Küpsisekook on selline vanakoogiklassika, mille söömiseks peab piisavalt aega varuma. Eriti väärib sellise koogi söömisele aega kulutada juba seepärast, et kook saab tavaliselt valmis hämmastavalt vähese ajaga. Ei ole vahet, kas tegemist on keedukreemitäidisega, tavalise kohupiimapasta või ükskõik millise muu täidisega, siis see lihtsalt küpsistest kihiti laotud kook on kuidagi eriline. Esmalt kuulub minu süda loomulikult kõige harilikumale küpsisekoogile, mis koosneb halvaast, hapukoorest ja küpsistest. Lihtne, aga maitseb hästi täidlaselt ja tihkelt ehk nagu tuhande dollari koogilõik, nagu miskipärast üks minu sõbranna tavaliselt ütleb. Sellise "tuhande dollarilise" võrdlus tuli mul meelde sedasama küpsise-juustukooki süües. Toorjuustusega on küpsisekihtidega segunenud kreemjaks ja šokolaadiselt rammusaks tükikeseks. Maitselt täidlane ja tummine, nagu üks toorjuustu sisaldav koogike juba mõtteis olema peab.
100g tumedat šokolaadi
100 g piimašokolaadi
400 g toorjuustu
100 g hapukoort
3 pk küpsiseid kakaoga
Immutamiseks:
sooja piima
konjakit
Sulata šokolaadid vesivannil ning sega kokku eelnevalt lahtisegatud toorjuustu ja hapukoorega. Kasta küpsised piima konjaki segusse ning aseta need alusele 3x4. Kata toorjuustuseguga. Lao peale uuesti küpsised (eelnevalt kasta piima-konjaki segusse) ning määri peale toorjuustusegu. Korda tegevust (küpsisekihte peab jääma 4), kõige pealmiseks kihiks peab jääma toorjuustusegu. Aseta külma maitsestuma ca 6 tunniks.
Kindlasti proovin lähipäevadel järgi! Ma vist olen kõik Sinu küpsisekoogid järgi proovinud mitmeid kordi ja inimesed ei jõua ära kiita :)
VastaKustutaSee on tore:) Seda kooki ma ka soovitan;)
VastaKustutaKas šokolaadid sulatan koos ühes vannis?
VastaKustutaJa, ühes vannis koos:)
KustutaMillega veel immutada saaks, kui konjakit pole käepärast?:) Kohviga?
VastaKustutakohv sobib ka imehästi, lihtsalt alkohol annab sellise õrna särtsu juurde:)
KustutaSooviksin teha seda küpsisekooki 20-le inimesele,kui suured peaksid olema kogused ja kas võib panna vahele ka maasikaid(hooaeg ju)ning kasutada valget sokolaadi tumeda asemel
VastaKustutaKui kogused korrutada 1,5ga, siis peaks olema piisav. Maasikaid võib loomulikult kasutada. Valget sokolaadi ma tumeda asemel kasutada ei soovitaks, kuna nii jääb kook lõpptulemusena üleliia magus. Tume sokolaad ongi siin selleks, et üleliigset magusust tasakaalus hoida. Piimasokolaadi võib aga valgega asendada küll:)
KustutaSelle koogiga juhtus huvitav lugu. Tegin topeltkoguse, sest kooki oli vaja pakkuda suuremale seltskonnale. Tegin koogi ilma suurema vaevata päev varem valmis ja jätsin jahedasse (5-7 kraadisesse panipaika). Kui järgmine hommik koogi kaunistamiseks välja võtsin, oli toorjuustuskreem koogi peal ära kuivanud - koogi peal oli kreem läinud küllaltki kõvaks ja selle sisse olid tekkinud suured praod. Kreem koogi peal nägi seetõttu välja natuke nagu kõrbemaastik. Hankisin siis veel ühe paki toorjuustu ja tahvli šokolaadi, ja tegin veel ühe portsu toorjuustukreemi, et kuivanud praod ära katta. See ehk polnudki kõige halvem variant, sest nüüd sai koogi pealmine kiht ekstra rikkalik ja kreemine :) Maitse oli taevalik ja üldse mitte liiga magus.
VastaKustutaKas kook jäi nö sisse pakkimata, et praod tekkisid? Mõtlen, et kas kook jäi jahedasse seisma ilma (toidu)kilesse panemata?
KustutaAga lõpp hea, kõik hea:)
Jäi sisse pakkimata jah, ei tulnud selle peale :)
KustutaJärgmisel korral siis:)
KustutaMeie proovime järgi, aga kas soovi korral võib panna nuttelat ka või? Ja alkho asemel kohvi...
VastaKustutaPõhimõtteliselt ju võib, aga siiski soovitan ise teha toorjuustukreemiga kui Nutellaga. Alati võib ju paar kihti teha Nutellaga ning ülejäänud toorjuustukreemiga:) Alkoholi asemel sobib kohv suurepäraselt!
Kustuta