Neid isevalmistatud toite hakkab juba üsna palju tekkima koduleib, koduvõi, isevalmistatud sõir...siis veel jäätis kondenspiim jne. Nüüd siis jogurt. Mulle juhtus juhuslikult kätte poerivis seistes Naistelehe uus number. Silm jäi peatuma kohale, kus räägiti jogurti valmistamisest. Kuigi olin juba terve kassa järjekorra ära seisnud, haarasin kassalindile pandud asjad ning siblisin poe teise otsa piimariiulite juurde. Täna siis tulemus - imehea, imekiirelt valmiv kodune jogurt. Seekord mustikatega...järgmine kord ehk katsun rammu riivleivatäidisega.
1 l piima 1 dl Gefilius maitsestamata jogurtit
mustikaid
Kuumuta liiter piima 45-55 kraadini, selleks kulub täpselt 4 minutit. Tõsta tulelt ja lisa juurde maitsestamata jogurt. Vala segu kaanega plastmasskaussi ning jäta ca 12 tunniks sooja kohta seisma (valmimise ajal ära jogurtisegu sega, kuna siis läheb see tükki).
Valmis jogurtilt võta ära 1 dl järgmise korra juuretist* (nii ei pea enam poest uut maitsestamata jogurtit ostma) Ülejäänud jogurtimassile sega sisse mustikad võ muud meelepärased lisandid ning serveeri!
*Juuretis säilib külmas kaanega suletud karbis ca 3 päeva.
Sa oled ikka tõeline sõber... ärgitad siin kõike ise tegema. Kuigi mul juba ammu mõttes, et teen ise jogurtit ja toorjuustu, sest tänu sinule teen ma leiba ja kondenspiima ise :)
VastaKustutaJogurt on toreda värviga!
(Mul on paar asja kah blogisse panemiseks, aga täna kah veel ei pane. Ehk homme ;) )
Tubli! mina teen jogurtit juba üsna ammu ja minu lemmik on röstitud riivleiva ja pohlamoosiga :)
VastaKustutaAga mina soovitan kasutada esimeseks juuretiseks mõnd želatiinita jogurtit, näiteks Farmi (Gefilusel on želatiin sees). Mulle ei meeldinud see, et Gefilusega tehtud jogurt hakkas peale paaripäevast seismist kummaliselt venima, kuigi maitse oli hea.
Mmmm...
VastaKustutaOn Sul juba ettekujutus olemas, mis ja kuda peaks sinna riivleiva jogurtisse panema? Mul sama huvi, aga olen täitsa tumba veel :)
On alles isuäratav pilt :D
VastaKustutaLoodan, et leivajogurt tuleb hea, siis ehk proovin ise ka leivajogurtit teha- see üks lemmikutest jogurtitest.
Vifka - ma peaksin mainima, et sa oled tõeliselt tore kohvikukaaslane:)
VastaKustutaLiilia, endal kogemused selle veniva jogurtiga veel puuduvad, kuna laps sõi poole kogusest ära, mina maitsesin ja mees maitses ja nüüd on vaid imepisike tilk järel:)
Anonüümne - kusjuures on mul järgnevalt just plaanis riivleiva ja maapähklitega jogurtit teha. Plaanis on riivleib eelnevalt kuival kuumal pannil paar minutit röstida. Maapähklid röstin ahjus ja siis hakin peenemaks.
Kokkamas- nõustun riivleivajogurti fännajatega...
Mina ka vana jogurtimeister :) Kodus teen jogurtit alati kas sellest Kreeka jogurtist (pealinnas aeg-ajalt on saada ja tulemuseks on tõesti täiesti paks jogurt) või siis samuti želatiinivaba jogurtit.
VastaKustutaJogurti tegijad astuvad kapist välja:) Oleks mind enne keegi teavitanud, et see ni lihtne on oleks juba ammu-ilma teinud. Praegu just panin uue jogurti koguse valmima. Pean nüüd ainult meeles pidama, et järgeva korra juuretist ei unusta võtta:)
VastaKustutaKas gefilus jogurti asemel sobib juuretiseks ka mõni muu maitsestamata jogurt?
KustutaTervitus! Valmistamiseks sobivad kõik probiootilised jogurtid!
KustutaKui sa selle jogurti nüüd ära ka nõrutad, saad toorjuustu kah. Mina retseptide puhul, mis suurt hulka toorjuustu nõuavad, teen selle ikka ise. Odavam ja pole ma veel maitsevahet tundnud. Nõudlikum maitse ehk ei lepi sellise koduse mugandusega.
