27. juuni 2011

Kodune kreemjas majonees

Äärmiselt mõnus on valmistada kodus selliseid toite, mida tavaliselt oled harjunud poest soetama. Kodu-tehtud majonees on nüüd küll üks selline asi, millest ma olen sel nädalavahetusel täiesti sõltuvuses olnud. Avastasin selle olevat ideaalse võileivamäärdena - katteks mitte midagi- lihtsalt värske leivaviil koos ohtra koduse kreemja majoneesiga või siis soovitan peale uhada katteks paar keedumunaviilu.


Pole midagi öelda - ikka mitmeid kordi etem kraam, kui see mida poeriiulitelt koju saab tuua. Valmistamine on kiire ja lihtne ning väärib igati seda 5 minutit valmistusaega, mis majoneesi tegemisele kulub. Äärmiselt mõnus on asetada taldrikusse peotäis värskeid erinevaid salatilehti, veidike rohelist sibulat ning selle peale asetada kergelt keedetud munasektorid ja siis lusikatäied sedasama majoneesi - super. Retsept on mugandatud endale meelepäraseks majoneesi baasretseptidest.


2 munakollast
1 tl sinepit

1 sl sidrunist pressitud mahla

näpuotsatäis jahvatatud musta pipart

1,5 dl oliiviõli

suhkrut, meresoola


Mikserdades sega omavahel ühtlaseks massiks munakollased, sinep, sidrunimahl ja pipar. Hakka tasapisi (samal ajal mikserdades) juurde lisama õli. Õli lisamisega ära kiirusta, pigem lisa seda aeglaselt. Seejärel maitsesta majoneesi suhkru ja soolaga.


Mõned tähelepanekud:
*Majoneesi valmistamiseks peavad komponendid olema toasoojad;
*Parema tulmuse saamiseks lisa õli munasegusse tasapisi;
*Kodust majoneesi säilita õhukindlalt külmkapis;
*Kodune majonees ei säili väga kaua - ca 5 päeva
*Valmista majoneesi ka erinevate lisanditega - küüslaugumajonees, ürdimajonees, vürtsikas majonees.

26. juuni 2011

Kiire suvine külmsupp kurgiga

Paistab, et ilmad hakkavadki jälle päikeselisemaks muutuma. Õige-varsti jään väikesele puhkusele ja tundub, et päike soosib seda - milline õnn. Mõni aeg tagasi arvasin, et puhkus algab vihma, tuule ja külmaga. Ei taha ära sõnuda, aga vist ilmaga veab. Puhkuse ajal tulevad menüüsse kindlastri erinevad külmsupid, salatid peenramaal valmivatest komponentidest ning muu selline kerge ja värske. Nii jaanipäevast toibunutele, kui ka kuumade ilmadele sobivaks menüü koostamiseks soovitaksin aga ühte vägagi värskendavat külma suppi. Supi valmistasin hetkel toidupoes müüdavate soolaste jogurtitega, mistõttu ei vaja supp väga palju maitsestamist. Tavapärase külmsupi komponendi - keefiri kasutamisel lisada aga maitseaineid vastavalt oma eelistustele.

5-6le

250 g värsket kurki
150 g makrapulki

6 muna
kimbuke tilli

mõned varred rohelist sibulat

3-4 sl oliiviõli

2 tl suhkrut

soola, pipart
4 pdl soolast jogurtijooki (sibula-küüslaugu) või 1 l keefiri

Haki kuubiukuteks kurk, makrapulgad ja muna. Haki till ja roheline sibul. Sega kõik hakitud komponendid kokku ning sega sisse oliiviõli ja suhkur. Maitsesta vähese soola ja pipraga. Kõige viimasena vala juurde jogurtijoogid. V’imalusel lase supil enne serveerimist ca pool tundi maitsestuda jahedas.


Veel külmsuppe siit blogist:
Peedisupp külmsuitsuheeringa ja kurgiga
Külm peedisupp
Gazpacho
Okroška

22. juuni 2011

Šokolaadi-piparmündijäätis

Praegu, suvisel ajal (olgugi, et väljas meenutab ilm hetkel sügist) on siin blogis üheks populaarsemateks ja külastatumateks retseptideks erinevad jäätisepostitused. Seetõttu panen siia maiuspalaks kirja hiljuti valmistatud piparmündijäätiseretsepti. Seekordses kondenspiimakoguses on veidi teistmoodi, kasutasin eestimaise päritoluga kilepakendis kondenspiima, mis kaalub veidi vähem kui traditsioonilises purgis maius (täpsemalt siis 300g). Ja võin lubada, et nii jääb lõpptulemus minu arvates veelgi parem, kuigi võib-olla on selles süüdi lisanditeks jäätisesse läinud oma peenra piparmünt ja mõru šokolaad. Seekord riivisin šokolaadi riiviga (vahelduseks tavapärasele hakkimisele), sest nii jaotuvad need paremini kogu jäätisesse, mitte ei vaju lihtsalt külma mineva segu põhja.


