Viimasel ajal tunduvad minu kööki vallutavat erinevad pestod. Ürte ning umbrohulisi on niipalju endal käest võtta, et peaks lausa kohustuslik olema ja neid kõiki maksimaalselt ära kasutama. Praegu ongi üldiselt nii, et kasutan võileivakattena vaid valdavalt pestot. Pole ju mõtet koormata oma võileiba kümne asjaga, ilma neid maitseid kõiki koos tundmata ja nautimata. Nagu ütles Tammuri talu peremees, siis pesto valmib igasugusest rohelisest lehest. See pesto on selles mõttes veidi erinev, tänu peedile.
Sellise peedipesto võrgutav maitse jäi meelde hiljuti kohvik Mooni külastades, kus see minu tellitud salatis tekitas üllatavat maitseelamust. Tekitas tõelist sõltuvust, mistõttu on ainuõige seda ka ise kodus teha. Vihjamisi ütlen, et tunduvalt maitsvam on valmistada seda pestot röstitud peetidest, kuna see annab ikka hoopis maitsvama maitse, kui niisama keedetud peedist valmistatu. Soovitan kasutada traditsiooniliste seemnete (päevalille-, seedertmänni-, kõrvitsaseemned) asemel pähkleid, mis tekitavad minu meelest tunduvalt mahlasemat ning nüansivõrra rikkamat maitseelamust.
300 g toorest peeti
1 tl oreganot
soola
25 g parmesani
1-1,5 dl oliiviõli
2 sl röstitud päevalilleseemneid* (soovitan soojalt kasutada India või Kreeka pähkleid)
Koori peedid ning lõika õhemateks viiludeks või sektoriteks. Aseta need ahjuvormi ja lisa viilutatud küüslauguküüned. Piserda peale veidi õli ning raputa peale oreganot ja soola. Rösti peedisektoreid ahjus 200 kraadi juures (kasutasin grillrežiimi) 40-45 minutit. Seejärel lase veidi jahtuda.
Seejärel pane köögikombaini needsamad grillitud peedid ja küüslauguküüned (koos vormis oleva õliga). Lisa riivitud parmesan, seemned ja õli (vastavalt kui vedelat või tihket pestot soovid) ja mikserda kõik ühtlaseks. Ongi valmis.
*seemnete röstimiseks pane need kuivale kuumale pannile ning lase neil seal õigeveidi pruunistuda.
Seejärel pane köögikombaini needsamad grillitud peedid ja küüslauguküüned (koos vormis oleva õliga). Lisa riivitud parmesan, seemned ja õli (vastavalt kui vedelat või tihket pestot soovid) ja mikserda kõik ühtlaseks. Ongi valmis.
*seemnete röstimiseks pane need kuivale kuumale pannile ning lase neil seal õigeveidi pruunistuda.
Isuäratav! Ja väga armsad pildid!
VastaKustutaMul hakkas kohe suu vett jooksma, proovin kindlasti ära!
VastaKustutaTänud Koopatibi:)
VastaKustutaHetkel ma täielikult pestode lainel ja peedipesto sarjast - tahan veel:)
Mulle meeldib punane peet! See pesto variant on peedist huvitav. Kui keegi mulle teeks ja saiale määriks... Kuidas seda veel kasutada saaks? Kas ainult saia kattena?
VastaKustuta:)
VastaKustutaKasutada võib samamoodi nagu ka teisi pestosid - salatis, pastas, saiatäidisena...
See tundub tõeliselt hõrguna! Kas sa seda võistlusele ei taha saata? Mingi päev Facebookis nägin sellist ettevõtmist: http://www.estravel.ee/index.php?lang=est&main_id=808,4631
VastaKustutaAuhind on väga põnev. Ma tegelikult viimasel ajal retseptimängudes pigem kõrvaltvaataja rollis, aga tänud teatamast ja soovitamast:)
VastaKustutaKui kaua selline pesto külmikus kinnises purgis seista võiks?
VastaKustutaumbes nädal:)
KustutaKas pähkleid peab ka röstima?
VastaKustutaRöstides omandavad nii pähklid kui ka seemned nendele omaselt tugevama maitse, mistõttu on ka lõpptulemusena pesto maitse elavam. Seepärast soovitan kindlasti ka pähkleid eelnevalt röstida:)
Kustuta