15. märts 2010

Šokolaadileib

/Prindi retsept/

Mulle jäi kuidagi eriti meeldivalt meelde ütlus, kuidas esimest korda leiba küpsetanud Tuuli, lubas lähiajal mõned hullamised leivatäidistega ette võtta:) Selle järgi võib öelda, et toimus ka väike hullamine. Sellesse leiba läks üks tahvel maitsvat šokolaadi peotäis magusat martsipani ja siis mõned lisakomponendid veel. Sellele, mis ahjust pärast küpsemist välja tuli, on väga raske nimetada leivaks. Pigem kringel või veel miskit paremat.


1/3 kogus leivatainast
100 g šokolaadi (kasutasin piimašokolaadi pähklikreemi täidisega)

50 g martsipani

50 g rosinaid
1 tl kaneeli
1-2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Haki peeneks šokolaad ja martsipan ning sõtku leivataignasse. Lisa ka rosinad, kaneel, suhkur ja vanillisuhkur ning sõtku kõik korralikult taigna sisse. Pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min
200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

8 kommentaari:

  1. Väga vallatu hullamine :)))
    See nõuaks juba tõesti uut kategooriat - kringlileib või leivakringel.

    VastaKustuta
  2. nii vahva idee!...aga paluks nüüd seda nippi ka, et kuidas sellise küpsetamise juures nii sale annab olla, nagu Sina :)
    superlahe blogi muide!!!

    VastaKustuta
  3. Ja see on tavalise rukkijahuga tehtud?!

    VastaKustuta
  4. Jah Tuuli, see leib on tõesti miskit hellitavat nime väärt:)

    Aitäh Anonüümne:) Eks see kokkamine on ka mingil määral nagu sport:)

    Jah, leib on tehtud tavalise rukkijahuga, lisasin veidi nisujahu ka!

    VastaKustuta
  5. Homme leivategu plaanis. Peaks ka seda varinati proovima :)
    Täna sain leivaraamatu omanikus. Sukeldun ka sinna, et ideid saada.

    Aitäh mõnusa blogi eest ;)

    VastaKustuta
  6. Ketrin - ma olen kindel, et sa ei kahetse, tegemist nagu kodutehtud keeksiga:)

    VastaKustuta
  7. Kas see on sama leib, mida valmistati Pärnus toimunud leiva küpsetamise koolitusel?

    VastaKustuta
  8. Päris seesama retsept ei olnud. Leivakoolitusel tegin veidi rikkalikuma täidisega leiva. Lisaks veel pähklid, kuivatatud puuviljad ja kookoshelbed ning martsipani lisasin heldema käega kui siia retsepti:)

    VastaKustuta