Piparmündijäätise kummardajana noolib see retsept jäätise edetabeli esikolmikusse. Ja miks mitte proovida seda ka ilma šokolaaditea, lihtsalt oma aia peeneks hakitud piparmünt (seda võimalust peab lihtsalt suvel kasutama) ja vaniljejäätis.

6 dl rõõska koort (35%)
300 g kondenspiima (suhkruga)
50 g tumedat šokolaadi
3 sl hakitud värsket piparmünti (võib ka rohkem, näiteks 4 oleks veel sunnis:))

Vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Riivi šokolaad riiviga ning lisa koos hakitud piparmündilehtedega jäätisesegule. Sega kõik korralikult läbi ja kalla see sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

19. juuni 2011

Beseekook vahukoore, maasikate ja biskviidiga

Alati valmivad koogid mingi mõtte või isu tagajärjel. Minul mõlkus peas juba pikemat aega midagi beseelaadset. Praegusel suvisel ajal külastan päris tihti juba harjumusest hommikuti turgu - sealne melu ning kodumaised viljad ja ürdid turulettidel annavad justkui energiat terveks päevaks. Seal jäidki silma maasikad, suured ja siitsamast lähedalt Pärnumaa põldudelt pärit ja maitselt ühed magusaimad, mis see suvi üldse maitstud on. Maitsemeeled hakkasid vaikselt juba traditsioonilise vahukooretordi juurde minevat, besee veel lisaks ning nii see kook kokku ehitatud saigi. Sellesse vägagi suvisesse kooki on kaasatud, vahukoor, maasikad (see kooslus on juba ammu-ilma kokku loodud), beseekate ning mahlased biskviitkihid. Kõik need muudustavad ausalt öeldes vägagi mõnuse seltskonna. Immutada tuleks piimaga (mitte ära sellega koonerda), kui seltskonnas lapsi ei ole, võib veidi kreemlikööriga patustada.

Biskviit:
2 munakollast

2 muna

1,5 dl suhkrut

1 dl jahu

1 dl kartulitärklist

1 tl küpsetuspulbrit


Besee:

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Täidis:

200 g kohupiima (kandilises pakis)

2 dl rõõska koort (35%)

3 sl suhkrut

100 g maasikaid


Immutamiseks: piima


Vahusta munad (nii kollased kui ka terved munad) suhkruga heledaks vahuks. Lisa ettevaatlikult lusikaga segades juurde eelnevalt omavahel segatud kuivained Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale ning küpseta 175 kraadi juures 5 minutit.

Samal ajal vahusta munavalged kõvaks vahuks. Seejärel mikserda juurde tuhksuhkur. Vala munavalgevaht eelküpsenud biskviitpõhjale ning küpseta 175 kraadi juures 25 minutit.

Täidise jaoks mikserda rõõsk koor suhkruga vahule. Lisa kohupiima ja väiksemateks tükkideks lõigatud maasikad. Vahusta veidi, kuni kohupiim seguneb. Lase ahjus küpsenud põhjal jahtuda ca tunnike. Lõika biskviidi osa niidi abil horisontaalselt pooleks. Immuta põhja piimaga ning aseta peale vahustatud täidis. Kata pealmise koogipoolega ning lase võimalusel veidi aega maitsestuda.

15. juuni 2011

Kahe-juustu risoto soolalõhega

Suvisel ajal on minu kõige lemmikumaks kohaks suvila põhjarannikul, mis asub üsna mere ääres. Pärnakana võiks ju öelda, et suvel on see linn ülekõige, aga siiski tahaks tihtipeale ära siit kärast-mürast.Tahan vaikselt nokitseda, värskes õhus süüa valmistada ning oma suvila ürdipeenart toiduvalmistamise tarbeks tühjendada. Mul on juba traditsiooniks saanud, et suvilas olles kolin oma pliidid, potid ja muu toiduga seonduva träni õue grilliplatsile ning sean sisse nö väliköögi hommikuste mee-pannkookide valmistamiseks, omleti meisterdamiseks, ürdileibade tegemiseks, liha grillimiseks ja muuks kokkamiseks - ühesõnaga valmistan kõike kõige paremat. Tõeliselt nauditavad on suvilas kohati mitmetunnisteks venivad ja käsikäes kulgevad toiduvalmistamised ja ühised hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid. See on pikk nauditav ettevõtmine alates toiduvalmistamisest kuni koristamiseni.


Selle kreemja risoto valmistamine on juba aga klassikaline roog, mis õues niimoodi valmib. Kõik löövad käed külge - kes hakib, kes joob risotosse mõeldud veini, kes läheb ürte korjama, kes vastutab kogu kupatuse valmimise eest. Tänu sellele on lõpptulemuses alati killuke erilisust tänu kõigi ühisele kokkamishasardile. Võiks öelda, et sellise retsepti baasil valmib minu kõige lemmikum risoto. Lõhet soolan selle toidu tarbeks tavaliselt kiirmeetodina, kuna selle toidu isu tuleb lihtsalt ühel hetkel ning siis on vaja võimalikult kiiresti soolalõhet valmistada.

neljale

0,5 sibulat, peeneks hakituna
250 g risotoriisi

2 dl valget vein

6 dl kuuma köögiviljapuljongit

100 g sulatatud juustu

1 dl parmesani, riivituna

200-250 g soolalõhefilee viile

väike kimbuke murulauku või küüslaugumugula rohelisi pealseid

soola
oliiviõli


Pane pliit keskmisele kuumusele ning kuumuta pannil ca 2 sl õli. Lisa peeneks hakitud sibul ning kuumuta see klaasjaks. Kuumutamise lõpu poole lisa riis. Prae riisi seni (ca 3-4 minutit), kuni riisiterad muutuvad kergelt läbikumavaks. Lisa riisi segades juurde vein. Kuumuta edasi paar minutit, et alkohol välja aurustuks.

