Alati valmivad koogid mingi mõtte või isu tagajärjel. Minul mõlkus peas juba pikemat aega midagi beseelaadset. Praegusel suvisel ajal külastan päris tihti juba harjumusest hommikuti turgu - sealne melu ning kodumaised viljad ja ürdid turulettidel annavad justkui energiat terveks päevaks. Seal jäidki silma maasikad, suured ja siitsamast lähedalt Pärnumaa põldudelt pärit ja maitselt ühed magusaimad, mis see suvi üldse maitstud on. Maitsemeeled hakkasid vaikselt juba traditsioonilise vahukooretordi juurde minevat, besee veel lisaks ning nii see kook kokku ehitatud saigi. Sellesse vägagi suvisesse kooki on kaasatud, vahukoor, maasikad (see kooslus on juba ammu-ilma kokku loodud), beseekate ning mahlased biskviitkihid. Kõik need muudustavad ausalt öeldes vägagi mõnuse seltskonna. Immutada tuleks piimaga (mitte ära sellega koonerda), kui seltskonnas lapsi ei ole, võib veidi kreemlikööriga patustada.
Biskviit:
2 munakollast
2 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Besee:
2 munavalget
1 dl tuhksuhkrut
Täidis:
200 g kohupiima (kandilises pakis)
2 dl rõõska koort (35%)
3 sl suhkrut
100 g maasikaid
Immutamiseks: piima
Vahusta munad (nii kollased kui ka terved munad) suhkruga heledaks vahuks. Lisa ettevaatlikult lusikaga segades juurde eelnevalt omavahel segatud kuivained Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale ning küpseta 175 kraadi juures 5 minutit.
Samal ajal vahusta munavalged kõvaks vahuks. Seejärel mikserda juurde tuhksuhkur. Vala munavalgevaht eelküpsenud biskviitpõhjale ning küpseta 175 kraadi juures 25 minutit.
Täidise jaoks mikserda rõõsk koor suhkruga vahule. Lisa kohupiima ja väiksemateks tükkideks lõigatud maasikad. Vahusta veidi, kuni kohupiim seguneb. Lase ahjus küpsenud põhjal jahtuda ca tunnike. Lõika biskviidi osa niidi abil horisontaalselt pooleks. Immuta põhja piimaga ning aseta peale vahustatud täidis. Kata pealmise koogipoolega ning lase võimalusel veidi aega maitsestuda.
Küll on kaunis ja ahvatlev maasikane hõrgutis! Tõeliselt mõnus pitsivahune ja suvine kook.
VastaKustutaIssssver, ma uppun oma ila sisse ära praegu :D Lähen kohe küpsetama! :P
VastaKustutaRagne, sa lausa loed mõtteid! :D Olen paar päeva juba otsinud head beseekoogi retsepti :P
VastaKustutaVäga isuäratav kook ja imeliusad pildid!
VastaKustutaTänud:) Kook tuli aus - parajalt vahukoort, peotäis suviseid maasikaid ning mõnus kogus beseekatet:)
VastaKustutaMa pole juba mitu päeva siit blogist ära saanud. Otsisin vahvaid küpsetamist mitte vajavaid koogiretsepte (leidsin muidugi hunnikus variante! Aitäh!) ja nüüd olen lausa lummatud ka kõigest muust :) Superlahe blogi!
VastaKustutaAitäh Grete:)
VastaKustutaJäin täna turule hiljaks ja maasikaid ei ole. Tahaks aga kohe küpsetama hakata... Kas rabarberiga tehes tuleb rohkem suhkrut panna?
VastaKustutaAnnika
Oi, märkasin, et maasikaid ju ei küpsetata..siis rabarberitega ju ei saa. Homme siis uuele maasikajahile :)
VastaKustutaAnnika
Tegelikult rabarberitega saab ikka, tuleb need eelnevalt lihtsalt ahjus koos suhkru ja kaneeliga ära röstida, siis maha jahutada ja siis täidisele sisse vahustada:) pole rabarberiga proovinud aga usun et on hea:)
VastaKustutaJa saingi mahti ka seda kooki proovida. Imemaitsev oli! Mees palus selle koogi kohe tihedamini tegevate kookide nimekirja lisada. Järgmisel korral teeksin ehk pealmise kihi paksema. Kas sa kasutasid ikka vahukoort või kohvikoort...olin ise vahukoore unustanud külmikusse varuda ja mõtlesin vahet pole, pritsin siis köögiseinad koorega mikseradaes kokku...ikkagi, imemaitsev oli!
VastaKustutaKui maitses, siis tuleb varuda maasikaid tublis koguses sügavkülma, et seda ka siis teha saaks:)
VastaKustutaKasutada tuleb ikka vahukoort ehk siis 35% rõõska koort nagu retseptis märgitud:)
Tahaks ka teha seda suurepärasena näivat kooki, aga tekkis küsimus, kui suure vormi jaoks on Sul kogused mõeldud?
VastaKustutaSille
Uskumatu, et olen selle detaili täpsustamata jätnud. Kook sobiks ideaalselt 24 või 26 cm läbimõõduga vormi:)
VastaKustutaKas tõesti läheb terve dl kartulitärklist? Mis otstarve sellel nö toidutehniliselt on, kas lihtsalt nagu teistmoodi jahulisand? Paksendama siin ju vist midagi ei pea.
VastaKustutaTegemist on minu klassikalise biskviiditaina retseptiga. Tärklis muudab taina elastsemaks ning paremini käsitletavaks. Samas on tärklis antud retseptile lisatud jahu arvelt, seetõttu võib soovi korral tärklist vähendada ning jahu kogust suurendada.
VastaKustutaThis cake is beautiful ! A lot of great cakes on your blog.
VastaKustutaDoesn't the cake falls after you remove it from the oven after 5 minutes of baking to place the meringue on top?
Thanks. No, I have made it this cake several times;)
VastaKustuta