See on nüüd üks koogiretsept, mida ma olen juba pikemat aega lubanud postitada. Tore, et paljudel on selle retsepti vastu huvi tekkinud, kui eelmine kuu selle pildi siia blogisse ühte postitusse ülesse panin: Enne postimehe artikli ilmumist seda postitust teha aga ei saanud. See on kook, mis isiklikult võlub mind oma täidisega - ääretult sisukas ja maitsev. On juhtunud tihti ka seda, et olen koogi valmistanud 25 cm läbimõõduga koogivormi, ning kogused arvutanud 1,5ga... ja ma võin öelda, et nii tuleb seda täidist vahele veelgi rohkem. Igaljuhul soovitan enne kui õunahooaeg (neil, kellel õunu aias puudel leidub) läbi saab seda kooki proovida.
3,5 dl jahu 2 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
3 sl kakaod
125 g võid, sulatatuna
2 muna
1 dl kanget leiget kohvi
5 õuna
Täidis:
100 g sulatatud võid
1 pk (200g) kohupiima (teralist)
250 g hapukoort
30 g vaniljekastmeplbrit Ekströms
50 g suhkrut
Serveerimiseks:
Nutella šokolaadikreemi
Immutamiseks:
veidi piima
Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohvi. Kõige viimasena sega taignasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø22cm) koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda.
Täidise valmistamiseks sega kõik täidise-ained omavahel. Lõika jahtunud kook pooleks, immuta veidikese piimaga ning määri koogipõhja peale täidis. Kata teise koogipoolega. Aseta kook vähemalt paariks tunniks tahenema. Serveerides määri peale Nutella šokolaadikreemi.
Kas leivakreemi koogi retsept ka tuleb?
VastaKustutaOi kuidas mul suu vett jookseb :P Ja mitte kuskilt ei saa õunu!!! Ja mingitest poola õuntest ma ei hakka sellist imelist kooki tegema! :P
VastaKustutaJõudsin retsepti ära oodata:D
VastaKustutaTäna tegin ja sõime ema ning mehega kolme peale ära.No nii maitsev on see kook.Sai üheks lemmikuks juba suvel Mahedikku külastades.
Jõudsid Zoozi:) loodetavasti leidsid ikka kodumaiseid õunu, mul hakkab nende varu juba varsti väga väheseks jääma...
VastaKustutak2q - leivakreemikoogi retsepti olen ma nüüd igakord niipalu muutnud, et õige retsept pole üles ka kritseldatud. Mingi aeg panen aga selle 10 korda muudetud retsepti ka üles
VastaKustutaMul endal pole ei maakodu ega suvilat ja vanaemad ka kõik linnainimesed.Seega ostan õunu turult:)Eelmised aastad olen saanud sõbranna käest ka ,aga neil seekord polnud õunu(Pärnu ja Virtsu).
VastaKustutaLeivakreemikook on Sul ka imehea.See meeldib väga mu lastele.Tegin korra juba selle sama retsepti järgi,mis Sul siin kirjas.Oli väga hea,aga ootan ära ka siis selle täiustatud variandi:D
Maitsev kook. Selline, mida varem ei ole saanud. Ehk järgmisel korral lisan veel mõned pähkli- või mandlitükid taignasse. Igaljuhul aitäh huvitava retsepti eest!
VastaKustutaTegin minagi seda kooki täna:) Tõesti väga maitsev, ainult et peale pooleks lõikamist lagunes ülemine tükk pudiks ja hiljem ei olnud enam võimalik koogi peale shokolaadikreemi määrida.Arvan et asi oli selles et tegin 1,5koguse ja kook tuli liiga paks- vbl oli koogivorm liiga väike hoopis? Aga teen seda kooki kindlasti veel. Mulle meeldis väga et sellel täidisel oli selline maitse nagu oleks vahel vahukoor aga tegelikult ju ei ole.Aitähh
VastaKustutaZoozi- turul on ka ausad koduaia õunad müügil, vähemalt Pärnus:)
VastaKustutaAnonüümne - enne koogi katki lõikaist on hea lasta koogil veidi jahtuda ja taheneda, nii saab ka paremini ülemist osa kreemi vahele panemiseks eemaldada.:)
Koogi pilt ja kommentaarid sundisid mind täna kohe kooki proovima. Pean ütlema nagu eelmine kommenteerija, et pealmine kiht lagunes ära, kuigi lasin maha jahtuda. Igatahes välimus pole pooltki nii ilus kui sul Ragne, aga eks sa ole harjutanud ka ;-) Panin taignasse vähem suhkrut ja kuna kohalikus poes vaniljekastmepulbrit polnud, asendasin osa hapukoort vaniljepudingiga. Ausalt öeldes on klassikalistest õunakookidest kõrini, väga tore midagi uutmoodi proovida. Pere on õhtul kindlasti meeldivalt üllatunud. Ah jaa, kuna Nutellat ka ei olnud, siis tegin katteks valgest šokolaadist glasuuri.
VastaKustutaKatrin
Tegin ka eile seda kooki. Minul jäi kook suhteliselt nätske... kas ta peabki selline olema?
VastaKustutaLisaks ei olnud minu kook nii pruun, kuigi panin isegi rohkem kakaod kui retseptis öeldud.
See 5 õuna on natuke paha "suurus", sest õunad on nii erineva suurusega ja ma kardan, et ma vist paningi liiga palju (õunad olid äkki suuremad)?
KIIRE-KIIRE! Vajan abi! Mul taignategemine juba pooleli, aga nüüd hakkasin mõtlema, et kas munad tuleb ikka enne eraldi ära vahustada või niisama hulka segada (algaja asi, andke andeks). ja kui eraldi, kas siis kollased ja valged veel omakorda eraldi (tundub, et mitte...:S)?
VastaKustutaAnonüümne - minu sõbranna välmistas hiljuti üht kooki, mis kuidagi ei tahtnud läbi küpseda ja jäi seest nätske - lõpuks jõudsime selgusele, et õunad olid liig-mahlased ning neist eraldunud vedelik jättiski kooki seest nagu tooreks. 5
VastaKustutaõuna all on mõeldud keskimse suurusega õunu, mitte sibulaõunte suurusega ega ka mutant suuruseid Poola õunu - selliseid eestkeskmiseid:)
Marijana - 20 minutit küll hiljem vastus, aga mune eraldi vahustada ei ole vaja, sega lihtsalt taignasse need sisse (munavalged ja kollased koos):)
Jõudsin vastuse ära oodata, tükeldasin õunu ja pesin koogivormi ja asjatasin muid asju vahepeal;) Aitäh!
VastaKustutaIgaks juhuks küsin, et kui koogi pealmine osa lagunes, kas kook küpses pealt ka praguliseks? Kui jah, siis soovitan küpsetada veidi madalama kuumusega, mis siis ei lase koogil pealt praguneda ning ka hiljem koogi poolek lõikamisel pudiks minna.
VastaKustutaKui paljudel on kook ära lagunenud, äkki siis oleks parem taigen jagada kaheks ja küpsetada eraldi kaks õhukest koogipõhja, siis pole vaja pooleks lõigata. Aga kook on väga isuäratav, proovin millalgi järgi. Arteris oli veel üks õuntest magustoidu retsept. Kuidas too magustoit maitses ja kas retsepti paned blogisse ka üles?
VastaKustutaMinul ka see kook ära proovitud ja läheb täna kordamisele. Peale seismist (järgmisel päeval) oli kook palju parem. Sai ohtralt kiidusõnu! Kohvi maitse tuli siis ka välja ja oli väga mõnus.
VastaKustutaVaniljepulbrit ei leidnud, jätsin hapukoore ära ja panin terve topsi vaniljepudingit. Kreem valgus vahelt välja, kuigi seisis ennem tükk aega külmas ja oli parajalt tugev. Ja mulgi murenesid mõlemad pooled lõigates ja kook jäi liiga mahlastest õuntest niiske.
Seekord teen kaks eraldi põhja ja proovin selle vaniljepulbri ka poest ülesse leida :) Ja panen vähem õunu, et põhi nii niiske ei jääks. Praegu need õunad ju nii mahlased kõik. Või võiks veidi tärklist lisada?
Tahtsin küsida, kas Sul on pildidl pooleteise kogusega tehtud kook. Nii ilusad paksud põhjad on. Ja kui sa kooki kokku panid, kas siis panid ta vormi tagasi, et kreem vahele püsima jääks?
Minul ei lagunenud kook ära.Kuid õunatükid lõikaksin teinekord väiksemaks,sest kooki oli natuke paha poolitada.Tegin 24 cm läbimõõduga vormi.
VastaKustutaKreem tuli selline paksem,ei voolanud välja.
Ilmselt kuulun mina nende õnnelike hulka,kel kook õnnestus esimese korraga:D
Pilti saab näha siin http://picasaweb.google.com/ove.ant/Food#5514231725957159074
Tere!
VastaKustutaKa minul lagunes koogi pealmine pool ära, nii et Nutella kreemi ei saanudki panna. Vaniljekreem tuli liiga paks, nii et raske oli vahele panna, pididn noaga määrima. Kas teil tuli ka kreem paks?
Anonüümne - postitasin just hetk tagasi selle teise õuna magustoiduretsepti siia blogisse:)
VastaKustutaKoopatibi- Vaniljepuding on veidike teistsugune kui pulber, kindlasti soovitan kasutada just vaniljepulbrit. See on selline imeaine, mis muudab kohupiimamassi tahkemaks, nii et täidis ei saa kuidagi välja valguda. Samuti ei pea seda vormi tagasi asetama, kuna täidis ei tule pulbrit kasutades vedel. Leidub seda Rimis näiteks - sealsamas, kus asuvad kisellioulbrid ja tarretised jne. Pärnu Rimis on see suhkru ja jahu riiuli vastas.
See pildil olev kook on tehtud 22cm mõõduga vormi retseptis antud kogustega.
Põhjade murenemise vältimiseks aitab ka see, kui koogipõhjad pooleks lõigata niidi abil, mina kasutan sellist pooleks lõikamist juba aastaid. Noaga lõikamisest tunduvalt parem.
Zoozi - sul see koogi väljanägemine väga kena:)
Kas kook pragunes ka juba küpsedes pealt ära? Sellisel juhul soovitan kasutada madalama küpsemistemperatuuri ning lahtilõikamisel kasutada niidi meetodit.
VastaKustutaKui vaniljekreem tuli paks, siis törts hapukoort sekka ja ongi parem:)
Kas kakaod peaks kasutama seda mõrudat või magusat?
VastaKustutamõrudat. retsepti olen millegipärast selle fakti märkimata jätnud..
VastaKustutaAitäh Ragne!
VastaKustutaLeidsin lõpuks vaniljekastme pulbri. See on tõesti imeaine :)
Aga kook ei tulnud mul ka teisel katsel välja (polnud jällegi kaubanduslikku välimust, sest murenes ikkagi), aga maitses sellegipoolest hästi :)
Kuidas nii??? Olen seda kooki 1001 korda teinud ja murenenud ei ole..:)
VastaKustutaAga äkki on õunatükkides asi... nende ümbert pudiseb ära. Äkki liiga suured. Või hoopis väikesed ja liiga palju? Kui suured tükid Sina lõikad koogi sisse?
VastaKustutaTäiesti võimalik, et asi õuntes, Mina lõikan need ikka üigem väikesteks tükkideks.
VastaKustutaKas see kook on parem samal või järgmisel päeval?
VastaKustutaKõik oleneb sellest, kui hästi põhja immutada. Küll aga, kui võimalik, siis almista kook päev enne valmis,
VastaKustutaVõib-olla on see minu kiiks, aga minu arvates on enamik kooke järgmisel päeval paremad.
Teen ka juba seda kooki täna teist korda-väga mõnus vaheldus tavalisele õunakoogile-esimene kook sai palju kiidusõnu.
VastaKustutaMina sain ilusasti koogi lahti lõigata-ei lagunenud.
Tänud retsepti eest.
Olen sinu blogi pidev külastaja :)
Tegin seda kooki tänaseks enda sünnipäeva puhul, eile õhtul küpsetasin valmis. Jagasin taina kaheks võrdseks osaks ja küpsetasin eraldi, kumbagi põhja umbes 20 minutit. Mul oli see retsept Arterist välja lõigatud ja seal polnud kirjas et piimaga immutama peab, aga ikkagi tuli kook mahlane. Kuigi ma väga magusat ei armasta oli vanillikreem natuke liiga vähemagus. Aga võibolla on põhjuseks see, et kasutasin RUFi vaniljekastmepulbrit, äkki on see vähem magusam. Kas Sul oli kreem pigem magus või vähem magus? Aga välimus oli väga ilus ja kokkuvõttes ikkagi maitsev kook.
VastaKustutaTundub, et Arterisse oli väike viga sisse tulnud, sest immutanud olen seda kooki igakord.
VastaKustutaKreem vahel on ikka magus. Kindlsti soovitan kasutada ekströms vaniljekastme pulbrit, sest kui mina mõtlen ikka õigele Ruf-pulbrile, mida kasutasid, siis need tooted erinevad üksteisest ikka tublisti:)
Tehtud. Kasutasin 28cm vormi ja pooleks ei lõiganud, sest kartsin, et ei saa nii õhukese koogi poolitamisega hakkama. Määrisin kõigepealt šok.kreemi ja siis vaniljekreemi. Kõik tuli ilusti välja ja oli päris hea, aga ei ole päris see. Igatahes, suur aitäh retsepti eest. Terje.
VastaKustutaKas immutasid põhjasid ikka ka? Ilma immutamata jääb lõpptulemus muidu kuiv.
VastaKustutaMinagi tegin täna seda kooki,terve hooaeg teinud kõiksugu õunakooke..lõpuks tundusid kõik nii ühesugused ja kui siia sinu blogisse sattusin,oli kindel, et esimesel võimalusel proovin nagu kiuste..oma õunad otsas aga no õnneks turult ikka saab.Nüüd siis koogist...kapis praegu külmas, väljanägemine väga ilus(no veits pealt pragunes küpsemise ajal aga vaatamata sellele edukalt poolitatud ja kokku pandud),küll mul polnud kodus nutellat aga tühja sellest,raputasin peale veits tuhksuhkurt ja tulemus nägi nii ilus välja.Loodan,et sööjale maitseb ka,nimelt ma ise ei armasta kooke süüa aga selle-eest vüin neid lõpmatusenii teha ja katsetada.
VastaKustutaAga nüüd sellest kuidas ma sinu suurepärase blogi juurde üldse jõudsin...seoses leivategemisega...minu esimene leivapojuke ootab veel ahju otsas ja õhtul ootab siis veel ees ka sellega mässamine,et homme saaks oma esimesed pärisleivad teha,eks näis. Suured-suured tänud sellise vahva blogitamise eest!
Kaidy
Aitäh Kaidy, - kuna eile postitasid selle kommentaari, siis järelikult on täna leibade küpsetamispäev?
VastaKustutahoian õnnestumisel pöialt ning ootan huviga, kuidas välja tulid:)
Jah, saidki leivad eile küpsetatud ja olen ikka veel selle lummuses. Välimuselt said väga ilusad,koorid parajalt krõbe,kõva polnud,pealt ilusad siledad,täitsa nagu päris kohe. Seest küll veidi nätsked aga olles lugenud siinseid kommentaare, siis olin juba sellest teadlik. Ainuke asi mis oli, et veits magus sai leib, panin vist rohkem suhkurt, ja järgmine kord teen täpselt liitrist veest taigna, mul kaks vormi aga need 1,5 liitrised.
VastaKustutaKaidy
Nii tore:) Kui nätsked, siis proovi küpsetamisaega veidi pikendada, esimesed leivategemised ongi sellised kohandamised enda ja ahju järgi.
VastaKustutaMinulgi katsetus selle koogiga seljataga. Võtsin kommentaare arvesse ja lähtusin Ragne soovitusest poolitada kook niidiga. Õnnestus, midagi ei lagunenud. Pärast poolitamist keerasin koogi tagurpidi taldrikule, st ülemine osa sai põhjaks ja põhi siis tuleb peamiseks, et võimalikult vähe kooki ise tõsta ja lagunemisega riskida. Küll aga selgus, et kook on keskelt toores, küpsetasin 50 minutit, aga ikka toores. Tegin 1,5 kogusega. Ja see kreem ei mahu mul ka kuidagi sinna koogi vahele ära, ikka nii vedel, et valgub laiali ja pool kreemist jääb üle. Kreem tehtud täpselt retsepti järgi. Ei tea, mis viga. Keskmine osa jääb muidugi ka söömata, sest toores ju, kuigi ega tainal ka midagi viga pole:)
VastaKustutaKas kreem jäi ka vedel? Kas kausutasid ikka Ekströms vaniljekastme pulbrit?
VastaKustutaKui ka kook jäi keskelt toores, siis võivad süüdi olla selles õunad - neid oli kas liiga palju või olid need liiga mahlased....
....unustasin öelda, et sellest ebaõnnestunud koogist saab rummikoogikesi teha;)
VastaKustutaTerekest.
VastaKustutaLeidsin teie retsepti täiseti juhuslikult googlest üleeile ja retsept tundus olevat päris huvitav ja pilt sellest koogist eriti maitsev. Nalja pärast oma vigase kokandus oskustega tegin selle koogi valmis,ning see maitses nii hästi et tänaseks on see otsas ja kõik kes vähegi maitsesid kiitsid taevani. Seega valisin ma ka selle retsepti jõuludeks lauale.
Aitähh hea idee eest ;)
Ragne, ma arvan, et mul võis see tooreks jäämine tuleneda küll liiga suurest õunte hulgast, õunad olid ausad :) No mitte ülisuured, aga ilmselt natuke suuremad kui keskmine. Samas kreemi ebaõnnestumisest ei saa aru, tegin täpselt sinu retsepti järgi ja kasutasin Ekströmsi vaniljekastme pulbrit. Igatahes maitses kook ka ebaõnnestunult hästi ja kindlasti katsetan uuesti, et saaks nii nagu peab.
VastaKustutaJah, õuntega ei tohi liialdada. Kui kreem aga kippus vedelaks jääma miskipärast, siis lihtsalt lisa vaniljepulbrit veidike rohkem:)
VastaKustutaKuigi tavaliselt ühte kooki mitu korda ei tee, siis seda kooki otsustasin ikkagi veel korra proovida. Seekord siis kasutasin Ekströmsi vaniljekastmepulbrit ja immutasin piimaga ka. Tuleb tõdeda, et tõesti on Ekströmsi pulber magusam. Edaspidi kui magustoitudesse või küpsetistesse on vaniljekastmepulbrit vaja, kasutan alati Ekströmsi toodet. Kook tuli kohe palju parem ja kõik kiitsid, nii et läheb minu lemmikute alla :)
VastaKustutaEkstrõms on jah selline imeline võluasi:)
VastaKustutaKüpsetasin eile seda kooki ja see tuli tõsti väga väga hea välja. Pikendasin ainult küpsemisaega. Mul ei küpsenud see 40 minutiga läbi. Kasutasin suuremat (24cm läbimõõduga) vormi ning küpsetasin kokku u.65 minutit seda.
VastaKustutaAga igatahes on see vaheldus tavalistele õunakookidele. Kindlasti läheb see teine kordki kordamisele. Tänud retsepti eest.
Jah, see küpsemine sõltub õunte mahlasusest ja rohkusest ja loomuliikult sellest millisesse vormi teed - aga oma nägemise järgi on kõige parem küpsetada.... ja tore kui retsept meelepärane oli:)
VastaKustutaKüpsetasin ja panin just kokku selle koogi. Pooleks sain lõigata kenasti aga siiski täidise peala pannes kippus lagunema. Mina võtsin appi tellitava, lahtikäiva koogivormi. Tõmmasin selle nii palju kokku kui vaja ja panin koogi ööseks külmkappi. Nutellat ei olnud aga keetsin peale kakaopulbrist, võist ja šokolaadist glasuuri. Homme saab siis maitsta. Õunu panin 4 dl (väikesteks kuubikuteks tükeldatud), sest need õunad, mis on poest ostetud, olid väga mahlased. Kartsin et kook jääb nätske. Kasutan kõpsetamisel sisetermomeetrit ja seda arvestades küpses kook minul 50 minutit.
VastaKustutaKas põhja lagunemine võib olla sellest, et kook ei olnud täielikult jahtunud? Teinekord tehes proovin nii, et küpsetan põhja valmis eelmine päev. Igatahes tunne on selline , et kook jääb minu "retseptiraamatusse" :)
Tore, et retsepti raamatusse kook jääb:)
VastaKustutaMina lasen küll veidi jahtuda, enne kui kooki pooleks asun lõikama.
Kusjuures, minu aravates sobib kook paremini, kui see on veidi seisnud, ehk siis järgmisel päeval on hea, ülejärgmisel veel parem:) Kardan, et kui põhjad varem valmis teha, siis ei maitsestu kook omavahel ära:)
See retsept tundub väga huvitav, kindlasti läheb see kook proovimisele :P
VastaKustutasee on parajalt lihtne kook:)
VastaKustutaTekkis nii suur isu, et tegin kohe suure 28cm koogivormi sisse, seega jäi mul ka keskelt tsipake tooreks, aga lahtilõikamise ja kokkupanemisega sain üllatavalt hästi hakkama ja nii maitse kui välimus olid super! Kohe kahju, et pole midagi märkimisväärset tähistada ja uhke kook ühegi peolaua peale ei jõudnud vaid lihtsalt argipäevamaiustuse tiitlit kandma pidi...
VastaKustuta..aga siis ju järgmine kord mõne sündmuse puhul on põhjust jälle koogi valmistamiseks:)
VastaKustutaTegin ja välja tuli SUUREPÄRANE! RAGNE SA OLED KÜPSETAMISE GEENIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VastaKustutaTänan, väga maitsev. Kõik kiitsid ja soovisid lisa.
VastaKustutaSeda on tore kuulda:)
KustutaKas kohvi asemel võib kasutada ka midagi muud ja kui siis mida?
VastaKustutaIkka võib! Soovitan kasutada kohvi asemel (sama kogusena) näiteks piima või õunamahla.
Kustuta