kuidas lõhnab! mmmmm
VastaKustutakas külmikus võib hoida või on seal liiga külm?
ma kardan, et natuke jahe on külmikus. Aga ise pole külmikus hoidnud, nii et väga kindlalt ei oska rääkida. Mul endal selline tore koht nagu sahver kus hoian, seal ca 10-12 kraadi.
VastaKustutanüüd on mul ka puuviljad leos, ainult et kasutasin konjakit mitte rummi, sest kapis oli poolik pudel ootamas.. loodame, et tuleb hea :)
VastaKustutaSee keeks tuli lihtsalt SUPER hea!
VastaKustutaJärgmisel aastal teen seda kindlasti uuesti.
Mina hoidsin külmkapis, mul ei tulnud pähegi, et see mingi teine jahe koht võiks olla. Keeks tuli väga maitsev! Kõik sõid ja kiitsid. kuigi võibolla oli ta tibake kuiv, aga ma vist küpsetasin seda liiga kaua - tegin suurema vormi sees, mistõttu ta oli õhem. Igatahes katsetan järgmine aasta kindlasti veel!
VastaKustutaSalamisi juba ootasingi tagasisidet:) Mina käisin keeksil juba enne jõule salamisi kallal...
VastaKustutano ma näppasin ka pisikese jupikese ikka enne jõule, närv ei pidanud vastu :P
VastaKustutaKas võib asendada rummi nt. kirsi või apelsini likööriga?Meil keegi rummiseid kooke ei armasta aga retsept on väga ahvatlev!
VastaKustutaIkka võib! Apelsiniliköör võib küll lõpptulemusele anda liiga tugeva apelsini-maitse, kuid kui meeldib, siis loomulikult kasuta seda.
VastaKustutaKeeks tehtud!
VastaKustutaAinult ei tea, kas ikka suudan jõuludeni oodata või lähen juba varsti seda näppima.
See keeks on lihtsalt nii mega hea.
Ilusat jõulukuud Sulle Ragne!
Kauneid valgeid jõule Sullegi. Minulgi on see keeks valmisküpstatud ning ootab jõule:)
VastaKustutaTere!
VastaKustutaKas ilma alkoholita saab ka maitsev?
Plaan on pakkuda keeksi ka lastele ja rasedatele :)
Anni
Loomulikult, alkoholiga niisutamine ei ole kohustusik, see annab juurde lihtsalt kerge alkoholise varjundi. Paar korda aga võiks immutada näiteks kohviga.
VastaKustutaMina tegin ka selle keeksi rohkem kui nädal tagasi valmis, kõrbes kahjuks natukene pealt ära..loodan, et ple hullu midagi. Nüüd üleeile pintseldasin seda rummiga, aga keeks oli suhteliselt kõva..kas ta peabki selline olema..või pigem pehme siiski?
VastaKustutakeeks nüüd väga väga kõva olla ei tohi, aga siiski kõvem kui harilikud keeksid. sest kooriku all on pehme sisemus:) Samas kui pealt kõrbes ära, võib olla oht selles, et siiski küpses ahjus liiga kaua?
VastaKustutaarvan ka, et sellepärast, et liiga kaua oli ahjus:p Aga maitset ei tohiks see siiski ju rikkuda, eks varsti saab teada:)
VastaKustutaSee tuli imehea!!!! Õhtul saan kodus veel maiustuda, loodan, et mees mulle ka ikka jätab:)
VastaKustutaminul see keeks otsas juba:(
VastaKustutaTere
VastaKustutaKas 100g võid vähe ei ole? Enamasti on 200g võid.
Siia retsepti läheb 100g:)
VastaKustutaniinii, ahi soojeneb. puuviljad on kaks ööpäeva rummis ligunenud (no ei saanud eile õhtul enam aega küpsetada)... oi kuidas küll tahaks kohe maiustda. peab vist teise laari kohe igaks juhuks otsa tegema :)
VastaKustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutamuuseas, mis sa arvad, kui jahedat sahvrit pole, kumb on parem variant, kas toatemperatuur või külmkapp?
