31. mai 2011
Rabarberiliköör - üks õigehea kodune naps
30. mai 2011
Kardemonine rabarberikarask
125 g hapukoort
1 muna
2 dl piima
näpuotsatäis soola
1,5 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl odrajahu
2 dl nisujahu
50 g võid, sulatatuna
Kate:
250 g rabarbereid (kooritud, tükeldatud)
1 tl kardemoni
1 väike tl kaneeli
3 sl suhkrut
2 sl mandlilaaste
25. mai 2011
Peedipesto
Sellise peedipesto võrgutav maitse jäi meelde hiljuti kohvik Mooni külastades, kus see minu tellitud salatis tekitas üllatavat maitseelamust. Tekitas tõelist sõltuvust, mistõttu on ainuõige seda ka ise kodus teha. Vihjamisi ütlen, et tunduvalt maitsvam on valmistada seda pestot röstitud peetidest, kuna see annab ikka hoopis maitsvama maitse, kui niisama keedetud peedist valmistatu. Soovitan kasutada traditsiooniliste seemnete (päevalille-, seedertmänni-, kõrvitsaseemned) asemel pähkleid, mis tekitavad minu meelest tunduvalt mahlasemat ning nüansivõrra rikkamat maitseelamust.
300 g toorest peeti
1 tl oreganot
soola
25 g parmesani
1-1,5 dl oliiviõli
2 sl röstitud päevalilleseemneid* (soovitan soojalt kasutada India või Kreeka pähkleid)
Seejärel pane köögikombaini needsamad grillitud peedid ja küüslauguküüned (koos vormis oleva õliga). Lisa riivitud parmesan, seemned ja õli (vastavalt kui vedelat või tihket pestot soovid) ja mikserda kõik ühtlaseks. Ongi valmis.
*seemnete röstimiseks pane need kuivale kuumale pannile ning lase neil seal õigeveidi pruunistuda.
23. mai 2011
Tartu, blogijate kohvik ja Tammuri talu
Ja siis see suur maitsenaudingujada algaski koos toidukõrvale valitud veinidega. Esmalt hanemaksavorm sibulakoogi ja Põltsamaa Kuldse želeega. Vorm tundub ehk veidi kohatu sellise maitse kohta, kuid kõlab siiski ju nii koduselt.
Järgnes rabarberi-juustukastmega ravioolid ahvenamarja täidisega - peab ütlema, et oleksin tahtnud sõna-otseses mõttes taldriku kastmest tühjaks lakkuda. Geniaalse täidisega täidetud ravioolikesed olid nii mahlased ja tavapärasest täidisest erinevad.
Seejärel veidike oigamist juba täituva kõhu pärast ning siis saabus lauale pearoog - filotainas ahven, õhuline porgandivorm vähikastmega. Imeline.
Magusaks kahekihiline šokolaadivaht - valge šokolaadi rosee-pipra ja rummi-espressovahuga, mille kõrval pähkline besee ja ploomifilee. Ja siis tulid lauale õhtu joogistaarid - kodused kodumarjadest valmistatud liköörid - oli mustika, mustsõstra, ploomi, maasika, ebaküdoonia, alõtša. Täiesti kiiduväärt joogipoolik lihtsalt nautimiseks.
Ja kõige selle lõpetuseks kohv koos kõrvitsaseemnetrühvliga.
Milline elamus ning milline õhtu. Kõhud täis ning meeled täis emotsioone. Tuju hea ning meeldiva seltskonnaga veedetud päev igati kordaläinud. Aitäh reisikaaslastele:)
21. mai 2011
Norrakate pruun juust moosileival
leivaviile
paksemat moosi (mulle meeldib punase- või mustsõstramoosiga)
pruuni juustu viile
Ega siin keerulist miskit olegi. Määri leivale moosi, kata juustuviiluga ja voilaa:)
PS! Veidi keerulisemate, aga ka kergemate võileibade ideid saab nami-nami kooskokkamisest.
14. mai 2011
Kokku saavad pirn ja rabarber traditsioonilises biskviitkattega koogis
3 dl jahu
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
125 g võid
1 sl vett
Täidis:
ca 400 g rabarbereid
3-4 pirni
5-6 sl suhkrut
kaneeli
Kate:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
Põhja jaoks sega kuivained omavahel, näpi hulka või, lisa vesi ning mudi tainas sõmeraks. Raputa küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24cmx36cm). Suru kergelt jahuste kätega tainale. Küpseta põhja 200 kraadi juures ca 10 minutit.
Koori ja tükelda rabarberid ning pirnid ja sega kokku suhkru ja kaneeliga. Aseta eelküpsetatud põhjale ning küpseta veel 10-12 minutit.
Katte jaoks klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Laota küpsetatud rabarberisegu peale ning pane veel ahju küpsema ca 10-15 minutiks ehk seniks kuni kate on pealt kuldpruun.
