Tõsi on, et minu peenramaa rabarberid on veel tibatillukesed ning ühte korralikku koogi jaoks alles liig-väikesed. Kuid sellegipoolest oli eile siis see päev, kui tegin selle aasta esimese rabarberikoogi. Kusjuures avalöök esimesele rabarberiküpsetisele osutus vägagi maitsvaks. Mahlane, veidi keeksilaadse koostisega põhi, millel ilutsevad rabarberid muudavad kogu koogi põhjaosa meeldivalt mahlaseks. Koogi kate on on pehme iiriskaste, mis teebki terve koogi täiuslikuks. Peale raputasin purgi põhjas olevad viimased mandlilaastud ning nii tuligi kokku üks super-kook, mis on pürginud ühe päevaga minu rabarberikookide lemmikute hulka:)
200 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
Täidis:
450 g rabarbereid
75 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisitärklist
Kate:
75 g suhkrut
50 g võid
0,2 dl rõõska koort (10%)
Vahusta (lusikaga) toasoe või suhkruga, seejärel lisa munad ja hapukoor. Sega omavahel kuivained ning lisa tainale. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi (läbimõõt: 26cm). Koori ja tükelda rabarberid ning sega ülejäänud täidiseainetega. Laota rabarberid koogitaina peale ning küpseta 190 kraadi juures 40-45 minutit. Lase veidi jahtuda.
Mmm..rabarber! Ootan ka juba, et saaks kooki teha. Endal aias rabarber alles pisikesed jupid, pean ootama natukene, et nad kasvaksid, muidu koogi jaoks vähe (aga tahaks ikka enda aia rabarberist teha, see kõige nämmam;)) Aga selle retsepti proovin kindlasti esimesena ära!
VastaKustutaJuba hakkab rabarberi hooaeg pihta ja uus retseptki siin üleval. Mul on plaanis reedel küpsetada rabarberi kooki, aga ka seda nöuka aegset, pealt munakattega (beseega). Mul vist konkreetset retsepti polegi selle jaoks. Olen eelnevatel aastatel teinud selle nöukaaegse kohupiima koogi pöhja retseptiga. Kas sul on välja käia see öige rabarberri koogi retsept? Vöib-olla on see sul blogis isegi üleval. Pole otsinud.
VastaKustutaNB! Küpsetasin eelmine nädal seda sinu maasika-martsipani kooki. No küll on maitsev!
VastaKustutaJuba leidsin sinu blogist ka selle retsepti, mida ma otsisin!
VastaKustutaElen - ma tõesti soovitan seda kooki - kuidagi eriliselt hõrk ja mahlane tuli välja ning kindlasti üks minu lemmikuid nüüd:)
VastaKustutaMardikas - kas mõtlesid seda biskviitkattega rabarberikooki?
VastaKustutaTundub väga mõnus kooslus. Hapukas rabarber sobib imehästi magusamate katetega. Ma ise olen teinud tosca-kattega rabarberikooki ja see oli ka imeline. Tuleb katsetada ka sellist kooslust, külmkapp niikuinii naabrinaise toodud rabarberit täis ja lisaks veel luba kätte antud, et kui väheks jääb, võin ise tema aiast lisa tuua. Kuldaväärt naaber, kas pole :)
VastaKustutaKusjuures plaanisingi alguses teha rabarberi-tosca kooki, siiski otsustasin, et las ikka tosca-kate jääda ikka minu ühe lemmikõunakoogi katteks.
VastaKustutaMul veel rabarberit niipalju käes ei ole, küll aga rabarberi maik on täiesti suus, nii et tahaks koguaeg miskit teha. Sama kehtib erinevate umbrohutoitude kohta:) Muudkui jääkski neid aias käpuli korjama.