VastaKustutaSeal Naitselehes oli toorjuustu valmistamise õpetus ka. eks see tuleb ka nüüd ära proovida ja seda ainuüksi juba uudishimu pärast, kuidas isetehtud toorjuust maitseb.
VastaKustutaOlen samuti juba aastakese ise jogurtit teinud. Annaks nõu selles osas, et mina jätan jogurti samasse potti millega soojendan ning sulen kaanega. Seejärel mähin sooja teki sisse ja jogurt on kuskil 6 kuni 8 tunniga valmis. Siiani pole kunagi juhtunud, et ei tuleks välja. Ja saan lubada, et kes isetehtud jogurtit proovinud, see poe oma enam ei tahagi, nii elav ja värske on ikka enda oma. Edu kõigile tegemistes ja kena kevadet!
VastaKustutaJogurt näeb väga maitsev välja, kindlasti proovin lähipäevil ise ka selle ära :), aga tekkis küsimus, et see jääb joogijogurtina, mitte "paksu" jogurtina jah?
VastaKustutaMeriliis, kusjuures eile tehtud jogurti jätsin ka samasse potti, kus soojendasin, mugav ja ei tekita liigseid musti nõusid:)
VastaKustutaLiisu - ei see jääb ikka paksemapoolne jogurt, minu mees ütles, et see pidi olema kalli maitsega jogurt:D (nii maitselt kui ka konsistensilt siis)
Kas see jogurt hapu ei tule? Ja kas võib seda hoida nt tupperware plastikust taignakausis (mis suletud kaanega) ja kas tasuks veel mingi tekk ka peale panna? Ma olen veidi kartlik nende kääritusprotsesside suhtes, kuna proovisin ükskord leivataigent kääritada. Enne ahju panemist oli terve tuba õlle lõhna täis. Ilmselt kääris üle...ahjust võttes oli leib väga hapu, kuid sõin terve värske kuuma pätsi seda kibedat leiba kohe ära, ja tulemuseks oli 4 tundi kõhuvalu.
VastaKustutaHuvitav mis ma vallesti tegin aga minul tuli jogurt liiga vedel ja haput justkui vähevõitu? Tegin eile õhtul 8ajal valmis 1l 2,5% piima ja u. poole topsi Farmi maitsestamata jogurtiga.Valasin segu tupperware plastmasskaussi(kaanega) ja mässisin ümber veel froteerätiku. Seisis öö läbi sooja ahju kõrval.Hommikul segasin juurde 3peotäit mustikaid ja 3spl suhkurt. Ja kas seda võetud juuretist nüüd ikka kasutada saan,kui vedelavõitu tuli?
VastaKustutaMinul on jogurt liiga hapu jäänud kui liiga kaua seisab (üle 8 tunni). Seega kui tahan üle öö seisma jätta, siis teen alles öösel kell 12 ja hommikul kohe ärgates (kell 7-8) siis soojast ära ja külmkappi. Vedel on ta mul vahel jäänud seetõttu, et pole piisavalt soe olnud või siis lihtsalt ei ole hea päev jogurti tegemiseks. Suurt rolli mängibki temperatuur, sest bakterid on just mõnusas soojas keskkonnas aktiivsed. Paks pott ja soe tekk või tekid aitavad kindlasti. Ja veel olen tähele pannud, et kõige paksema jogurti saab alles 2. või 3. isetehtud juuretisest, seega tasub uus ports oma juuretisega valmis teha ja siis
VastaKustutasellest taaskord uus juuretis võtta ja uuesti teha.
aitäh Meriliis, et oma kogemusi jagad:)
VastaKustutaNõustun, et soojus mängib väga olulist rolli, alates piima kuumutamistemperatuurist kuni siis soojuseni, kus valmiv jogurt seisma peab. Viimase jogurti tegemiselt oli mul hommikul see üsna vedel. Panin ahju soojenema, siis lülitasin paari minuti pärast välja ning siis panin poti jogurtiga sinna sooja. pooleteise tunni pärast oli jogurt valmis. Järelikult oli mul köögis öösel jogurti valmimistingimuste jaoks liiga jahe.
Tere.
