Kohe, kui sattusin sellele retseptile, tahtsin seda proovida. Paar-kolm nädalat hiljem ehk siis täna tegingi lõpuks seda moosi esimest korda. Esimenepotitäis läks muidugi veidikene aiataha, kuna ilmselgelt ei tohi unustada moositegemist selle valmimise ajal hetkekski. Ju oli süüdi ka ilmselgelt liig-varajane kellaaeg. Teisetkordse katsetusena sain aga oma moositeo tehtud. Kohe kindlasti on tegemist väga laheda ideega, mida jälle suvikõrvitsast teha, lisaks siis veel maitse, mida talvisel ajal kamina ees isevalmistatu saiaga süüa. Maitselt selline õhuline, veidikene õunamoosi meenutav. Retsept mugandustega nami-namist.
3 suurt suvikõrvitsat
2 sidrunit
suhkrut (oma maitse järgi)
0,5 tl jahvatatud kardemoni
2 tl sidrunhapet
Koori suvikõrvitsad, lõika pikuti pooleks, eemalda sisu ning lõika tükkideks. Sega potis suvikõrvitsakuubikud, vesi, riivitud sidrunikoor ja pressitud sidrunimahl ning keeda tasasel tulel kõrvitsa pehmenemiseni. Püreesta saumikseriga.
Seejärel lisa suhkrut vastavalt maitsele ning kardemon. Keeda tasasel tulel umbes 15 minutit, lisa sidrunhape ning vala kuumalt ettevalmistatud purkidesse.
Suurepärane vihje. Mul ongi 3 suvikõrvitsat ootamas oma järge...
VastaKustutaMingit sarnast moosi (suvikõrvits + sidrun) vaatasin ka paar päeva tagasi ning tundus täitsa äraproovimist väärt. Ragne, nii et sinu sõnul võib intriigile minna küll ja moos tasub valmiskeetmist?
VastaKustutaTuuli, arvestades selleaastast suvikõrvitsa uputust on see ideaalne suvikõrvitsate maitsvalt ärakasutamise tee. Eile vaatasin, et keegi nami-namikas oli veel lisanud suvikõrvitsa moosile punaseid sõstraid, nii et tundub, et seesugune moos on see aasta igati populaarne kodudes. Mina soovitaksin ka:)
VastaKustutamina panin suvikõrvitsa kirssidega paari sel suvel, sai ka hüva abielu.
VastaKustutaVeel üks variant, kus kasutasin suvikõrvitsat, see tavaline nn sibula- tomati möks, mida talveks purki tehakse. Lisasin sellele ka suvikõrvitsa, maitset ei rikkunud, kogus vaid suurenes. Mina kui paprika sõber lisasin neid ka.
Proovige ja Te ei kahetse!
Kaku
Peab tõesti proovima, ise plaanisin õuntega teha. Aga täna tegin hoopis koos astelpajudega, pigem hoidis. Panin suvikõrvitsa kihiti astelpajudega purki, peale keev suhkrusiirup ja ööseks teki alla sooja. Pole veel maitsenud, aga pidid ananassi maitsega jääma.
VastaKustutaideid, kui palju. Eile tõi mulle sõbranna suuuuuuure suvikõrvitsa (aitäh talle selle eest) ning kuna selline hoidiste tegemise hasart peal, siis teen miskit head veel sellest..kahju et kirsse pole enam, kuid ananassi maitse kõlab hästi?!?!
VastaKustutaVäga lahe idee.
VastaKustutaMeie pere katsetas sel aastal suvikõrvitsat marineerida, nagu tavalist kõrvitsat. Degusteerijad andsid väga positiivse hinnangu :D Ja jäi ka ananassi maitsega - tegin üsna magusa marinaadi.
vot selle marineerimise katsetan kohe kindlasti ära. Kas tegid täpselt sellise marinaadi nagu kõrvitsatelegi?
VastaKustutaJah, täpselt sama :) Ja samamoodi tuleb ettevaatlik olla, et pudruks ei keeks.
VastaKustutaMina keedan vaid marinaadi enne valmis, ja kohe kindlasti ei pane ma purki ei nelki ega vürtsi ega muud... sest kõrvitsatükk mis jääb purgis vastu nelki, muutub koledalt tumedaks.
VastaKustutavõin ölda, et võtsin aluseks oma iga-aastase kõrvitsaretsepti ning hetkel on suvikõrvitsakuubikud koos äädika ja veega potis:) Aitäh idee eest Katrin!!!!
VastaKustutaKuidas suvikõrvits välja tuli?
VastaKustutaOeh, tead, ära parem räägi, väga -väga hea, Tegin küll oma traditsioonilise kõrvitsaretsepti juures muudatusi. Jätsin natuke purki panemata ka, et niisama maiustada ja ütlen, et mina sain vaid kaks kuubikut ära süüa, laps pistis ülejäänud nahka, mehele ei jäänudki miskit pakkuda:) Täna sõidan Tallinna paariks päevaks, kus mind suvikõrvitsad peenral ootamas, need lähevad raudselt ka marinaadiks.
VastaKustutaTänud veelkord mõtte ja idee eest:)
Tore ;)
VastaKustutaAnna siis retseptimuudatusest ka teada, mul mõne päeva pärast ka suurem laar marineerimist ootamas.