Sellised rabarberijagajast naabrid on igati toredad (loe:kasulikud:D). Talvisel ajal saad sa vastutasuks näiteks nendele oma aia lund pakkuda:)
Tehtud! :)
VastaKustutaMa vist pean seda iirisekatte meisterdamist natuke õppima, sest Sul ta on pildi peal nii ilus kuldpruun, aga ma ei julgenud suhkrut (valget, oleks äkki pidanud pruuni kasutama hoopis?) liiga kaua seal pannil hoida, kartsin, et kõrbeb ära ja siis jäi mu iirisekate küll üsna hele. Muidu aga tõesti imeline kook, rabareri hapusus koos iirise/koorekatte magususega ja põhi tõesti jäi mõnus mahlane ja natuke keeksi moodi. Tõesõna uus lemmik rabarberikookide seas!
Super hea kook! Olen juba 2korda teinud ja kõik ainult mõmisevad ja söövad:)
VastaKustutaLiis - suhkru sulatamist pole mõtet kartma. Sulata seda niikaua kuni kogu suhkur on vedelaks läinud. Kõrbema läheb see suhkur alles siis, kui see on sulanud ning unustatud pannile. Mina kasutasin selle koogi puhul kõige tavalisemt valget suhkrut, mis tekitaski sellise pruunika katte:)
VastaKustutaAga harjutamine teeb ju meistriks, eks:)
See 0,2dl ajab segadusse :D Ilma pikemalt mõtlemata uhasin terve paki iirisekatte sisse ja tulemus on väga vedel :D Nüüd alles tulin kontrollima, et mis värk on ja näedsa :D Tuleb ikka korralikult retsepti lugeda :D
VastaKustutaKusjuures, ma retsepti kirjutamisel korra mõtlesin, et kas äkki aetakse kogemata kogused sassi?!:)
VastaKustutaMidagi muutma aga ei hakanud. Tegelikkuses ongi koort vaja pigem veidike vedeldamiseks, minul kuluski selleks ca 0,2 dl:)
Ragne,see kook võtab tõesti mõmisema.Tõeliselt hea kook,viisin külakostiks,nii palju kui oli külalisi nii palju sai ka kiidusõnu!:)
VastaKustutaAitäh retsepti eest!
Kaunist kevadet Sulle!
Väga väga hea kook tuli :P Muutsin küll veidi retsepti, kuna vähendan alati kookides suhkru ja rasvaine kogust poole võrra. Vaatamata sellele tuli kook minu jaoks veel liiga magus ja rammus, oleks tahtnud natuke rohkem rabarberi hapukat maitset tunda. Samas aga ei kahetse, et seda kooki küpsetasin, sugulased sõid ja kiitsid :D Kook tuli väga mahlane ja hõrk. Küpsetan seda kindlasti teine kordki :)
VastaKustutaAitäh Ragne! Sellest koogist on kujunenud meie pere selle kevade hitt! Jammmmm :)
VastaKustutaRõõm kuulda:) Ootan kannatamatult õuna-aega, et seda sama kooki koduõuntega valmistada:)
VastaKustutaTegin just iirise katte sellele koogile peale. Mmm, tahaks juba proovida. Aga kuidas maitseb annan oma blogis siis teada!
VastaKustutaOi, ma jään huviga ootama:)
VastaKustutaMida kogemused näitavad, kas kook on parem paar tundi peale ahjust võtmist või järgmisel päeval? Siis tean, millal küpsetama hakkan.. :)
VastaKustutapiinlik, et nii hilja tagasisidet annan. Olin internetimaailmast tubli kahe nädalajagu eemal ning vastan alles nüüd. Aga ehk on kellelegi siiski abiks - minule meeldivad koogid jahtunult, siis on maitsed ühtlustunud ning iiriskate meeldivalt koogil tahenenud. Samas on see ka puhtalt maitse küsimus, kellele maitsevad ahjusoojad koogid, mille kõrval nostalgiliselt klaas külma piima, siis tuleb koogi maiustamine kindlasti koheselt peale küpsetamist ette võtta:)
KustutaMul on 28 cm koogivorm, kas siis peaksin koostisosade kogust suurendama? Ja kas rabarberit võib panna rohkem kui retseptis? :)
VastaKustutaKui on soov saada pildil oleva paksusega kooki, siis peaks koostisosi suurendama. Sama kogustega suuremasse vormi tehes tuleb lihtsalt veidi õhem kook.