VastaKustutaOlgugi, et väljas meenutab ilm rohkem vihmarohket septembrit, siis sellised jõuluhüngulised küpsetised suudavad tekitada natukenegi hubast jõulutunnet, eks ole?
VastaKustutaKeeksi hoidmise kohta niipalju, et kõik oleneb sellest, kui soe Sul toas on. Kui on ikka väga-väga palav, siis soovitaksin siiski külmkappi pista:)
Ilusat jõuluaega!
Jaa, see küpsetis tekitas küll mõnsuat jõuluhõngu hinge ja tuppa. Sellised ettevalmistused on toredad. Piparkoogitainas tuleb ka peagi hakkama panna :)
VastaKustutaAga tänud! Eks ma siis hoian natuke toas (aknalaual akna lähedal, ehk on jahedam) ja natuke külmkapis :)
Ilusat jõuluaega Sullegi!
Tere. Tuli mõte teha just nüüd seda keeksi, kuid mul on kodus vaid Vana Tallinna tavaline liköör. Mis sa arvad, kas samad maiseained sobivad ka sellega või võiks midagi muuta?
VastaKustutaOi, Vana Tallinna liköör sobib imehästi. Ega muud polegi, kui ahi sooja ja keeks ahju:)
VastaKustutaTere. Olen too sama viimane Anonüümne.
VastaKustutaTäna, ligi aasta hiljem, tuli millegi pärast meelde, et sult retepti võtsin ja tahtsin tänada. Ma ise küll seda maitsta ei saanud. Keeks läks minu Afganistanis teenivale sõdurist mehele, kes väga kiitis ja poleks eales uskunud, et paki seest söödava koogi leiab, mis umbes kuu aega temani sõitis. Arvestades nende kasinat menüüd, siis oli tegemist pidupäevaga.
Algul küll kartsin, et äkki läheb hallitama vms, aga leidsin Tallinna Kaubamaja lihaletist ühe toreda tädi, kes oli nõus mu keeksi vaakumpakendisse panema. Natuke krimpsu ja pisemaks läks, aga see ei seganud kedagi.
Võib-olla on sul veel mõni selline koogiretsept varuks, mis enne söömist soovitavalt mõni nädal seista tahaks ja talub vähe soojemat temperatuuri? Hakkan juba varakult enne uut missi mõtlema, mida mehele saata võiks. Oma naise küpsetised tekitavad ikka paraja koduigatsuse.
Igal juhul aitäh hea retsepti eest!!!
Lõpetuseks tsiteerin tema 30.01.12 kirjutatud kirja:
"Nii, aega läks aga asja sai. 27 jaanuar on see päev, kus saime lõpuks pakid kätte. Nagu jõulud oleksid olnud uuesti, tulin uhkelt kahe pakiga. Pikk teekond oli suitsuvorstidele loomulikult mõjunud, et esimese asjana pesin nendelt hallituse maha. Nüüd ma siis mõistsin, et miks sa ükskord minult mooside kohta uurisid. Aitäh sulle, väike vaheldus jälle pudru kõrvale. Ühesõnaga nagu väiksed lapsed, kellele oleks mänguasi kätte antud. Peale seda hakkasin sinu kooki lahti lõikama. Olin lubanud kõigile jaos tüki anda, õnneks on 2 meest puhkusel. Nii pool kooki või pisut rohkem vb sõime kambapeale ära, kade nagu ma olen, jätsin ülejäänud endale. Oldi väga rahul ja anti mõista, et puhkuselt tulles ei tasu ilma sinu küpsetisteta tulla. Sul ei ole kindlasti midagi selle vastu, et meestele heameelt teha eksole ja võid aegsasti juba mõtlema hakata."
Oi, kui lahe on seda lugeda. Mul on siiralt hea meel, et sain natukenegi abiks olla:) Suured tänud jagamast!
