Minu selle aasta esimene pasha on tehtud ja juba ka maitstud. Retsept ikka vana hea ja alati õnnestuv. Pasha valmistamisest järelejäänud vedelikust valmivad hetkel ahjus kurjakuulutavalt hea lõhnaga saiakesed - kaneeliviirud, moonirullid ja sukaadi-õuna-halvaakeerud. Lähenevate munadepühade puhul natuke kohupiimasemaid retsepte ka. Miskit soolast leiva peale - sõir, mida võib valmistada kõiksugu lisanditega. Lisaks kõige traditsioonilisemale sõirale veel üks minu lemmikutest kerge küüslauguse mekiga üllitis.
1 l piima
600 g kohupiima
60 g võid
2 muna
1,5 tl soola
4 küüslauguküünt
4 sl hakitud peterselli
Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.
Vahepeal rösti ahjus küüslauguküüned, selleks pane koorega küüslauguküüned 15 minutiks 200 kraadisesse ahju. Röstitud küüntelt eemalda noa abil koor. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad. Seejärel lisa röstitud küüslauguküüned ja hakitud petersell. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.
PS! Sõirateost järelejäänud vadakut saab imehästi kasutada pannkookide, saiakeste ja muude küpsetiste valmistamisel.
Kas ma löpuks see aasta saan pasha tehtud? Ma pole seda ikka veel teinud. Aga ma loodan, et saab tehtud. Ma pole ju seda kunagi söönud ka.
VastaKustutaKui ikka osustad, et teed, siis sa kindlasti ei jõua ära imestada, kui lihtsasti ja vähese pingutusega see valmib:)
VastaKustutaMa teen sõira umbes-täpselt sama retsepti järgi, aga küüslauguküüsi ei rösti, lisan tervelt. Kevadel on õnneks saada seda värsket, veel kuivatamata, küüslauku ju :)r
VastaKustutasõir on nii maitsev! Minu lemmik on köömnetega, aga küüslaugugu ja ürtidega olen ka teinud. Ma panen toorest küüslauku. Küpsetatuga jääb vist küüslaugu maitse pehmem?
VastaKustutaMa olen terve pika talveaja olnud lummatud röstitud küüslaugust. Olen seda pistnud nii paljudesse roogadesse. Maitse jääb kindlasti pehmem kui tavalisel küüslaugul.
VastaKustutatere Ragne,
VastaKustutalugesin just postimehest, et töeliselt head pashat saab teha AINULT teralisest kohupiimast :-((
Nii et minu esimene pasha-katsetus juba aia taga. (hetkel veel keldris ja lootusrikkalt)
No kust ma küll seda teralist kohupiima siin Shveitsis leian???
Oehhhh...aga mis siis ikka. oleks ma varem sinu nöuandeid lugenud!!!!
Jaksu kokkamisel ja ootan huvitavaid retsepte
Sirtsu - kas valmistasid pasha kohupiimapastaga? Siis on jah veidi pahasti...
VastaKustutaTeralise kohupiima all mõtlen neid poes muudavaid neljakandilidi kohupiimapakke - need sellised teralised:)
oehhh, pahasti jah. Mul ei müüda siin shoksimaal kahjuks teralist kohupiima, nii et käiku läks kohupiimapasta jah.
VastaKustutaHetkel kükitab ta veel keldris. Eks ma homme siis vaatan, mis nägu ta on, kui vormi ümbert vötan...
igaks juhuks tegin muid maiusi kah, et külalised päris pika ninaga ei jääks :-)
Kui pasha välja ei tule, siis paku seda pokaalis, serveeri näiteks šokolaadipuru või šokolaadikastmega;)
VastaKustutaMinul pole ka kuskilt teralist vötta, tegin tavalsie kohupiimapastaga, hetkel veel külmkapis ja ootamas külalisi. Ma ju ei tea, kuidas ta maitsema peakski, kui pole kunagi söönud.
VastaKustutama jään huviga ootama, kuidas see kohupiimapastaga väja tuli!
VastaKustutaNiisiis - elu esimene pasha on maitstud. Päris aia taha ei läinud,, aga raske on objektiivne olla. Esiteks olid külaliste köhud juba parasjagu punnis, nii et rammus pasha mahtus vaevu-vaevu sinna sekka. Koost ei lagunenud (mul oli suts zhelatiini kah sees). Maitse oli täitsa tipp-topp...aga mitte viis pluss veel. Arenguruumi on ;-)
VastaKustutaMind paeneb täitsa huvitama, kuidas kohupiimapasta suudab pashana koos püsida,,,,muidugi želantiin aitas tarretuda,, aga maitse oli vist selline kohupiimakreemine?
VastaKustutaMinu pasha oli küll väga hea kohupiimapastaga (ta on natuke teistsugune see kohupiim siin, kui Eestis, mitte nii kreemjas.). Ja ma sain seda noaga löigata. Maitselt ka oli suurepärane. Rahvale läks peale!
VastaKustutaAitähh retsepti eest!
No see pasha on juba tegelikult ju Sinu enda tehtud retsepti järgi:)
VastaKustutaSõir küüslaugu ja peterselliga maitses imehästi!
VastaKustutakas küüslauguküüned tuleb enne lisamist väiksemaks tükeldada?
VastaKustutaRetsepti siseselt olen millegipärast selle koha välja jätnud. Aga jah, küüslauguküüned tuleb ikka noaga purustada.
VastaKustutaMismoodi seda vadakut kasutada? Piimaga võrdsetel alustel/kogustes või on seal mingid erisused?
VastaKustutamingit keerulist matemaatikat ei ole, kasutangi piima asemel:)
VastaKustutaTervist!
VastaKustutaKüsimus, kas kohupiima võib asendada kodujuustuga? Kuna Rootsis ei ole leidnud seda teralist kohupiima.
Ei, kahjuks kodujuustuga sõira valmistada ei saa. Ükskord olen proovinud valmistada kohupiimapastaga - ei ole päris SEE sõir, aga välja tuli küll:)
VastaKustutaTegin eile esimest korda sõira ja see on tõesti lihtne ja väga maitsev. Elukaaslane ka kiitis. Ma kuumutasin sõira lõpus 5-6 minutit aga tekstuur ja maitse jäi siiski väga kohupiimane (võrreldes poest ostetutega). Kas see peabki selline jääma või pean midagi teisiti tegema?
VastaKustutaÜldiselt olened kuumutamise aeg sellest, millist tekstuuri soovid. 5-6 minutit on juba piisavalt pikk aeg, selleks, et sõir oleks juustusem. Äkki oli kohupiimamassi nõrutamisaeg vale?
VastaKustuta