Seejärel hakka järk-järgult kulbitäie haaval juurde lisama puljongit, ise vahepeal riisi segades. (Ära unusta kindlasti vahepeal maitsestada soolaga. Kui puljong riisi imendub, lisa uus kulbitäis puljongit. Jätka tegevust seni, kuni puljong otsa saab. Võta pann tulelt ning sega sisse sulatatud juust, riivitud parmesan ja murulauk. Aseta risotole peale kaas ning lase paar minutit rahuneda. Seejärel serveeri, asetades igale risotoportsjonile peale soolatud lõhefilee lõigud.


9. juuni 2011

Maitsevesi - kuumade ilmade asendamatu kaaslane vol1

Kohe kindlasti peab alustama sellest, et Pärnusse on jõudnud täielik suvi. Pargid ja rand rahvast täis ning merevesi juba vaat, et üleliia soe. Pärnu tänavakohvikud on suvenautijatest pungil ning tänavad suvitajate saginat täis - üleütlemata mõnus aeg. Eile võtsime sõbrannaga ette ka selle aasta esimese pikniku, mis suvetunnet ainult süvendas. Kui nüüd nuriseda, siis veidike palav on. Selliste suviste palavate ilmadega on mul aga kapis pidevalt kann sedasama sidruni-piparmündi karastavat jooki. Tõsiselt hea lihtne abimees praeguseks ajaks.

1-2 sidrunit
suur peotäis piparmündilehti
jääkuubikuid
vett

Pane viilutatud sidrunid ning piparmündilehed kannu ning tambi need kergelt puruks (piparmündi maitse tuleb nii paremini esile). Lisa jääkuubikud ning vala peale külm vesi. Lase 5 minutit maitsestuda ning siis naudi.

7. juuni 2011

Rabarberikissell maasikavahukoorega

Minule on lausa kohustuslikuks elemendiks valmistada rabarberi-hooajal kisselli. Seda kõige lihtsamat ja traditsioonilisemat, mida aastast-aastasse ikka tehtud on. Rabarberikissell on kuidagi eriline, vähemalt minu arvates. Võibolla on süüdi selles oma peenral olevate rabarberite kodune võlu, võibolla aga mõte sellest, et rabarberikisselliga on saabunud ka lõpuks see kauaoodatud suvi.


Vahukoor on suvel lausa asendamatu, kasvõi külma jäätisega, minu lemmiksuvise magustoidu Eton mess’ga või siis maiustamiseks sellesama kisselli peal pisikese vahukooretupsuna, mis vahustatud kokku rõõsast koorest, värsketest maasikatest ning veidikesest suhkrust. Manustada soovitan üks-ühele ehk siis üks supilusikatäis niisama maitsmiseks ning samapalju siis kissellile. Super-hea, ka praegu sellise sooja ilmaga.

1,5 l vett
500 g rabarbereid (kooritud ja tükeldatud)

3 dl suhkrut (suhkrukogus oleneb enda maitsest)

näpuotsatäis kaneeli

3-4 nelgitera

3 sl kartulitärklist

1,5 dl vett


Maasikavahukoor:

200 ml rõõska koort (35%)

1 tl vaniljesuhkrut

1 sl suhkrut

100 g maasikaid


Pane rabarberitükid ja vesi potti, lisa suhkur, kaneel, nelgiterad ning kuumuta keemiseni. Lase seejärel keskmisel kuumusel podiseda seni kuni rabarbertitükid on pehmed. Sega tärklis külma veega ning lisa segades kissellile. Kuumuta keemiseni ning võta siis koheselt tulelt. Jäta jahtuma.

Vahukoore jaoks vahusta suhkrud rõõsa koorega. Tükelda maasikad (jäta mõni kaunistuseks ka) väiksemaks ning poole vahustamise pealt lisa vahukooresegule. Valmis maasikavahukoort serveeri koos jahtunud rabarberikisselliga.

6. juuni 2011

3 torti lapsele

Tänane päev pani punkti mitmepäevasele lapse 3 aasta sünnipäevarallile. Järgnevalt mõned tordikesed sünnipäevalapsele. Otsustasin loobida see aasta tüüpilistest biskviidiga valmistatud kookidest. Niisiis tegin õhulise kohupiimatäidise ja muretaignaga küpsetised, katteks martsipan.

Tort lastepeole:

Tort lasteaeda:

Kook sugulastega sünnipäevapeole: