31. oktoober 2010

Viigimarjad sinihallitusjuustu ja kreeka pähklitega

/Prindi retsept/

Tänane hommik oli kuidagi hämmastavalt valge. Tegin pisikesse termoskruusi kohvi ning otsustasin jalutada kodulähedale asuvasse poodi. Päike paistis ning ilm oli jalutuskäiguks nii sobilik. Nojah, poe ukse taha jõudsin talvise aja järgi 7.10, veidike liiga vara uue aja järgi, isegi turule polnud kaubitsejad kohale jõudnud, kahju aga miskipärast avatakse Pärnus turg kole hilja, See selleks...

Hämmastav, kuid mul õnnestus pärnust poeriilulitelt leida viigimarju - imeahvatlevaid ja üsnagi magusaid. Nendest viigimarjadest said soolaka-magua kooslusega kerged ampsud. Mõnus kiiksuga suupiste:)
10 viigimarja
100 g sinihallitusjuustu

100 g toorjuustu

75 g hapukoort

peotäis kreekapähkleid

Lõika pestud viigimarjad neljaks sektoriks, jättes need alt läbi lõikamata. Sega sinihallitusjuust, toorjuust ja hapukoor ühtlaseks massiks ning täida saadud kreemiga viigimarjad. Haki peotäis kreekapähkleid peenemaks ning raputa viigimarjadele.

25. oktoober 2010

Sakste kardemoni-sukaadirullid

/Prindi retsept/

Minu üheks maitsvamaks aja mahavõtmise tegevuseks on sisse astuda kodu lähedal asuvasse Supelsakste kohvikusse, istuda põrandalambiga arustatud aknaääresse lauakesse ning tellida teenindajalt tassike musta kohvi ning üks sukaadirull kardemoniga. Eriti mõnus on siis kui veel vihma sajab, ma pean ütlema, et ahjuküttega soojas kohvikus on lausa lust piiluda aknast imesuuri vihmapiiske. Niisiis, teenindaja toob lauale tellitud, kauaigatsetud kardemonirulli - lihtne saiake, aga maitseelamust oi kui palju. Maitse on tõesti hea - järelikult peab ka ise ikkagist kodus proovima. Ahi küdema, õige väheke meisterdamist ning rullid ahju - maitse on just nagu sakste saiakestel.


500 g pärmi-lehttainast
60 g võid

2 apelsini riivitud koor
125 g suhkrut
2,5 tl kardemoni


Soovitan kasutada valmis-rullitud tainast (cristella), vastasel juhul rulli tainas õhukeseks ca 0,5 cm paksuseks. Sulata või koos riivitud apelsinikoortega, tõsta tulelt ning sega juurde 75 g suhkrut ning kardemon (ära liiga kaua sega, sest suhkur ei tohiks ära sulada).

Seejärel määri segu taignale, raputa peale ülejäänud 50g suhkrut ning keera tainas lühemast otsast rulli. Lõika rull viiludeks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadises pöördõhuga ahjus 10-15 minutit.

23. oktoober 2010

Memme kodujuustupirukad

Nädalavahetus on käes ning see tähendab minu jaoks küpsetamist, kokkamist, toidu pildistamist ning veel igasugu kokanduslikke eksperimente. Praegu küpsevad ahjus ühed suurepärased pirukad, mis on inspireeritud ühe kohviku oivaliselt maitsvatest saiakestest. Olen neid sel nädalal juba 2 korda valmistanud, täna saan lõpuks ehk pildi ka nendest teha:). Lisaks ootab mind sahvris üks suuuuur kõrvits. Suure hirmuga juba mõtlen, kuidas osata seda oranži tegelast maksimaalselt ära kasutada. Järgnevalt aga üks minu lihtne pirukaretsept, mida olen viimasel ajal hommikuti üsna tihti valmistanud. Memme kodujuustupirukad seepärast, kuna need saiad lõhnavad pärast ahjust välja tulekut lihtsalt oivaliselt, justkui oleks need valmistatud memme poolt.


0,5 kg pärmi-lehtaigent
1 karp (280 g) kodujuustu
125g sinihallitusjuustu


Eriti lihtne on, kui kasutad juba õhukeseks taignaplaadiks valmisrullitud taigent. Kui seda pole, rulli taigen 0,5 cm paksuseks ristkülikuks.