VastaKustutaValmistan ka ise jogurtit jubes aasta. Seisab u 6-8 tundi ja, et oleks paksem siis tõstan külmikusse kus seisab veel paar tundi ,alles siis on mõnus. Paksema jogurti juuretiseks kasutan türgi jogurtit TOTAL, vedelama jogurti juuretiseks Farmi oma. Helen
Proovisin nüüd teist korda veel ja jälle tulemus sama- liiga vedel.Kuigi seekord kuumutasin piima veidi rohkem ja mõõtsin piimatemperatuuri, tuli täpselt 50kraadi. Ja panin veel ühe rätikugi rohkem ümber. Aga selle peale ma ei tulnud et siis veel ahju panna kui liiga vedel.Aga siis ma ei saa ju plastmassnõuga teha? Igatahes ma proovin tänaõhtul veelkord- 3 on kohtu seadus, sest ise tehes oleks ju palju odavam ja naturaalsem see värk.Meil peab jogurt alati kodus olemas olema, lapsed joovad seda toidu kõrvale. Kibelen hirmsasti seda toorjuustu tegema aga enne ei saa ju kui jogurtitegu selge:)
VastaKustutaMina olen nüüd jätnud eraldi nõusse kuumutatud segu valamata. Jätan potti seisma, kuni jogurti valmimiseni - nii kannatab ahju küll pista:)
VastaKustutaMeie ka pikaajalised joguritegijad.
VastaKustuta* Meie laseme piima peaaegu keema ja olen märganud, et liiga hapu tuleb jogurt siis kui ei lase keenud piima piisavalt maha jahtuda (ehk lisan juuretise vähe kuumemale keedetud piimale). Minu katsun kuumust lihtsalt sõrmega. Kui sõrme saab vabalt piima sisse panna (et ei kõrvet sõrme ära), siis võib juuretise lisada.
* Mõnikord on meil ka jogurt vedelam jäänud, siis olen lasknud veel mõnda aega (isegi 6 tundi, vastavalt vajadusele) seista ja lõpuks läheb paksemaks ära. Võib olla, et juuretis ei olnud piisavalt tummine vms (arvan ise).
* Samuti jätan jogurti keetmiseks kasutatud potti, kaas peale ja rätik ümber. Teen tavaliselt õhtul enne magamaminekut ning hommikuks jogurt valmis (mõnikord siis liiga vedel ja tahab veel seismist).
* Ja jällekord mängib rolli ka piima rasvaprotsent! Teen ise tavaliselt jogurtit 2 liitrist - 1 l 2.5% piima ja teine liiter 3.5%-list. Mõnikord on mõlemad 2.5-lised ja siis lisan pool pakki rõõska koort.
Minni - suur aitäh nõuannete eest, kindlasti on teistele abiks, samuti ka mulle kes ma jogurtivalmistamisega alles lapsekingades!
VastaKustutaMa raporteerin siis: 3-s jogurtitegu õnnestus lõpuks.Jätsin piima samasse kastrulisse millega kuumutasin ja kindlasti mängis olulist rolli ka see et kütsin sel päeval ahju korralikult soojaks ja jätsin jogurti sooja ahju kõrvale ööseks. Igatahes proovisin juba ka toorjuustu tegemist(isegi 2korda).Õnnestus väga hästi. Esimesel korral maitsestasin soola ja tilliga.Ja teist portsu toorjuustu kasutasin siit blogist leitud New Yorgi Juustukoogi valmistamiseks. Mees juba tundis huvi et kuidas siis kohupiima valmistatakse:D
VastaKustutaKas oled juba proovinud riivleivaga jogurtit teha?
VastaKustutaTargemad, palun informeerige kui kaua seisab jogurtijuuretis külmkapis?
VastaKustutaAnonüümne - vot see kodutehtud toorjuust pakub minulegi huvi, juba ainuüksi maitse pärast.
VastaKustutaRiivleivaga on järgi proovitud - kasutasin värskelt riivitud leiba, mida siis röstisin pannil koos suhkru ja võiga. Pähkleid panin ka jogurtisse. Pean tunnistama, et minule hästi ei meeldinud, jäi nagu leivasupp. Ehk oleks pidanud juba valmis riivleiba kasutama? Igastahes pean selle riivleiva jogurti kallal veel töötama.
Pia - mulle on kuskilt kõrva jäänud, et 4-5päeva. Ise püüangi selle järgi talitleda.
Nii tore postitus :)
VastaKustutaJa tore, et nii lihtsat asja nagu jogurt, kodus tõesti tehakse.
Olen minagi teinud ja kirjutanud.
Mida olen tähele pannud - ei käärita jogurtit plastiknõus. Esiteks pole üldse tervislik ja teiseks kipub ebaõnnestuma. Ikka klaas, keraamika või teras.
Teiseks ei tohi piim olla juuretist lisades liiga kuum ja külmikukülma juuretist ei tohi sooja piima sisse panna, enne ikka toasoojaks.
Kolmandaks - maitse ja tekstuur oleneb kõige rohkem juuretisest, piimast ja kääritamise temperatuurist - neid tuleb silmas pidada.
Sul on Thredahlia (olen ikka selle nimega nii harjunud:)) õige põhjalik postitus sellel teemal.
VastaKustutaAga jah, olen minagi üleläinud kohe potis kääritamisele. Tundub paremini õnnestuvat ning siis ka üks nõu vähem vaja pesta:) kusjuures aga postituses mainitud naistelehe artiklis soovitati just plastiknõud.
Iga Tupperware esitleja soovitab ka kindlasti nii leivatainast kui jogurtit teha plastiknõus - mind see näiteks ei veenaks ja plastiktotsikus ei ole ma nõus kumbagi tegema :)
VastaKustutaPlastikul on lisaks ebatervislikkiusele veel see häda, et seda ei saa olenemata pesemisest-loputamisest kunagi nii puhtaks kui klaasi-terast-keraamikat ja seetõttu näiteks pesuvahendijäägid takistavad käärimist jne.
Kas sa Tere suusajogurtit (katkise šokolaadiga jogurt) oled söönud? Kui jah, ja maitses, kas oskaksid sarnast jogurtit ka ise teha? kuna seda suusajogurtit müüakse ainult talvel
VastaKustutaOi jummel, see üks mu lemmikjogurteid. Proovinud ise ei ole, kuid kui Sa nüüd meelde tuletasid, siis peaks täiesti proovima. Pakuksin, et seal on kasutatud tumedat šokolaadi.
VastaKustutaTere! Ma tahtsin küsida, kas sinna jogurti sisse peaks pigem panema maasikaid või maasikatoormoosi? Kas ainult masrjadega tehes ei jää jogurt äkki hapu? Aitäh vastuse eest!
VastaKustutaMina kasutasin marju ja panin lisaks veel 3spl suhkurt. Lpased ütlesid et ikka hapu aga minu jaoks oli nii paras.
VastaKustutaAinult maasikatega jääb jah tiba hapu, nii et ikks toormoos peaks olema. Muidugi, kui on juulis eesti maasikate aeg, siis nende maitse on nii täiuslik, et patt oleks miskit muud lisada. Praegu, aga need poes müüdavad mutantmaasikatega jääb hapuks...minu arvates
VastaKustutaTere. Mina proovisin ka jogurtit teha (3korda)ja jäi liiga vedel. Pärast panin ahju , aga ikkagi oleks võinud olla paksem.Ja suhkrut panin ka omajagu palju. Ilma ei olnud üldse mingit maitset. Äkki sobib ka mesi maitsestamiseks?
VastaKustutaIgatahes proovin veel!
Minu lsama probleem, mis Pillel... Juba neljas kord joon siin enda tehtud jogurtit. No jääb vedel. Ma ei saa aru, mis ma valesti teen. Millist piima kasutate, et saaks jogurtit, ikka sellist paksemat?
VastaKustutaMina kasutan tavalist 2,5% list poepiima. Alguses ongi jogurt vedelam, pakemaks läheb ta minul külmkapis seistes(u. pool päeva).Aga temperatuur mängib ikka põhilist rolli.Nüüd olen teinud nii nagu Thretahlia oma blogis õpetab, et kõigepealt piima kuumutanud 80-90kraadini ja siis jahutanud u. 40ni, peale mida maitsestamata jogurt lisada. Siis katan toidukilega ja veel omakorda paksu froteerätikuga ja jätan ööseks ahju kõrvale seisma. Nii on tulnud kõige paremini välja.
VastaKustutaOlen siia kül kommentaari mingi päev kirjutanud, aga miskipärast pole see siia kirja saanud...
VastaKustutaPille, mesi sobib maitsestamiseks väag hästi. Temperatuur on väga oluline, eriti jus tsee temperatuur, kus sa jätad selle valmima.... mida soojem seda parem.
Kas oled juba šokolaaditükkidega jogurtit teinud või mõne teise maitsega jogurtit? Kuidas maitsesid? Praegu saaks äkki rabarberijogurtit valmistada. Nagu näiteks Farmi rabarbri-päevalilleseemne jogurt või Tere rabarberi-kaerajogurt. :D
VastaKustutaŠokolaaditükkidega jogurt on proovitud. Kasutasin jogurtis tumedat šokolaadi ja suhkrut lisaks....väga västi maitses...