KustutaRabarberikogust võib suurendada, samas aga tuleb olla ka ettevaatlik, sest liiga palju rabarbereid võivad koogi tooreks jätta:)
Praegu on kook ahjus :) aga kardan et sellest ei tule midagi välja, kuna tainas tuli vist liiga vedel ja võitükikesed jäid ka sisse.
VastaKustutaLoodetavasti tuli ikka välja kook:)
KustutaKahjuks ei tulnud , ei teagi , mis valesti tegin, kõik taigen oli välja voolanud vormis , õnneks olin enne teise plaadi alla pannud , maitselt oli hea , aga see rasvaine oli kõik nagu väljavoolanud kui hiljem kandikule tõstsin siis äärtes oli rasv.
Kustutakahju:(
KustutaProovisin ka seda kooki teha ning see juba ahjus, aga iirise kate kül välja ei tulnud, oleks pidanud ikka lugema hoolikalt retsepti .. :(. Loodan, et kook tuleb ikka maitsev :D
VastaKustutaloodan sama:) Kui välja ei tulnud,siis kuhjaga vahukoort, lisandina aitab alati:)
VastaKustutaSain seda kooki hiljuti maitsta; lihtsalt imeline ja suussulav! plaanin nüüd ise ploomidega teha.
VastaKustutaLoodetavasti tuleb ploomidega sama hea:)
Kustutategingi ploomidega- tulemus oli supermaitsev, kook pälvis ohtralt kiidusõnu ja komplimente! homme teen sama kooki õuntega.
VastaKustutaseda on rõõm kuulda:)
KustutaTere. Miks mul läheb see iirise kate tükiliseks?
VastaKustutaTere-tere,
KustutaVähe segamist. Segama peaks madalal kuni keskmisel tulel, pidevalt segades seni, kuni tükilisus kaob:)
Aitäh vastamast. Ma segasin küll seda koguaeg,aga no ei saa tükkidest lahti. Kartsin,et kui kauem tulel hoian ja segan,siis läheb äkki kõrbema. Katsetan siis korra veel
KustutaSee on üks superhea kook! Aitäh retsepti eest! Ainuke aps oli mul sellega, et ma ei lugenud tähelepanelikult ja panin koort 10 korda rohkem, nüüd olen targem ja läheb juba järgmine nädal kordamisele.
VastaKustutaNii, et läks 2dl?:) Loodetavasti üleliia vedel ei jäänud!
KustutaTegin täna seda kooki mustsõstraga, super lihtsalt! Suhkrut nendele ei lisanud ja tuli väga hea- magusam tainas ja hapukad marjad!
VastaKustutaSuper-hea kuulda. Tänud tagasiside eest!
KustutaImemaitsev tõesti 😊 ainult üks küsimus- Kas see iirise kate jääbki päris kõva krõmps? Pildil tundub et on valgunud rabarberite vahele. Mul jäi pigem tihkelt, ei valgunud eriti kuskile. Kas kuumutasin äkki liiga kaua?
VastaKustutaPehme peab jääma jah:) Liigne kuumutamine võis põhjus küll olla.
KustutaTeen seda teist nädalavahetust järjest. Kuigi internet on imelisi rabarberikoogi retsepte täis, võitis see pika puuga kõik teised ära 😛
VastaKustutaPlaanis on veel proovida siit leitud kaerahelvestega rabarberikoogi. Loodetavasti rabarbereid jagub, sest ilmselt tahetakse seda veel ja veel ja veel.
See kook on tõesti mõnus! Aitäh tagasiside eest:)
Kustuta