Laota peale kodujuust ning selle peale raputa murendatud sinihallitusjuust. Keera taigen pikemast äärest rulli ning lõika see 12ks viiluks. Aseta need eelnevalt võiga määritud muffinivormi aukudesse. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

17. oktoober 2010

Kit-Kat jäätis

/Prindi retsept/

Nädala alguses olin paar päeva Viljandis, kus suurem osa reisist tuli veeta väljas. Ilm oli muidugi kõige tuulisem, mis üldse terve sügis olnud on ja riides olin peeaaegu, et suvele kohaselt. Jäätise isu ei tulnud mõttessegi. Paar päeva hiljem lähevad sammud aga ikka külmkappi juurde. Üks korralik topsitäis jäätist peaks külmikus alati leiduma. Lihtsalt juhuks, kui peaks isu tekkima. Siitpoolt üks maitsev lisand jäätisele, mis polegi teab mis originaalne, kuid maitse on see eest ülihea.


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima (suhkruga)
3 tahvlit (3x45g) kit-kat šokolaadi


Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Lisa hakitud kit-kat šokolaaditükid ning sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

16. oktoober 2010

Ahjupasta toorjuustuse lisandi ja tuunikalaga

No nii, loodetavasti tuleb eesolev nädal üsnagi retseptirohke, olen valmistanud üht uue lemmiklisandiga jäätist, imemaitsvaid eri täidistega soolaseid ja magusaid saiakesi ning ühte vägagi patust magustoitu. Pooltele pole pimeda aja tõttu pilti küll teinud, kuid maitsetulemused väärivad igati kordust, ehk homme saab juba miskit fotoaparaati salvestada.

Eelmisel nädalavahetusel jõudsin aga päris hilja oma tegemistega ühele poole ning esmaseks mõtteks nagu ikka, kui oled lõunasöögi valmistamise õhtusöögiga kokku liitnud, on soov valmistada miskit kiiresti valmivat. Sellisel kujul valmistatud ahjupasta kuulub minu lemmikute nimekirja juba päris kaua aega. Seetõttu võib öelda, et antud retsept on pigem taasavastatud vana kui uus leiutis.


300 g pastat (sarvekesi, teokarpe vms)
1 sibul
1 paprika
150 g toorjuustu (soovitavalt maitserohelisega)

1 karp (280 g) kodujuustu

1 tuunikalakonserv vees, nõrutatuna

1-2 dl riivjuustu soola

Pane pasta soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda vastavalt pakendil olevatele juhenditele. Haki sibul ja paprika väikemaks ning kuumuta seni kuni sibul on kergelt klaasjas. Sega valmiskeedetud pastale juurde paprika-sibulasegu, toorjuust, kodujuust ja nõrutatud tuunikalakonserv. Aseta pasta-segu ettevalmistatud ahjuvormi, raputa peake juust ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 20 minutit ehk seni kuni juust on sulanud.

11. oktoober 2010

Šokolaadiselt kelmikas juustukook

/Prindi retsept/

Ma tunnistan, et eelmisel nädalal valitses mul kodus tõsine juustukookide akadeemia. Tahtsin idee kohaselt valmistada patuselt šokolaadist juustukooki, kus valitsevad tõsine kreemisus, šokolaadisus ning tummisus. Seetõttu valmis katsetuste tulemusena kolm kooki, kus alles viimane tuli välja selliselt, millega jäin ülirahule. Esimene koogikesel puudus paljulubav juustukoogile omane kreemjas konsistents ning seetõttu ilmestas üleüldist maitset kuivus (vabandused Kati ees, kes oli esimeseks katsejäneseks), teine küpetis tuli ilmselgelt liigsete kohupiimakalduvustega ja kohe mitte tummine nagu igatsesin, alles kolmas üllitis tuli just-täpselt selline nagu tahtsin - šokolaad, pirnid ja toorjuust annavad ühele koogikesele ideaalilähedase kooskõla. Pikk pai eelseisvaks nädalaks ning juustukoogiseid mõtteid tööpäevadesse!

Põhi:
3 dl jahu
näpuotsatäis soola
3 sl naturaalset kakaopulbrit
3 sl suhkrut
125 g võid
ca 3 sl külma vett

Täidis:

200 g tumedat šokolaadi
600 g toorjuustu
200 g hapukoort
3 muna
150 g suhkrut
300 g küpseid pirne

Põhja jaoks sega kuivained omavahel. Näpi hulka külm või, lisa vesi ning sõtku taignaks. Suru see lahtikäiva (Ø22cm) koogivormi põhjale. Aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidise valmistamiseks murra šokolaad tükkideks ning sulata see vesivannil. Sega omavahel kreemjaks massiks toasoe toorjuust, hapukoor ja munad. Lisa suhkur ning seejärel vala hulka sulašokolaad. Koori pirnid ning haki väikesteks tükkideks ning lisa täidisele. Küpseta 180 kraadi juures 55 minutit (kook peab keskelt võbelema). Naudi külmkapikülmalt järgmisel päeval.

