Praegu, suvisel ajal (olgugi, et väljas meenutab ilm hetkel sügist) on siin blogis üheks populaarsemateks ja külastatumateks retseptideks erinevad jäätisepostitused. Seetõttu panen siia maiuspalaks kirja hiljuti valmistatud piparmündijäätiseretsepti. Seekordses kondenspiimakoguses on veidi teistmoodi, kasutasin eestimaise päritoluga kilepakendis kondenspiima, mis kaalub veidi vähem kui traditsioonilises purgis maius (täpsemalt siis 300g). Ja võin lubada, et nii jääb lõpptulemus minu arvates veelgi parem, kuigi võib-olla on selles süüdi lisanditeks jäätisesse läinud oma peenra piparmünt ja mõru šokolaad. Seekord riivisin šokolaadi riiviga (vahelduseks tavapärasele hakkimisele), sest nii jaotuvad need paremini kogu jäätisesse, mitte ei vaju lihtsalt külma mineva segu põhja.
Piparmündijäätise kummardajana noolib see retsept jäätise edetabeli esikolmikusse. Ja miks mitte proovida seda ka ilma šokolaaditea, lihtsalt oma aia peeneks hakitud piparmünt (seda võimalust peab lihtsalt suvel kasutama) ja vaniljejäätis.
Piparmündijäätise kummardajana noolib see retsept jäätise edetabeli esikolmikusse. Ja miks mitte proovida seda ka ilma šokolaaditea, lihtsalt oma aia peeneks hakitud piparmünt (seda võimalust peab lihtsalt suvel kasutama) ja vaniljejäätis.
6 dl rõõska koort (35%)
300 g kondenspiima (suhkruga)
50 g tumedat šokolaadi
3 sl hakitud värsket piparmünti (võib ka rohkem, näiteks 4 oleks veel sunnis:))
Vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Riivi šokolaad riiviga ning lisa koos hakitud piparmündilehtedega jäätisesegule. Sega kõik korralikult läbi ja kalla see sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.
Mulle niii meeldib see alumine pilt, poiss vaatab nii armsalt seda jäätis, et millal juba võib sööma hakata ja selle piparmündijäätise ma proovin ka kindlasti ära. :)
VastaKustutaNo eks see üks keeruline pildistamine oli, koguaeg pidi keelama jäätise söömist:)
VastaKustutaKas piparmündi hakkisid tavalise noaga peenikeseks?
VastaKustutaJah, täiesti hariliku kokanoaga. Aga hakkisin ikka päris peenikeseks. Väga palju aega sellele ei kulutanud:)
VastaKustutaHea idee, tegin ka eile sellist jäätist. Piparmünt on nii maitsev!
VastaKustutaAga üldiselt on need kondenspiima jäätised ikka liigmagusad. Ega neid vist vähemmagusana teha ei saa?
Annika
Milliste kogustena koostisaineid panid?
VastaKustutaSelle jäätise tegin esmakordselt 300 g kondenspiima ja 6 dl rõõska koort. Nii tuli veidike vähem-magusam kui 400 g kondenspiima kasutamisel. Mulle väga sobis. Kui soovid veel vähem-magusust, siis pane kondenspiima veel vähem. Proovi näiteks 250grammiga:)
Tänan hea idee eest! Olen suur piparmündijäätise sõber ja tulemus on tõesti väga väga maitsev. Mina panen ka teistesse jäätistesse vähem kondentspiima, eriti kui lisandiks shokolaad. Kas mõeldes talvele oled proovinud ka piparmünti sügavkülmas säilitada (hakituna)?
VastaKustutaÄitäh veelkord!
Ikka olen külmutanud - toimin täpselt samamoodi nagu tilli, peterselli ja leeskputkega. Hakin peeneks ning panen lihtsalt plastkarpidesse. Muud kunsti polegi:)
VastaKustutaToodi mullegi täna kast maasikaid ja siis mõtlesime, et no kaua võib! Teeme jäätist. Jooksin kõrval poodi (autoga tegelikult), et osta vahukoort ja k.piima. Oli ainult vahukoort. Jooksime Konsumisse, seal oli ainult k.piima. Ostsin siis ära. Kolmandast poest saime siis ka vahukoore, kuna esimesest ju ei ostnud :-) Suurema osa sõime kohe "paljalt" ära. Väga hea sai. Ilmselt me teeme järgmisel korral 800 ml vahukoort + k.piim. Aga superluks.
VastaKustutatore, et pärast poeseiklusi jäätisetegu ikka ära tasus:)
VastaKustutaProovitud ja väga maitsev ning mõnus sellise palava ilmaga.
VastaKustutatundub hea , aga mul on 2 küsimust.
VastaKustutakas piparmündi lehed seal sees segama ei hakka kui sööd , või peab need nii peeneks hakkima .
ja teiseks , mis sa arvad kui ma teeksin marianne kommidega , purustan ära. kas sis jääb piisavalt piparmündine
Piparmündilehed hakkisin mina ikka nii peenek, et need söömist ei seganud absoluutselt:)
VastaKustutaMarianne kommidega olen teinud ja piparmündine maitse on kindlustatud...... aga niimoodi tehes jäävad kõvad karamelli tükid kohati segama. Muidu on hea, aga kui mõttes on selline ehe piparmündine ja šokolaadine jäätis, siis see retsept on hea järgi proovida.
Nii hea oil see! Juba enne sügavkülma panemist ei suutnud "maitsmist" lõpetada. Panin oma blogisse ka retsepti üles. Aitäh :)
VastaKustutaPs Valeriale. Piparmündilehe tükke hammaste vahele küll kinni ei jäänud ehk need ei seganud üldse. Poes on isegi müügil selline toode nagu Marianne Crush ehk Marianne kommi puru. Hästi hea idee, usun, et tasub proovida, veidi vähesema kondenspiimaga küll.
Marilin - mul selle külmutamata massiga sama mure, kuidagi ei taha maitsmine (nimetame seda supilusikaga söömist ikka maitsmiseks:D) lõppeda. Marianne purustatud kommidega jääb väga hea, aga veidi erinev sellestsamast šokolaaditükid-hakitud piparmünt kooslusest.
VastaKustutaKui kaua isetehtud jäätis külmas seisab? ehk kui kiirelt peaks ära sööma :)
VastaKustutaÜldiselt on nii, et kõige parem on jäätis pärast selle külmumist. Värske jäätis on ikka kõige parem. Muidu aga võid hoida jäätist külmas nädal-kaks, siis aga jäätise tekstuur veidi kõvem ja enam mitte nii kohev.
VastaKustutaTänan, kusjuures eile oli tõesti jäätis super-super... täna ka, aga juba kõvem :)
VastaKustutaTere, kirjutan jah alles nüüd, aga mul on selline küsimus,et palju seda koguliselt tuleb? Kui suurt kaussi te mõtlete? :)
VastaKustutaJust hiljuti tegin kodust jäätist ühe artikli tarbeks, nii et kogused on täpselt teada. Ilma lisanditeta tuleb jäätist u 2liitrit ehk veidi alla 1kg.
KustutaPoes müüdavad suured tavalised jäätised on üldiselt 1 liitrised, niisiis peab kausi valimisel arvestama poole suurema mahuga.