VastaKustutaRagne, soovin Sind südamest tänada inspiratsiooni tekitava blogi eest! Olen saanud siit nii mitmeidki toredaid mõtteid ja retsepte! :)
VastaKustutaEriline tänu jäätise (valmistasin Geisha šokolaadiga) ja kondenspiima valmistamisõpetuse eest.
Tegin ka jogrutit. Tuli täitsa jogurti nägu ja maitsega (veidi mahedam kui poejogrut, aga väga hea), ent kahjuks jäi tükiline. Mis ma valesti võisin teha? Kas sel hetkel, kui lisan juuretise (kasutasin maitsestamata Actimeli), ei tohi seda piimas segada?
Ette tänades ja kaunist kevadet soovides,
Nora
Nora - tänud kiituste eest:) Jogurti tükilisuse põhjuse vastasid juba ise tegelikult ära. Segada ei tohi seda segu enne valmis-saamist, see ongi tükilisuse põhjuseks
VastaKustutaLugesin siin kommentaaridest,et oled suusajogurtit ka valmistanud, kas retsepti ka jagaksid? :P
VastaKustutaKas selle retsepti järgi tuleb vedel joogijogurt või selline paksem, mida oleks parem lusikaga süüa?
Ega seal ausalt öeldes miskit keerulist ei olegi. Kuna kodu-tehtud jogurti konsistents on selline kreemjas, nagu suusa-jogurtilgi, siis lisasin lihtsalt piisavas koguses tumeda šokolaadi tükke:)
VastaKustutaKas lähiajal on ka mõnda uut jogurtiretsepti oodata? Mis lisanditega veel oled jogurtit teinud?
VastaKustutaJogurtitegu on mul peaaegu iganädalane tegevus. Retsepte pole lisanud, kuid muidugi võin neid siia kirja panna- Minu lemnmikuteks on hetkel röstitud pistaatsiapähklite ja meega, tavalise kaneeliga ja passioni viljalihaga:)
VastaKustutaNonii, lõpuks sai minulgi esimene ports jogurtit tehtud. Hommikuks oli jogurtimass küll tükki läinud, aga valasin selle läbi sõela ning sain tükkidest lahti :), siis lisasin suhkruga purustatud punaseid sõstraid ning linaseemneid ja väga maitsev jogurt oli. Plaanis järgmisena proovida mooniseemnete ja martsipaniga jogurtit aga, mis lisanditega jogurtit soovitad veel proovida?
VastaKustutaRõõm kuulda, et lõpuks jogurtitegu tehtud:)
VastaKustutaKas loksutasid vahepeal massi, et see tükki läks?
Minule meeldib suvel jogurtile lisada just seda, mis parasjagu aiamaalt või turult võtta on. Kohe on käes vaarikaaeg, lisaks veidike mett ja super kooslus ongi olemas. Muidugi ei ütle ma ära ka piimašokolaadi-tükkidega jogurtile, mis siis riiviga riivitud peeneks (jämedaks jäetud tükid vajuvad jogurti põhja).
Ragne, ilmselt jogurt veidi loksus tõesti, kui ma ta sooja tõstsin, aga pole hullu, sest läbi sõela lastes sai tükkidest ilusti lahti. Aga homme mul plaanis teha värskete mustikate ja banaaniga jogurtit, usun et tuleb hea :) Käisime metsas ja metsaalune oli mustikaid täis nii, et saab mustikakooke ja -magustoite lõpuks tegema hakata :D
VastaKustutaOi kas tõesti mustikaid juba nii palju metsa all? milline rõõm:)
VastaKustutamina ka teen juba mõnda aega aeg-ajalt ise jogurtit ja tihtilugu sellest omakorda ka toorjuustu teinud. hiljuti tegin ühe ürituse raames 3 liitrist piimast ja sain 1,34 kilo toorjuustu. see 3 liitrit maapiima maksis 1.30. kahe päeva jooksul mõned korrad mõned minutid toimetamist ja selline kogus. ise ka imestasin, eriti kui hakkasin mõtlema, et suht sama raha eest saab poest umbes 200 grammi ainult :O ise olin väga rahul ja koogid, mis õde sellest toorjuustust tegi, maitsesid ka imehead :)
VastaKustutasiit blogist aga olen saanud hirmus palju inspiratsiooni, mida veel kõike vahelduse mõttes söögina tarbida. kasvõi selles samas jogurtis - no ei tule ise igasuguste tegelikult vahel täitsa lihtsate asjade peale :) suured suured tänud!
Birgit
Oi, kodune toorjuust on hirmus hea kraam, kahjuks olen vaid kaks korda seda teinud.
VastaKustuta