6. oktoober 2011

Kõrvitsakohupiim

Kui Sul kükitab köögilauapeal üks parajalt suur parimates aastates pontsakas kõrvits, mis tuleks võimalikult kiiresti ja nutikalt ära tarbida, siis hakkavad kõrvitsaideed justkui iseenesest pähe tulema. Lisaks erinevatele toidureetseptidele aitab kõrvitsat hävitada minu pisike härra koduabiline, kes nõuab endale õhukeseks lõigatud kõrvitsasektoreid, mida koduseinte vahel koduseks arbuusiks nimetame.

Esmalt meenuvad kõrvitsaga igasugu kastmed ja hoidised, järgmisena ahjuroad ning siis..... tuleb mängu miski magus. Näiteks kõrvitsakohupiim, mida sai esmalt valmistatud lihtsalt katsetamise põhimõttel õhtuseks magusanälja peletamiseks. Nüüd, aga on see juba päris tihe külaline meie toidulaual. See on täpselt selline toit, mida võib maiustamiseks sokutada ka kõrvitsavihkajatele. Kõrvitsakohupiim on oma maitselt mahe, kerge kõrvitsa ja fariinsuhkru omavahelise kooskõla ja maitsete tulemus. Nii, et nuga ja kõrvits pihku, ahi sooja ja ruttu-ruttu kõrvitsaid röstima!


450 g kõrvitsat (puhastamata kogus)
1 sl fariinsuhkrut

100 ml rõõska koort (35%)

400 g kohupiimapastat

100 g fariinsuhkrut

Puhasta kõrvits ning lõika õhemateks viiludeks, pane ahjuplaadile ja raputa peale 1 sl fariinsuhkrut. Grilli ahjus 200 kraadi juures ca 20 minutit. Sega kokku kohupiim ja suhkur. Vahusta rõõsk koor ning lisa kohupiimasegule. Püreesta röstitud kõrvits ning lisa lusikaga segades kohupiimasegule. Serveeri.

11 kommentaari:

  1. Mul on tunne, et seda peab täna õhtul proovima...

    VastaKustuta
  2. reede õhtusse sobiks vääga hästi;)

    VastaKustuta
  3. Eile jäi hajameelsuse tõttu (rahakotita poodi ja siis autol bensiin otsas jne) tegemata. Kuid täna tegin ära - praegu söön ja naudin, tõesti mõnus. Kuna kõrvitsapalle keldris mitu, siis ei jää see kindlasti viimaseks korraks seda magustoitu teha!

    VastaKustuta
  4. Marju - see retsept kuulub kategooriasse "juhuslik katsetamise", mis lõpptulemusena sai kategooriasse "teen teinekordki":)

    Põnniga - selline hajameelsus on mulle liigagi tuttav:)

    VastaKustuta
  5. Kohutavalt maitsev !!! Ma olen seda pea iga päev teinud, aga isu otsa ei saa. Kuna olen suur vahukoore armastaja, siis seda panen 200 ml. Ja nüüd traditsiooniline lause...minu mees, kes muidu kõrvitsat ei armasta, kiidab ka taevani. Järgmisena proovin karamellist kõrvitsa toorjuustukooki.

    VastaKustuta
  6. Seda traditsioonilist lauset on ju lausa rõõm kuulata:)

    Hiljuti tegin ühele üritusele samal põhimõttel kõrvitsavahtu, seda toorjuustuga. Kiideti:)

    Panen retsepti siia kirja, kui soovi on katsetada:)

    Kõrvitsavaht

    500 g kõrvitsat, puhastatult ja kooritult
    200 ml rõõska koort (35%)
    450 g toorjuustu
    100 g fariinsuhkrut
    50 g suhkrut
    0,5 tl kaneeli
    75 g kreeka pähkleid, peeneks hakituna

    Lõika kõrvits väiksemateks tükkideks, aseta õliga piserdatud ahjuvormi ning rösti ahjus ca
    30 min 180 kraadi juures ehk seni kuni kõrvits on pehme. Seejärel jahuta veidi ning püreesta
    korralikult.

    Vahusta rõõsk koor vahule. Vahusta omavahel toorjuust koos suhkrutega. Lisa püreestatud
    kõrvits, kaneel ja pähklid, sega. Lisa juurde vahukoor. Vahusta korra ning lase külmas
    taheneda ca 1 tund. Serveeri.

    VastaKustuta
  7. Mees ütles selle magustoidu kohta, et maru imelik aga mega hea :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga mitmekülgne elamus võib selle kohta öelda:):)

      Kustuta
  8. Täna proovisin ja maitses väga! Üldse on see blogi minu suur lemmik, mis koos raamatuga "Retseptisahtel käsitöökapis" ei jäta mind kunagi söögitegemisel hätta :)

    VastaKustuta