7. oktoober 2010

Kakaotrühvlid

/Prindi retsept/

See nädal on uskumatult tegus olnud, sellest ka vist põhjus, miks olen seda blogipostitust kolmandat õhtut järjest püüdnud postitada. Täna käisin Pärnu tutvustustiirul, mida turismiosalisetele korraldati, uskumatu, kui palju siin Pärnus tegevusi võib leida? Lisaks kas teadsite, et Vallikääru platsile on maha joonistatud linna kaart? Mina veel suvel mõtlesin, mis naljakas muster seal maas on.

Õhtud on täis kokkamist. Eile tegin kodustest suvila viinamarjdest mahla, täna toimub mahla tegemise vol2. Teist õhtut järjest katsetan ühte kooki, mis minu ideaalis peab olema kõige šokolaadine ja kreemjas. Täna tundub, et olen selle soovi täitnud. Õhtul läheb suuremaks koogisöömiseks, nii et selgub kas läheb retsept veel edasi täiendusele ja katsetamisele, siiski tundub kook olema üsna ideaalne. Järgnevalt imelihtne trühvlite retsept, lihtne aga see-eest nii maitsev....

2 pk (360g) küpsiseid
3 sl suhkrut

2-3 sl naturaalset kakaod
125 g võid
2 sl Vana Tallinna kreemlikööri
150 g naturaalset toorjuustu
3 sl hapukoort


Purusta 1,5 pakki küpsised köögikombainis puruks ning seejärel sega kokku suhkru ja kakaoga. Sulata potis või, lisa küpsisesegu, kreemliköör, toasoe toorjuust ning hapukoor. Sega kiiresti ühtlaseks massiks. Aseta trühvlimass ca 15 minutiks külmkappi. Seejärel vormi neist pallid. Purusta järelejäänud 0,5 pakki küpsistest ning veereta kakaopalle küpsisesegus. Kuni serveerimiseni hoia trühvleid külmkapis.

3. oktoober 2010

Sametpehme maapirni-juustusupp

Olen sügisesse passivate suppide lainel. Õues peenramaal kasvav maapirn andis ühel päeval ilmselgelt märku, et vaja on teha miskit head. Supp tundus üsna hea idee, arvestades kui hästi on valminud mul selles aasta kõrvitsasupid. Niisiis, kui ihaldada täiusliku kreemja supi poole, kus õhkub õige pisut küüslauku, siis tean soovitada täpselt sedasama retsepti.


500 g maapirni
300 g porgandit

0,5 punast sibulat

1 küüslauguküüs
2 dl piima 150 g toorjuustu maitserohelisega
kõrvitsaseemneõli

Puhasta, koori ja tükelda väiksemaks maapirnid ja porgandid. Pane juurviljad potti, vala peale vesi (niipalju, et see kergelt juurvilju kataks) ning seejärel keeda 1 tl soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta, valades esmalt kõrvale hiljem kasutamiseks vajaminevat 2 dl köögivilja puljongit.

Viiluta sibul ja küüslauguküüs ning pruunista pannil kiiresti. Lisa potti keedetud juurviljade juurde eelnevalt kõrvale pandud 2 dl puljongit, siis piim, praetud sibul ning küüslauguküüs. Püreesta korralikult. Seejärel tõsta pott tulele madalama kuumuse juurde ning sega sisse toorjuust. Kui juust on sulanud, siis supp ongi valmis. Piserda üle kergelt kõrvitsaseemne õliga ning serveeri.

2. oktoober 2010

Oivaline salveivõi kreekapähklitega

/Prindi retsept/

Varusin endale üks hommik õige veidi aega ning lippasin taha aeda maitsetaime peenart üles võtma. Võibolla on septembrikuu lõpp natuke hilja suvega kasvatatud ande korjama, kuid vaatamata sellele tulin tuppa suure korvitäe ürtidega. Eriti hea meel oli mul salvei üle, mis selle suvega üle ootuste hästi suurenes ning tungis võimukalt tüümiani peenramaale. Võtsin veidi salveilehti, panin pannile röstima ning seejärel valmistasin suuurepäraselt maitsevat salveivõid, lihtsalt suuurepärane, arvestades tõsiasjaga, et võtsin ahjust just välja ka pontsakad juustukuklid.


suur kimbutäis salveilehti
200 g toasooja võid (82%)

2 sl kreekapähkleid, peeneks hakituna
meresoola

Võta kimbutäis salveilehti (minul oli oma 35-40 suurepäraselt lõhnavat salveilehte) ning rösti neid kuumal kuival pannil paar minutit ehk seni kuni need muutuvad krõbedaks (rösti kahes jaos, kuna kõik lehed ei pruugi ära mahtuda pannile). Seejärel pane kõik ained köögikombaini (võid kasutada ka saumikserit), maitsesta paraja koguse meresoolaga ning mikserda kõik ühtlaseks massiks. Naudi salveivõi maitset koduleival või ahjusooja krõbeda kukli vahel.