KustutaHakkasin siin kohe mõtlema, et mis veel kannataks selliseid tingimusi ning hetkel kargas pähe vaid kirju koera sarnane koogike, mis tehtud šokolaadi baasil, kuhu lisaks veel sorts likööri või rummi lisatud (lisaks heale maitsele, aitab ka säilitada).
kumb oleks parem, kas valge või pruun rumm??
VastaKustutaSee kõik oleneb maitsest. Mina eelistan kasutada tumedat rummi:)
KustutaNo on ikka piin! Poolteist tundi suurepärast lõhna ja siis nädal otsa ootamist :) aga hakkab juba traditsiooniks saama
VastaKustutaMinul ka keeks maitsestub:) Tean seda ootusärevust omast käest:)
KustutaKas peaks midagi teisiti tegema, et keeks nädalaga ka hea saaks?
VastaKustutaSee juba on kord selline retsept, et kook läheb seistes aina paremaks. Mitte, et see koheselt süüa ei kõlbaks, aga seistes läheb aina paremaks.
VastaKustutaSamas nädalakese seismist annab keeksile juba täiesti arvestatava maitseväärtuse juurde:)
Tere Ragne
VastaKustutaÜks rummiga keeks mul juba maitsestub:) Eelmisest aastast jagub vaid kiidusõnu!
Soovin teise veel küpsetada, mida pakkuda lastele ja rasedatele. Millega soovitad sellisel juhul rummi asendada, kus leotada puuvilju ja millega hiljem pintseldada?
Ma ei oskagi väga asjalikku soovitust anda, sest alkohol töötab ka nö keeksi säilitajana. Ei julge lubada, et näiteks mahlaga pintseldades lõpptulemus nii värske on:)
VastaKustutaTere! Jõulud peagi saabumas ja mõtlesin ka keeksitegu alustada. :) Kuidas see pintseldamine vahepeal käib? Sellesmõttes, et võingi võtta külmikust välja, keerata fooliumi pealt lahti, pintseldada alkoholiga üle ja siis külmikusse tagasi? Kas ei ole probleem, et vahepeal siis nö õhku keeksile peale lasen ja tagasi külma panen?
VastaKustutaVabandan vastusega viivitamise pärast. Olin mõnda aega arvutist eemal ning nii jäi blogi külastamata:)
KustutaJah, just nii see käibki. Küll aga soovitaksin keeksi kuskile jahedasse kohta maitsestuma panna, kui sellist kohta kodus leidub (kui ei, siis ajab asja ära ka külmkapp). Temperatuur võiks olla ca 10-13 kraadi.
Aitäh! :) Esimene keeks sai kohe söödud :P aga kolm on külmikus jõule ootamas. :) Muud sobivamat külma kohta paraku ei ole.
VastaKustutaSelge:) võin öelda, et külmkapp on parem variant, kui toatemperatuur:)
KustutaTere Ragne, mis sa arvad kui seda nisujahu kogust asendada mandlijahuga?
VastaKustutaTervenisti ma mandlijahhu ei soovita panna. Pigem pooleks nisujahu mandlijahuga. Kui aga soov ilma nisujahuga küpsetist valmistada, siis soovitan proovida kasutada valmistamisel pool kogust mandlijahu ja pool kogust riisijahu:)
KustutaKeeks kenasti ahjus, aga kuna rummi pole, siis tegin konjakiga. Super retsept, aga tekkis ikkagi paar küsimust... Kas seda pintseldama peab ümbert ringi vôi piisab ainult pealt? Kui suure kogusega pintseldad? Kas sellist keeksi vôivad ainult täiskasvanud süüa vôi see pisike alkohol aurustub ära pintseldamisest? :)
VastaKustutaMinul on ka see keeksike just praegu ahjus küpsemas:)mul oli rumm otsakorral, seega kasutasin samuti (poole kogusena) konjakit!
KustutaPintseldada ainult pealt. Keeksile võiks peale grilltikuga väikesed augud teha, nii saab keeks korralikumalt niisutust. Niisutamiseks palju ei ole vaja, umbes 1sl alkoholi korraga.
Kahjuks on see keeks siiski vaid täiskasvanutele. Lastele mõeldes, võib niisutamiseks kasutada alkoholi asemel näiteks õunamahla.