11. mai 2011
Porgandikirju šokolaadikook apelsiniglasuuriga
See koogike on tegelikult tehtud mõni aeg tagasi Norra lumiste mägede keskel ning valmis õhtuse koogisöömingu tervituseks. Õigemini olime sõbrannadega ikka päris kõrgel mäe tipus, kus köögis avanev vaade oli vaatamist väärt. Kohalikus toidupoest hankisime vajaliku tooraine, kaasa-arvatud ka eesti sugemetega traditsioonilise sulatatud juustu. Seejärel koogitegu võõras köögis võis alata, see pole kusjuures üldse mitte lihtne:) Porgandi riivimisel oli esialgu abiks üks udupeen ja imenikerdustega riiv, mis aga õigepea asendus ikka selle vana hea riivimoodi abilisega. Kook tuli siiski täitsa koogi moodi, maitselt mahlane ning glasuur üle ootuste hea... Aitäh preili K-le koogitaldriku hoidmise eest ning preili M-le varjude peletamise eest pildil:)
3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl kaneeli
3 sl kakaod
125 g võid, sulatatuna
2 muna
1 dl kanget leiget kohvi
3-4 porgandit, riivituna
Glasuur:
300 g sulatatud juustu
3 dl tuhksuhkrut
1 apelsini pressitud mahl
Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohv. Kõige viimasena sega taignasse riivitud porgand. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø24cm) koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil enne glasuuri peale panemist jahtuda veidi.
6. mai 2011
Nõgesepestoküpsised
See on juba sel nädalal teine kord, kui teen seda rohelusest rõkkavat tõesti tohutu head nõgesepestot. Tegemine on nii lihtne, kahju ainult, et nõgesed hakkavad vaikselt aiast lõppema. Kusjuures, esimene ports läks lihtsalt niisama värskele saiale ja leivale katteks ning rohkem justkui ei jagunudki. Nüüd proovisin keeruküpsistes, mis valmisid sarnaselt kaneeli-suhkruküpsistele. Lihtne aga, maitselt nii head.
500 g külmutatud pärmi-lehttainast
nõgesepestot
4. mai 2011
Umbrohutoidud - kiire nõgesepesto
Avastasin täna hommikul aias tõelise nõgese koloonia. Korra köögist läbi, käärid pihku ja õue tagasi nõgeseid korjama. Iga kevadega on mul ühe rohkem tunne, et kevadeti täidan kergelt niitja eesmärki. Noori naadilehti on rohkesti aias vähendatud, paar päeva tagasi sattusid mulle korjamiseks ette võilillelehed, täna-homme olen nõgeselainel, nii et umbrohuga söögitegemine on praegu esmatähtis. Ma juba ootan varahommikusi päikeselisi turulkäike, kus igasugu hooajalist toidukraami saab endale hommikusöögiks ning terveks päevaks soetada. Pealegi ostsin endale paar päeva tagasi uhiuue ratta - kergelt retrohõngulise, eest suure korviga, kuhu igasugu turukraami saab ära mahutada mahutada. Nii, et vaim on valmis, korviga ratas ka olemas, puudu on vaid hommikused kauplejad turuplatsilt....oehh ootan. Niisiis - nõgesepesto, lihtsalt suurepärane, mida kõike umbrohust teha võib. Minule meeldib valmistada sellist paksemat pestot, veidi sellise määrde sarnast, sest võin kinnitada, et röstsaial on see imemaitsev.
Pealegi on nõges väsimuse peletaja, kõhuvalude ja verejooksude alandaja. Loomulikult on nõges suurepäraseks energiaallikaks, mistõttu sobib kevadperioodil toidus tarvitamiseks hästi. Kasutasin selles pestos tavapärase seedermänniseemnete asemel kergelt pannil röstitud india pähkleid. Valmis pestot on hea väikese purgina külmkapis hoida (ära selle tarvitamisega liiga kaua aega venita) ning siis tarbida saia-leivakattena, pasta kastmes, kala valmistamisel, soolastes küpsetistes jne.
75 g nõgeselehti
75 g india pähkleid,
75 g parmesani (eelistagem Valio Fortet)
0,75-1dl oliiviõli*
0,5 küüslauguküünt
meresoola (maitse järgi)
*Minule meeldib selline paksem ja tihkem pesto, kuid selle konsistentsi saab reguleerida oliiviõli kogusega.
Piret tegi hiljuti võilillepestot
Mari-Liis tegi ka võilillepestot
2. mai 2011
Kevadine iiriskattega rabarberikook
Tõsi on, et minu peenramaa rabarberid on veel tibatillukesed ning ühte korralikku koogi jaoks alles liig-väikesed. Kuid sellegipoolest oli eile siis see päev, kui tegin selle aasta esimese rabarberikoogi. Kusjuures avalöök esimesele rabarberiküpsetisele osutus vägagi maitsvaks. Mahlane, veidi keeksilaadse koostisega põhi, millel ilutsevad rabarberid muudavad kogu koogi põhjaosa meeldivalt mahlaseks. Koogi kate on on pehme iiriskaste, mis teebki terve koogi täiuslikuks. Peale raputasin purgi põhjas olevad viimased mandlilaastud ning nii tuligi kokku üks super-kook, mis on pürginud ühe päevaga minu rabarberikookide lemmikute hulka:)
200 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
Täidis:
450 g rabarbereid
75 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisitärklist
Kate:
75 g suhkrut
50 g võid
0,2 dl rõõska koort (10%)
Vahusta (lusikaga) toasoe või suhkruga, seejärel lisa munad ja hapukoor. Sega omavahel kuivained ning lisa tainale. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi (läbimõõt: 26cm). Koori ja tükelda rabarberid ning sega ülejäänud täidiseainetega. Laota rabarberid koogitaina peale ning küpseta 190 kraadi juures 40-45 minutit. Lase veidi jahtuda.