Aitäh kiire vastuse eest! Ma esimese hooga lasin ikka terve keeksi konjakiga üle ja tunduski kuidagi imelik. :D Nüüd siis tean, et niisutan ainult pealt ja lapsed see aasta keeksi ei söö! :)
KustutaEga keegi ei keela nii raske käega keeksi niisutada, aga sellisel juhul tuleb ikka väga vindine lõpptulemus:)
KustutaTeen siis 2017 postituse ka ära.
VastaKustutaKeeks läks ahju, tundub küll, et peaks maitsev tulema. Hea, et siin seda niisutust oli täpsemalt juhendatud, muidu poleks seda oluliseks pidanud. Tainas muuseas sai küll nii korralikult rummine, et kui oleks selle niisama ära söönud, siis oleks ilmselt purju jäänud :)
Kristjan
:) Küpsemisel see alkoholimaitse väheneb, aga kui tundub, et ikka on liialt palju seda, siis võib vahepeal alkoholi asemel näiteks apelsinimahlaga keeksi niisutada!
KustutaTere Ragne.Olen Sinu retseptide agar kasutaja.Hakkangi kohe seda keeksi tegema,maapoes meil seda piparkoogimaitseainet polnud ja pole ka fariinsuhkrut ,avasatsin kapist roosuhkru ja panen lihtsalt seda ja kaneeli ja pipart ja purustatud nelki natuke.Loodan,et ajab asja ära
VastaKustutaMina olen pettunud. :( Väga mõnus taigen ja kõik koostisosad olid ahvatlevad. Aga 1,5 tundi ahjus oli ilmselge liig. Pealt kõrbes ära, seest on kuiv (lõikasin viilud). Jube kahju, hulk head kraami läks raisku. Püüan veel rummiga niisutada kuni jõuluni aga ei kujuta ette, kuidas see aitab. Üks keeks 1,5 l piklikus keeksivormis, teine 1,5 l ümmarguses keskelt auguga vormis ja 175° peal täpselt 1,5 h nagu retseptis ja kõrbenud koorikuga saepuru. Kas võib olla asi selles, et kasutasin palmisuhkrut ja täistera kaerajahu ning pisut mandlijahu?
VastaKustutaKadi
Tere Kadi, Kardan jah, et täistera kaerajahu ja mandlijahu võis olla põhjuseks, miks on tulemus selline nagu see on. Täisterast kaerajahu nõuab pisut rohkem vedelikku valmistamisel.
KustutaTere! Teen esimest korda. 600g puuvilju ja 12cl rummi. Kujutasin ette et need puuviljad ligunevad seal, aga need said vaevu märjaks 😁 on see ikka ok? Praegu raputasin lihtsalt läbi ja läks külmikusse.
VastaKustutaTükeldatud puuviljadele võib käe järgi ka rohkem lisada alati :)
KustutaPlaan seekord ise seda keeksi teha, muidu olen ikka ostnud kodukokkade käest. Uurin, kuidas on mõistlik niisutada kui plaanis kasutada nt koorelikööri? See ju üsna tummine värk. Kas piisab pintseldamisest või võiks seda ka keeksi sisse süstida?
VastaKustutaMa ei ole koorelikööri kasutanud ning ei julge kinnitada, et kas toimib hästi. Ma ise seda pigem ei kasutaks:)
KustutaMis sa arvad kas gluteenivaba schär jahuga jääka tulemus kuiv ja kõva?
VastaKustutaTere! Ma ei ole kahjuks selle jahuga seda keeksi proovinud ja seetõttu ei oska öelda. Ma ise ei julgeks katsetada.
KustutaTere! Kui rummiga teha, kas lastele söömiseks on sobiv sel juhul? Mõtlen, et kastmetes jm roogades alkohol kuumusega aurustub, aga kuidas keeksiga võiks olla?
VastaKustutaTere! Aurustub samamoodi. Aga rummine maitse jääb ja iseasi, kas lastele see meeldib:)
Kustuta